Cu toții știm că rinichii sunt două organe în formă de fasole, fiecare de mărimea unui pumn. Sunt situați chiar sub cutia toracică, câte unul pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Rinichii sănătoși filtrează aproximativ o jumătate de cană de sânge în fiecare minut, eliminând deșeurile și apa suplimentară prin urină. Rinichii elimină, de asemenea, acidul produs de celulele corpului tău și mențin un echilibru sănătos de apă, săruri și minerale - cum ar fi sodiu, calciu, fosfor și potasiu - în sânge. Fără acest echilibru, nervii, mușchii și alte țesuturi din corpul tău ar putea să nu funcționeze normal.

De asemenea, rinichii produc și hormoni care ajută la controlarea tensiunii arteriale, producerea de celule roșii din sânge și menținerea oaselor puternice și sănătoase. Dacă ai probleme cu rinichii, poate fi necesar să urmezi o dietă specială. De obicei, este una cu conținut scăzut de sodiu, fosfor și potasiu. Acest lucru poate să nu îți vindece rinichii, dar poate ajuta să-i facă mai sănătoși.

Diabetul și hipertensiunea arterială sunt factori de risc obișnuiți pentru boli de rinichi.

Obezitatea, fumatul, rezistența la insulină, nivelurile ridicate de acid uric și diverse alte condiții de sănătate pot contribui de asemenea.

Când rinichii nu funcționează corect, deșeurile se acumulează în sânge, inclusiv deșeurile din alimente. Prin urmare, persoanele cu boli renale pot îmbunătăți funcționarea acestora de pe urma unei diete speciale, cunoscută sub numele de dietă renală. Restricțiile alimentare variază în funcție de nivelul de afectare a rinichilor. Persoanele cu boală renală în stadiu avansat vor avea restricții diferite față de cele cu boală renală timpurie. În orice etapă, dieta va trebui să stimuleze funcția rinichilor, reducând în același timp riscul de daune suplimentare.

În timp ce restricțiile alimentare variază, persoanele cu boli de rinichi trebuie de obicei să restricționeze următorii nutrienți, deoarece rinichii pot avea dificultăți în a le îndepărta sau a le procesa, iar nivelurile ridicate pot provoca daune organismului.

Cantitatea de nutrienți

  • Sodiu, ingredientul cheie în sare - Sub 2.000 de miligrame (mg)
  • Restricțiile de potasiu vor depinde de stadiul bolii renale.
  • Fosfor- 600–800 mg
  • Restricțiile proteice vor depinde de stadiul bolii renale.

Deoarece bolile de rinichi au legături strânse cu bolile de inimă, este, de asemenea, o idee bună să combini aceste alegeri cu o dietă sănătoasă pentru inimă, una care conține o mulțime de alimente proaspete, pe bază de plante și are un conținut scăzut de grăsimi saturate. Experiențele oamenilor cu privire la bolile de rinichi variază, așa că este important să discuți cu un medic despre nevoile tale alimentare individuale.

Mai jos vă prezentăm unele dintre cele mai bune alimente pentru persoanele cu boli renale.

1. Conopida

Conopida oferă mulți nutrienți, inclusiv vitamina K, acid folic și fibre. De asemenea, conține antioxidanți și compuși antiinflamatori. Încearcă piureul de conopidă în loc de cel de cartofi pentru o garnitură cu conținut scăzut de potasiu. O jumătate de cană (65 grame) de conopidă fiartă fără sare conține:

  • sodiu: 9,3 mg
  • potasiu: 88 mg
  • fosfor: 20 mg
  • proteine: 1 g

2. Afine

Afinele sunt bogate în nutrienți și antioxidanți cunoscuți sub numele de antociani, care pot proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului și altor boli. De asemenea, au un conținut scăzut de sodiu, fosfor și potasiu. O cană (150g) de afine proaspete conține:

  • sodiu: 1,5 mg
  • potasiu: 114 mg
  • fosfor: 18 mg
  • proteine: 1 g

Poți de asemenea să încerci afinele deshidratate.

3. Biban de mare

Bibanul de mare este o opțiune de pește care oferă proteine de înaltă calitate. De asemenea, conține grăsimi sănătoase numite omega-3. Omega-3 poate ajuta la prevenirea unei game variate de boli și la stimularea sănătății celor care trăiesc cu afecțiuni pe termen lung. Aproximativ 85 de grame de biban de mare gătit conține:

  • sodiu: 74 mg
  • potasiu: 279 mg
  • fosfor: 211 mg
  • proteine: 20 g

Cu toate acestea, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi recomandă consumul de porții mici de carne sau pește, deoarece nivelurile ridicate de proteine pot face rinichii să lucreze mai greu.

4. Struguri roșii

Strugurii roșii sunt o sursă bună de antioxidanți numiți flavonoizi, care pot ajuta la reducerea inflamației și pot proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului și a altor afecțiuni de sănătate. O jumătate de cană (75 de grame) de struguri roșii conține:

  • sodiu: 1,5 mg
  • potasiu: 144 mg
  • fosfor: 15 mg
  • proteine: 0,5 g

Poți consuma de asemenea stafide pe post de gustare sănătoasă.

5. Albușul de ou

Albușurile oferă o sursă de proteine de înaltă calitate, prietenoasă cu rinichii, cu un conținut scăzut de fosfor. Albușurile de ou pot fi o alegere mai bună decât ouăle întregi pentru persoanele care urmează o dietă renală, deoarece gălbenușurile pot avea un conținut ridicat de fosfor. Două albușuri mari, crude (65 de grame) conțin:

  • sodiu: 110 mg
  • potasiu: 108 mg
  • fosfor: 10 mg
  • proteine: 7 g

6. Usturoiul

Usturoiul crud sau pudră oferă o alternativă gustoasă la sare, adăugând savoare mâncărurilor, oferind în același timp beneficii nutriționale. Este o sursă bună de mangan și vitamina B6. De asemenea, conține compuși de sulf cu proprietăți antiinflamatorii. Trei căței (9 grame) de usturoi conțin:

  • sodiu: 1,5 mg
  • potasiu: 36 mg
  • fosfor: 14 mg
  • proteine: 0,5 g

7. Hrișcă

Hrișca este un cereal integral care are un conținut scăzut de potasiu. De asemenea, conține vitamine B, magneziu, fier și fibre. De asemenea, nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten. O jumătate de cană (85 de grame) de hrișcă conține:

  • sodiu: 0,8 mg
  • potasiu: 391 mg
  • fosfor: 295 mg
  • proteine: 11 g

Poți încerca atât crupele de hrișcă, cât și făina de hrișcă.

8. Ulei de măsline

Uleiul de măsline este o sursă sănătoasă de vitamina E și în principal grăsimi nesaturate. De asemenea, nu conține fosfor, ceea ce îl face o opțiune potrivită pentru persoanele cu boli de rinichi. Cea mai mare parte a grăsimilor din uleiul de măsline este acid oleic, care are proprietăți antiinflamatorii. În plus, grăsimile mononesaturate sunt stabile la temperaturi ridicate, ceea ce face din uleiul de măsline o alegere sănătoasă pentru gătit. O lingură (15 grame) de ulei de măsline conține:

  • sodiu: 0,3 mg
  • potasiu: 0,1 mg
  • fosfor: 0 mg
  • proteine: 0 g

9. Bulgur

Bulgurul este un produs din grâu din categoria cerealelor integrale și o alternativă prietenoasă cu rinichii comparativ cu alte cereale integrale care sunt mai bogate în potasiu și fosfor. Bulgurul furnizează vitamine B, magneziu și fier, precum și proteine și fibre vegetale, care sunt importante pentru sănătatea digestivă. O jumătate de cană (70 g) de bulgur gătit conține:

  • sodiu: 154 mg
  • potasiu: 48 mg
  • fosfor: 28 mg
  • proteine: 2 g

10. Varză

Varza aparține familiei de legume crucifere și oferă vitamine, minerale și compuși antioxidanti. Autorii unui studiu din 2021, notează că varza albă și roșie poate ajuta: -gestionarea zahărului din sânge -reducerea riscului de afectare a rinichilor și ficatului -prevenirea stresului oxidativ și a obezității O cană (70 g) de varză mărunțită conține:

  • sodiu: 20 mg
  • potasiu: 161 mg
  • fosfor: 29 mg
  • proteine: 1,4 g

11. Pui

Pieptul de pui fără piele are mai puține grăsimi și fosfor decât puiul cu piele. O cană (140 g) de piept de pui gătit, fără piele, conține:

  • sodiu: 104 mg
  • potasiu: 358 mg
  • fosfor: 319 mg
  • proteine: 44 g

Cu toate acestea, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi recomandă consumul de porții mici de carne sau pește, deoarece nivelurile ridicate de proteine pot face rinichii să lucreze mai greu.

12. Ardei gras

Ardeiul gras este bogat în vitaminele A și C și alți antioxidanți, dar sărac în potasiu. Acești nutrienți sunt importanți pentru funcția imunitară, care este strâns legată de boala de rinichi. Un ardei roșu mediu (100 g) conține:

  • sodiu: mai puțin de 2,5 mg
  • potasiu: 213 mg
  • fosfor: 27 mg
  • proteine: 1 g

13. Ceapa

Reducerea sării poate fi o provocare, dar ceapa fie proaspătă, fie sub formă de fulgi sau pudră, este o modalitate de a oferi aromă fără sodiu mâncărurilor pentru dieta renală. Ceapa oferă vitamina C, mangan și vitamine B, inclusiv acid folic. De asemenea, conține fibre prebiotice care te ajută să-ți menți sistemul digestiv sănătos prin hrănirea bacteriilor intestinale benefice. O ceapă mică (70 de grame) conține:

  • sodiu: 3 mg
  • potasiu: 102 mg
  • fosfor: 20 mg
  • proteine: 0,8 g

14. Rucola

Rucola este aromată și bogată în nutrienți, dar are un conținut scăzut de potasiu, ceea ce o face o alegere bună pentru salate și garnituri care favorizează rinichii. Rucola oferă vitamina K, mangan și calciu, toate acestea fiind importante pentru sănătatea oaselor. Această verdeață hrănitoare conține și nitrați, care pot scădea tensiunea arterială, un beneficiu important pentru cei cu boli de rinichi. O cană (20 de grame) de rucola crudă conține:

  • sodiu: 5 mg
  • potasiu: 74 mg
  • fosfor: 10 mg
  • proteine: 5 g

15. Nuci de macadamia

Majoritatea nucilor sunt bogate în fosfor și nu sunt potrivite dacă urmezi o dietă renală. Cu toate acestea, nucile de macadamia sunt o opțiune delicioasă pentru persoanele cu probleme renale. Au mai puțin potasiu și fosfor decât alunele sau migdalele. De asemenea, oferă calciu, grăsimi sănătoase, acid folic, magneziu, cupru, fier și mangan. Aproximativ 30 de grame de nuci de macadamia conțin:

  • sodiu: 1,4 mg
  • potasiu: 104 mg
  • fosfor: 53 mg
  • proteine: 2 g

16. Ridiche

Ridichiile sunt legume crocante care fac un plus sănătos la dieta renală. Au un conținut foarte scăzut de potasiu și fosfor, dar conțin alți nutrienți importanți, cum ar fi acidul folic și vitamina A. Gustul lor piperat este un plus aromat pentru preparatele cu conținut scăzut de sodiu. O jumătate de cană (60 de grame) de ridichi feliate conține:

  • sodiu: 23 mg
  • potasiu: 135 mg
  • fosfor: 12 mg
  • proteine: 0,5 g

17. Napi

Napii sunt legume rădăcinoase care furnizează fibre, vitamina C, vitamina B6 și mangan. Aceștia pot fi prăjiți sau fierți și pasați pentru o garnitură sănătoasă care funcționează bine pentru o dietă renală. Alternativ, servește napi cruzi, rași, cu o salată sau adăugă-i într-o tocană de iarnă. O jumătate de cană (80 de grame) de cuburi de nap fierte conține:

  • sodiu: 160 mg
  • potasiu: 159 mg
  • fosfor: 22 mg
  • proteine: 1 g

18. Ananas

Ananasul poate fi un deliciu dulce pentru persoanele cu probleme renale. Conține mai puțin fosfor, potasiu și sodiu decât portocalele, bananele sau kiwi-urile. Ananasul este, de asemenea, o sursă bună de fibre și vitamina A și conține bromelaină, o enzimă care poate ajuta la reducerea inflamației. O cană (165 de grame) de bucăți de ananas conține:

  • sodiu: 2 mg
  • potasiu: 180 mg
  • fosfor: 13 mg
  • proteine: 1 g

19. Merișoare

Merișoarele conțin fitonutrienți numiți proantocianidine de tip A, antioxidanți care pot preveni infecțiile urinare și ale rinichilor prin reducerea nivelului de bacterii din urină. De asemenea, au un conținut scăzut de potasiu, fosfor și sodiu. Există legături strânse între infecțiile tractului urinar (ITU) și infecțiile renale, iar o ITU poate duce la complicații ale rinichilor. Poți mânca merișoare uscate, gătite, proaspete sau ca suc. O cană (100 de grame) de merișoare întregi, proaspete conține:

  • sodiu: 2 mg
  • potasiu: 80 mg
  • fosfor: 11 mg
  • proteine: 0,5 g

20. Ciuperci Shiitake

Ciupercile Shiitake sunt un ingredient savuros pe care îl poți folosi ca înlocuitor de carne pe bază de plante. Sunt potrivite pentru persoanele cu boli de rinichi care urmează o dietă pe bază de plante și pentru cei care urmează o dietă renală care trebuie să-și limiteze aportul de proteine. Sunt o sursă excelentă de vitamine B, cupru, mangan și seleniu. În plus, oferă o cantitate bună de proteine pe bază de plante și fibre alimentare. Ciupercile Shiitake sunt mai sărace în potasiu, sodiu și fosfor decât alte tipuri de ciuperci, ceea ce le face o alegere inteligentă pentru cei care urmează o dietă renală. O cană (145 de grame) de bucăți de ciuperci shiitake gătite, fără sare adăugată, conține:

  • sodiu: 6 mg
  • potasiu: 170 mg
  • fosfor: 42 mg
  • proteine: 2 g

Există alimente care pot vindeca cu adevărat rinichii?

Nu este întotdeauna posibil ca dieta să vindece rinichii, mai ales dacă o persoană are o boală renală pe termen lung. Cu toate acestea, alegerile dietetice, cum ar fi evitarea cantității prea mari de sare, pot ajuta la reducerea stresului asupra rinichilor, îi pot ajuta să funcționeze mai bine și să încetinească progresul bolii.

Care este cea mai bună băutură pentru rinichi sănătoși?

Apa este cea mai bună opțiune, deoarece spăla rinichii fără a adăuga stres din cauza toxinelor. Există, de asemenea, dovezi tot mai mari că, consumul de apă plată poate ajuta la prevenirea bolii renale. Sucul de afine neîndulcit este, de asemenea, o opțiune bună, deoarece conține antioxidanți care pot ajuta la protejarea rinichilor de infecții. Poți încerca, de asemenea, lapte de orez care nu este îmbogățit cu potasiu sau fosfor. De asemenea, limitarea sau evitarea consumului de alcool este esențială, deoarece acest lucru poate crește riscul unei serii de probleme de sănătate.

Acum că ai aflat ce poți introduce în dieta ta pentru a îmbunătății funcționarea rinichilor, iată câteva obiceiuri de limitat sau evitat, mai ales dacă ai probleme cu rinichi:

  • consumul alimentelor procesate sau prefabricate, care tind să aibă adaos de sodiu;
  • consumul alimentelor bogate în fosfor și potasiu;
  • consumul conservelor cu sare — optează pentru unele fără sare sau clătește-le bine înainte de a le consuma;
  • consumul de porții mari de alimente proteice, cum ar fi carnea sau lactatele;
  • consumul alimentelor bogate în grăsimi și orice aliment care nu este sănătos pentru inimă;
  • consumul de alcool;
  • consumul cerealelor de tărâțe și fulgilor de ovăz.

Așadar, persoanele cu boli renale trebuie să își gestioneze aportul de fosfor, sare și potasiu. În anumite etape, ei trebuie, de asemenea, să-și limiteze aportul de proteine. Deoarece nevoile și restricțiile nutriționale se modifică în cursul bolii, cel mai bine este să discuți cu un medic înainte de a face orice modificare alimentară. Opțiunile potrivite pot include pui, ciuperci shiitake, hrișcă, bulgur, merișoare, nuci de macadamia și o gamă largă de alte alimente gustoase și sănătoase. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar câteva din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.