Frunzele de dafin sunt adesea folosite în rețete precum supe, tocănițe și sosuri - cu toate acestea, de cele mai multe ori instrucțiunile spun să le îndepărtezi  înainte de a începe să mănânci. Aceasta te poate face să te întrebi: Sunt comestibile frunzele de dafin și există beneficii pentru sănătate?

Această plantă a fost folosită de secole atât în scopuri medicinale, cât și pentru a da gust mâncărurilor. Folosită în bucătărie pentru a oferi un gust sau aromă distinctivă și savuroasă la carne, supe și tocănițe, și chiar ca ingredient  într-un parfum cunoscut sub numele de rom de dafin, frunza de dafin poate fi găsită și în cosmetice, săpunuri și detergenți.

Chiar oferă câteva beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi ajutarea la reducerea gazelor și a balonării și combaterea deteriorării radicalilor liberi datorită antioxidanților săi. Există chiar și dovezi că ar putea ajuta la tratarea mătreții, durerilor musculare și articulare și a infecțiilor pielii.

 

Ce sunt Frunzele de Dafin?

Frunzele de dafin cresc pe un grup de plante perene care aparțin familiei de plante numite Lauraceae. Aceste plante produc frunze aromatice care sunt folosite în bucătărie și în alte scopuri.

Ele sunt disponibile întregi/proaspete, uscate sau măcinate în pulbere.

Frunzele de dafin turcești sunt cel mai des utilizate. Ele cresc pe copacul vechi numit Laurus nobilis, care este originar din regiunea mediteraneană.

Frunza de dafin este delicat parfumată, cu un miros ierbos și floral și un gust ușor amărui. Mirosul și gustul provin din uleiul esențial al plantei, care reprezintă aproximativ 2 la sută din greutatea plantei.

Se spune că frunza de dafin are un miros mai puternic decât gustul, motiv pentru care nu este întotdeauna ingerată, ci este de asemenea infuzată lent pentru a face ceai sau a da gust sosurilor, arsă pentru mirosul său și folosită în alte moduri.

Cel mai comun este să folosim versiunea uscată a întregii frunze în timpul gătitului, dar de cele mai multe ori frunza este îndepărtată din mâncăruri înainte de servire. Deoarece frunzele întregi pot reprezenta un pericol de sufocare, acestea sunt scoase din rețete precum sosuri, feluri de mâncare cu orez și supe înainte de servire, cu toate că aroma lor rămâne în preparat.

 

Informații Nutriționale

La fel ca alte plante, frunzele de dafin au un conținut scăzut de calorii și sunt bogate în vitamine și antioxidanți, inclusiv vitamina A și polifenoli. O lingură (aproximativ 1,8 grame) de frunze de dafin mărunțite conține aproximativ:

  • Calorii: 5,6
  • Carbohidrați Totali: 1,4 g
  • Fibre: 0,5 g
  • Grăsimi Totale: 0,2 g
  • Grăsimi Saturate: 0,04 g
  • Grăsimi Polinesaturate: 0,04 g
  • Grăsimi Mononesaturate: 0,03 g
  • Grăsimi Trans: 0 g
  • Proteine: 0,1 g
  • Sodiu: 0,4 mg (0,02% VNR*)
  • Mangan: 0,1 mg (4% VNR)
  • Fier: 0,8 mg (4% VNR)
  • Vitamina A: 5,6 mcg (1% VNR)

*Valoarea Nutrițională de Referință: Procentajele sunt bazate pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.


Beneficii:

1. Are Calități Antimicrobiene și Antioxidante

Frunza de dafin, inclusiv uleiul esențial de dafin, oferă beneficii antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante datorită antioxidanților și altor compuși de protecție găsiți în planta. Această plantă conține peste 80 de compuși identificați, inclusiv polifenoli, eucaliptol, cineol, sabinen și linalool.

Un studiu s-a concentrat pe activitățile antimicrobiene și antioxidante ale anumitor uleiuri esențiale de pelin alb, geranium cu miros de trandafir și dafin pe produse proaspete împotriva bacteriilor periculoase, inclusiv Salmonella și E. coli. Toate cele trei uleiuri esențiale au prezentat proprietăți antioxidante, cu cea mai mare activitate înregistrată în uleiul esențial de dafin.

Alte studii au ajuns la concluzii similare, demonstrând că Laurus nobilis poate proteja împotriva unei game de probleme de sănătate datorită fitochimicalelor, uleiurilor volatile și non-volatile, flavonoizilor, taninurilor, alcoolilor sesquiterpenici și alcaloizilor.

De asemenea, s-a demonstrat că în formă de extract reduce expresia citokinelor proinflamatorii care pot contribui la afecțiunile cronice.

 

2. Poate Preveni Candida și Conține Beneficii pentru Vindecarea Rănilor

Frunza de dafin a demonstrat că oferă proprietăți antifungice, conform studiilor. Unul publicat în "Arhive de Biologie Orală"a arătat că uleiul esențial de dafin a apărat împotriva candida. Într-un alt  studiu, dafinul a perturbat aderența candida la pereții celulari, reducând astfel capacitatea sa de a penetra membrana, făcându-l o adiție excelentă la o dietă anti-candida pentru a combate această afecțiune fungică.

În plus față de combaterea candida, în studiile pe animale, frunza de dafin a fost utilizată sub formă de extract și într-un cataplasm pentru a ajuta la vindecarea rănilor. Deși nu a fost la fel de eficientă în vindecarea rănilor la fel de rapid sau la fel de eficient ca extractul de Allamanda cathartica L., extractul de dafin a arătat o îmbunătățire a vindecării rănilor.

 

3. Poate Ajuta în Lupta împotriva Cancerului

Evaluarea utilizării extractului de frunze de dafin a arătat că atât frunzele, cât și fructele plantei Laurus nobilis sunt capabile să lupte împotriva cancerului de sân. Studiul a remarcat frunza de dafin ca agent natural potențial pentru terapia cancerului de sân prin compararea celulelor induse cu extractele și celor care nu au fost induse.

Moartea celulelor a avut loc în cele care au fost induse, făcând frunza de dafin o posibilă opțiune de tratament natural pentru cancer.

Cercetări ulterioare publicate în Nutrițe și Cancer sugerează că acest extract ar putea ajuta, de asemenea, în lupta împotriva cancerului colorectal.

Au fost efectuate studii în vitro folosind extracte de frunze de dafin împotriva creșterii celulelor canceroase de colon. Prin utilizarea unui proces de încorporare a ingredientelor, cum ar fi frunza de dafin, în alimente, rezultatele au arătat potențialul proprietăților de reglare a cancerului de colon, arătând relevanța pentru protecția împotriva cancerului colorectal în stadiile timpurii de detectare.

După cum se poate observa, cercetările relevă faptul că beneficiile frunzei de dafin se extind și în lupta împotriva cancerului.


4. Ar Putea Fi Utilă pentru Diabetici

Este posibil ca frunza de dafin să contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Cercetările dintr-un studiu au arătat că, prin administrarea de capsule cu frunze de dafin, nivelurile de zahăr din sânge și colesterolul LDL au scăzut la participanți.

Cercetări ulterioare publicate în "Revista de Biochimie Clinică și Nutriție" arată faptul că frunzele de dafin pot îmbunătăți funcția insulinei. Studiul a fost realizat pentru a determina dacă frunzele de dafin ar putea ajuta la gestionarea diabetului de tip 2.

Patruzeci de persoane au primit cantități variate de frunze de dafin, sub formă de capsule, pe zi, timp de 30 de zile. Toate cantitățile au redus glucoza serică și colesterolul total, dar nu au existat modificări semnificative în grupul placebo.

