Se spune că migdalele sunt unele dintre cele mai iubite nuci din lume, fiind foarte hrănitoare și pline de grăsimi sănătoase, antioxidanți, inclusiv vitamine și minerale. Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că migdalele sunt bune pentru sănătate, dar întrebarea este care sunt de fapt beneficii lor? Oare cum ceva atât de mic poate avea un impact atât de mare asupra sănătății tale? 

Acest lucru se datorează faptului că migdalele sunt extrem de bogate în antioxidanți, proteine, grăsimi sănătoase și minerale care sunt bune pentru corpul tău. În primul rând, consumul acestora stimulează nivelul de energie, sunt foarte eficiente pentru creier, ajută la reglarea tranzitului intenstinal, ajută la reglarea glicemiei și normalizează nivelul colesterolului. De asemenea, conform anumitor studii, consumul regulat poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer. Dar despre toate acestea le v-om discuta detaliat mai jos.

Pentru început, iată câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști despre migdale și despre cum te poate ajuta consumul acestora pe termen lung.

Migdalele sunt foarte bogate în nutrienți, doar 28 de grame conținând:

  • 161 kcal;
  • 6 grame proteine;
  • 6 grame carbohidrați;
  • 3,5 grame fibre;
  • 14 grame grăsimi totale, dintre care 9 grame grăsimi mononesaturate.
  • 37% din DZR de vitamina E;
  • 32% din DZR de mangan;
  • 20% din DZR de magneziu;
  • 135 mg fosfor;
  • 282 mg riboflavină (vit B2).

Beneficii:

1. Reduc colesterolul

Potrivit unui studiu recent al Asociației Americane de Dietetică, s-a dovedit că, consumul de migdale crește nivelul de vitamina E din celulele roșii din sânge și, de asemenea, reduce riscul de a avea colesterolul mărit. Prin creșterea nivelului de vitamina E din sânge, se formează antioxidanți care împiedică creșterea celulelor în curs de dezvoltare a colesterolului. Astfel, consumul zilnic a unui pumn de migdale poate genera mai multă vitamina E în fluxul sanguin și acest lucru te poate salva și de riscul de a dezvolta colesterolul mărit.

2. Îmbunătățesc sănătatea tranzitului intestinal 

În primul rând reprezintă o sursă foarte bună de fibre. Chiar dacă fibrele nu sunt digerate de către organism, acestea au rol foarte important în nutriție: acela de ”măturător” al reziduurilor și al substanțelor nedorite din tractul intestinal. Fibrele solubile se transformă în tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca efect reducerea digestiei. De asemenea, fibrele au un aport important în cultivarea bacteriilor prietenoase din flora intestinală și sunt un real ajutor în combaterea constipației. De asemenea, este importantă încorporarea migdalelor cu tot cu piele în dieta ta, deoarece pot avea un impact pozitiv asupra sănătății intestinale. Polifenolii găsiți în pielea migdalelor ar putea ajuta la promovarea creșterii bacteriilor benefice în intestin, care este esențială pentru un sistem digestiv sănătos.

3. Susțin sănătatea cardiovasculară 

Când migdalele sunt consumate împreună cu alte nuci, se spune că susțin sănătatea inimii tale. Ei bine, conform unui studiu publicat în 2014, cercetătorii au descoperit că prin consumul de migdale, crește nivelul antioxidanților în sânge și acest lucru ajută la reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățește fluxul de sânge în diferite părți ale corpului. De asemenea, sunt o sursă importantă de grăsimi sănătoase, mai ales cele mononesaturate, și de acizi grași care previn apariția bolilor cardiovasculare. Alte substanțe nutritive, cu efect cardioprotector sunt magneziu, cupru, mangan, calciu și potasiu, care au un rol important în sănătatea vaselor sangvine, împiedicând depunerile pe pereții acestora, ceea ce are efect de protejare împotriva aterosclerozei. 

4. Reglează nivelul zahărului din sânge

Acest lucru se datorează faptului că migdalele sunt bogate în antioxidanți și au magneziu în compoziția lor. Iar pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, migdalele joacă un rol esențial în stabilizarea zahărului din sânge. Ce se întâmplă în principiu dacă o persoană cu diabet consumă migdale? Persoana ar dezvolta rezistență la insulină, ceea ce este grozav pentru cei care suferă de diabet, iar toate acestea din cauza conținutului de magneziu.

5. Ajută la controlul nivelului tensiunii arteriale

Nivelurile scăzute de magneziu pot provoca hipertensiune arterială. Acest lucru duce la atacuri de cord, accident vascular cerebral și insuficiență renală. Migdalele conțin magneziu, care ajută la controlul eficient al tensiunii arteriale. Dacă organismul tău are lipsă de magneziu, trebuie să adaugi neapărat migdale în dieta ta.

6.Protejează împotriva dezvoltării anumitor boli

Se spune că migdalele conțin niveluri ridicate de vitamina E, care este un antioxidant care îți protejează celulele împotriva toxicității. O cantitate mai mare de vitamina E pompată în sânge reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer, cancerului și bolilor de inimă. Asigură-te totuși că aportul de vitamina E este moderat, deoarece aportul excesiv poate duce la cancer de prostată.

7. Pot reduce greutatea

Migdalele au un conținut mai mare de proteine și fibre și un nivel mai scăzut de carbohidrați, ceea ce îți reduce pofta de mâncare și îți menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea numărului de calorii zilnic. Când migdalele au tendința de a-ți reduce pofta de mâncare, asta înseamnă că poți controla ceea ce consumi și asta ajută la reglarea greutății tale.

8.Protejează împotriva gutei și apariției pietrelor la rinichi

Consumul regulat de migdale poate ajuta la scăderea nivelului de acid uric. Acest lucru este important deoarece nivelurile ridicate de acid uric pot contribui la afecțiuni precum guta și pietrele la rinichi.

9. Îmbunătățesc vederea

În timp ce se spune că morcovii sunt foarte buni pentru ochi, migdalele sunt o sursă incredibilă de vitamina E care îți protejează ochii și previne modificările anormale ale cristalinului.

10. Ajută în lupta contra stresului

Migdalele sunt o sursă bogată de antioxidanți care te pot proteja împotriva stresului. Stresul duce la deteriorarea moleculelor care, prin urmare, duce la inflamație, cancer și îmbătrânire. De asemenea, magneziul din ele te ajută să lupți cu stresul și oboseala, îmbunătățește oxigenarea creierului și a țesuturilor. Astfel, dacă ai probleme cu atenția și concentrarea, poți mânca un pumn de migdale pe zi, în prima parte a zilei.

11. Îmbunătățesc memoria

Conțin o combinație echilibrată de acizi grași mononesaturați și polinesaturați, ce reduc inflamația și au efect pozitiv asupra creierului și îmbunătățesc memoria. De asemenea, sunt benefice în combaterea și tratarea migrenelor datorită aportului de magneziu adus organismului. În plus, când migdalele sunt amestecate cu lapte, acestea devin bogate în potasiu. Acesta este unul dintre principalele minerale care măresc numărul de electroliți din corpul tău, oferind astfel organismului mai multă energie, iar atunci când există o creștere a electroliților, fluxul de memorie crește.

12. Îmbunătățesc aspectul pielii

Este posibil să fi citit despre migdale ca fiind o parte frecventă a ingredientelor din majoritatea produselor pentru piele și acest lucru se datorează faptului că acestea au o mulțime de beneficii chiar și pentru pielea ta. Migdalele conțin un flavonoid care se găsește în mod similar în ceaiul verde și broccoli. Această componentă îți hrănește pielea și are proprietăți anti-îmbătrânire pentru pielea ta. În plus, antioxidanții susțin dezvoltarea celulelor noi, ceea ce ajută și la menținerea elasticității pielii.

13. Previn cancerul

Migdalele conțin anumite cantități de fibre care ajută la detoxifierea organismului. Consumul de migdale ajută alimentele să se deplaseze mai ușor prin sistemul digestiv. Iar un conținut ridicat de fibre, poate reduce riscul de a dezvolta cancer de colon. De asemenea, conțin o mulțime de vitamina E și flavonoide care protejează împotriva cancerului de sân și ajută la combaterea radicalilor liberi.

14. Îmbunătățesc dezvoltarea creierului

Migdalele conțin L-carnitină și riboflavină care ajută la creșterea celulelor creierului. O substanță chimică majoră care ajută creierul în funcția cognitivă este fenilalanina, iar migdalele conțin această substanță chimică în ele. Consumul de doar cinci migdale în fiecare dimineață te poate ajuta astfel în dezvoltarea sănătoasă a creierului.

15. Tratează anemia

Anemia este de obicei cauzată de transportul insuficient de oxigen către creier. Astfel, migdalele conțin cupru, fier și vitamine care ajută la producerea de mai multă hemoglobină și, ca urmare, transportul oxigenul în mod optim către creier. De asemenea, cupru facilitează absorbția fierului de către organism, prevenind astfel instalarea anemiei.

16. Ajută sistemul nervos

Migdalele conțin mai multe vitamine din complexul B, care au un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic. De asemenea, conțin o cantitate optimă de magneziu care aduce beneficii sistemului nervos. Acest lucru ajută, de asemenea, la dezvoltarea unei rate metabolice sănătoase.

17. Contribuie la întărirea sistemului osos 

Au în componența lor magneziu și mangan, minerale esenșiale pentru sănătatea sistemului osos. Magneziul este benefic pentru oase, iar echilibrul dintre cele două minerale sprijină funcționarea optimă a nervilor și tonifierea musculară.

18. Ajută la creșterea părului

Lipsa magneziului din corpul tău duce la căderea părului și astfel cantitățile mari de magneziu găsite în migdale ajută părul să crească rapid și să dezvolte fire puternice.

19. Previn defectele congenitale

Migdalele conțin acid folic care protejează de orice fel de malformații congenitale. Acidul folic joacă un rol esențial în dezvoltarea creșterii sănătoase a celulelor și, de asemenea, ajută la ciclul de viață al unui făt în creștere. Femeile însărcinate care consumă migdale pot ajuta astfel la protejarea bebelușului de a dezvolta orice fel de malformații congenitale.

20. Cresc nivelul de energie 

Datorită conținutului ridicat de vitamine din complexul B, cu rol în obținerea energiei din carbohidrați și transmiterea impulsurilor către sistemul nervos. De asemenea, mineralele cum sunt magneziul, potasiul și calciul asigură o bună funcționare a nervilor.


Riscurile consumului de migdale:

Deși migdalele sunt bune pentru sănătatea ta, au și dezavantaje dacă sunt consumate în exces. Unii oameni pot dezvolta alergii din cauza consumului excesiv de migdale. Iată câteva dintre simptomele care sunt asociate cu alergia:

  • Greaţă
  • Vărsături
  • Dificultate la înghițire
  • Diaree
  • Dificultăți de respirație
  • Mâncărime severă


Indiferent de preferințele tale culinare, este ușor să introduci migdalele în alimentație și să le consumi în mod regulat, pentru a beneficia de toate efectele lor pozitive asupra sănătății. Deși cei mai mulți preferă migdalele coapte și sărate, specialiștii în nutriție recomandă pentru păstrarea tuturor proprietăților benefice, consumarea acestora în stare crudă, fără adaosuri de sare sau arome. De asemenea, pot fi consumate alături de alte nuci sau fructe uscate, precum merișoarele, prunele, caisele, smochinele sau curmalele. Poți adăuga migdale în salate de fructe și de legume sau în preparate culinare mai complexe. Nu în ultimul rând, ele pot fi consumate sub formă de lapte(prin înlocuirea laptelui de vacă în orice preparat), unt de migdale (întins pe pâine, pe diferiți biscuiți sau folosit pur si simplu în rețetele de prăjituri) sau brânză.


Așadar, atât timp cât nu faci abuz și nu experimentezi vreo reacție alergică, migdalele sunt o sursă minunată de vitamine și minerale, care te pot ajuta să-ți menții corpul sănătos. Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice