Untul de arahide este bogat în nutrienți. Are un nivel ridicat de proteine, grăsimi sănătoase și mai multe vitamine și minerale. Nu numai că este delicios și versatil, dar are și numeroase avantaje atunci când vine vorba de macronutrienți și micronutrienți esențiali. Proteinele ajută la refacerea mușchilor și la reducerea durerilor musculare. Grăsimile sănătoase oferă energie și susțin echilibrul hormonal. Carbohidrații alimentează organismul cu energie pentru exerciții fizice și ajută la recuperare.

Dar nu toate unturile de arahide sunt la fel. Unele conțin aditivi care le fac mai puțin sănătoase pentru noi. Dar cât de sănătos este un anumit unt de arahide variază de la persoană la persoană deoarece corpurile noastre tratează alimentele, în special grăsimile, în mod diferit. Cu toate acestea, există un loc pentru untul de arahide într-o dietă sănătoasă. Deci, mai jos, vom aprofunda în cercetare pentru a explora beneficiile și dezavantajele untului de arahide.

Informatii nutritionale

Arahidele au un profil nutritiv similar cu multe alte nuci. Sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase dar sunt bogate și în calorii. Două linguri, sau aproximativ 30 de grame de unt de arahide îți oferă 7,2 grame proteine. Untul de arahide este o sursă minunată de fier, care îmbunătățește circulația, dar și de magneziu, potasiu, calciu sau cupru, contribuind totodată și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conține resveratrol, fitonutriet cu puternice proprietăți antioxidante, ce oferă o protecție mare împotriva bacteriilor și a virusurilor, reduce inflamațiile, are proprietăți anti îmbătrânire și diminuează riscul de boli de inimă sau de Alzheimer.


În forma sa cea mai pură, untul de arahide este obținut prin măcinarea alunelor prăjite. Un unt de arahide „în totalitate natural” poate avea și puțină sare adăugată. Acestea tind să fie cele mai sănătoase opțiuni. Și pentru a te asigura că este ceea ce ai nevoie, îl poți pregăti chiar la tine acasă cu ajutorul unui robot de bucătărie.

Alte unturi de arahide au adăugate ingrediente care le fac mai puțin sănătoase. Acești aditivi ar putea fi:

  • Zahărul: Producătorii adaugă adesea zahăr din trestie de zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoză pentru a-și face untul de arahide mai dulce.
  • Emulgatori: Companiile le adaugă pentru a opri separarea naturală a uleiului din arahide de partea solidă.
  • Uleiuri: uleiul de palmier, canola sau rapiță, de exemplu, care pot crește durata de valabilitate.


Beneficii pentru sănătate

Cercetările sugerează că, ca parte a unei diete sănătoase, untul de arahide ar putea oferi diverse beneficii.

  • Ajută la pierderea în greutate și la gestionarea greutății

Consumul de arahide și unt de arahide poate ajuta la gestionarea greutății. Un studiu a constatat că, cu cât oamenii au mâncat mai regulat nuci - inclusiv unt de arahide - cu atât s-au îngrășat mai puțin în peste 20 de ani. Chiar și doar puțin în fiecare zi (aproximativ jumătate de lingură de unt de arahide) a ajutat la gestionarea greutății pe termen lung. Același studiu a mai constatat că persoanele care au adăugat unt de arahide în dieta lor nu au tendința de a se îngrașa.

Deși alunele și untul de arahide sunt bogate în calorii, conținutul lor de fibre și grăsimi ajută la încetinirea digestiei și la reducerea senzației de foame. Acesta este modul în care ar putea ajuta la gestionarea greutății. De asemenea, untul de arahide poate fi un bun înlocuitor pentru gustările care conțin mult zahăr adăugat, sare și grăsimi saturate.

  • Menține sănătatea inimii

Un studiu controlat recent a examinat efectele consumului de arahide asupra sănătății cardiovasculare. După 6 luni, cercetătorii au descoperit că participanții care consumau arahide sau unt de arahide aveau niveluri mai favorabile de colesterol HDL (lipoproteine de înaltă densitate) decât cei care consumau unt standard. HDL este cunoscut și sub denumirea de colesterol „bun”. 

Ajută la transportul colesterolului înapoi în ficat, care îl elimină din organism. Deci, un nivel ridicat de colesterol HDL poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Între timp, cercetătorii au analizat și cercetările anterioare privind consumul de arahide și unt de arahide. Ei au ajuns la concluzia că, consumul de arahide a fost asociat cu niveluri favorabile de HDL în rândul persoanelor sănătoase. Revizuirea a constatat, de asemenea, o asociere între consumul de arahide și reducerea nivelului de trigliceride, un tip de grăsime din sângele nostru. Nivelurile ridicate de trigliceride sunt asociate cu bolile de inimă. 

