De ce să incluzi fulgii de ovăz în alimentația ta?

Ovăzul face parte din categoria cerealelor integrale, fiind considerat un aliment bogat în substanțe nutritive, care nu ar trebui să lipsească din alimentația de zi cu zi. Cel mai des, acesta este consumat sub forma fulgilor de ovăz, fiind o alegere inspirată dacă vrei să te bucuri de un mic dejun sățios și care să iți ofere energie pentru întreaga zi.

Fulgii de ovăz au o compoziție nutrițională echilibrată. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale esențiale precum tiamina, zincul, magneziul, fierul, manganul, fosforul și seleniul. Un castron de fulgi de ovăz asigură o parte substanțială din necesarul zilnic de fibre, acizi grași esențiali, vitamina E și proteine. Ca o sursă excelentă de cereale integrale, ovăzul conține un amidon care protejează inima cunoscut sub numele de beta-glucan, care ajută la reducerea colesterolului ridicat și a riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

Dacă suferi de boala celiacă sau intoleranță la gluten, găsirea unor opțiuni alimentare sigure și hrănitoare poate fi o provocare. Dar iată câteva vești bune: ovăzul este în mod natural fără gluten și poate fi un plus sănătos pentru dieta ta.


Iată beneficiile pentru sănătate ale consumului de ovăz în fiecare zi:

1. Întărește imunitatea

Ovăzul conține fibre solubile și beta-glucan. Celulele albe din sânge, războinici ai sistemului nostru imunitar, au receptori speciali pentru absorbția beta-glucanului. Beta-glucanul stimulează leucocitele și le ajută să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, beta-glucanii fac organismul mai sensibil la antibiotice și accelerează vindecarea rănilor. În plus, îmbunătățesc activitatea macrofagelor, neutrofilelor și a celulelor ucigașe naturale pentru a lupta împotriva unei varietăți de infecții cauzate de ciuperci, bacterii, viruși și paraziți.

De asemenea, zincul și seleniul din ovăz ajută și la combaterea infecțiilor. În plus, ovăzul ajută la combaterea infecțiilor respiratorii, iar cercetările au descoperit că acei bebeluși care încep să mănânce ovăz mai devreme sunt protejați împotriva astmului copilăriei.

2. Scade nivelul zahărului din sânge

Ovăzul este bogat în beta-glucan, o fibră solubilă puternică care ajută la menținerea indicelui glicemic scăzut atunci când este consumată în mod regulat. De asemenea, conținutul ridicat de fibre din ovăz îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de glucoză postprandial. Fibrele de beta-glucan pot ajuta la prevenirea creșterilor bruște ale zahărului din sânge și ale nivelului de insulină după masă și, de asemenea, pot aduce beneficii sănătății intestinale. Studiile au demonstrat că cei care sunt supraponderali sau au diabet de tip 2 au avut o reducere considerabilă a nivelului de zahăr din sânge după consumul de ovăz.

3. Îmbunătățește sănătatea inimii

Ovăzul este bogat în antioxidanți și este plin de fibre. Acești antioxidanți îmbunătățesc sănătatea inimii prin combaterea radicalilor liberi. Ovăzul acționează ca o hârtie absorbantă, deoarece absoarbe colesterolul și ajută la reducerea acestuia.Așadar, ovăzul nu este doar delicios, dar scade și colesterolul LDL, adică colesterolul „rău”. Cu fibrele solubile, ovăzul poate ajuta la reducerea absorbției colesterolului în sânge, ducând în cele din urmă la niveluri mai scăzute. De asemenea, beta-glucanul, o fibră solubilă din ovăz reduce nivelul seric total și LDL sau colesterolul rău prin limitarea absorbției colesterolului alimentar în intestin. Acest lucru, la rândul său, reduce riscul de boală coronariană.În plus, lignanii dietetici prezenți în ovăz asigură și protecție împotriva bolilor de inimă, iar vitamina E previne și tulburările cardiovasculare.

4. Îmbunătățește sănătatea digestivă 

Ovăzul este benefic pentru sistemul nostru digestiv. Este bogat în fibre solubile care măresc timpul alt beneficiu al fibrelor din ovăz este că acestea contribuie, de asemenea, în mod pozitiv, la regularitatea intestinului și la prevenirea constipației prin creșterea greutății și a conținutului de apă al excrementelor. De asemenea, conține și fibre insolubile care ajută la consolidarea scaunului, îi adaugă greutate și astfel reglează mișcarea intestinală și ameliorează constipația.În plus, ovăzul ajută la prevenirea cancerului colorectal în afară de tratarea constipației.

5. Reduce riscul de cancer

Ovăzul este bogat în lignani care luptă împotriva tulburărilor hormonale legate de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, de sân și de prostată.În conjugare cu vitamina C și cu antioxidanții abundenți prezenți, ovăzul ajută la combaterea radicalilor liberi care provoacă cancer. De asemenea, făina de ovăz este bogată în avenantramide, compuși unici care luptă împotriva inflamației și valorifică creșterea maniacală a celulelor canceroase fără a avea niciun efect dăunător asupra celulelor sănătoase. Mai exact în cazul cancerului de colon, fulgii de ovăz s-au dovedit a fi eficienți. Un studiu realizat de cercetători din Olanda și Statele Unite a găsit o legătură între persoanele care au consumat o dietă bogată în fibre și un risc redus de cancer de colon.

6. Reduce hipertensiunea 

Consumul de ovăz reduce riscul de apariție a hipertensiunii arteriale (tensiune arterială crescută). Fibrele solubile din această cereală sănătoasă ajută la curățarea arterelor și venelor și prezintă beneficii extraordinare pentru cei care suferă deja de hipertensiune arterială. O dietă de bază cu ovăz reduce, de asemenea, dependența de medicamente pentru hipertensiune arterială.

7. Reduce stresul

Ovăzul este, de asemenea, mâncare reconfortantă. Acestea reduc numărul de hormoni de stres din organism și cresc serotonina, hormonul care produce un sentiment de bunăstare și fericire. În plus, fulgii de ovăz conțin o cantitate importantă de carbohidrați complexi care se absorb mai greu în organism, ajutând creierul să producă mai multă serotonină, substanță chimică ce îl calmează în ritm constant. Datorită digestiei lente, asigură un aport energetic pentru o lungă durată de timp, fiind foarte indicate persoanelor care au o viață agitată, cu multe griji, dorm puțin sau se simt foarte obosite. Totodată, ele sunt o sursă bună de vitamine (mai ales cele din complexul B), minerale și antioxidanți. 

8. Te ajută să slăbești în mod sănătos

Ovăzul este bogat în fibre care oferă senzația de sațietate. Ele duc, de asemenea, la o eliberare lentă a glucozei în sânge și acest lucru te menține sătul pentru o lungă perioadă de timp și previne alimentația excesivă.Persoanele care mănâncă ovăz în mod regulat tind să aibă o greutate stabilă și sunt mai puțin vulnerabile la obezitate. De asemenea, ovăzul combate și grăsimea abdominală. Cu toate acestea, alege ovăzul simplu mai degrabă, decât cel preambalat aromat, deoarece este plin de zahăr care poate împiedica planurile de slăbire.

9. Oferă energie

Ovăzul este bogat în carbohidrați și acest lucru îl face o opțiune ideală pentru micul dejun. Cantitățile mari de vitamine B sunt un alt motiv pentru care ovăzul crește nivelul de energie din organism. În plus, deoarece componența de fibre este ridicată, ovăzul te face să te simți sătul pentru mai mult timp și să consumi mai puține rezerve de energie.

10. Îmbunătățește calitatea somnului

Fulgii de ovăz pe lângă faptul că te ajută să te simți plin de carbohidrați, sunt o altă sursă naturală de melatonină. Consumul de carbohidrați cu indice glicemic ridicat crește nivelul de insulină și zahăr din sânge și poate ajuta astfel la creșterea raportului de triptofan, aminoacid care servește ca un precursor pentru hormonul serotonină, un agent care induce somnul. În plus, sunt bogați în vitamina B3, care ajută și ea la producerea serotoninei. Un singur bol de ovăz asigură suficient calciu, magneziu, potasiu, siliciu şi fosfor.

11. Îmbunătățește sănătatea oaselor

Ovăzul este bogat în siliciu, care este important pentru sănătatea scheletului osos. Astfel, femeile cu osteoporoză postmenopauză ar trebui să consume regulat ovăz.

12. Detoxifică organismul

Fulgii de ovăz constituie una dintre cele mai potrivite cereale de adăugat în programele de detoxifiere. Datorită aportului proteic și bogăției de acizi grași esențiali sunt și un aliment foarte nutritiv. De asemenea, ovăzul are capacitatea să activeze metabolismul, consolideze mecanismele naturale de protecție, stimuleze funcția hepatică, regleze tranzitul intestinal, controleze valorile glicemiei și să ofere energie.

13. Previne instalarea anemiei

Ovăzul se află tot în topul alimentelor bogate în fier deoarece o ceașcă preparată de fulgi de ovăz conține 1,6 mg de fier.

15. Îmbunătățește aspectul pielii

Ovăzul este bogat în zinc, care este important pentru combaterea acneei. Ovăzul ajută la absorbția excesului de sebum de pe piele și este o parte esențială a tratamentelor pentru acnee. De asemenea, ajută la tratarea pielii uscate și cu mâncărimi, deoarece beta-glucanii ajută la hidratarea intensă a pielii. Se știe că ovăzul ajută la ameliorarea disconfortului afecțiunilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema datorită conținutului de compuși care au proprietăți antiinflamatorii și hidratante, cum ar fi beta-glucanii și avenantramidele.

În plus, ovăzul funcționează și ca un agent antibronzant eficient și ajută la luminarea nuanței pielii.

16. Bun pentru păr

Făina de ovăz are beneficii neașteptate și pentru păr. Tratează mâncărimea scalpului și absoarbe sebumul suplimentar. Ovazul este, de asemenea, o solutie buna în tratarea mătreții. Iar când se aplică peste zonele care se confruntă cu căderea părului, ovăzul face minuni, deoarece întărește foliculii de păr și previne deteriorarea părului. Măștile de ovăz hidratează scalpul și îl fac mătăsos și strălucitor.


Diferite forme în care este disponibil ovăzul:

  • Fulgi de ovăz
  • Fulgi de ovăz fin
  • Făină de ovăz
  • Tărâțe de ovăz
  • Pudră de ovăz(lapte)


Efectele secundare ale ovăzului

Ovăzul este considerat un aliment sănătos, cu puține sau deloc efecte secundare. Totuși, fiind un aliment bogat în carbohidrați, poate provoca indigestie, gaze sau disconfort abdominal pentru unele persoane. Acest efect secundar depinde și de cantitatea consumată. Deci, dacă ai sensibilitate la carbohidrați, ar trebui să eviți să consumi ovăz sau fulgi de ovăz în exces. Un alt efect secundar este reducerea nutriției dacă mănânci numai fulgi de ovăz. Persoanele cu dietă accidentală tind să mănânce numai fulgi de ovăz, ceea ce îi menține sătui, dar are ca rezultat o nutriție scăzută, ceea ce are un impact negativ asupra sănătății corpului.


Prin urmare, alege un castron de ovăz față de orice alt tip de mic dejun pentru a beneficia de nenumăratele beneficii ale acestui super aliment. Cel mai comun mic dejun care include ovăzul este terciul pregătit cu lapte, servit alături de nuci, semințe, fructe deshidratate sau proaspete. De asemenea, poți înlocui făina clasică cu cea de ovăz în numeroase preparate culinare.

Așadar, atât timp cât nu faci abuz și nu experimentezi vreo reacție adversă, ovăzul este o sursă minunată de vitamine și minerale, care te poate ajuta să-ți menții corpul sănătos. Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar produsele din ovăz, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%