Știai că semințele de cânepă sunt singurul aliment cunoscut care conține rația perfectă de acizi grași esentiali Omega 3 și Omega 6? Aceștia se regasesc în raport 1:3.

Deși provin dintr-o plantă care se înrudește cu canabisul, semințele de cânepă sunt recomandate pentru consum deoarece conțin mai putin de 0.5% THC, un compus psihoactiv care induce starea de euforie.

Cânepa este procesată, de cele mai multe ori, sub formă de semințe, ulei, pudră și fibre. Dintre acestea, semințele sunt cel mai des utilizate în scopuri alimentare și nutriționale. Semințele pot fi găsite sub două forme: decorticate și nedecorticate. Semințele de cânepă nedecorticate conțin 36.6% proteine, fiind alimentul cu cea mai mare concentrație, exceptând algele. Semințele de cânepă decorticate sunt mai ușor de digerat deoarece 65% din cantitatea totală de proteine conține edestină, care este ușor tolerată de sistemul digestiv.

Semințele de cânepă conțin toți cei 21 aminoacizi cunoscuți, printre care și 8 aminoacizi esențiali care nu pot fi produși în mod natural de organism: leucină, lizină, metionină, fenilalanină, triptofan, valină și treonină. În ceea ce privește aportul nutrițional, conțin vitaminele A, C, D, E, B6 și K, dar și cantități ridicate de zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan și antioxidanți.

Dacă nu consumi în mod obișnuit semințe de cânepă, ar trebui să începi să o faci. Citește articolul până la sfârșit pentru a descoperi ce beneficii aduc organismului.

  1. Întăresc sistemul imunitar datorită acizilor grași Omega 3 și Omega 6, care previn apariția inflamațiilor și protejează sistemul imunitar.
  2. Asigură sănătatea inimii și tensiunea arterială scazută deoarece conțin fitosteroli și acizi grași esențiali care pot să scadă colesterolul existent în sânge, lucrul esențial pentru mentinerea unei inimi mai sănătoase și care previn în același timp rigidizarea arterelor, fapt ce poate genera în ultimă instanță infarct sau stop cardiac. De asemenea, acizii grași au rolul de a reduce inflamația care poate cauza o tensiune mare și slaba circulație a sângelui.
  3. Ajută la pierderea în greutate deoarece sunt bogate în fibre și dau o senzație de sațietate reducând în același timp și pofta de dulce. Senzația de sațietate te poate ajuta să eviți mâncatul compulsiv și implicit să pierzi în greutate.
  4. Ajută bolnavii de diabet datorită grăsimilor sănătoase conținute care favorizează absorbția rapidă a glucozei din sânge pentru transformarea sa în energie, astfel controlând nivelul de zahăr din sânge și scăzând și pofta de dulce.
  5. Previn și ajută în combaterea cancerului pentru că au în compoziția lor foarte mulți steroli și antioxidanți vegetali care sunt utili în diminuarea riscului de apariție a cancerului la persoanele care sunt predispuse genetic. De asemenea, un articol publicat în "Revista britanică a cancerului" cuprinde informații cu privire la potențialul THC (tetrahidrocanabinol) din cânepă de a inversa glioblastomul multiform, o forma de cancer la creier. "Revista de cercetări și tratament pentru cancerul la san" confirmă abilitatea THC de a îmbunătăți chiar și stadii avansate de cancer la sân.
  6. Sunt benefice asupra sistemului digestiv datorită conținutului ridicat de fibre solubile și insolubile, care mențin tubul digestiv sănătos și curat și, în același timp, pot trata constipația și balonarea atunci când sunt consumate zilnic.
  7. Reglează nivelul hormonal al glandei tiroide datorită acidului gama linoleic. Astfel, reduce simptomele cauzate de dezechilibrele hormonale manifestate prin stări de depresie, anxietate sau simptome severe în perioada menopauzei.
  8. Mențin o minte sănătoasă datorită acizilor grași esențiali, care pot îmbunătăți memoria și preveni boli precum Parkinsonul și Alzheimerul.
  9. Reduc inflamația datorită acizilor grași Omega 3 și al acidului gamma linoleic, care sunt grăsimi esențiale care ajută corpul să-și reducă starea general de inflamație.
  10. Îmbunătățesc aspectul părului, pielii și al unghiilor datorită conținutului de acid gamma linoleic cu Omega 6 dar și al vitaminelor și mineralelor esențiale.


Dacă introduci pentru prima dată semințele de cânepă în dieta ta, cantitatea trebuie mărită treptat, astfel încât să îi oferi timp organismului să se obișnuiască cu noul super aliment. Este recomandat consumul unei cantități de aproximativ 42 grame, adică în jur de patru linguri de semințe de cânepă/zi.

Este important să știi că sunt sensibile la căldură și lumină, trebuie astfel depozitate în frigider.

Le poți consuma în loc de gustare, între mese, sau le poți combina cu alte ingrediente în diferite rețete. Poți să presari câteva semințe de cânepă în băuturile cu fructe sau legume și chiar în salate, humus sau iaurt, alături de cereale. De asemenea, se pot folosi în produsele de panificație, în obținerea dresingurilor sau chiar direct peste diverse preparate, precum somonul.

Totodată, acestea pot fi consumate de persoanele care au intoleranță la gluten sau lactate, precum și de femeile însărcinate sau care alăptează. În ceea ce privește efectele adverse, semințele de cânepă nu interacționează cu medicamentele obișnuite. Totuși, trebuie consumate cu moderație în cazul în care urmezi un tratament cu anticoagulante, deoarece pot duce la apariția hemoragiilor.