Când vine vorba de curățarea corpului de toxine dăunătoare, mâncarea este într-adevăr cel mai bun medicament. Vei fi uimit să afli că multe dintre alimentele tale preferate au și rol de detoxifiere a organismului, în special pentru ficat, intestine, rinichi și piele, prevenind acumularea de toxice dăunătoare.

Dacă te gândești că detoxifierea implică să urmezi o dietă specifică sau să folosești produse speciale care pretind că îți eliberează corpul de toxine, îmbunătățind astfel sănătatea și promovând pierderea în greutate, ar trebui să știi că, din fericire, corpul uman este o minune biologică, bine echipată pentru a elimina toxinele și nu necesită neapărat diete speciale sau suplimente scumpe pentru a face acest lucru, ci doar includerea în alimentație a unor produse care te pot ajuta.

Toxinele sunt substanțe nocive la care suntem expuși în mod regulat, chiar fără să ne dăm seama. Acestea includ poluanți, substanțe chimice sintetice, metale grele și alimente procesate, toate afectând negativ sănătatea. În timp, acumularea de toxine poate deveni “otrăvitoare” pentru corpul uman și poate duce la potențiale leziuni ale organelor. Tocmai de aceea, detoxifierea organismului se recomandă din când în când, pentru că acțiunea are un rol benefic asupra întregului organism.

În plus, se presupune că dietele de detoxifiere ajută și la ameliorarea diverselor probleme de sănătate, cum sunt obezitatea, tulburările digestive, bolile autoimune, alergiile, balonarea sau oboseală cronică.

Curele de detoxifiere sunt recomandate de cel puțin doua ori pe an sau ori de câte ori ai simptome tipice ale unui organism supraîncărcat, precum oboseală, stare de rău, iritabilitate, schimbări de dispoziție, balonare, insomnie, dureri de cap, dureri musculare și articulare, lipsa de energie, probleme cu tenul (acnee, puncte negre), transpirație urât mirositoare și/sau abundentă, senzația de minte încețoșată sau chiar imunitate scăzută( răcești frecvent).

Iată principalele beneficii ale unei cure de detoxifiere:

  • Îmbunătățește nivelul de energie,
  • Îmbunătățește tranzitul intestinal,
  • Ajută la pierderea în greutate,
  • Ajută pentru un sistem imunitar mai puternic,
  • Pielea devine mai curate,
  • Limpezește mintea.

Citește articolul de mai jos pentru a afla ce alimente poți include în alimentația ta pentru a facilita procesul de detoxifiere.

