Nu ești încă familiarizat cu turmericul? Deși s-ar putea să nu ai un borcan cu aceste condimente în dulap, cu siguranță ai auzit măcar o dată de el. Este de fapt acel condiment ce dă muștarului și curry-ului culoarea lor vibrantă. Mai mult decât atât, ca și alte condimente, turmericul este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii pe care le aduce organismului. Dacă vrei să afli despre ce beneficii este vorba, citește în continuare articolul de mai jos.

Ce este turmericul?

Turmericul este un condiment care provine din rădăcina plantei Curcuma Longa, care este o plantă perenă din familia ghimbirului. Ingredientul său activ principal este curcumina, care îi dă acea culoare gălbenă, dar care îi oferă în același timp, numeroase proprietăți terapeutice, având efecte antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene.

Din păcate, turmericul, și implicit curcumina, nu se absoarbe bine în fluxul sanguin, iar consumul rar din acest condiment este puțin probabil să îți ofere beneficiile antiinflamatorii și antioxidante dorite. Pentru a ajunge la cantitățile de turmeric și curcumină care s-au dovedit a oferi beneficii în studiile de cercetare, va trebui să apelezi la suplimente. Totuși, este posibil să obții mai multe beneficii adăugând piper negru oricând folosești turmeric deoarece există un compus în piperul negru numit piperină, care de fapt ajută la biodisponibilitatea turmericului cu până la 2000%. Biodisponibilitatea se referă la cantitatea de substanță care este absorbită sau care poate fi utilizată de organism. 

Curcumina este, de asemenea, solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că se descompune și se dizolvă în grăsimi sau ulei. De aceea, poate fi o idee bună să consumi turmeric sau să iei suplimente de curcumină cu o masă bogată în grăsimi.


Una dintre principalele beneficii ale turmericului este combaterea inflamației, iar cea mai mare parte a acestei proprietăți poate fi atribuită curcuminei. De fapt, în doza potrivită, curcumina poate fi un tratament antiinflamator mai eficient decât medicamentele obișnuite de combatere a inflamației, cum ar fi ibuprofenul și aspirina, conform unui studiu. Sunt necesare însă mai multe cercetări în acest domeniu. Deoarece inflamația contribuie la multe boli cronice, curcumina poate ajuta la tratarea unor afecțiuni.

1. Îmbunătățește memoria deoarece curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate traversa bariera sânge-creier, prevenind apariția bolii Alzheimer dar și îmbunătățind memoria persoanelor ce suferă deja de această boală, prin eliminarea stresului oxidativ de la nivelul barierelor hemato-encefalice, neutralizând radicalii liberi și inhibând enzimele pro-inflamtorii. De asemenea, stimulează factorul neurotrofic derivat din creier, ajutând la întârzierea declinului mental legat de vârstă. Proprietățile antioxidante ale turmericului protejează creierul de acțiunile nocive ale stresului oxidativ și îmbunătățesc considerabil capacitatea de oxigenare a creierul, lucru care te menține alert în momentul în care procesezi informațiile pe care le primești.

2. Îmbunătățește somnul datorită curcuminei și a proprietăților acesteia antioxidante și antiinflamatorii, care au efect bun asupra celulelor creierului, sprijină digestia și induce starea de calm, fiind extrem de benefic în cazurile de insomnie.

3. Reglează nivelul de zahăr din sânge deoarece conține polifenoli, care pot ajuta la regenerarea țesutului hepatic și la stabilizarea nivelului glicemiei, având efecte hipoglicemice. De asemenea, acesta are efecte antioxidante și antiinflamatoare, care protejează împotriva celor mai frecvente boli, precum diabetul. Autorii unei recenzii recente notează că curcumina poate fi un bun adjuvant al tratamentului diabetului zaharat pentru a îmbunătăți rezistența la insulină și controlul zahărului din sânge și pentru a scădea lipidele din sânge (substanțe grase găsite în sânge). Descoperirile au fost publicate în august 2021 în Medicina complementară și alternativă bazată pe dovezi.

4. Susține sănătatea creierului și previne tulburările de anxietate și de depresie datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatorii, care au efect bun asupra celulelor creierului.

5. Susține imunitatea tot datorită curcuminei. Studiile au arătat că un consum de alimente bogate în acest compus este foarte eficient pentru combaterea infecțiilor bacteriene și fungice și poate ajuta și în problemele digestive. 

6. Susține sănătate ficatului  având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Studiile au arătat că un consum de alimente bogate în curcumină poate reduce semnificativ blocajul canalelor vezicii biliare și intervine în reacțiile chimice care sunt implicate în procesele inflamatorii.

7. Combate paraziții intestinali fiind eficient împotriva bacteriilor și paraziților și de asemenea, este și un purificator perfect de sânge. 

8. Susține sănătatea inimii după cum se arată într-un studiu, curcumina poate îmbunătăți funcția endotelială sau sănătatea membranei subțiri care acoperă interiorul inimii și vasele de sânge. Această membrană joacă un rol cheie în reglarea tensiunii arteriale. Funcția endotelială inferioară este asociată cu îmbătrânirea și cu un risc crescut de boli de inimă. Astfel, curcumina poate reduce probabilitatea de a dezvolta boli de inimă.

9. Poate ajuta la prevenirea (și, eventual, la tratarea) anumitor tipuri de cancer deoarece inflamația este legată de creșterea tumorilor, iar compușii antiinflamatori precum curcumina pot juca un rol în tratamentul și prevenirea unor varietăți de tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, pancreatic, de prostată, de sân și gastric. Cercetările  sugerează că curcumina poate ajuta la încetinirea răspândirii celulelor tumorale și chiar poate preveni formarea tumorilor. Poate face acest lucru în mai multe moduri, inclusiv întrerupând formarea celulelor canceroase în diferite etape ale ciclului celular, interferând cu căi de semnalizare celulară și chiar provocând moartea acelor celule. 

10. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice, curcumina fiind o opțiune sigură și eficientă de tratament pe termen lung pentru persoanele care suferă de această boală. Cel puțin, aceasta a fost concluzia autorilor unei revizuiri recente a utilizării clinice a curcuminei pentru tratamentul osteoartritei. Revizuirea a fost publicată pentru prima dată online în august 2021, ca parte a seriei de cărți Advances in Experimental Medicine and Biology.

11. Are rol în tratarea artritei reumatoide, o afecțiune inflamatorie cronică care afectează în mod obișnuit articulațiile, dar se poate răspândi în alte zone, cum ar fi ochii, plămânii, pielea, inima și vasele de sânge și se manifestă prin umflarea dureroasă a articulațiilor care poate provoca erodarea oaselor în timp și, în cele din urmă, poate duce la deformări și dizabilități fizice.

12. Poate îmbunătăți sănătatea pielii datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante, poate fi un tratament eficient pentru o varietate de afecțiuni ale pielii, inclusiv acnee, eczeme (dermatită atopică), fotoîmbătrânire și psoriazis. O revizuire sugerează că curcumina orală în special poate fi o opțiune de tratament eficientă și sigură pentru psoriazis (o boală inflamatorie cronică a pielii), dar sunt necesare mai multe studii înainte ca medicii să facă recomandări. Însă, datorită biodisponibilității sale slabe, sunt șanse să fii nevoit să folosești curcumină pentru a completa, nu pentru a înlocui, alte tratamente pentru piele, potrivit autorilor unui articol publicat în septembrie 2019 în „Nutrienți”.

13. Protejează corpul de radicalii liberi deoarece antioxidanții te ajută să te protejezi împotriva daunelor cauzate de o clasă de atomi foarte reactivi care sunt generați în corpul nostru și care se găsesc în poluanții din mediu, cum ar fi fumul de țigară și substanțele chimice industriale, ceea ce poate duce la o serie de boli comune și afecțiuni de sănătate, inclusiv cancer, artrită, boli de inimă și boala Alzheimer. Prin urmare, condimentele bogate în antioxidanți precum turmericul pot juca un rol în protejarea provocată de daunele radicalilor liberi. Curcumina, în special, este capabilă să elimine diferite tipuri de radicali liberi, să controleze enzimele care neutralizează radicalii liberi și să împiedice anumite enzime să creeze tipuri specifice de radicali liberi, potrivit unei revizuiri din octombrie 2017 a revistei Foods.

14. Poate preveni degenerarea ochilor după cum arată cercetările preliminare publicate în iulie 2018 în Scientific Reports. Glaucomul, este una dintre principalele cauze de orbire la persoanele de peste 60 de ani, și , din păcate, odată ce dispare vederea, aceasta nu poate fi restabilită.


Deși este extrem de benefic pentru organism, turmericul poate avea și efecte negative precum:

1. Îți poate deranja stomacul- Aceiași agenți din turmeric care susțin sănătatea digestivă pot provoca iritații atunci când sunt administrați în cantități mari. Unii participanți la studiile privind utilizarea turmericului pentru tratamentul cancerului au fost nevoiți să renunțe, deoarece digestia lor a fost afectată negativ. Turmericul stimulează stomacul să producă mai mult acid gastric. În timp ce acest lucru ajută la unii oameni digestia, poate face cu adevărat rău pentru alții.

2. Îți subțiază sângele- Proprietățile purificatoare ale turmericului îți pot fluidifica sângele însă nu este încă clar de ce se întâmplă asta. Alte beneficii sugerate ale turmericului, cum ar fi scăderea colesterolului și scăderea tensiunii arteriale, au probabil ceva de-a face cu modul în care curcuma subțiază sângele. Așadar, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina, ar trebui să evite consumul de doze mari de turmeric.

3. Poate stimula contractile- Poate ați auzit că, consumul de alimente condimentate cu curry poate stimula travaliul. Deși există puține date clinice care să susțină această afirmație, studiile sugerează că turmericul poate ameliora simptomele PMS.  Pe lângă aceasta,  datorită efectelor sale de subțiere a sângelui, femeile însărcinate ar trebui să evite să consume turmeric. 


Se pare că includerea turmericului în dieta ta are extrem de multe beneficii pentru sănătate. Condimentul auriu susține sănătatea imunitară, a creierului, a inimii, ajută la ameliorarea durerii și poate ajuta, printre altele, la digestie și la prevenirea și tratarea diabetului și a cancerului. Dar, din cauza unora dintre efectele sale secundare, turmericul nu poate fi inclus în dieta tuturor persoanelor.

Este important să fii precaut atunci când decizi să incluzi acest condiement în dieta ta. Ca și în cazul oricărei terapii alternative, discută cu medicul înainte de a-l utiliza pentru a trata orice stare de sănătate.

Comandă chiar acum alimentele preferate pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.