Laptele de migdale este cel mai popular lapte vegetal. Este o alternativă hrănitoare, cu conținut scăzut de calorii, fără lactoză, care poate ajuta la menținerea greutății și chiar la scăderea riscului de boli de inimă.

Este bogat în câțiva nutrienți sănătoși, dar, în comparație cu migdalele întregi, este diluat și îi lipsește cea mai mare parte din fibre. Laptele de migdale se face prin amestecarea migdalelor cu apă și apoi strecurarea amestecului pentru a îndepărta solidele. Îl poți obține și adăugând apă în untul de migdale.

Are o aromă plăcută, de nucă, și o textură cremoasă asemănătoare cu cea a laptelui obișnuit. Din acest motiv, este o alegere populară pentru persoanele care urmează o dietă vegană și pentru cei care sunt alergici sau intoleranți la lactoză. Din motive de sănătate, cel mai bine este să alegi lapte de migdale care nu conține zahăr adăugat. Majoritatea mărcilor sunt, de asemenea, îmbogățite cu vitamine, minerale sau proteine. Dacă nu mănânci lactate, ai putea beneficia de alegerea unor produse care sunt îmbogățite cu calciu.

Concentrația de nutrienți din laptele de migdale depinde de câte migdale au fost utilizate pentru prepararea acestuia, de cantitatea de apă adăugată și dacă conține sau nu vitamine și minerale adăugate.

Beneficii

1. Este hrănitor

Deși laptele de migdale nu este nici pe departe la fel de hrănitor ca laptele de vacă, produsele îmbogățite se apropie. Acesta conține în mod frecvent vitamina D, calciu și proteine, făcându-l mai asemănător cu laptele obișnuit în conținutul nutrițional. Cu toate acestea, laptele de migdale este în mod natural bogat în mai multe vitamine și minerale, în special vitamina E. Pentru a înțelege mai bine, tabelul de mai jos arată cantitățile câtorva nutrienți, vitamine și minerale dintr-o cană de lapte de migdale îmbogățit și lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsimi, împreună cu unele doze zilnice (DZ) 



Organismul nu absoarbe unele minerale din laptele de migdale la fel de bine ca pe cele din laptele de vacă. Acest lucru se datorează parțial faptului că, migdalele conțin acid fitic, un antinutrient care reduce absorbția fierului, zincului și magneziului.Deoarece laptele de migdale este lipsit de mulți nutrienți, nu este potrivit ca înlocuitor de lapte pentru sugari.

2. Are un conținut scăzut de calorii

Deși migdalele sunt formate din 50% grăsime și au un conținut ridicat de calorii, laptele de migdale din comerț este o băutură cu conținut scăzut de calorii. Aceasta înseamnă că poți bea mult fără ca aceasta să provoace creștere în greutate. De asemenea, este bogat în unele substanțe nutritive în raport cu conținutul de calorii.

Producătorii de lapte de migdale îl diluează cu apă pentru a face conținutul său de grăsime similar cu cel al laptelui cu conținut scăzut de grăsimi, care este în jur de 1% grăsime. O cană de lapte de migdale conține doar 39 de calorii, adică jumătate din cantitatea de calorii dintr-o cană de lapte degresat. Cu toate acestea, nu tot laptele de migdale este la fel. Laptele de migdale de casă și anumite mărci pot conține un număr mult mai mare de calorii, în funcție de câte migdale conțin/cană. În plus, unele produse conțin zahăr adăugat, pe care oamenii ar trebui să-l evite pentru beneficii maxime pentru sănătate.

3. Laptele de migdale neindulcit nu crește glicemia

Multe soiuri de lapte de migdale de pe piață sunt încărcate cu adaos de zahăr. Laptele de migdale fără zahăr, pe de altă parte, este o băutură cu conținut scăzut de carbohidrați, alcătuită din mai puțin de 2% carbohidrați sau 3,43 g de carbohidrați într-o cană. În comparație, laptele de vacă cu conținut scăzut de grăsimi conține 5% carbohidrați, însumând 12 g într-o cană.

Laptele de migdale este, de asemenea, bogat în grăsimi și proteine în raport cu conținutul său de carbohidrați. Din acest motiv, nu provoacă o creștere a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele cu diabet zaharat, precum și pentru cei care urmează o dietă săracă în carbohidrați.

