Când vine vorba de alimente de consumat și alimente de evitat, nu există o singură dietă a tiroidei care să se potrivească tuturor. Multe probleme cu tiroida, cum ar fi tiroidita Hashimoto și hipotiroidismul, provin din probleme intestinale și autoimune care variază în intensitate și simptome de la persoană la persoană.

În timp ce unele persoane cu hipotiroidism ar putea să mănânce o mare varietate de alimente, altele s-ar putea lupta cu multe sensibilități intestinale și alimentare. În acest articol, vom analiza cele trei diete principale care pot ajuta la echilibrarea atât a unui intestin nesănătos, cât și a tiroidei subactive. Vom investiga, de asemenea, nutrienții și suplimentele cheie care ar trebui să facă parte din orice dietă a tiroidei pentru a te ajuta să îți menți glanda tiroidă sănătoasă.

În primul rând, să definim pe scurt boala Hashimoto și hipotiroidismul și să stabilim de ce sănătatea intestinului și a tiroidei sunt atât de strâns legate.

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar începe să atace glanda tiroidă. Înregistrarea nivelurilor crescute de anticorpi peroxidazei tiroidiene (ATPO) este indicatorul obișnuit al acestei afecțiuni.

Hipotiroidismul se poate dezvolta uneori din Hashimoto și se manifestă atunci când tiroida ta nu mai produce suficienți hormoni tiroidieni necesari pentru un metabolism eficient. Un nivel ridicat de hormon de stimulare a tiroidei (TSH) indică de obicei hipotiroidism.

Afecțiunile tiroidiene autoimune și sănătatea precară a intestinului sunt adesea conectate prin „axa intestin-tiroidă”.Când lucrurile merg prost atât cu sănătatea intestinului, cât și a tiroidei, o microbiotă intestinală dezechilibrată (disbioză) este adesea conexiunea comună. Se știe că disbioza cauzează sau este legată de:

  • Inflamație, permeabilitate intestinală crescută și răspunsuri imune modificate (reține: tiroidita Hashimoto este o boală autoimună);
  • Activitate alterată a enzimelor care influențează nivelul hormonilor tiroidieni;
  • Reducerea absorbției de minerale care sunt importante pentru tiroidă, inclusiv iod, seleniu, zinc și fier;
  • Depresia și alte probleme cognitive care se suprapun cu simptomele tiroidiene.

Cercetările indică, de asemenea, că atunci când problemele intestinale sunt tratate, sănătatea tiroidei se îmbunătățește, uneori considerabil.Un mic studiu a constatat o scădere uriașă a ATPO-ului (crescut la pacienții cu Hashimoto) atunci când peste 2000 de pacienți au fost tratați pentru infecții intestinale cu H. pylori. S-a demonstrat că, de asemenea, tratarea H. pylori îmbunătățește nivelurile de TSH.De asemenea, s-a demonstrat că tratarea Blastocystis hominis (un patogen intestinal) reduce markerii inflamatori, anticorpii tiroidieni și nivelurile de TSH.

Având în vedere că sensibilitățile intestinale sunt adesea legate de problemele hipotiroidiene, o dietă care înlătură alimentele cu probleme, este una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți ambele seturi de simptome. O dietă de eliminare implică scoaterea din alimentație a alimentelor cel mai probabil să provoace sensibilitate pentru o perioadă de timp (de obicei 2-3 săptămâni) înainte de a le reintroduce treptat pentru a vedea cum răspunde organismul.

Un plan de dietă de eliminare poate fi modelat pe orice tip de dietă, dar cea mai bună abordare este să începi cu cel mai scăzut nivel de restricție, crescând doar numărul de alimente pe care le elimini sau modificând tipurile de alimente pe care le elimini.

Cele trei diete de eliminare cu care oamenii obțin cele mai bune rezultate pentru problemele intestinale și hipotiroidiene sunt dieta Paleo, dieta cu conținut scăzut de FODMAP și dieta cu protocol autoimun (AIP).

1. Dieta Paleo

Pentru majoritatea pacienților, o dietă de eliminare bazată pe un cadru Paleo este cel mai bun mod de a începe.Dieta Paleo elimină o serie de alimente inflamatorii și potențial declanșatoare (de exemplu cereale, lactate, leguminoase, alimente procesate), fără a restricționa excesiv carbohidrații și permițându-ți totuși să consumi o varietate destul de mare de alte alimente (legume, fructe, carne slabă, pește proaspăt, grăsimi sănătoase, nuci și semințe). Ca atare, este o diagramă excelentă de pornire a dietei tiroidiene pentru majoritatea oamenilor.

Deși nu există multe cercetări cu privire la respectarea unei diete Paleo pentru problemele tiroidiene în mod specific, există câteva aspecte ale acestei diete care o fac o opțiune logică și atractivă. De exemplu:

  • Eliminarea glutenului poate reduce nevoia de medicamente la unii pacienți hipotiroidieni;
  • Restricționarea lactozei poate ajuta la scăderea nivelului de TSH pentru cei cu intoleranță la lactoză și Hashimoto.

Dacă simptomele tale se ameliorează cu Paleo, aceasta este o veste bună. Acum poți începe să reintroduceți alimentele sănătoase pe care le-ai eliminat pe rând pentru a vedea cum afectează acestea simptomele. Scopul este de a mânca o dietă cât mai largă și variată, menținând în același timp ameliorarea simptomelor.Dacă simptomele se îmbunătățesc doar puțin, sau deloc, ca pas următor, vă recomandăm să luați în considerare dieta cu conținut scăzut de FODMAP sau cel puțin să includeți o concentrare scăzută de FODMAP în regimul Paleo.

2. Dieta cu FODMAP scăzut

Dieta cu conținut scăzut de FODMAP, adesea folosită cu succes de pacienții cu SIBO și/sau IBS, poate ajuta și persoanele cu disfuncție tiroidiană. Poate fi o opțiune bună de încercat dacă dieta Paleo nu pare să ușureze suficient simptomele și mai ales dacă diagnosticul tiroidian este însoțit de o mulțime de simptome gastrointestinale supărătoare, cum ar fi balonarea, constipația sau diareea.

Deși această dietă nu a fost studiată pe larg pentru efectele sale asupra sănătății tiroidei în mod specific, studiile au arătat că poate duce la îmbunătățiri ale oboselii, unul dintre cele mai frecvente și deranjante simptome ale tulburărilor tiroidiene.

Scopulunei diete cu conținut scăzut de FODMAP, este de a înfometarea bacteriilor supra-crescute sau problematice - așa că trebuie să restricționezi tipurile de carbohidrați care le hrănesc. FODMAP reprezintă oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli, care sunt categorii de amidon și zaharuri care pot fi fermentate de bacteriile intestinale.

Iată un tabel pentru a te ghida care sunt unele dintre cele mai comune alimente cu FODMAP ridicat și scăzut.

Tip

Alimente cu conținut scăzut FODMAP

Alimente cu conținut ridicat FODMAP

Legume

Dovlecel, fasole verde, ardei gras roșu, vinete, morcovi, salată verde, cartofi, roșii

Conopidă, anghinare, sparanghel, varză, broccoli, ardei gras verde

Fructe

Afine, kiwi, banana, struguri, lămâie, lime, portocale, pepene galben

Mure, caise, mango, mere, avocado, pere, piersici, nectarine, pepene verde

Leguminoase

-

Linte, fasole, năut, mazăre

Nuci și semințe

Nuci de macadamia, migdale(<10) , alune, nuci pecan, nuci

Caju, fistic, migdale(>10)

Lactate

Brânză feta, lapte sau brânză fără lactoză, lapte de migdale

Brie, înghețață, iaurt

Cereale

Orez alb, quinoa, mei

Grâu, secară

Îndulcitori

Glucoză

Fructoză, sirop bogat în fructoză, mannitol, xylitol, sorbitol, maltitol, agave

Pebiotice și aditivi

-

Galactooligozaharide(GOS), izomalt, inulină, fructooligozaharide(FOS)

Aceasta este o dietă de eliminare mai strictă decât Paleo, dar nu uita, nu ar trebui să ai nevoie să mănânci astfel pentru totdeauna. În timp, vei reintroduce alimente și vei crea o diagramă personalizată a dietei tiroidiene cu alimente care diminuează simptomele tale.

Dacă încă nu ai redus suficient simptomele intestinale și tiroidiene cu dieta Paleo sau cu dieta săracă în FODMAP, următorul studiu alimentar de luat în considerare ar fi dieta autoimună.

3. Dieta Protocol Autoimună

Dieta Autoimună Protocol (AIP), numită și dieta Autoimună Paleo, este o opțiune mai restrictivă care poate fi utilă pentru unii oameni. În plus față de cereale, lactate, alimente procesate și alți factori declanșatori dietetici obișnuiți, dieta AIP elimină alimente suplimentare, și anume solaanele (roșii, ardei, cartofi etc.), ouă, nuci și semințe.Aceste alimente suplimentare sunt restricționate, deoarece în unele cazuri pot fi problematice pentru persoanele cu boli autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto.Dar deoarece este mai restrictivă, nu îți recomandăm să începi cu AIP - dă o șansă mai întâi dietei Paleo și/sau cu FODMAP scăzut.

Ca și în cazul oricărei alte diete noi, ar trebui să încerci AIP timp de 2-3 săptămâni și să vezi cum te simți. Dacă simptomele tale se ameliorează, încearcă să reintroduci treptat alimentele sănătoase pe care le-ai eliminat pentru a vedea ce poți și ce nu poți tolera. Nu te simți blocat în nicio dietă dacă simptomele nu se îmbunătățesc.


Alte sfaturi de urmat:

  • Redu glutenul și produsele lactate

În toate planurile de dietă tiroidiană de mai sus, lactatele și glutenul sunt alimente cheie de eliminat la început. Dacă nu faci alte modificări majore în dieta ta, acestea sunt cu siguranță două pe care trebuie să încerci să le reduci, pentru că există cercetări destul de solide care arată că evitarea lor poate îmbunătăți funcția tiroidiană și simptomele tiroidiene.

Într-un studiu, o dietă fără gluten a redus anticorpii tiroidieni la femeile cu tiroidita Hashimoto.În alte două studii, restricția de lactoză și o dietă fără gluten au condus la scăderi semnificative ale nivelurilor de TSH la pacienții care iau hormoni tiroidieni sintetici.

Deși sensibilitățile la grâu și gluten sunt comune la toți pacienții cu afecțiuni tiroidiene, ele nu sunt deloc universale și va trebui să faci propria experimentare pentru a vedea dacă ești afectat de aceste intoleranțe sau nu. Acesta este motivul pentru care o dietă de eliminare în care elimini alimentele și monitorizezi simptomele este atât de valoroasă. Concluzia este că ar trebui să continui să elimini alimentele numai dacă acestea reprezintă o problemă specifică pentru tine.

  • Introdu în dietă alimente bogate în probiotice deoarece sunt un supliment esențial pentru tiroidă

Datorită legăturii strânse dintre sănătatea intestinului și sănătatea tiroidei, un supliment probiotic poate ajuta foarte mult. Acest lucru este mai mult decât teoretic: există tot mai multe dovezi care leagă administrarea de alimente sau suplimente probiotice cu indicații clinice mai bune pentru persoanele cu Hashimoto sau hipotiroidism.

O meta-analiză a 10 studii clinice randomizate, controlate, a concluzionat că probioticele pot îmbunătăți simptomele depresive.Un studiu clinic din 2020 care a implicat pacienți cu hipotiroidism a constatat că suplimentarea cu sibiotice (o combinație de probiotice și prebiotice) a redus nevoia de medicamente tiroidiene cu levotiroxină după 8 săptămâni. Suplimentarea cu sibiotice a dus, de asemenea, la îmbunătățiri ale oboselii. De asemenea, probioticele ajută la combaterea H. pylori și SIBO, care sunt asociate cu disfuncția tiroidiană.

  • Introdu în dieta ta nutrienți vitali pentru sănătatea tiroidei

Diagramele de dietă tiroidiană pot fi concentrate excesiv pe alimente și nutrienți care nu trebuie consumați. Dar există și o serie de nutrienți esențiali care joacă un rol vital în producerea și activarea hormonilor tiroidieni. Le-am prezentat în tabelul de mai jos:

 

Nutrienți

Rol

Alimente bogate în aceștia

Iod

Necesar pentru formarea hormonilor tiroidieni (T3 si T4)

Sare iodată, prune uscate, porumb, pește, ouă, alge marine, stridii

Seleniu

Necesar pentru activarea/inactivarea hormonului tiroxină (T4) . De asemenea, are efecte antioxidante/antiinflamatorii utile

Nuci braziliene, carne, ficat, pește, crustacee, spanac

 

Fier

Necesar pentru acțiunea unei enzime cheie în sinteza hormonilor tiroidieni

Carne, organe (cum ar fi ficatul), năut, linte, fasole, nuci și semințe (de exemplu, semințe de dovleac, in, susan și chia , fistic, caju), quinoa, ovăz, cacao și ciocolată neagră, sardine, fructe de mare, stridii

Zinc

Ajută la echilibrarea nivelului tiroidian. Deficiența este asociată cu titruri crescute de anticorpi împotriva antigenelor tiroidiene

Semințe de in, semințe de dovleac, mei și alte cereale integrale, carne, hrișcă, năut, linte, fasole, stridii

 

Vitamina D

Protejează împotriva afecțiunilor autoimune

Pește gras, ouă și soare. Un supliment zilnic este o modalitate mai fiabilă de a-l obține

Inozitol

Ajută la reducerea nivelului crescut de anticorpi tiroidieni și a hormonului de stimulare a tiroidei (TSH). Inozitolul poate funcționa parțial prin îmbunătățirea sensibilității glandei tiroide la TSH

Citrice, pepene galben, banane, stafide și alimente bogate în fibre. Un supliment de mio-inozitol de calitate poate fi util pentru a scădea anticorpii TSH și TPO la pacienții cu hipotiroidie

 

Deși iodul este vital pentru funcționarea de bază a glandei tiroide și pentru producerea hormonilor tiroidieni, prea mult poate fi la fel de rău ca prea puțin. Prin urmare, în cea mai mare parte, nu este o idee bună să iei suplimente cu iod.De fapt, studii multiple au arătat că suplimentele de iod pot crește, de asemenea, incidența generală a afecțiunilor hipotiroidiene, inclusiv gușa și autoimunitatea.Uneori, restricția de iod pe termen scurt poate aduce beneficii pacienților hipotiroidieni. Într-un studiu, o treime dintre pacienții cu hipotiroidie au revenit la funcția tiroidiană normală după 21 de zile de restricție de iod. În alte cercetări, 63% dintre pacienți și-au scăzut valorile ridicate ale TSH prin restricție de iod.

În concluzie, nu există o dietă a tiroidei potrivită pentru toate persoanele. O dietă în stil paleo, densă în nutrienți, este un bun punct de plecare pentru mulți cu funcția tiroidiană afectată. Susținerea acestui lucru cu probiotice poate crește șansa de a rezolva complet simptomele tiroidei și cele intestinale, inclusiv oboseala, balonarea și chiar depresia.

Acestea fiind spuse, problemele cu tiroida pot fi uneori mai complexe, așadar tratamentul prescris de un medic specialist este esențial. De asemenea, pe lângă adoptarea unei diete echilibrate, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar câteva din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.