Caisele deshidratate se numără printre preferatele multora, datorită gustului lor deosebit. Partea interesantă este însă că acestea nu sunt doar gustoase, ci sunt considerate super alimente, fiind foarte sănătoase și aducând o mulțime de beneficii celor care le consumă.

Sunt bogate în nutrienți importanți, inclusiv fibre, potasiu, fier și vitamina A și C. În plus, beneficiile acestora se datorează și faptului că fructele uscate sunt considerate carbohidrați complexi. Carbohidrații sunt esențiali în metabolism. Odată ajunși în corp, carbohidrații complexi sunt absorbiți încet, datorită cărora senzația de sațietate persistă mai mult timp.

Caisele deshidratate reprezintă un mod foarte plăcut de a crește imunitatea corpului și de a te feri de infecții, dereglări metabolice și alte tulburări de sănătate. Fructele uscate sunt bogate în antioxidanți de tipul polifenolilor, care te ajută nu doar intern, ci și la menținerea pielii tinere.

O sută de grame de caise deshidratate (sau aproximativ 30 de jumătăți de caise uscate) conține următoarele:

  • 241 calorii;
  • 4 g proteine;
  • 5 g grăsime;
  • 63g carbohidrați;
  • 7.3g fibre;
  • 1160 mg potasiu;
  • 55mg calciu;
  • 3mg fier;
  • 32mg magneziu;
  • 71mg fosfor;
  • 2mcg seleniu;
  • 180mcg vitamina A;
  • 1mg vitamina C;
  • 10mcg acid folic.

Pentru a afla beneficiile consumului de caise deshidratate, citește în continuare articolul.

1. Previn și tratează anemia datorită conținutului bogat în minerale, caisele uscate devenind un aliat important pentru combaterea lipsei fierului din organism. În anemie, sângele nu are un aport adecvat de globule roșii sănătoase. Acest lucru se întâmplă din cauza unei deficiențe de hemoglobină (molecula care transportă oxigenul în sânge). Lipsa de hemoglobină apare din cauza deficienței de fier. Consumul de alimente bogate în fier este cel mai bun mod de a preveni și trata anemia. Caisele deshidratate sunt surse foarte bune de fier. De asemenea, vitamina C pe care o conțin îmbunătățește și mai mult absorbția fierului.

2. Ideale pentru sănătatea ochilor datorită conținutului ridicat de vitamina A și prezenței antioxidanților precum zeaxantina și luteina. Acești nutrienți funcționează ca filtre de lumină albastră și protejează țesuturile oftalmice de deteriorarea fototoxică. De asemenea, pot reduce riscul de cataractă, atrofiere retinală, conjunctivită și cecitate nocturnă.

3. Stimulează digestia datorită substanțelor alcaline pe care le conțin, așadar este bine să le consumi cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. De asemenea, fibrele din caisele deshidratate pot juca un rol important aici. Fibrele alimentare măresc volumul scaunului și accelerează mișcarea acestuia prin colon. Când fibrele sunt fermentate în intestin, produc acizi grași cu lanț scurt care modifică microbiomul intestinal prin scăderea pH-ului. Acest lucru îmbunătățește și mai mult consistența scaunului, cantitatea și mobilitatea, tratând astfel constipația.

4. Ajută la menținerea greutății și la slăbire pentru că, deși sunt bogate în calorii, conțin și fibre, care ajută la creșterea sațietății și a nivelului de energie pe o perioadă îndelungată, iar consumul cu moderație poate completa dieta de slăbire.

5. Bune pentru piele deoarece conțin în mod natural o cantitate foarte mare de vitamina A și de asemenea, sunt bogate în beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism. Sunt recomandate astfel, în cazul în care ai pielea afectată de eczeme, acnee și alte infecții.

6. Recomandate pentru gravide datorită bogăției de vitamine și minerale pe care le conțin, deoarece acestea au nevoie de un aport mai mare de nutrienți. Caisele uscate conțin fier, care poate ajuta la îmbunătățirea sănătății sângelui. Volumul de sânge al unei femei crește cu 50% în timpul sarcinii, ceea ce înseamnă că ar avea nevoie de mai mult fier în dieta ei. De asemenea, sarcina provoacă modificări metabolice în organism, iar o dietă săracă în fibre, poate duce adesea la constipație. Astfel, consumul acestor fructe uscate aduce un alt beneficiu, reglând digestia.

7. Ajută sănătatea inimii datorită potasiului, care este benefic pentru reglarea ritmului cardiac. De asemenea, fructele deshidratate de acest tip au capacitatea de a scădea tensiunea arterială, motiv pentru care sunt recomandate pacienților hipertensivi.

8. Mențin concentrarea și sporesc memoria datorită cantități ridicate de magneziu care îmbunătățește oxigenarea creierului și a țesuturilor.

9. Ideale pentru cei ce suferă de diabet deoarece au un indice glicemic scăzut. Conform studiilor, acestea nu ar crește excesiv nivelurile de glucoză din sânge. Cantitățile moderate de fructoză din fructele uscate pot ajuta, de asemenea, la controlul nivelurilor postprandiale de glucoză. S-a constatat, de asemenea, că acestea au efecte benefice asupra nivelului de insulină.

10. Poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă datorită borului pe care îl conțin. Astfel, consumul regulat de caise uscate reduce riscul apriției osteoporozei, osteoartritei și a altor afecțiuni osoase.

11. Normalizează nivelurile hormonale și al hemoglobinei și reduc spasmele din timpul menstruației datorită conținutului de vitamina C și al fierului, în cantități considerabile. De asemenea, s-a demonstrate că reduce bufeurile femeilor aflate la menopauză.

12. Previn formarea tumorilor datorită tocoferolului (vitamina E), considerat un antioxidant natural cu proprietăți preventive de formare a tumorilor și care de asemenea, blochează accesul sângelui la celulele canceroase existente.

13. Ajută la sănătatea rinichilor datorită potasiului conținut, element care ajută la prevenirea formării și a reapariției pietrelor la rinichi.

14. Previn bolile de prostată și stimulează activitatea testiculelor, sporind calitatea și numărul de spermatozoizi.

15. Dilată și curăță vasele sangvine deoarece sunt bogate în magneziu, iar sporirea acestuia în sânge este un semnal natural de relaxare și reducere a spasmelor pereților vaselor sangvine. Totodată, subțiază sângele și împiedică formarea cheagurilor de sânge fiind recomandate pentru persoanele cu varice.

Nu uita că beneficiile fructelor uscate precum caisele sunt individuale pentru fiecare organism. Prin urmare, înainte de a le introduce în dieta ta, ține cont de caloriile pe care le conțin dar și de problemele de sănătate pe care le ai.

Fiind bogate în calorii, este recomandat să nu se consume mai mult de o cană de fructe uscate/zi.

Există puține informații despre efectele secundare ale caiselor uscate deoarece sunt fructe naturale și sănătose. Cu toate acestea, ar trebui să fi atent când le cumperi deoarece unii producători le conservă folosind dioxid de sulf, ceea ce poate declanșa astmul la persoanele predispuse.

De asemenea, fructele uscate care sunt depozitate necorespunzător pot fi contaminate cu toxine și alte ciuperci