Probabil că ești familiarizat cu aroma pământească, de nucă și picant a semințelor de chimen sau a chimenului măcinat. La urma urmei, oamenii au folosit chimen în mâncăruri culinare încă din cele mai vechi timpuri - dar știați că semințele de chimen au fost folosite și pentru o varietate de scopuri medicinale, de la probleme digestive la afecțiuni respiratorii?

În sanscrită, chimenul este cunoscut sub numele de Jira, adică „ceea ce ajută la digestia” și este una dintre cele mai menționate ierburi din Biblie. De asemenea, se crede că, chimenul este benefic pentru:

  • bolile de inima
  • hemoroizi
  • inflamaţie
  • insomnie
  • vărsături
  • sistem imunitar slăbit
  • infecții virale


Așa că data viitoare când gătești o supă copioasă sau orice mâncare, asigură-te că ai la îndemână borcanul de chimen, astfel încât să poți profita de aceste beneficii uimitoare.

Ce sunt semințele de chimen?

Chimenul este sămânța uscată a plantei Cuminum cyminum, care face parte din familia pătrunjelului. Planta cu flori aparține familiei Apiaceae și este originară din estul Mediteranei până în India. Atât semințele de chimen întregi, cât și măcinate, care se găsesc în fructele uscate ale plantei, sunt folosite pentru gătit în mai multe culturi, inclusiv în bucătăria indiană. Planta are, de asemenea, multe utilizări ca plantă medicinală tradițională - în special datorită capacității sale de a ajuta la combaterea infecțiilor și de a ajuta sistemul digestiv.

Semințele de chimen sunt de culoare galben-brun, cu formă plată și dreptunghiulară. Semințele sunt folosite pentru condiment datorită gustului și aromei lor distincte. Când se adaugă chimen în alimente, creează o aromă caldă și pământească - făcându-l un aliment de bază în anumite feluri de mâncare din carne, sosuri, tocane, supe și mâncăruri cu chili.

Din cele mai vechi timpuri, semințele de chimen au fost folosite pentru tratamentul diferitelor afecțiuni din sistemele de vindecare din întreaga lume. În medicina ayurvedică, semințele de chimen sunt apreciate pentru proprietățile lor carminative (ameliorarea gazului), antispastice și astringente. Chimenul este folosit pentru a ajuta la ameliorarea afecțiunilor digestive ușoare, a gazelor, a diareei, a colicilor, a grețurilor matinale și a balonării. Semințele de chimen sunt, de asemenea, cunoscute că îmbunătățesc funcția ficatului și promovează asimilarea altor ierburi. În medicina tradițională iraniană, chimenul este considerat un stimulent care ajută la ameliorarea tulburărilor gastrointestinale și respiratorii. De asemenea, este folosit pentru a trata durerile de dinți și epilepsia. În medicina arabă, semințele de chimen sunt apreciate pentru efectul lor de răcire. Semințele sunt reduse la pudră și amestecate cu miere, sare și unt pentru a calma și mușcăturile de scorpion. Cercetările indică faptul că în medicina tradițională a Italiei, Marii Britanii și S.U.A., semințele de chimen sunt folosite medicinal pentru a calma problemele digestive, pentru a reduce inflamația și chiar pentru a îmbunătăți afecțiunile pielii, cum ar fi eczema.


Beneficiile semințelor de chimen

1. Ajută digestia

Se știe că timolul, un compus din chimen, stimulează glandele care secretă acizi, bilă și enzime. Studiile pe animale au arătat că, condimentele precum chimenul produc o stimulare semnificativă a activităților lipazei pancreatice, proteazelor și amilazei. Studiile demonstrează că aceste enzime sunt responsabile pentru digestia corectă a alimentelor în stomac și intestine. Deoarece semințele de chimen sunt alimente bogate în fibre, acestea stimulează sistemul digestiv și luptă împotriva constipației. Cercetările sugerează, de asemenea, că semințele de chimen pot ajuta la îmbunătățirea simptomelor IBS. Când pacienților cu sindrom de colon iritabil li s-au administrat 20 de picături de ulei esențial de chimen în fiecare zi, aceștia au experimentat o îmbunătățire a simptomelor, inclusiv dureri abdominale, greață, defecție dureroasă, modificări ale consistenței scaunului și prezența mucusului în scaun. Pacienții au primit 10 picături de ulei esențial de chimen dimineața și 10 seara într-un pahar cu apă caldă, la 15 minute după masă. Semințele de chimen ajută, de asemenea, la digestie, împiedicând formarea de gaze în tractul gastrointestinal. Cercetările arată că au proprietăți carminative care combat flatulența, care poate duce la dureri de stomac și dureri sau presiune abdominală.


2. Întăresc sistemul imunitar

Chimenul are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii. O revizuire publicată în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a constatat că, chimenul și alte condimente - inclusiv cuișoare, oregano, cimbru și scorțișoară - posedă activități antibacteriene și antifungice semnificative. De aceea, semințele de chimen pot fi folosite pentru a preveni deteriorarea alimentelor cauzată de agenți patogeni și ciuperci dăunătoare. Chimenul poate crește, de asemenea, aportul de vitamina C. Prezența vitaminei C în ingredientul culinar permite condimentului să servească drept stimulator al sistemului imunitar. Vitamina C este benefică persoanelor al căror sistem imunitar a fost slăbit din cauza stresului. Având în vedere că stresul a devenit o condiție comună în societatea noastră, un aport suficient de vitamina C poate servi ca instrument ideal pentru bunăstarea generală a cuiva.


3. Ajută la gestionarea tulburărilor respiratorii

Semințele de chimen acționează ca un agent expectorant și anti-congestiv. Ele ajută la eliminarea mucusului din căile respiratorii, plămâni, bronhii și trahee. Chimenul funcționează și ca un stimulent și dezinfectant, așa că, odată ce mucusul este curățat din căile respiratorii, semințele de chimen pot ajuta la reducerea inflamației și pot ajuta la atenuarea stării inițiale care a cauzat congestia. Chimenul funcționează și ca un relaxant, iar studiile indică faptul că poate fi util pentru ameliorarea simptomelor de astm. Astmul, de exemplu, este o boală respiratorie care provoacă spasme ale mușchilor bronșici, umflarea mucoasei plămânilor și creșterea producției de mucus -ceea ce duce la incapacitatea de a respira. În general, este cauzată de poluare, obezitate, infecții, alergii, exerciții fizice, stres sau dezechilibre hormonale. Prin îmbunătățirea restricției bronșice, semințele de chimen servesc ca un remediu natural pentru astm.


4. Promovează sănătatea pielii

Semințele de chimen sunt bogate în antioxidanți puternici care acționează pentru a inversa semnele de îmbătrânire și deteriorarea pielii. Proprietățile antifungice și antibacteriene ale chimenului pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea infecțiilor cutanate. Chimenul conține, de asemenea, cantități mici de vitamina E împreună cu vitamina C. Aceste două vitamine ajută la combaterea inflamației pielii după expunerea la radiații UV și pot fi, de asemenea, utile în ameliorarea naturală a semnelor de eczeme și acnee. Uleiul de chimen poate fi folosit și pentru a ajuta la accelerarea regenerării celulare și pentru a reduce aspectul cicatricilor, acneei și ridurilor.


5. Pot ameliora insomnia

Mulți adulți suferă de insomnie la un moment dat, dar alții au insomnie pe termen lung (cronic). Cauzele primare ale insomniei pot include stres, indigestie, durere, afecțiuni medicale și multe altele. Din fericire, aportul adecvat de vitamine, în special vitaminele din complexul B, și menținerea unei bune digestii s-au dovedit a fi modalități de a ajuta la atenuarea insomniei fără medicamente. Chimenul ajută digestia, ameliorând balonarea și disconfortul, ceea ce te poate face neliniștit și incapabil să dormi. În plus, semințele de chimen sunt cunoscute că ușurează mintea și ajută la gestionarea tulburărilor cognitive.


6. Pot ajuta la prevenirea diabetului

Semințele de chimen pot ajuta la prevenirea diabetului prin reducerea șanselor de hipoglicemie, adică scăderea zahărului din sânge. Hipoglicemia poate duce la o serie de simptome, inclusiv:

  • transpiraţie
  • tremor
  • slăbiciune
  • neîndemânare
  • probleme cu vorbitul
  • confuzie
  • pierderea conștienței
  • convulsii

Riscul de a experimenta hipoglicemie este mai mare la diabeticii care au mâncat mai puțin decât de obicei, au făcut mai mult sport decât de obicei sau au consumat alcool. Un studiu din 2005 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry sugerează că, cuminaldehida, o componentă a semințelor de chimen, poate fi utilă ca un compus și un nou agent pentru terapiile antidiabetice, deoarece ajută la îmbunătățirea toleranței la glucoză. 

Un studiu din 2017 a constatat că administrarea de suplimente de chimen la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 a scăzut nivelul seric de insulină, zahărul din sânge și hemoglobina glicozilată. Pacienții care au primit capsule de chimen de 100 și 50 de miligrame pe zi au experimentat efecte benefice. Un studiu din 2019 arată, de asemenea, că, Cuminum cyminum funcționează ca un agent antidiabetic promițător și poate fi capabil să atenueze simptomele diabetului zaharat.


7. Au proprietăți antivirale și antibacteriene

Semințele de chimen ajută la combaterea infecțiilor virale și a bolilor, ajutând la prevenirea răcelii comune sau a gripei, acționând ca un agent dezinfectant și antiviral. Chimenul a fost testat chiar și împotriva E. coli, care este o bacterie care trăiește în mod normal în intestinele oamenilor și animalelor sănătoase. Majoritatea soiurilor de E. coli sunt inofensive sau provoacă diaree relativ scurtă. Cu toate acestea, câteva tulpini deosebit de puternice pot provoca crampe abdominale severe, diaree cu sânge și vărsături. Un studiu din 2008 a investigat mecanismul antibacterian al carvacrolului și timolului, două componente din semințele de chimen, împotriva E. coli. Studiul a inclus un tratament de 200 de miligrame care a demonstrat că carvacrolul și timolul au efectul antimicrobian dorit împotriva bacteriilor. Un studiu de laborator din 2015 a constatat că o combinație de ulei esențial de chimen și nizină a scăzut semnificativ creșterea Salmonella typhimurium și Staphylococcus aureus, care sunt agenți patogeni de origine alimentară. Un studiu din 2020 indică faptul că nu numai că semințele de Cuminum Cyminum prezintă o activitate antioxidantă ridicată, dar au și o activitate antibacteriană interesantă, oferind semințelor o valoare polivalentă în alimente.


8. Sunt o sursa bună de fier

Cercetările indică faptul că fierul joacă un rol critic în organism, iar ficatul și măduva osoasă sunt capabile să stocheze fier în cazul în care este necesar. Fără fier, celulele primare din mușchi, numite mioglobină, nu pot reține oxigenul. Fără oxigen, aceste celule nu sunt capabile să funcționeze corect, ceea ce duce la slăbiciune musculară. Creierul este, de asemenea, dependent de oxigen pentru funcționarea corectă. Dacă fierul nu este prezent, creierul nu primește oxigenul de care are nevoie - rezultând o memorie slabă, scăderea productivității și apatie. Din acest motiv, alimentele bogate în fier, cum ar fi semințele de chimen, sunt capabile să scadă riscul de tulburări cognitive precum boala Alzheimer și demența. Chimenul este un aditiv nutritiv pentru persoanele cu anemie. Anemia este legată de o problemă cu celulele hemoglobinei care transportă oxigen în tot corpul. Atunci când organismul nu este capabil să transmită suficient oxigen către celule și țesuturi, se simte slab și obosit. Datorită prezenței fierului în semințele de chimen, ele ajută la ameliorarea simptomelor anemiei, cum ar fi oboseala, anxietatea, defecțiunile cognitive și problemele digestive.


9. Sunt o sursă bună de calciu pentru întărirea oaselor

Chimenul conține calciu, fier și mangan - trei minerale care sunt importante pentru rezistența oaselor. Cercetările arată că deficitul cronic de fier induce resorbția osoasă și riscul de osteoporoză. Fierul, în combinație cu calciu, mangan și zinc, poate ajuta la reducerea pierderii osoase. Manganul ajută la formarea enzimelor care sunt implicate în metabolismul osos. O cauză majoră a osteoporozei este deficiența nutrițională, așa că, consumul de semințe de chimen bogate în nutrienți și alte alimente bogate în minerale care întăresc oasele - cum ar fi ovăzul, năutul, ficatul, carnea de vită hrănită cu iarbă, chefirul, iaurtul, migdalele și broccoli crud - este parte a unui plan natural de tratament a osteoporozei care ajută la creșterea masei osoase.


10. Pot îmbunătăți colesterolul

O serie de studii indică faptul că administrarea de extract de chimen poate fi utilă pentru îmbunătățirea nivelului de colesterol. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe ale Sănătății a constatat că atunci când trei până la cinci picături de extract de chimen au fost adăugate la dieta unui pacient de trei ori pe zi timp de aproximativ 45 de zile, a avut ca rezultat o scădere semnificativă a nivelurilor de LDL. Un alt studiu din 2014 sugerează că adăugarea a trei grame pe zi de pudră de chimen în iaurt la două mese timp de trei luni a dus la scăderea nivelului de colesterol de jeun, trigliceride și colesterol LDL. În plus, a determinat creșterea colesterolului HDL și reducerea ușoară a greutății, a indicelui de masă corporală, a masei de grăsime și a circumferinței taliei.


11. Ajută la pierderea în greutate

Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, publicat în 2016, concluzionează că administrarea de capsule de chimen și lime ajută la îmbunătățirea profilului metabolic la persoanele supraponderale. Cercetătorii au descoperit că cei care au luat doze mari de chimen (75 miligrame), plus lime, au experimentat o pierdere semnificativă în greutate după opt săptămâni. În plus, acest regim a avut efecte benefice asupra IMC, trigliceridelor, colesterolului total și colesterolului LDL.


Informații nutriționale

Cuminaldehida, cimenul și terpenoizii sunt componentele volatile majore ale chimenului. Semințele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, minerale esențiale, precum fier, calciu și vitamine antioxidante. O lingură (aproximativ șase grame) de semințe întregi de chimen conține aproximativ:

  • 22,5 calorii
  • 2,7 grame carbohidrați
  • 1,1 grame proteine
  • 1,3 grame grăsime
  • 0,6 grame fibre
  • 4 miligrame fier (22% DZR)
  • 0,2 miligrame mangan (10% DZR)
  • 56 miligrame calciu (6% DZR)
  • 22 miligrame magneziu (5% DZR)
  • 30 de miligrame fosfor (3% DZR)
  • 107 miligrame potasiu (3% DZR)
  • 0,1 miligrame cupru (3% DZR)
  • 0,3 miligrame zinc (2% DZR)
  • 76 UI vitamina A (2%DZR)


Riscuri și efecte secundare

Chimenul este sigur atunci când este consumat în cantități obișnuite. Cercetările sugerează, de asemenea, că semințele sunt sigure atunci când sunt luate pe cale orală în cantități medicinale, dar asigură-te că te consulți cu medicul înainte de a utiliza extract de chimen sau suplimente în scopuri medicinale.

  • Chimenul poate încetini coagularea sângelui, așa că ar trebui evitat de persoanele cu tulburări de sângerare. De asemenea, poate scădea nivelul zahărului din sânge la unii oameni. Urmărește semnele de scădere a zahărului din sânge sau hipoglicemie și monitorizează-ți cu atenție glicemia. 
  • Dacă ai o intervenție chirurgicală, chimenul poate interfera cu controlul zahărului din sânge în timpul și după procedură. Cel mai bine este să încetezi să utilizezi chimen cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.


Semințe de chimen vs. praf de chimen

Poți cumpăra chimen sub formă de semințe sau deja măcinat în pudră de chimen. Când gătești cu semințe de chimen, este indicat să le lași în bulion încălzit, astfel încât uleiurile să înceapă să disperseze aroma și parfumul semințelor. De asemenea, poți adăuga semințe de chimen în uleiuri, sosuri și marinate, unde pot sta o perioadă mai lungă de timp și pot adăuga aromă la gustul alimentelor înainte de a le folosi la gătit. Prăjirea semințelor de chimen înainte de a le folosi le intensifică aroma, oferindu-ți rezultate optime. 

Dacă dorești să adaugi imediat acel gust cald, picant și pământesc de chimen unui fel de mâncare, vei opta de obicei pentru pudră în loc de semințe. Pulberea este folosită în mod obișnuit pe fripturi pentru a asezona carnea sau adăugată la mâncăruri de legume pentru a spori profilul de aromă. De asemenea, poți adăuga în supe, tocane și sosuri.

Dacă ai un mojar și un pistil acasă, poți măcina singur semințele de chimen în pulbere.


Cum se utilizează

Poți cumpăra semințe de chimen din magazinele alimentare sau online. De asemenea, este ușor să găsești semințe de chimen măcinate în departamentul de condimente, dar experimentează mai întâi cu semințe de chimen prăjite sau infuzate - vei observa o diferență. Semințele întregi de chimen sunt complet comestibile și sigure de mâncat. Când depozitezi chimenul, păstrează-l într-un recipient de sticlă etanș. La fel ca restul condimentelor tale, păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat. Pentru a prăji semințele întregi de chimen, pune-le într-o tigaie uscată timp de cinci minute.


Trebuie să prăjești semințele până când devin parfumate și apoi să le scoți de pe foc pentru a nu se găti prea mult. De asemenea, poți infuza semințe de chimen în ulei fierbinte. Lasă-le să stea în ulei până auzi sunete de trosnituri. Vei observa că aroma semințelor de chimen prăjite este mai distinctă și mai complexă decât chimenul măcinat. În plus, adaugă o textură crocantă care funcționează perfect pentru rețete consistente. Poți adăuga semințe de chimen la aproape orice masă. Încearcă să le arunci în cartofi și ceapă, supe consistente, salsa, rețete de pui la grătar, hummus, tocane și preparate din pește. Gustul nu este copleșitor și adaugă un sentiment de căldură și profunzime alimentelor. 

Când adaugi chimen într-un fel de mâncare, poți folosi semințe de chimen măcinate sau semințe de chimen prăjite. Funcționează în orice mod, așa că încearcă-le pe amândouă și vezi ce îți place cel mai mult.


Iată câteva idei pentru a începe:

  • O modalitate ușoară de a introduce chimen într-o masă este prin adăugarea condimentului în hummus. Hummus este o mâncare versatilă care poate fi adăugată la pui la grătar, pește, wrapuri și legume. Unele dintre rețete necesită deja chimen, dar chiar dacă nu, poți adăuga o linguriță pentru a crea un gust mai pământesc.
  • Chimenul este un adaos grozav la supă. Adaugă cât de mult chimen dorești - nu va face decât să sporească gustul. Chimenul creează gustul perfect. Este grozav pentru o cină cu ardei iute sau o masă cu gătire lentă.


Așadar, oamenii de pe tot globul au folosit semințe de chimen întregi și măcinate în scopuri culinare și medicinale încă din cele mai vechi timpuri, iar astăzi îl veți găsi ca ingredient în bucătăria indiană și o serie de alte rețete. Aceste semințe pământoase, picante și ușor amare sunt bogate în fibre, fier, mangan, calciu și magneziu. De asemenea, conțin cantități mici de vitamine B. Totuși, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar semințele de mac, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.