Știai că datorită aportului energetic deosebit, hrișca este superioară cerealelor clasice? Aceasta reprezintă un produs cu o valoare nutritivă foarte mare. În plus, este bogată în proteine și glucide, dar conține o cantitate mică de lipide. De asemenea, în hrișcă se găsesc microelemente utile ca fosforul, iodul, calciul, fierul dar și vitaminele din complexul B. Printre beneficiile sale pentru sănătate, hrișca poate îmbunătăți sănătatea inimii, poate promova pierderea în greutate și poate ajuta la gestionarea diabetului.

Hrișca aparține unui grup de alimente numite în mod obișnuit pseudocereale, fiind foarte hrănitoare, motiv pentru care mulți oameni o consideră a fi un superaliment. Alte pseudocereale comune includ quinoa și amarantul.

Acest articol va discuta despre nutriția, beneficiile pentru sănătate și efectele secundare ale hrișcii.

Informații nutriționale 

Carbohidrații sunt principala componentă alimentară a hrișcii. De asemenea, sunt prezente proteine și diverse minerale și antioxidanți. Cu toate acestea, valoarea nutritivă a hrișcii este considerabil mai mare decât cea a multor alte cereale, astfel 100 grame de hrișcă crudă conțin:

  • Calorii: 343kcal
  • Carbohidrați: 71,5 g
  • Proteine: 13,3 g
  • Fibre: 10 g
  • Grăsimi: 3,4 g

Carbohidrați 

Hrișca constă în principal din carbohidrați, care reprezintă aproximativ 20% din greutatea crupei fierte. Aceștia vin sub formă de amidon, care este forma principală de stocare a carbohidraților în plante. Hrișca are indicele glicemic (IG) scăzut spre mediu, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să provoace creșteri nesănătoase ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, s-a demonstrat că unii dintre carbohidrații solubili din hrișcă, cum ar fi fagopiritolul și D-chiroinozitolul, ajută la moderarea creșterii zahărului din sânge după mese.

Fibre 

Hrișca conține o cantitate decentă de fibre, pe care corpul tău nu le poate digera. Acest nutrient este bun pentru sănătatea colonului. Fibrele reprezintă 2,7% din crupele fierte și sunt compuse înprincipal din celuloză și lignină. Acestea sunt concentrate în coaja care acoperă crupa. Coaja este păstrată în făina de hrișcă închisă la culoare, dându-i o aromă unică.

În plus, coaja conține amidon rezistent, care este fermentat de bacteriile intestinale din colon. Aceste bacterii benefice produc acizi grași cu lanț scurt cum ar fi butiratul, care servesc drept nutriție pentru celulele care căptușesc colonul, îmbunătățind sănătatea intestinului și scăzând riscul de cancer de colon.

Proteine 

Hrișca conține cantități mici de proteine reprezentând aproximativ 3,4% din crupele de hrișcă fierte. Datorită profilului său de aminoacizi bine echilibrat (deosebit de bogat în lizină și arginină), proteina din hrișcă este de foarte înaltă calitate. Cu toate acestea, digestibilitatea acestor proteine 

este relativ scăzută din cauza antinutrienților precum inhibitorii de protează și taninurile. Ca și alte pseudocereale, hrișca nu conține gluten și, prin urmare, este potrivită pentru persoanele cu intoleranță la această proteină.

Vitamine și minerale 

Hrișca este mai bogată în minerale decât multe cereale comune, cum ar fi orezul, grâul și porumbul. Cu toate acestea, hrișca nu este deosebit de bogată în vitamine.Cele mai abundente minerale din hrișca sunt:

  • Manganul- Găsit în cantități mari în cerealele integrale, manganul este esențial pentru metabolismul sănătos, creșterea, dezvoltarea și apărarea antioxidantă a corpului.
  • Cuprul- Adesea lipsit din dieta occidentală, cuprul este un oligoelement esențial care poate aduce beneficii sănătății inimii atunci când este consumat în cantități mici.
  • Magneziul- Atunci când este prezent în cantități suficiente în dieta ta, acest mineral esențial poate reduce riscul de apariție a diferitelor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
  • Fierul- Deficiența acestui mineral important duce la anemie, o afecțiune caracterizată prin capacitatea redusă de a transporta oxigenul din sânge.
  • Fosforul- Acest mineral joacă un rol esențial în creșterea și întreținerea țesuturilor corpului.