4. Nu conține lactoză

Laptele de migdale nu conține lapte de vacă sau alte produse de origine animală, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru persoanele care urmează o dietă vegană și pentru cei care au intoleranță la lactoză.

Mulți oameni sunt intoleranți la zahărul din lapte (lactoză) și nu îl pot digera complet. La acești oameni, lactoza nedigerată trece în jos în colon, unde este fermentată de bacteriile rezidente, ducând la gaze excesive, balonare, diaree și disconfort asociat. Fiind fără lactate, laptele de migdale nu conține deloc lactoză, ceea ce îl face un înlocuitor potrivit de lapte pentru persoanele cu intoleranță.

5. O sursă excelentă de vitamina E

Laptele de migdale este o sursă excelentă de vitamina E, conținând în mod natural 22% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E într-o porție de 100 grame.

Vitamina E este un antioxidant puternic care poate combate inflamația și stresul din corpul tău. Antioxidanții curăță excesul de molecule, numite radicali liberi, care pot provoca deteriorarea celulelor tale. Acești radicali liberi pot contribui la stres, inflamație și dezvoltarea bolilor. Dovezile sugerează că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale vitaminei E pot, de asemenea, ajuta la scăderea riscului de cancer. În plus, vitamina E poate juca un rol în îmbunătățirea capacității organismului de a reduce grăsimea corporală.

6. Sărac în fosfor și cu o cantitate moderată de potasiu

Persoanele cu boală cronică de rinichi evită adesea laptele din cauza nivelurilor ridicate de fosfor și potasiu. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când rinichii tăi nu pot curăța în mod corespunzător acești nutrienți, există riscul ca aceștia să se acumuleze în sânge. A avea prea mult fosfor în sânge poate crește riscul de boli de inimă, hiperparatiroidism și boli osoase. Între timp, consumul de prea mult potasiu poate crește riscul de ritm cardiac neregulat și atacuri de cord.

Laptele de vacă conține 101 mg de fosfor și 150 mg de potasiu la 100 de grame, în timp ce aceeași cantitate de lapte de migdale conține doar 30 mg de fosfor și 60 mg de potasiu.Așadar, laptele de migdale ar putea fi o alternativă bună la lactate pentru persoanele cu boli cronice ale rinichilor. Cu toate acestea, cantitățile acestor nutrienți pot varia de la o marcă la alta, așa că va trebui să citești eticheta nutrițională.

7. Promovează pielea sănătoasă

Laptele poate contribui la dezvoltarea acneei la adulți și adolescenți. Un studiu care a inclus 24.452 de adulți a observat că, consumul regulat de lactate părea să fie asociat cu acneea. Cu toate acestea, legătura dintre consumul de lapte și acnee nu este bine înțeleasă, iar cercetările sunt uneori contradictorii.

Dacă ești îngrijorat de acnee, laptele de migdale poate oferi o posibilă alternativă care poate ajuta la curățarea pielii. Asta pentru că multe soiuri de lapte de migdale sunt surse excelente de vitamina E. Vitamina E este un antioxidant puternic care poate ajuta la curățarea radicalilor liberi care dăunează celulelor din organism, care pot deteriora pielea. Radicalii liberi sunt molecule inevitabile care pot rezulta din procesele normale din corp, precum și din mediul înconjurător, cum ar fi fumul de țigară și poluanții din aer.

8. Laptele îmbogățit poate întări oasele

Produsele lactate sunt cea mai bogată sursă alimentară de calciu. În schimb, migdalele sunt o sursă slabă a acestui nutrient. Pentru a face laptele de migdale mai asemănător cu laptele adevărat, producătorii îl îmbogățesc adesea cu calciu. De exemplu, o cană de lapte de migdale din comerț poate conține 37% sau mai mult din necesarul zilnic, în funcție de tip și de marcă. În comparație, conținutul de calciu dintr-o cană de lapte de vacă poate conține aproximativ 23% din necesarul zilnic, în funcție de tip și de marcă.

Drept urmare, laptele îmbogățit de migdale este o sursă excelentă de calciu pentru persoanele care nu consumă produse lactate, cum ar fi veganii și cei care au intoleranță la lactoză. Calciul este esențial pentru construirea și întreținerea oaselor. Din acest motiv, un aport adecvat de calciu reduce riscul de osteoporoză, o afecțiune asociată cu oase slabe și fracturi.

9. Poate reduce riscul de boli de inima

Studiile arată că, consumul regulat de nuci este legat de un risc redus de boli de inimă. Acest lucru se datorează parțial pentru că sunt bogate în grăsimi sănătoase.Cercetările au legat acidul oleic, care este principalul acid gras din uleiul de migdale, de modificări benefice ale lipidelor din sânge. Aceste modificări benefice ale profilului lipidic din sânge sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă.

Nutriționiștii cred că vitamina E, împreună cu compușii vegetali bioactivi, inclusiv polifenolii, sunt responsabile pentru multe dintre beneficiile migdalelor pentru sănătate. Acești compuși au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care sunt bune pentru sănătatea inimii.

10. Este bogat în vitamina D

Mulți oameni au un nivel scăzut sau deficit de vitamina D. Acest lucru crește riscul de oase fragile, oboseală și mușchi slabi.

Există puține surse bune de vitamina D în dieta umană. De aceea, o strategie comună de sănătate publică este îmbogățirea anumitor alimente cu vitamina D. Acest lucru se aplică în special produselor lactate.

La fel ca laptele obișnuit, laptele de migdale conține adesea vitamina D adăugată. Cantitatea de vitamina D variază între produse. De exemplu, 1 cană de lapte de migdale poate conține 2,62 micrograme, ceea ce reprezintă 13% din DZ. O cană de lapte de vacă îmbogățit cu vitamine conține cantități similare. Acest lucru face din laptele îmbogățit de migdale o sursă utilă de vitamina D care poate preveni deficiența dacă îl consumi în mod regulat.

11. Ajută în managementul greutății

Migdalele și, prin extensie, laptele de migdale pot fi benefice pentru gestionarea greutății. Asta pentru că migdalele conțin cantități mari de acizi grași mononesaturați. Dovezile sugerează că aceste grăsimi pot fi utile în managementul greutății și în pierderea în greutate.

De asemenea, băuturile pe bază de plante conțin în general mai puține calorii decât laptele obișnuit. Pentru persoanele care doresc să-și reducă aportul de calorii, trecerea la lapte de migdale poate sprijini acest obiectiv.


Modul de a-l prepara acasă

Laptele de migdale este disponibil pe scară largă în supermarketuri. Cu toate acestea, este și foarte ușor de făcut acasă. Tot ce ai nevoie este un blender, puțină apă și o ceașcă de migdale.

În primul rând, îndepărtează pielea. Poți face acest lucru prin înmuierea migdalelor în apă timp de 8-12 ore sau peste noapte. Înmuierea înmoaie pielea, permițându-ți să o dezlipești cu ușurință atunci când clătești migdalele. Apoi, pune migdalele într-un blender cu 4 căni de apă și amestecă până se omogenizează. În cele din urmă, îndepărtează solidele prin strecurarea amestecului printr-o cârpă.


Cum se folosește laptele de migdale

La fel ca laptele obișnuit, laptele de migdale este incredibil de versatil. Mai jos sunt câteva idei despre cum îl poți folosi ca înlocuitor de lapte:

  • Pune-l peste cereale în loc de lapte obișnuit.
  • Adaugă-l în cafea sau ceai.
  • Amestecă-l în smoothie-uri.
  • Fă o budincă de orez sau o înghețată fără lactoză.
  • Utilizează-l în supe, sosuri și sosuri de salată.


Precauții

Persoanele care sunt predispuse la pietre la rinichi nu ar trebui să consume lapte de migdale în cantități excesive. Acest lucru se datorează conținutului său de oxalat de calciu, care este în general bogat în lapte de migdale de casă.

Unii oameni sunt îngrijorați și de caragenan, un agent de îngroșare pe care unii producători îl adaugă la produsele comerciale din lapte de migdale. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că tipul și cantitatea de caragenan utilizate în produsele alimentare sunt sigure.


Așadar, laptele de migdale este un produs extrem de versatil și un substitut excelent al laptelui pentru vegani și persoanele care sunt alergice sau intolerante la lactate.

Fiind bogat în mod natural în câțiva nutrienți importanți, laptele de migdale este un adaos excelent pentru o dietă sănătoasă. Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar migdalele sau laptele de migdale, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.