Este posibil să nu fii conștient de faptul că un articol care se află în bucătăria ta în acest moment ar putea avea una dintre cele mai impresionante liste de beneficii pentru sănătate. Dar este adevărat: piperul negru așezat nevinovat în bucătăria ta este un mic condiment incredibil de puternic folosit de milenii pentru a vindeca bolnavii.


Poți mânca piper negru? Evident, răspunsul este da. Ar trebui să-l mănânci? Absolut! Acest condiment este măcinat din boabe de piper și este folosit pentru a face ulei esențial de piper negru. Cunoscut oficial ca Piper nigrum, a fost un principiu al medicinei tradiționale chineze (TCM) și al medicinei ayurvedice de mii de ani. Pe măsură ce cercetările ajung la aceste beneficii bine-cunoscute, se dovedește că piperul negru merită tot acel hype.


Care sunt beneficiile piperului negru? Potrivit recenziilor dovezilor științifice, beneficiile pentru sănătate ale piperului negru variază de la proprietăți antioxidante și antiinflamatorii majore la capacitatea antitoxică (în colon), uciderea tumorilor, sprijinirea tiroidei, tratamentul răcelii comune, reducerea febrei și multe altele.

Cum reușește toate acestea? Ei bine, ingredientul activ responsabil este piperina. Piperul negru conține compuși volatili, oleorășini și alcaloizi care creează o plantă puternică, în special pentru reducerea stresului oxidativ. O altă revizuire a beneficiilor sale puternice afirmă că, „Componentele alcaloide cheie ale acestuia, adică piperina, ajută la funcționarea cognitivă a creierului, stimulează absorbția nutrienților și îmbunătățesc funcționalitatea gastrointestinală”. Să ne uităm totuși la unele dintre cele mai impresionante beneficii pentru sănătate ale piperului negru și să te ajutăm să vezi de ce ar trebui să îl utilizezi mai mult.

1. Ar putea ajuta la combaterea sau prevenirea cancerului

S-a considerat în sistemele tradiționale de medicină că piperul negru era un ingredient important împotriva cancerului și se pare că acest lucru este probabil adevărat. Piperul are acțiuni antitumorale și asupra sistemului imunitar care îl fac potențial foarte puternic împotriva cancerului. Într-un studiu de laborator, turmericul cu piper negru au fost testate împotriva celulelor canceroase de sân. Curcumina, ingredientul activ din turmeric și piper negru au fost eficiente în distrugerea celulelor maligne, atât împreună, cât și separat. Atât efectele secundare ale piperului negru, cât și ale curcuminei sunt neglijabile, chiar dacă au capacitatea de a ucide celulele mutante. Acesta este ceea ce îi diferențiază de tratamentele comune pentru cancer, cum ar fi chimioterapia. Chiar și cu activitatea de ucidere a tumorilor a extractului de piper negru/piperinei, celulele sănătoase sunt sigure. Multe suplimente de turmeric/curcumină includ piper negru pentru a crește eficacitatea și absorbabilitatea ingredientelor active.


2. Protejează ficatul

O altă utilizare TCM și Ayurveda a piperului negru este pentru protecția ficatului. Un studiu de laborator din 1993 a constatat că a protejat ficatul de daunele cauzate de substanțele oxidative și a ajutat celulele hepatice să-și mențină nivelul de glutation (GSH), un antioxidant important care este adesea epuizat de deteriorarea funcției hepatice. 


3. Antioxidant, Antiinflamator și Antibacterian

Unul dintre cei mai importanți factori ai sănătății pe termen lung este inflamația cronică, care se află la rădăcina majorității bolilor. Dieta standard este centrată pe obiceiurile care cresc inflamația, motiv pentru care o dietă antiinflamatoare este importantă pentru prevenirea bolilor. Mai multe despre dieta antiinflamatoare poți afla aici: https://driedfruits.ro/blog/ce-alimente-sa-consumi-pentru-a-reduce-inflamatia

În mod similar, stresul oxidativ și creșterea bacteriilor în organism pot scăpa de sub control și pot duce la o serie de afecțiuni. Se presupune că toate aceste trei procese se întâmplă în interiorul corpului, dar numai în anumite grade înainte ca impactul lor să poată fi văzut. Piperul negru și compusul său activ, piperina, ajută la reducerea inflamației, la combaterea stresului oxidativ, la creșterea concentrației de antioxidanți din organism și la uciderea multor tipuri diferite de bacterii care pot duce la boli. În special, piperul negru poate fi eficient împotriva bacteriilor orale care duc la afecțiuni precum gingivita, afte bucale și carii dentare.


4. Ar putea lupta împotriva depresiei

În timp ce multe medicamente luptă împotriva depresiei, efectele secundare ale antidepresivelor și simptomele de sevraj asociate le fac neatractive pentru mulți din lumea sănătății naturale. Vestea bună este că există multe opțiuni alimentare și suplimente care pot avea un impact drastic asupra depresiei.

