Frunzele de dafin sunt adesea folosite în rețete
precum supe, tocănițe și sosuri - cu toate acestea, de cele mai multe ori
instrucțiunile spun să le îndepărtezi înainte
de a începe să mănânci. Aceasta te poate face să te întrebi: Sunt comestibile
frunzele de dafin și există beneficii pentru sănătate?
Această plantă a fost folosită de secole
atât în scopuri medicinale, cât și pentru a da gust mâncărurilor. Folosită în
bucătărie pentru a oferi un gust sau aromă distinctivă și savuroasă la carne,
supe și tocănițe, și chiar ca ingredient
într-un parfum cunoscut sub numele de rom de dafin, frunza de dafin
poate fi găsită și în cosmetice, săpunuri și detergenți.
Chiar oferă câteva beneficii
impresionante pentru sănătate, cum ar fi ajutarea la reducerea gazelor și a
balonării și combaterea deteriorării radicalilor liberi datorită antioxidanților
săi. Există chiar și dovezi că ar putea ajuta la tratarea mătreții, durerilor musculare
și articulare și a infecțiilor pielii.
Ce sunt Frunzele de Dafin?
Frunzele de dafin cresc pe un grup de
plante perene care aparțin familiei de plante numite Lauraceae. Aceste plante
produc frunze aromatice care sunt folosite în bucătărie și în alte scopuri.
Ele sunt disponibile întregi/proaspete,
uscate sau măcinate în pulbere.
Frunzele de dafin turcești sunt cel mai
des utilizate. Ele cresc pe copacul vechi numit Laurus nobilis, care este
originar din regiunea mediteraneană.
Frunza de dafin este delicat parfumată,
cu un miros ierbos și floral și un gust ușor amărui. Mirosul și gustul provin
din uleiul esențial al plantei, care reprezintă aproximativ 2 la sută din
greutatea plantei.
Se spune că frunza de dafin are un miros
mai puternic decât gustul, motiv pentru care nu este întotdeauna ingerată, ci
este de asemenea infuzată lent pentru a face ceai sau a da gust sosurilor, arsă
pentru mirosul său și folosită în alte moduri.
Cel mai comun este să folosim versiunea
uscată a întregii frunze în timpul gătitului, dar de cele mai multe ori frunza
este îndepărtată din mâncăruri înainte de servire. Deoarece frunzele întregi
pot reprezenta un pericol de sufocare, acestea sunt scoase din rețete precum
sosuri, feluri de mâncare cu orez și supe înainte de servire, cu toate că aroma
lor rămâne în preparat.
Informații Nutriționale
La fel ca alte plante, frunzele de dafin
au un conținut scăzut de calorii și sunt bogate în vitamine și antioxidanți,
inclusiv vitamina A și polifenoli. O lingură (aproximativ 1,8 grame) de frunze
de dafin mărunțite conține aproximativ:
- Calorii: 5,6
- Carbohidrați Totali: 1,4 g
- Fibre: 0,5 g
- Grăsimi Totale: 0,2 g
- Grăsimi Saturate: 0,04 g
- Grăsimi Polinesaturate: 0,04 g
- Grăsimi Mononesaturate: 0,03 g
- Grăsimi Trans: 0 g
- Proteine: 0,1 g
- Sodiu: 0,4 mg (0,02% VNR*)
- Mangan: 0,1 mg (4% VNR)
- Fier: 0,8 mg (4% VNR)
- Vitamina A: 5,6 mcg (1% VNR)
*Valoarea Nutrițională de Referință: Procentajele sunt bazate pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.
Beneficii:
1. Are Calități Antimicrobiene și
Antioxidante
Frunza de dafin, inclusiv uleiul esențial
de dafin, oferă beneficii antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante
datorită antioxidanților și altor compuși de protecție găsiți în planta.
Această plantă conține peste 80 de compuși identificați, inclusiv polifenoli,
eucaliptol, cineol, sabinen și linalool.
Un studiu s-a concentrat pe activitățile
antimicrobiene și antioxidante ale anumitor uleiuri esențiale de pelin alb,
geranium cu miros de trandafir și dafin pe produse proaspete împotriva
bacteriilor periculoase, inclusiv Salmonella și E. coli. Toate cele trei
uleiuri esențiale au prezentat proprietăți antioxidante, cu cea mai mare
activitate înregistrată în uleiul esențial de dafin.
Alte studii au ajuns la concluzii
similare, demonstrând că Laurus nobilis poate proteja împotriva unei game de
probleme de sănătate datorită fitochimicalelor, uleiurilor volatile și
non-volatile, flavonoizilor, taninurilor, alcoolilor sesquiterpenici și
alcaloizilor.
De asemenea, s-a demonstrat că în formă
de extract reduce expresia citokinelor proinflamatorii care pot contribui la
afecțiunile cronice.
2. Poate Preveni Candida și Conține
Beneficii pentru Vindecarea Rănilor
Frunza de dafin a demonstrat că oferă
proprietăți antifungice, conform studiilor. Unul publicat în "Arhive de
Biologie Orală"a arătat că uleiul esențial de dafin a apărat împotriva
candida. Într-un alt studiu, dafinul a perturbat aderența candida
la pereții celulari, reducând astfel capacitatea sa de a penetra membrana,
făcându-l o adiție excelentă la o dietă anti-candida pentru a combate această
afecțiune fungică.
În plus față de combaterea candida, în
studiile pe animale, frunza de dafin a fost utilizată sub formă de extract și
într-un cataplasm pentru a ajuta la vindecarea rănilor. Deși nu a fost la fel
de eficientă în vindecarea rănilor la fel de rapid sau la fel de eficient ca
extractul de Allamanda cathartica L., extractul de dafin a arătat o îmbunătățire
a vindecării rănilor.
3. Poate Ajuta în Lupta împotriva
Cancerului
Evaluarea utilizării extractului de
frunze de dafin a arătat că atât frunzele, cât și fructele plantei Laurus
nobilis sunt capabile să lupte împotriva cancerului de sân. Studiul a remarcat
frunza de dafin ca agent natural potențial pentru terapia cancerului de sân
prin compararea celulelor induse cu extractele și celor care nu au fost induse.
Moartea celulelor a avut loc în cele care
au fost induse, făcând frunza de dafin o posibilă opțiune de tratament natural
pentru cancer.
Cercetări ulterioare publicate în Nutrițe și Cancer sugerează că acest extract ar putea ajuta, de asemenea, în lupta
împotriva cancerului colorectal.
Au fost efectuate studii în vitro
folosind extracte de frunze de dafin împotriva creșterii celulelor canceroase
de colon. Prin utilizarea unui proces de încorporare a ingredientelor, cum ar
fi frunza de dafin, în alimente, rezultatele au arătat potențialul proprietăților
de reglare a cancerului de colon, arătând relevanța pentru protecția împotriva
cancerului colorectal în stadiile timpurii de detectare.
După cum se poate observa, cercetările relevă faptul că beneficiile frunzei de dafin se extind și în lupta împotriva cancerului.
4. Ar Putea Fi Utilă pentru Diabetici
Este posibil ca frunza de dafin să
contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cercetările dintr-un
studiu au arătat că, prin administrarea de capsule cu frunze de dafin,
nivelurile de zahăr din sânge și colesterolul LDL au scăzut la participanți.
Cercetări ulterioare publicate în
"Revista de Biochimie Clinică și Nutriție" arată faptul că
frunzele de dafin pot îmbunătăți funcția insulinei. Studiul a fost realizat
pentru a determina dacă frunzele de dafin ar putea ajuta la gestionarea
diabetului de tip 2.
Patruzeci de persoane au primit cantități
variate de frunze de dafin, sub formă de capsule, pe zi, timp de 30 de zile.
Toate cantitățile au redus glucoza serică și colesterolul total, dar nu au
existat modificări semnificative în grupul placebo.
Rezultatul general arată că consumul
regulat de frunze de dafin ar putea contribui la reducerea factorilor de risc
pentru diabet și chiar pentru bolile cardiovasculare.
5. Ajută la Digestie
Frunzele de dafin pot avea un impact
asupra sistemului gastrointestinal prin prevenirea daunelor gastrice și
promovarea urinării, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism și
contribuie la sănătatea rinichilor.
În frunzele de dafin se găsesc anumiți
compuși organici care conțin enzime care pot, de asemenea, să ajute la
ameliorarea disconfortului gastric, să protejeze împotriva pietrelor la rinichi
și să reducă simptomele sindromului de intestin iritabil, cum ar fi balonarea și
gazele.
În unele cazuri, produsele din frunze de
dafin au arătat, de asemenea, că reduc simptomele ulcerului gastric. În
general, planta pare să ofere alinare digestivă prin îmbunătățirea procesului
de digestie, combaterea anumitor bacterii care pot contribui la ulcere
(inclusiv Helicobacter pylori) și ajutarea la creșterea absorbției de nutrienți.
În afara beneficiilor frunzei de dafin
descrise mai sus, această plantă are și alte utilizări interesante. De-a lungul
istoriei, cum ar fi în Roma și Grecia Antică, a fost folosită pentru a:
- Prepara ceaiuri din plante pentru a
promova o digestie sănătoasă
- Face cataplasme pentru a ajuta pe cei
care suferă de convulsii și dureri de cap - frunzele de dafin erau combinate cu
scorțișoară, nucșoară și ulei de măsline în acest scop
- Tratamente pentru piele pentru înțepăturile
de albine și viespi
- Tratamente vaporizate pentru tuse și
răceli, bronșită și infecții ale pieptului
- Uleiuri de masaj pentru a reduce durerile
și durerile
- Unguent topic folosit pentru a reduce
umflarea și durerile artritice
- Reducător de febră
- Repelent pentru insecte
- Coroane care semnificau succesul
- Parfumuri și spray-uri de cameră făcute
în casă (datorită parfumului său asemănător cu mentolul, coloniștii europeni
timpurii au numit copacul de dafin "lemn de piper")
- Aprindere pentru foc, cum ar fi pentru a
atrage cerbii
Care sunt efectele secundare ale frunzei
de dafin?
Deși
rare, dacă observi orice fel de reacție alergică, caută ajutorul necesar,
deoarece unele persoane sunt alergice la dafinul de laurel.
Dacă experimentezi orice efecte
secundare, cum ar fi o erupție cutanată, mâncărime în gură sau umflarea limbii,
oprește imediat consumul acestei plante și evit-o în viitor. Dacă ai o alergie
cunoscută, verifică produsele precum condimentele și amestecurile de plante,
precum și produsele de îngrijire a pielii, pentru a te asigura că nu conțin
ulei esențial de frunze de dafin/Laurus nobilis.
Deși această plantă este comună în
prepararea alimentelor, trebuie să fii prudent când gătești cu întreaga frunză
de dafin. Este important să îți amintești să scoți frunzele din sosuri și
tocănițe pentru a preveni riscul de sufocare.
Dacă ai îngrijorări, alege varianta
uscată și măcinată în loc de frunze întregi. Frunza în sine poate rămâne
blocată în gât, așa că este mai bine să nu o consumi întreagă.
De aceea, această plantă este folosită în
gătit și de obicei îndepărtată. Folosirea frunzelor de dafin uscate îți permite
să îmbunătățești gustul și aroma rețetelor fără a fi nevoie să consumi întreaga
frunză.
În concluzie, dincolo de utilizările lor
culinare, frunzele de dafin oferă o serie de beneficii pentru sănătate,
inclusiv o digestie îmbunătățită, vindecarea rănilor și asistență potențială în
gestionarea diabetului. Prin integrarea frunzelor de dafin în dieta și stilul
de viață, puteți experimenta aceste avantaje în timp ce adăugați o aromă și un
gust plăcut mâncărurilor dumneavoastră.
Comandă produsele alese acum pe www.driedfruits.ro , folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.
Lasa un comentariu