Un alt mic studiu randomizat a analizat modul în care adăugarea de arahide măcinate la o masă a afectat nivelurile de grăsimi din sânge ale participanților după masă. Echipa a descoperit că răspunsurile la grăsimile din sânge au fost mai bune după ce participanții au mâncat masa cu alune decât cea fără ele.

  • Previne diabetul și ajută la gestionarea zahărului din sânge

Un studiu mai vechi a constatat că, atunci când femeile cu obezitate și cu risc crescut de diabet de tip 2 au mâncat unt de arahide ca parte suplimentară a micului dejun, au avut un control mai bun al zahărului din sânge mai târziu în cursul zilei. De asemenea, le era mai puțin foame în orele de după micul dejun.

Interesant este că alunele întregi nu au avut un efect atât de puternic. Acest lucru se poate datora faptului că grăsimea este mai ușor disponibilă atunci când alunele sunt măcinate. Și această grăsime poate încetini absorbția de carbohidrați de către organism în timpul mesei, limitând răspunsul zahărului din sânge.

Un studiu mai recent a comparat răspunsurile la glicemie a 16 adulți care au mâncat micul dejun cu și fără 2 linguri de unt de arahide. Când untul de arahide a fost adăugat la masă, răspunsurile la nivelul zahărului din sânge au fost mai scăzute. Dar cercetările care implică untul de arahide și diabetul de tip 2 sunt mai puțin clare.

O meta-analiză din 2021 sugerează că, cu cât mănânci mai des unt de arahide, cu atât mai mic devine riscul de a dezvolta diabet de tip 2. În general, avem nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea spune dacă consumul de unt de arahide poate ajuta la prevenirea diabetului.

  • Poate ajuta la creșterea masei musculare

Untul de arahide este o gustare populară înainte și după sală. Dar nu există dovezi ale proprietăților speciale care ajută la creșterea în greutate și la creșterea masei musculare.

Dacă dorești să îți dezvolți masa musculară, există alimente mai bune, bogate în proteine, cum ar fi lintea, fasolea, peștele, lactatele, ouăle, carnea de vită și carnea de pasăre.Totuși, majoritatea oamenilor mănâncă mult mai multe proteine decât au nevoie, așa că trebuie să-ți mărești aportul doar dacă te antrenezi mult.

  • Previne oboseala 

Untul de arahide este o sursă bună de magneziu, mineral esențial responsabil de numeroase reacții chimice din organism, care ajută la combaterea durerilor de cap, a crampelor musculare și a oboselii și la menținerea sănătății sistemului nervos. Astfel, studiile au constatat că, consumul regulat de unt de arahide previne oboseala, ajutând la buna funcționare a organismului.

  • Reduce riscul apariției anumitor boli

Acidul folic, niacina, riboflavina, resveratrolul și alți antioxidanți care se regăsesc în untul de arahide au un rol important în prevenirea bolilor grave precum cancerul, Alzheimerul, bolile cardiace sau afecțiunile virale.

  • Reduce riscul apariției calculilor biliari 

Calculii biliari apar în special din cauza obezității, a dietelor neadecvate, a unor medicamente administrate pentru scăderea colesterolului ori a anticoncepționalelor. Un studiu mai vechi a dovedit că femeile care consumă unt de arahide în mod regulat au riscuri mai mici să facă calculi biliari, în comparație cu femeile care nu consumă unt de arahide.

  • Alungă stresul și îmbunătățește memoria

Untul de arahide te poate ajuta să lupți împotriva efectelor stresului, pentru că acesta conține beta-sitosterol, un sterol vegetal. În studiile care au implicat sportivi de anduranță, s-a demonstrat că beta-sitosterolul normalizează nivelurile ridicate de cortizol și le readuce în echilibru cu alți hormoni în perioadele de stres. Beta-sitosterolul poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea imunității.

De asemenea, un studiu publicat în Clinical Nutrition în 2021 a explorat efectele untului de arahide asupra funcției cognitive și a stresului. 63 de adulți au participat la studiu, iar cercetătorii au descoperit că, consumul regulat de alune și unt de arahide ar putea îmbunătăți memoria și chiar ar putea reduce anxietatea.

  • Te ajută să ai o piele frumoasă

Untul de arahide este bogat în vitamina E. Acesta conține 2,9 miligrame de vitamina E per porție (două linguri) sau 15% din cantitatea de vitamina E recomandată zilnic. Vitamina E este importantă pentru prevenirea bolilor de inimă, cancerului, tulburărilor oculare și declinului cognitiv. Dar cel mai important, vitamina E poate ajuta la protejarea pielii de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în urma expunerii la ultraviolete. Mai mult decât atât, grăsimile mononesaturate din untul de arahide te pot ajuta să-ți menții pielea suplă și strălucitoare în mod natural.