Rezultatul general arată că consumul regulat de frunze de dafin ar putea contribui la reducerea factorilor de risc pentru diabet și chiar pentru bolile cardiovasculare.

 

5. Ajută la Digestie

Frunzele de dafin pot avea un impact asupra sistemului gastrointestinal prin prevenirea daunelor gastrice și promovarea urinării, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism și contribuie la sănătatea rinichilor.

În frunzele de dafin se găsesc anumiți compuși organici care conțin enzime care pot, de asemenea, să ajute la ameliorarea disconfortului gastric, să protejeze împotriva pietrelor la rinichi și să reducă simptomele sindromului de intestin iritabil, cum ar fi balonarea și gazele.

În unele cazuri, produsele din frunze de dafin au arătat, de asemenea, că reduc simptomele ulcerului gastric. În general, planta pare să ofere alinare digestivă prin îmbunătățirea procesului de digestie, combaterea anumitor bacterii care pot contribui la ulcere (inclusiv Helicobacter pylori) și ajutarea la creșterea absorbției de nutrienți.

 

În afara beneficiilor frunzei de dafin descrise mai sus, această plantă are și alte utilizări interesante. De-a lungul istoriei, cum ar fi în Roma și Grecia Antică, a fost folosită pentru a:

  • Prepara ceaiuri din plante pentru a promova o digestie sănătoasă
  • Face cataplasme pentru a ajuta pe cei care suferă de convulsii și dureri de cap - frunzele de dafin erau combinate cu scorțișoară, nucșoară și ulei de măsline în acest scop
  • Tratamente pentru piele pentru înțepăturile de albine și viespi
  • Tratamente vaporizate pentru tuse și răceli, bronșită și infecții ale pieptului
  • Uleiuri de masaj pentru a reduce durerile și durerile
  • Unguent topic folosit pentru a reduce umflarea și durerile artritice
  • Reducător de febră
  • Repelent pentru insecte
  • Coroane care semnificau succesul
  • Parfumuri și spray-uri de cameră făcute în casă (datorită parfumului său asemănător cu mentolul, coloniștii europeni timpurii au numit copacul de dafin "lemn de piper")
  • Aprindere pentru foc, cum ar fi pentru a atrage cerbii

 

Care sunt efectele secundare ale frunzei de dafin?

 Deși rare, dacă observi orice fel de reacție alergică, caută ajutorul necesar, deoarece unele persoane sunt alergice la dafinul de laurel.

Dacă experimentezi orice efecte secundare, cum ar fi o erupție cutanată, mâncărime în gură sau umflarea limbii, oprește imediat consumul acestei plante și evit-o în viitor. Dacă ai o alergie cunoscută, verifică produsele precum condimentele și amestecurile de plante, precum și produsele de îngrijire a pielii, pentru a te asigura că nu conțin ulei esențial de frunze de dafin/Laurus nobilis.

Deși această plantă este comună în prepararea alimentelor, trebuie să fii prudent când gătești cu întreaga frunză de dafin. Este important să îți amintești să scoți frunzele din sosuri și tocănițe pentru a preveni riscul de sufocare.

Dacă ai îngrijorări, alege varianta uscată și măcinată în loc de frunze întregi. Frunza în sine poate rămâne blocată în gât, așa că este mai bine să nu o consumi întreagă.

De aceea, această plantă este folosită în gătit și de obicei îndepărtată. Folosirea frunzelor de dafin uscate îți permite să îmbunătățești gustul și aroma rețetelor fără a fi nevoie să consumi întreaga frunză.


În concluzie, dincolo de utilizările lor culinare, frunzele de dafin oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită, vindecarea rănilor și asistență potențială în gestionarea diabetului. Prin integrarea frunzelor de dafin în dieta și stilul de viață, puteți experimenta aceste avantaje în timp ce adăugați o aromă și un gust plăcut mâncărurilor dumneavoastră.

 

Comandă produsele alese acum pe www.driedfruits.ro , folosește codul  BLOG5  la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.