  1. Usturoiul crud dar și cel praf este nelipsit din aproape orice bucătărie și are capacitatea unică de a lupta aproape instantaneu cu bacteriile. Este util pentru că facilitează procesul de detoxifiere a colonului și a ficatului. Usturoiul își păstrează cel mai bine calitățile când este consumat crud, însă în forma  deshidratată există încă o serie de antioxidanți și compuși organici precum alicina care pot sprijini o mai bună stare de sănătate.
  2. Uleiul de cocos susține sistemul imunitar deoarece conține acid lauric, acid capric și acid caprilic, cunoscuți pentru proprietățile antimicrobiene, antifungice, antibacteriene și antivirale. Organismul transformă acidul lauric conținut de uleiul de cocos în laurină, o substanță care luptă contra virusurilor și bacteriilor și stimulează astfel detoxifierea organismului.
  3. Ghimbirul nu putea să lipsească din lista alimentelor care sprijină detoxifierea. Este un aliment recomandat deseori pentru persoanele cu ficat gras. Printre beneficiile acestuia se numără faptul că susține absorbția nutrienților, menține circulația normală, combate senzația de greață, previne răceala și gripa, combate disconfortul gastric și cancerul de colon, luptă împotriva problemelor respiratorii și reduce durerile și inflamația.Poți consuma ghimbirul crud, pulbere sau chiar sub formă de ceai, în smoothie-uri, salate, supe, curry-uri sau alte mâncăruri gătite.
  4. Busuiocul este o plantă aromatică apreciată care are multe beneficii, pe lângă faptul că dă savoare preparatelor. Acesta ajută descompunerea metabolică și contribuie la eliminarea substanțelor chimice din sânge. Este suficient să adaugi puțin în salate, pe pizza sau în sosul de paste.
  5. Coriandrul intră în categoria condimentelor cu proprietăți miraculoase de detoxifiere. Substanțele chimice din coriandru contribuie la îndepărtarea metalelor grele din organism, împrospătând sângele și curățând organismul.
  6. Anghinarele nu numai că au un conținut impresionant de fibre prebiotice, dar conțin și nutrienți care ajută la susținerea producției de bilă în ficat. Prebioticele sunt în esență hrană pentru probioticele (bacteriile bune) din intestin. După cum știm, un intestin sănătos este esențial pentru ca o detoxifiere adecvată să aibă loc în corpul tău. În plus, anghinarea ajută la susținerea digestiei, deoarece bila vă ajută corpul să digere grăsimile.
  7. Ceaiul verde este cea mai bună băutură pentru de detoxifiere. Este plin de antioxidanți, în special catechine, despre care se știe că ajută la neutralizarea radicalilor liberi. S-a demonstrat chiar că aceste catechine întăresc și funcția imunitară. Dacă te simți epuizat, corpul tău poate folosi sprijinul suplimentar și hidratarea din ceaiul verde. De asemenea, ceaiul verde este bun și pentru pielea ta, astfel consumul unei căni de ceai pe zit e va ajuta să ai o piele strălucitoare și sănătoasă.
  8. Semințele de chia sunt un aliment excelent detoxifiant, datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă puternică de fibre, care sunt esențiale pentru a-ți menține tractul digestiv în mișcare și pentru defecarea regulată. În plus, fibrele hrănesc bacteriile sănătoase din intestin, deci sunt necesare pentru o sănătate digestivă optimă. Conțin, de asemenea, proteine pe bază de plante și acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, despre care cercetările arată că pot ajuta la reducerea inflamației din organism.
  9. Fructele de pădure și afinele, care deși au dimensiuni mici, sunt puternice în conținutul lor de antioxidanți - în special antociani. Potrivit cercetărilor, antocianina ajută la neutralizarea radicalilor liberi care contribuie la multe boli cronice. În ceea ce privește detoxifierea, afinele sunt bogate în fibre, contribuind la susținerea sănătății intestinale. Fibrele se leagă de toxinele din tractul digestiv, asigurându-se că nu sunt reabsorbite în sânge.
  10. Sfecla roșie pe lângă conținutul extrem de bogat în antioxidanți, conține un compus numit betaină. Betaina combate inflamația și ajută la susținerea funcției hepatice, eliminând toxinele și susținând metabolismul adecvat. În plus, sfecla este o sursă puternică de nitrați, care poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin și chiar poate ajuta mușchii să funcționeze mai eficient. De fapt, un studiu a constatat că sportivii antrenați care au băut suc de sfeclă roșie au înregistrat performanțe îmbunătățite.
  11. Broccoli este una dintre cele mai populare legume de pe lista celor care ajută detoxifierea organismului datorită conținutului său bogat de fibre (o cană de buchețele de broccoli conține aproape 10% din necesarul zilnic de fibre), ajutând astfel la eliminarea deșeurilor din tractul digestiv. Este, de asemenea, plin de antioxidanți pentru a elimina radicalii liberi, compuși care pot provoca inflamații în organism. Mai exact, broccoli conține glucozinolat, un compus care produce enzima glutation, care este necesară pentru multe căi de detoxifiere a ficatului. În plus, broccoli este și o sursă excelentă de vitamina C, un alt antioxidant care ajută la eliminarea toxinelor din organism.
  12. Avocado este o putere nutrițională cu zeci de vitamine și minerale pentru a susține sănătatea. În plus, este și o sursă important de glutation, enzimă care ajută la detoxifierea ficatului. De asemenea, doar jumătate dintr-un avocado mediu conține 6,5 grame fibre, ceea ce reprezintă peste 25% din necesarul zilnic pentru a menține microbiomul intestinal fericit și sănătos.
  13. Somonul este unul dintre cele mai bune alimente pentru detoxifiere, deoarece este bogat în acizi grași omega-3, care sunt importanți pentru sănătatea creierului, a inimii, a dispoziției, a calității somnului și multe altele. Acizii grași omega-3 sunt considerați acizi grași esențiali, deoarece corpul nu îi poate produce singur. Ei ajută la reducerea inflamației și sunt o componentă integrală a membranelor celulare din întregul corp.
  14. Semințele de in  au un echilibru de acizi grași omega 3 și 6 care reduc inflamația din organism. De asemenea, având un conținut ridicat de fibre solubile, cât și insolubile, ajută la stabilizarea zahărului din sânge și promovează buna funcționare a intestinelor, de aceea, detoxifierea se va produce mai eficient și mai repede.
  15. Merișoarele au o putere antioxidantă grozavă eliminând o mare parte a toxinelor din organism, având și acțiune antibacteriană. Acestea oferă o multitudine de beneficii organismului, printre care protecția tractului urinar, protecția împotriva bolilor de inimă, a cancerului, problemelor dentare, îmbătrânirii, problemelor la nivelul pielii, dar promovează și slăbirea și un sistem imunitar puternic, fiind bogate în vitamina C.
  16. Turmericul este un condiment care conține un compus numit curcumină, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, mai ales pentru ficat. Studiile au arătat că un consum de alimente bogate în acest compus poate reduce semnificativ blocajul canalelor vezicii biliare și intervine în reacțiile chimice care sunt implicate în procesele inflamatorii.
  17. Nucile de caju conțin, pe lângă minerale, vitamine și antioxidanți, cantități esențiale de zinc, care joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar. De asemenea, datorită proprietăților antioxidante, este eficient și în combaterea radicalilor liberi și prevenirea efectelor acestora.
  18. Fulgii de ovăz constituie una dintre cele mai potrivite cereale de adăugat în programele de detoxifiere. Datorită aportului proteic și bogăției de acizi grași esențiali sunt și un aliment foarte nutritiv. De asemenea, ovăzul are capacitatea să activeze metabolismul, consolideze mecanismele naturale de protecție, stimuleze funcția hepatică, regleze tranzitul intestinal, controleze valorile glicemiei și să ofere energie. Dacă introduci în alimentația ta zilnică aceste alimente despre care am discutat, vei stimula procesul de eliminare a toxinelor din organism. 

Este important, pentru rezultate foarte bune, să combini consumul acestora cu practicarea zilnică a unor activități fizice (și mersul pe jos este de folos, dacă este practicat zilnic măcar 30 de minute), precum și cu adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate în fiecare zi.

Prin eliminarea zahărului, cofeinei, grăsimilor saturate și înlocuirea acestora cu fructe și legume proaspete, vei obține un impuls natural de energie. De asemenea, este vital să rămâi bine hidratat în timpul oricărui program de detoxifiere, mai ales că deshidratarea poate fi, la rândul ei o cauză e lipsei de energie.