Riscuri posibile

Dacă ai o alergie la alune, orice unt de arahide este o problemă, oricât de „sănătos” este acesta. Așadar, asigură-te că eviți untul de arahide și toate celelalte alimente cu arahide. Cu toate acestea, pentru persoane care nu suferă de alergii, iată câteva riscuri, în funcție de untul de arahide ales:

Modificări ale microbiomului intestinal: cercetările emergente sugerează că emulgatorii obișnuiți pot modifica comunitatea de bacterii din intestin și pot promova inflamația. Deci, optează pentru unt de arahide fără emulgatori. Este posibil ca acesta să se separe în mod natural, așa că va trebui să îl amesteci înainte de consum.

Aportul de grăsimi adăugate: consumul de unt de arahide care conține ulei suplimentar, cum ar fi uleiul de palmier, poate însemna că mănânci mai multe grăsimi saturate. Cel mai bine este să alegi un unt de arahide complet natural, fără ulei adăugat sau să îl prepari chiar tu acasă.

Aportul de zahăr adăugat: consumul de unt de arahide îndulcit înseamnă că de fapt consumi mai mult zahăr, așa că acest lucru îți poate afecta răspunsurile la nivelul zahărului din sânge. Este o idee bună să optezi pentru unt de arahide fără zahăr sau să îl pregătești chiar tu. 


Așadar, când decizi să cumperi un unt de arahide, alege opțiunea cu cele mai puține ingrediente. Nicio mâncare nu ar trebui să fie interzisă într-o dietă sănătoasă, dar merită să acorzi atenție calității alimentelor și mărimii porției.

Modalități de a adăuga unt de arahide în dieta ta

Untul de arahide este versatil, așadar, iată câteva idei de utilizare:

  • Mic dejun: Amestecă untul de arahide în terci sau cu fulgi de ovăz sau chiar alături de iaurt și fructe proaspete sau deshidratate tăiate.
  • Prânz: Încercă-l pe pâine de secară sau amestecă untul de arahide cu puțin ulei de măsline extravirgin și oțet balsamic pentru a face un dressing rapid pentru salată.
  • Gustări: Pune unt de arahide pe felii de mere sau amestecă-l în smoothie-ul preferat.
  • Cina: Prepară un sos satay rapid amestecând unt de arahide cu lapte de cocos și sos de soia și include-l alături de proteina dorită. Poți încerca, de asemenea, o garnitură de morcovi prăjiți cu puțin unt de arahide deasupra.


Deoarece untul de arahide conține proteine și grăsimi sănătoase, acesta te poate ajuta să îți gestionezi răspunsul zahărului din sânge. Aceasta înseamnă că adăugarea untului de arahide la alimentele bogate în carbohidrați poate ajuta la menținerea zahărului din sânge sub control. Și te poate ajuta să te simți mai plin pentru mai mult timp.


Alte opțiuni de unt de nuci

Dacă ești în căutarea unui alt unt de nuci, poți încerca:

  • Unt de migdale: Acesta are mai multe grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, vitamina E, calciu și fier decât untul de arahide. Dar este și mai scump.
  • Unt de nuci: Acesta conține mai multe grăsimi omega-3 sănătoase decât untul de arahide și are adesea mai puțini aditivi. Dar costă mai mult și este mai greu de găsit.
  • Unt de caju: Acesta are mai puține proteine decât untul de arahide, așa că nu te va menține sătul pentru atâta timp. De asemenea, este scump și mai puțin disponibil.
  • Unt de alune: Untul de alune pur poate fi greu de găsit, deoarece mulți producători amestecă alune cu zahăr și ciocolată. De asemenea, untul de alune pur are mai puține proteine decât untul 
  • de arahide.
  • Tahini: Oamenii fac asta din semințe de susan măcinate. Este disponibil pe scară largă și, deși ar putea fi mai scump decât untul de arahide, costă mai puțin decât celelalte opțiuni de mai sus.

Așadar, untul de arahide este un aliment bogat în nutrienți care oferă grăsimi sănătoase și diverse vitamine și minerale benefice pentru buna funcționare a organismului. Este, de asemenea, bogat în energie, iar o porție de 2 linguri are puțin peste 7 g de proteine.


Unturile de arahide complet naturale tind să conțină doar arahide măcinate, eventual cu puțină sare. Acestea sunt cele mai sănătoase opțiuni. Altele pot conține zahăr, emulgatori și uleiuri 

adăugate. Așadar, dacă îți dorești cea mai naturală variantă, pregătește untul de nuci chiar la tine acasă, mărunțind materia primă cu ajutorul unui robot de bucătărie, până ce obții consistența dorită.

Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos.