Cu siguranță că te-ai lăsat învăluit măcar o dată de gustul unic al smochinelor proapete. Noi vrem însă, să îți vorbim în acest articol despre smochinele deshidratate și despre beneficiile pe care acestea le aduc organismului.

Smochinele deshidratate fac parte din alimentația oamenilor de mii de ani, mai ales în zone precum cele din țara noastră deoarece, în forma proaspătă sunt greu de găsit pe tot parcursul anului.

Știai că uscarea fructelor permite păstrarea nutrienților și a vitaminelor? În timpul procesului de uscare, fructele smochinului scad în dimensiune, rămân rotunde, dar iau o formă ușor turtită. Dacă smochina este tăiată, în interior va avea o pulpă vâscoasă cu o mulțime de semințe mici.

În timpul procesului de uscare, smochinele devin mai dulci decât fructele proaspete deoarece o cantitate mare de apă iese din ele, lăsând doar carbohidrați concentrați.

Smochinele sunt fructe foarte echilibrate în ceea ce privește compoziția lor, conținând până la 10% fibre și numeroși antioxidanți naturali- flovonoizi și polifenoli. Pe lângă rezervele generoase de calciu, fier, magneziu, sodiu și fosfor, acestea dețin recordul pentru conținutul ridicat de potasiu, un element extrem de important pentru sănătate. 

Fructele sunt bogate în vitamina A și beta-caroten, esențiale pentru menținerea sănătății pielii și a ochilor, iar din complexul B, regăsim vitaminele B1 și B2. De asemenea, conțin cantități importante de vitamina E, numită și „vitamina frumuseții” care îmbunătățește regenerarea țesuturilor, permițându-vă să arătați mai frumos și mai tânăr. Ultima vitamină găsită în smochineeste vitamina PP - compus benefic în special pentru corpul feminin.

Beneficiile pentru sănătate ale smochinelor uscate sunt mult mai importante decât cantitatea mare de carbohidrați conținuți. Astfel, atunci când sunt consumate cu moderație, acestea pot fi o sursă de vitalitate și bună dispoziție.

Care sunt principalele beneficii ale smochinelor? 

Îmbunătățesc digestia datorită conținutului ridicat de fibre, ajutând astfel la combaterea constipației; 

Cresc imunitatea și ajută la tratarea răcelilor grație vitaminelor, mineralelor și antioxidanților, dar în special al flavonoidelor – substanțe chimice naturale din plante sau fitonutrienți cu proprietăți antiinflamatorii puternice care scad riscul de răceală sau gripă.; 

  • Ajută la menținerea greutății dar și la slăbire pentru că, deși sunt bogate în calorii, conțin și fibre, care ajută la creșterea sațietății și a nivelului de energie pe o perioadă îndelungată, iar consumul cu moderație poate completa dieta de slăbire; 
  • Încetinesc procesele de îmbătrânire datorită conținutului ridicat de antioxidanți care luptă cu radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea și îmbătrânirea organismului; 
  • Reduc riscul de apariție al cancerului, în principal cel la sân, datorită conținutului ridicat de fibre; 
  • Scad nivelul de stress mental ridicat deoarece oligoelementele contribuie la restabilirea performanței creierului iar vitaminele minimizează situațiile stresante, ajutând la apărarea împotriva emoțiilor negative; 
  • Au efect afrodisiac datorită conținutului de magneziu, un mineral implicat în mod real în producerea de hormoni sexuali (precum androgenul și estrogenul) care au control asupra libidoului; 
  • Mențin tensiunea arterială în limite normale deoarece sunt pe de o parte bogate în potasiu, iar de cealaltă parte sărace în sodiu - ceea ce este de un real ajutor în restabilirea echilibrului dintre sodiu și potasiu, echilibru responsabil în vederea reglării nivelului hidric al organismului, cât și în vederea normalizării ritmului cardiac; 
  • Mențin flora intestinală sănătoasă, conținând prebiotice; 
  • Detoxifică organismal datorită antioxidanților care ajută ficatul să funcționeze în mod adecvat și să-și îndeplinească în mod optim funcția de eliminare a toxinelor și reziduurilor în timp ce fibrele conținute stimulează tranzitul intestinal și contribuie la curățarea colonului și a intestinelor;
  • Întăresc sistemul osos fiind o sursă bogată de calciu și mangan, două minerale care sunt esențiale pentru menținearea și întărirea sănătății oaselor; 
  • Previn anemia deoarece sunt bogate în fier, un mineral care, dacă nu se află în cantități suficiente în organism, poate duce la un tip de anemie, dar și în vitamine din complexul B, care sunt esențiale pentru formarea de sânge nou; 
  • Încetinesc căderea părului și ajută la refacerea foliculilor datorită conținutului de fier, potasiu, antioxidanți, vitamina A și în special vitamina C care previne deteriorarea celulelor, întărind firele de păr, iar propritățile antiinflamatorii ajută la prevenirea iritației scalpului; 
  • Îmbunătățesc feritilatea datorită conținutului mare de acid folic; 
  • Îmbunătățesc regenerarea țesuturilor datorită conținutului de vitamina E. 


Smochinele deshidratate pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate pentru prepararea unei varietăți întregi de bucate: plăcinte, budinci, prăjituri, tarte, compoturi, dulceață, gemuri sau jeleuri.

În detrimental tuturor beneficiilor aduse organismului, se consideră că doza maximă de fructe deshidratate consumate, să nu depășească 5-6 fructe pe zi. Dacă aveți probleme cu tractul gastro-intestinal, puteți crește ușor această doză. Dacă suferiți de diabet, evitați consumul de smochide deshidratate datorită conținutului considerabil de zaharuri.


Așadar, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar smochinele, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.