Deși s-a dovedit până în prezent doar în cercetările pe animale, piperul negru poate acționa ca un remediu natural pentru depresie atunci când este utilizat corespunzător. Acest efect poate fi crescut atunci când este utilizat cu turmeric. 


5. Parte a unei diete pentru epilepsie

Știai că epilepsia poate fi tratată în mod natural cu dietă? Piperul negru face parte dintr-o dietă pentru epilepsie, conform medicinei tradiționale chineze. În MTC, ridichile și piperul negru sunt folosite pentru a bloca puternic convulsiile. 


6. Bun pentru intestin

Medicina antică cere și piper negru în cazul anumitor probleme digestive. Capsaicina, compusul picant din piper, este un alt ingredient care protejează intestinul. Atât capsaicina, cât și piperina afectează receptorul TRPV1 din intestin, care semnalează producția de substanțe chimice în creier și corp pentru a contracara durerea și a îmbunătăți digestia. Capsaicina este excelentă pentru intestin, dar receptorii TRPV1 devin în cele din urmă desensibilizați la durerea de la condiment și impactul acesteia asupra proceselor intestinale. Introducerea unei cantități mai mare de piper negru ajută la resensibilizarea receptorilor și la maximizarea impactului condimentului. 


7. Poate ajuta în boala Alzheimer și sănătatea generală a creierului

În două studii de cercetare, subiecții au crescut semnificativ funcția cognitivă după ce piperina a fost introdusă în dietă. Un studiu a fost conceput special ca model pentru boala Alzheimer și a dus la „ameliorarea semnificativă a tulburărilor de memorie și a neurodegenerarii în hipocamp”. Celălalt, un studiu mai generalizat, a descoperit că piperina a îmbunătățit semnificativ cogniția (precum și a redus semnele depresiei). 

Un studiu clinic din 2006 a examinat o altă caracteristică a deficienței cerebrale care se întâmplă la vârstnici: pierderea deglutiției reflexive în urma unui accident vascular cerebral. Când creierul experimentează o moarte atât de extinsă, nu este neobișnuit să pierzi funcția reflexă de bază în acest fel. Inhalarea uleiului esențial de piper negru a ajutat la reducerea simptomelor de disfagie (denumirea clinică a acestei afecțiuni), indiferent de toți ceilalți factori. Cercetătorii cred că se datorează capacității uleiului de piper negru de a „activa cortexul insular sau orbitofrontal”. 


8. Scade tensiunea arterială

Este piperul negru bun pentru hipertensiune arterială? Când ingerezi piperina, poate ajuta la contracararea altor factori care altfel ar crește tensiunea arterială, ceea ce poate duce în cele din urmă la boli de inimă. 


9. Posibil ajutor pentru renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat? Un studiu clinic a arătat că utilizarea cartuşelor inhalabile de ulei de piper negru a redus pofta de mâncare pentru persoanele care încercau să renunţe. Cartușul de control care nu conține ingrediente suplimentare și celălalt cartuș testat cu mentol nu au avut un impact semnificativ asupra poftelor în acest studiu. 


Informații nutriționale

Există o mulțime de nutrienți împachetați doar într-un pic de piper negru! O linguriță de piper negru, aproximativ 2,3 grame, conține: 

  • 5,8 calorii
  • 0,1 grame grăsime
  • 0,5 miligrame sodiu
  • 1,5 grame carbohidrați
  • 0,6 grame fibre
  • 0,2 grame proteine
  • 0,3 miligrame mangan (15% DZR)
  • 3,8 micrograme vitamina K (5% DZR)
  • 0,03 grame cupru (2% DZR)


Utilizări

1. Adaugă aromă alimentelor

Poate părea evident, dar modalitatea numărul unu de a obține mai mult piper negru este să-l folosești în alimente. Este unul dintre cele mai versatile condimente pe care le poți folosi și este incredibil de util pentru corpul tău, așa că adaugă piperul oricărui fel de mâncare.Adăugarea acestuia la multe feluri de mâncare te ajută, de asemenea, la absorbția nutrienților, astfel încât vei putea absorbi și metaboliza mai mulți nutrienți pe care îi consumi de fiecare dată când macini piper deasupra. 

2. Crește absorbabilitatea suplimentului

Unele suplimente de înaltă calitate vor folosi o formulă cunoscută sub numele de trikatu pentru a crește capacitatea de absorbție a ingredientelor pe care le conțin. Trikatu este o metodă ayurvedică de a combina piper negru, piper lung și ghimbir pentru a ajuta corpul să obțină mai mulți nutrienți. Mai ales când te uiți la suplimente din plante și ciuperci pentru lucruri precum ciuperca coama de leu, ashwagandha și turmeric, este recomandat să cauți un amestec care să includă aceste elemente.

Piperul negru crește foarte mult biodisponibilitatea curcuminei, compusul activ din turmeric. Și care sunt beneficiile turmericului și piperului negru? Împreună, ei formează o putere de luptă împotriva cancerului, a inflamației și a oxidării. Utilizarea piperului negru ajută, de asemenea, la creșterea absorbției CoQ10. Același lucru este probabil să fie valabil și pentru multe alte ingrediente pentru suplimente.

3. Difuzează sau utilizează intern

Uleiul esențial de piper negru este un ulei esențial popular despre care se crede că ameliorează durerile articulațiilor, îmbunătățește nivelul de colesterol și detoxifică organismul.Rol în Ayurveda și Medicina Tradițională Chineză

După cum am menționat, piperul negru este un ingredient popular atât în Ayurveda, cât și în Medicina Tradițională Chineză (TCM). De fapt, este o parte integrantă a unei diete ayurvedice și o resursă în centura de instrumente a fiecărui practician antic.


Medicină tradițională chinezească

TCM este un sistem de vindecare bazat pe conceptul de Qi („energie vitală” sau „forță vitală”) care circulă în tot corpul prin diferite meridiane. Yin și yang, care sunt energii opuse, dar complementare, joacă, de asemenea, un rol important în MTC, deoarece se spune că fiecare necesită echilibru pentru rezultate pozitive asupra sănătății. Piperul negru operează pe stomac și pe meridianele intestinului gros. Se crede că, „calmează qi-ul rebel” care a crescut la niveluri inacceptabile. Practicienii medicinei tradiționale chineze folosesc piper negru pentru:

  • Încălzirea stomacului: prin utilizarea acestui element de căldură pentru a „încălzi” stomacul, se crede că tratează indigestia, durerile abdominale, pierderea poftei de mâncare și diareea.
  • Expulzarea răceli: Piperul negru este un condiment important pentru a scăpa de răceala comună și febra asociată.
  • Reducerea durerii: atunci când piperul negru reduce qi-ul scăpat de sub control, se crede că tratează constipația, stagnarea alimentelor (care duce la balonare), greața și crampele.
  • Combaterea malariei: Practicanții MTC folosesc piper negru pentru a vindeca malaria.

Combinațiile de ingrediente sunt, de asemenea, vitale în MTC. Piperul negru este considerat un element picant sau iute care aduce căldură în zona mijlocie a corpului. Acesta este motivul pentru care este uneori combinat cu ridiche, de exemplu, în epilepsie.


Medicina Ayurvedică

Ayurveda sau medicina ayurvedică este practicată pe scară largă în India. Din nou, această tradiție se bazează pe o teorie a echilibrului - cele trei dosha (tipuri de energie) ale Ayurveda includ vata, pitta și kapha. Se crede că fiecare persoană are dosha-uri dominante, iar prescripțiile în această practică includ modalități de a echilibra dosha-urile pentru a atinge echilibrul.

Piper negru în hindi se traduce prin काली मिर्च(kaalee mirch) și este un condiment foarte important pentru diferite tipuri de vindecare. La urma urmei, formează puterile combinate ale trikatu! Spre deosebire de alte ierburi din Ayurveda, acest condiment de încălzire este considerat a fi pus ușor cu majoritatea altor condimente și ierburi fără interacțiuni slabe. În termenii acestei practici, piperul negru ajută la „aprinderea agni, focul digestiv”. 

În ceea ce privește doshas, piperul negru „este excelent pentru calmarea kapha, ajută la calmarea vata și crește pitta”. Este descris ca ușor și uscat („guna” sau calitate), înțepător și amar („rasa” sau gust) și fierbinte („virya” sau energie). 

Ti se poate prescrie piper negru într-o formulă ayurvedică pentru:

  • Curățare și detoxifiere: se crede că piperul negru provoacă transpirație suplimentară și urinare pentru a elimina toxinele din sânge.
  • Îmbunătățirea digestiei: deoarece ajută la promovarea secreției de sucuri digestive, piperul negru poate îmbunătăți digestia, crește apetitul și curăța intestinele.
  • Transportul nutrienților: Ajutând la creșterea absorbției/biodisponibilității nutrienților, piperul negru din Ayurveda „transportă” beneficiile pe bază de plante în întregul corp.
  • Îmbunătățirea fluxului de oxigen către creier: deoarece piperul negru detoxifică organismul, permite oxigenului să ajungă mai eficient în creier.
  • Susținerea sănătății respiratorie: Piperul negru este un element de căldură, stimulând sistemul respirator pentru a elimina congestia și a usca membranele mucoase.
  • Repararea și susținerea sănătății articulațiilor: Unele surse ayurvedice susțin că piperul negru este un condiment care susține articulațiile.
  • Uciderea paraziților: condimentele care se încălzesc precum piperul negru sunt considerate antiparazitare împotriva paraziților din stomac. De asemenea, poate lupta împotriva malariei.


Piper negru măcinat vs. Piper negru boabe

Care este diferența dintre piper negru măcinat și boabe de piper? Niciuna - piperul negru este pur și simplu rezultat prin măcinarea boabelor de piper negru.

Ambele variante (piper negru pudră sau boabe întregi de piper negru) le găsești la magazin, dar piperul negru măcinat își poate pierde rapid din aromă. Întotdeauna este ideal să cumperi boabe de piper întregi și să le macini proaspăt în feluri de mâncare.

Piper negru vs. Piper alb vs. Piper roșu

Mulți oameni nu sunt siguri de diferențele dintre piper alb față de piper negru sau piper negru față de piper roșu. Ambele versiuni alb și negru provin din aceleași fructe de pădure ale aceleiași plante de piper, dar sunt procesate foarte diferit pentru a produce arome dramatic diferite. În timp ce piperul negru este aromat și oarecum picant, piperul alb este descris ca fiind mai pământos, floral și complex ca gust. Boabele de piper alb sunt adunate după ce boabele s-au copt complet, în timp ce boabele de piper negru sunt făcute din fructe de pădure necoapte. Boabele de piper negru sunt uscate până când pielea devine neagră, în timp ce boabele de piper alb sunt înmuiate în apă, fermentate și apoi îndepărtată coaja exterioară înainte de procesul de uscare. În timp ce aroma piperului alb poate fi mai complexă, îndepărtarea pielii înseamnă și îndepărtarea piperinei sau a altor uleiuri volatile, care sunt cele care oferă numeroasele beneficii pentru sănătate. Cel mai bine este să nu înlocuiești piperul negru cu piper alb sau invers, pentru că pur și simplu nu au același gust. 

Piperul roșu, pe de altă parte, este dintr-o altă plantă de piper în întregime. Acest piper delicios provin din familia Capsicum și conține capsaicină, un alt compus important de căldură care își prezintă propriile beneficii în combaterea cancerului și ameliorarea durerii. Cu toate acestea, piperul negru sau alb și piperul roșu nu au legătură ca structură sau sursă chimică.


Istorie

De unde vine piperul negru? Această poveste începe încă din anul 1000 î.Hr. din referințele din documentele istorice grecești și romane, deoarece comercianții arabi monopolizau acest condiment profitabil. Cultivarea piperului negru în acele vremuri era limitată la regiunea sa indigenă: Kerala, în sud-vestul Indiei.

Piperul negru era un lux scump în Europa medievală, expediat pe ruta de 4.000 de mile din Drumul Mătăsii. Comercianții își stabilesc adesea prețurile pentru piper negru atât de mari încât expresia „piper scump” este folosită în mod obișnuit în limba olandeză pentru a descrie un articol cu un preț incredibil de mare. Când epoca exploratorilor a explodat, Cristofor Columb s-a crezut bogat după ce și-a aprovizionat nava cu ceea ce el credea că sunt boabe de piper negru, doar pentru a afla, la întoarcerea în Spania, că transporta doar piper iute, care era practic lipsit de valoare. Rutele comerciale s-au extins și piperul negru a devenit în cele din urmă disponibil pe scară largă. Unele rapoarte arată că a reprezentat 70 la sută din comerțul de mirodenii din întreaga lume la un moment dat. 


Riscuri și efecte secundare

Spre deosebire de alte ingrediente picante, cum ar fi capsaicina, nu se știe că piperul negru cauzează probleme semnificative - efectele secundare ale acestuia sunt neglijabile.

Singurul lucru de știut despre piperul negru este că are un impact asupra modului în care medicamentele sunt absorbite și metabolizate. Dacă iei medicamente, este o idee bună să discuți despre utilizarea piperului cu medicul tău, în special dacă utilizezi piper în mod generos. Piperul negru inhibă digoxina, un medicament pentru tensiunea arterială, și ciclosporina, un imunosupresor prescris pentru a evita respingerea organelor după transplant. Cu toate acestea, crește absorbția fexofenadinei, un antihistaminic. 


Așadar, piperul negru sau Piper nigrum, este un condiment important în bucătăriile din întreaga lume, precum și în practicile tradiționale de vindecare. Piperul negru este bun pentru tine? 

Categoric! Are o istorie bogată atât în medicina tradițională chineză, cât și în cea ayurvedică, cunoscut ca un condiment de încălzire care aduce beneficii multor părți ale sănătății. Împreună cu o dietă nutritivă și un stil de viață sănătos, adăugarea acestui condiment minunat în dieta ta, te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar piperul negru, comandă chiar acum de pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.