De asemenea, în comparație cu alte cereale, mineralele din crupele de hrișcă fierte sunt deosebit de bine absorbite. Acest lucru se datorează faptului că hrișca are un conținut relativ scăzut de acid fitic, un inhibitor comun al absorbției mineralelor găsit în cereale și semințe.

Alți compuși vegetali 

Hrișca este bogată în diverși compuși vegetali antioxidanti care sunt responsabili pentru multe dintre beneficiile sale pentru sănătate. De fapt, oferă mai mulți antioxidanți decât multe alte cereale. Iată câțiva dintre principalii compuși ai acesteia:

  • Rutinul- Principalul polifenol antioxidant din hrișcă, care poate reduce inflamația și riscul de cancer și poate îmbunătăți tensiunea arterială și profilul lipidic din sânge.
  • Quercetina- Găsită în multe alimente vegetale, este un antioxidant care poate avea o varietate de efecte benefice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de cancer și a bolilor de inimă.
  • Vitexina- Studiile indică faptul că vitexina poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, aportul excesiv poate contribui la o tiroidă mărită.
  • D-chiro-inozitolul- Acesta este un tip unic de carbohidrat solubil care reduce nivelul de zahăr din sânge și poate manageria diabetul iar hrișca este cea mai bogată sursă de hrană care conține acestcompus vegetal.

Beneficii 

1. Controlează nivelul zahărului din sânge 

În timp, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce la diferite boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2. Astfel, moderarea creșterii zahărului din sânge după mese este importantă pentru menținerea sănătății. Ca o sursă bună de fibre, hrișca are un IG scăzut spre mediu, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie un aliment sigur pentru majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2. De asemenea, fiind o sursă de carbohidrați complecși, poate ajuta la gestionarea nivelului de glucoză, deoarece acest tip de carbohidrați este descompus mai greu decât cei simplii, încetinind digestia și ajutând la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil pentru mai mult timp.

De fapt, studiile leagă consumul de hrișcă de scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet. Acest lucru este susținut de un studiu, în care s-a demonstrat că, concentratul de hrișcă scade nivelul zahărului din sânge cu 12-19%. Se crede că acest efect se datorează compusului unic Dchiro-inozitol. Studiile indică faptul că acest carbohidrat solubil face celulele mai sensibile la insulină, hormonul responsabil de absorbția zahărului din sânge. În plus, unele componente ale hrișcii par să prevină sau să întârzie digestia zahărului.

În general, aceste proprietăți fac din hrișcă o alegere sănătoasă pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau pentru cei care doresc să-și îmbunătățească echilibrul zahărului din sânge.

2. Îmbunătățește sănătatea inimii 

Hrișca poate promova, de asemenea, sănătatea inimii datorită rutinului, magneziului, cuprului, fibrelor și anumitor proteine. Dintre cereale și pseudocereale, hrișca este cea mai bogată sursă de rutin, un antioxidant care poate reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea formării cheagurilor de sânge și scăderea inflamației și a tensiunii arteriale.

De asemenea, sa constatat că hrișca îmbunătățește profilul lipidic din sânge, scade nivelul de colesterol LDL(rău) și crește nivelul de colesterol HDL(bun), toate acestea fiind cunoscute ca factori de risc pentru apariția bolilor de inimă.

3. Îmbunătățește digestia 

Hrișca este bogată în fibre care sprijină sistemul digestiv în digerarea eficientă a alimentelor și ajută alimentele să se deplaseze prin tractul digestiv. O ceașcă de hrișcă conține, de asemenea, 

1,58 mg niacină sau vitamina B3, care este esențială pentru transformarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în energie pentru ca celulele organismului să o utilizeze.

4. Managementul greutății 

Hrișca este, de asemenea, o opțiune bună pentru gestionarea greutății. Sațietatea este un concept important în prevenirea creșterii în greutate sau promovarea pierderii în greutate. Alimentele care cresc sațietatea pot compensa foamea pentru perioade mai lungi și pot reduce numărul total de calorii pe care o persoană le consumă pe parcursul unei zile.

Așadar, hrișca este bogată în fibre dar și proteine, iar cercetările au descoperit că alimentele bogate în proteine sunt esențiale pentru gestionarea greutății, deoarece conduc la o mai mare sațietate cu un consum mai mic de calorii decât alte tipuri de alimente.

5. Oferă energie

Hrișca este bogată în vitamina B1 care formează ATP (adenozin trifosfat) pe care organismul îl folosește pentru energie. De asemenea, ajută la metabolismul carbohidraților, ceea ce înseamnă că va descompune carbohidrații pentru ca celulele organismului să îi folosească pentru producerea de energie. 

6. Susține sănătatea oaselor și dinților

Fiind bogată în magneziu și calciu, este ideală pentru formarea oaselor și a dinților. Calciul este un mineral care face ca oasele să rămână puternice. Corpul uman elimină în mod constant cantități mici de calciu din oasele noastre, iar această cantitate trebuie completată prin consumul alimentelor bogate în calciu. 

7. Susține sănătatea femeilor însărcinate

Bogată în acid folic, ajută organismul să producă și să mențină celule noi, în special globule roșii. Este deosebit de important ca femeile însărcinate să aibă suficient acid folic. De asemenea, trebuie consumate alimente bogate în folați, cum ar fi hrișca, chiar și în timpul preconcepției, deoarece consumul suficient de acid folic înainte și în timpul sarcinii ajută la dezvoltarea armonioasă și la prevenirea malformațiilor congenitale majore la nivelul creierului copilului.

8. Menține tensiunea arterială

Hrișca este considerată un aliment antihipertensiv datorită conținutului său ridicat de potasiu și sodiu, care reduc constricția vaselor de sânge și acționează ca vasodilatatori. De asemenea, menține echilibrul electrolitic în organism și, astfel, gestionează tensiunea arterială. 

9. Ajută la creșterea părului

Cu atât de mulți oameni care se confruntă cu căderea părului și cu alte probleme legate de păr, este bine să auzim că hrișca ajută la creșterea părului, deoarece are 75% carbohidrați complecși, vitamine din complexul B din abundență și zinc, toate contribuind la menținerea unei podoabe capilare frumoase.

10. Reduce riscul apariției pietrelor la vezica biliară 

Datorită concentrației ridicate de lecitină. Anumite studii au descoperit că acest compus are un rol major în descompunerea grăsimilor și a colesterolului, factori implicați în apariția piertrelor vezicii 

biliare.


Potențiale dezavantaje 

Pe lângă faptul că poate provoca reacții alergice la unele persoane, hrișca nu are efecte adverse cunoscute atunci când este consumată cu moderație. O alergie la hrișcă este mai probabil să se dezvolte la cei care o consumă des și în cantități mari.

Important de știut este faptul că, un fenomen cunoscut sub numele de reactivitate încrucișată alergică, face ca această alergie să fie mai frecventă la cei deja alergici la latex sau orez. Simptomele pot include erupții cutanate, umflături, tulburări digestive și, în cel mai rău caz, șoc alergic sever.

Utilizari 

Hrișca este ușor de încorporat într-o dietă sănătoasă. Important de știut este faptul că hrișca trebuie hidratată înainte de a fi consumată pentru a putea fi digerată mai ușor. Dacă nu ai timp suficient să o hidratezi, fierbe-o înainte de a o cosnuma. De asemenea, făina de hrișcă poate fi folosită atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate. De asemenea, terciul de hrișcă este o alternativă sănătoasă la cerealele standard pentru micul dejun.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar acest superaliment, comandă-l chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%