Afinele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le poți mânca. Dar ce zici de afinele deshidratate? Sunt la fel de bune pentru organism ca afinele proaspete? În acest articol vorbim despre afinele uscate și ceea ce au de oferit aceste fructe.

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor uscate sunt bine stabilite, ele fiind o gustare hrănitoare și versatilă. În general, fructele deshidratate păstrează multe din aceleași calități care există în fructele proaspete. Vestea bună este că afinele uscate nu sunt diferite. Aceste mici comori ale naturii sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale. Sunt incredibil de sănătoase și sunt ideale atunci când nu găsești afine proaspete.

Afinele deshidratate sunt făcute în același mod ca stafidele, curmalele, smochinele, merișoarele și celelalte tipuri de fructe uscate. Ele pot fi uscate la aer, la soare sau conservate folosind sulfiți chimici. Cele mai bune afine deshidratate au un gust cât mai apropiat de cele proapete. Ele sunt adesea conservate cu uleiuri vegetale sănătoase, însă este foarte important să nu conțină zahăr adăugat.

Afinele sunt fructe de dimensiuni mici, închise la culoare, cu indice glicemic scăzut, extrem de bogate în nutrienți. Avantajele afinelor asupra sănătății umane au fost bine documentate și sunt susținute de cercetări științifice. Afinele deshidratate sunt bogate în fibre alimentare, contribuind la o digestie ușoară. În plus, sunt o sursă bună de mangan, vitamina C și vitamina K, conținând și urme de seleniu, fier, beta-caroten și vitamine B. De asemenea, acestea dețin următorii compuși bioactivi: antocianine, procianidine, flavonoizi, acizifenolici, luteină,  zeaxantina.

Ceea ce face ca afinele să fie atât de unice este conținutul lor de antociani. Acest polifenol conferă afinelor culoarea purpurie distinctă și vibrantă. Pe lângă fructele de açai, afinele sunt printr ealimentele cu cel mai mare conținut de antociani din lume. Antocianinele sunt clasificate ca flavonoide, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. S-a descoperit că antocianinele găsite în afine protejează împotriva daunelor ADN-ului, îmbunătățesc sănătatea creierului și protejează împotriva bolilor de inimă.

Cu o mulțime de cercetări care le susțin efectele asupra sănătății, afinele uscate sunt un tratament dulce de care ai nevoie în casa ta. Iată tot ce trebuie să știi despre beneficiile pentru sănătate ale acestora.

 • Au efect cardioprotector - O revizuire clinică publicată în The Journals of Gerontology a evaluat efectele antocianilor asupra funcției vasculare. În această lucrare, antocianinele din afine au avut un efect benefic asupra funcției endoteliale într-o manieră dependentă de doză. Asta înseamnă că îmbunătățirile funcției vasculare au fost crescute atunci când a fost consumată o doză mai mare de afine. Antocianinele îmbunătățesc relaxarea vaselor de sânge, ceea ce face ca afinele să fie o alegere sănătoasă pentru a promova sănătatea cardiovasculară.
 • Îmbunătățesc sănătatea digestivă- Un studiu recent de la Universitatea de Știință din Tokyo a identificat un compus bioactiv unic în anumite alimente care este protector pentru sănătatea umană. Un polifenol numit pterostilben, găsit în migdale și afine, care s-a demonstrat că are proprietăți antiinflamatorii și imunosupresoare puternice. Asta înseamnă că alimentele care conțin pterostilben au potențialul terapeutic de a proteja împotriva bolilor cronice, inflamației și cancerului. Potrivit acestui studiu, pterostilbenul este similar din punct de vedere molecular cu resveratrolul, un compus găsit în vinul roșu, struguri și alune. Acești doi compuși au un mecanism similar de acțiune în tractul intestinal, autorii concluzionând că pterostilbenul „ameliorează inflamația colonului”. Această descoperire este promițătoare în viitor pentru tratamentul afecțiunilor inflamatorii cronice intestinale. Așadar, atât afinele uscate cât și cele proaspete conțin polifenoli activi biologic care pot proteja împotriva bolilor gastro-intestinale.
 • Îmbunătățesc funcția cognitivă la copii- S-a descoperit că flavonoidele (antocianine) sunt neuroprotectoare și îmbunătățesc sănătatea creierului. Rezultatele unui studiu pe 21 de copii au arătat că cei care au consumat pudră de afine deshidratate au fost „semnificativ mai rapizi” în răspunsurile lor la sarcini dificile și solicitante. Autorii acestui studiu clinic au concluzionat că afinele pot îmbunătăți funcția executivă la copiii mici în timpul sarcinilor cognitive solicitante.
 • Îmbunătățesc sănătatea creierului la adulți- Beneficiile cognitive ale afinelor bogate în polifenoli au fost evidențiate în multe studii și pentru adulți. Așadar, adulții care au consumat afine deshidratate au arătat timpi de răspuns mai rapizi și o memorie pe termen scurt mai bună după ce au finalizat o serie de sarcini cognitive pentru a măsura funcția executivă și memoria. Această tendință a fost menținută pe parcursul unei perioade de testare de 8 ore, demonstrând rezultate cognitive constant mai bune. Un alt studiu a examinat efectele extractului de afine în afecțiunile neurologice legate de vârstă. Aici, 30 ml de concentrat de afine (387 mg de antocianidine) au fost consumate de un grup mic de participanți în vârstă. Au fost măsurați și markerii de inflamație și stres oxidativ. Rezultatele au arătat că activitatea creierului a crescut după suplimentarea cu afine. 12 săptămâni de suplimente cu concentrat de afine s-au dovedit a îmbunătăți funcția cognitivă și memoria de lucru la un grup de adulți în vârstă sănătoși.
 • Întăresc sistemul imunitar- Antibioticele luptă împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, pot avea unele efecte secundare, mai ales atunci când le iei frecvent. Deci, pur și simplu este mai bine să ai un sistem imunitar puternic ca primă linie de apărare împotriva amenințării infecțiilor. Afinele uscate sunt bogate în pterostilben, un compus alimentar benefic care întărește sistemul imunitar. Pterostilbenul promovează activitatea genei peptidei antimicrobiene catelicidină (CAMP), care joacă un rol cheie în stimularea capacității naturale a organismului de a se proteja de infecția bacteriană. Afinele uscate conțin, de asemenea, flavonoide – substanțe chimice naturale din plante sau fitonutrienți cu proprietăți antiinflamatorii puternice care scad riscul de răceală sau gripă.
 • Mențin nivelul de zahăr din sânge - Afinele uscate sunt recomandate persoanelor care suferă de rezistență la insulină și diabet. Acestea ajută la reglarea zahărului din sânge și la controlul obezității. Afinele deshidratate au o valoare scăzută a indicelui glicemic (IG). Cu alte cuvinte, este nevoie de mai mult timp pentru ca organismul să le digere și să le absoarbă. Din acest motiv, ele provoacă o creștere mai mică și mai lentă a nivelului de zahăr din sânge, iar datorită fibrelor, mențin senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, cercetările sugerează că antocianinele din afine au efecte benefice asupra sensibilității la insulină și asupra metabolismului glucozei. Aceste efecte anti-diabet au fost observate atât la fructele proaspete, cât și la cele deshidratate. Așadar, afinele uscate și alte alimente cu valori scăzute ale IG sunt recomandate persoanelor care prezintă risc de obezitate, boli de inimă și cancer.
 • Reduc deteriorarea ADN-ului, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva îmbătrânirii și a cancerului- Daunele oxidative ale ADN-ului sunt o parte inevitabilă a vieții de zi cu zi. Se spune că apare în fiecare celulă din corpul tău, în fiecare zi. Deteriorarea ADN-ului este motivul principal pentru care îmbătrânim. De asemenea, joacă un rol important în dezvoltarea bolilor precum cancerul. Deoarece afinele sunt bogate în antioxidanți, ele pot neutraliza unii dintre radicalii liberi care dăunează ADN-ului.
 • Protejează deteriorarea colesterolului din sânge- Daunele oxidative nu se limitează la celule și ADN. De asemenea, este problematic atunci când colesterolul LDL „rău” este oxidat. De fapt, oxidarea colesterolului LDL („rău”) este un pas crucial în procesul de boli de inimă. Antioxidanții din afine sunt strâns legați de nivelurile reduse de LDL oxidat. Acest lucru face ca afinele să fie foarte bune pentru inima ta. O porție zilnică de 50 de grame de afine deshidratate a scăzut oxidarea LDL cu 28% în decurs de 8 săptămâni la persoanele cu obezitate.
 • Ajută la combaterea infectiilor tractului urinar- Infecțiile tractuluiurinar sunt o problemă comună pentru persoanele de sex feminin. Se crede pe scară largă că sucul de afine poate ajuta la prevenirea acestor tipuri de infecții. Deoarece afinele sunt strâns legate de merișoare, ele se laudă cu multe dintre aceleași substanțe active. Aceste substanțe sunt numite anti-adezivi și ajută la prevenirea legării bacteriilor precum E. coli de peretele vezicii urinare, prevenind astfel infecțiile urinare.
 • Reduc leziunile musculare după exerciții fizice intense- Exercițiile fizice intense pot duce la dureri musculare și oboseală. Acest lucru este determinat parțial de inflamația locală și stresul oxidativ din țesutul muscular.  Afinele pot reduce daunele care apar la nivel muscular, reducând la minimum durerea.
 • Îmbunătățesc vederea- Antocianinele din afine ar putea contribui la sănătatea ochilor și ar putea reduce bolile retinei, protejând-o de leziuni induse de lumină. De asemenea, luteina și zeaxantina sunt extrem de benefice pentru o vedere bună.

 

Cum se păstrează afinele deshidratate? Cel mai simplu este în pachetul în care sunt cumpărate! În caz contrar, păstrează-le într-un recipient ermetic, ferit de lumina directă a soarelui. De preferință într-un loc răcoros și uscat, sau chiar în frigider. Afinele uscate au de obicei o perioadă de valabilitate de 9 luni dacă sunt depozitate corect.

Cum le poți introduce în dieta ta? Afinele uscate sunt minunate în prăjituri, brioșe, deserturi sau le poți consuma ca atare, bucurându-te de aroma lor. Unul dintre cele mai bune lucruri despre afinele uscate este că sunt disponibile pe tot parcursul anului, astfel încât să te poți bucura de ele oricând dorești. Pentru ceva mai special, care este și foarte sănătos, învelește afinele într-un strat de ciocolată neagră. O da! Rapid, vegan, fără gluten și extrem de benefic pentru organism. Sunt pline de antioxidanți și sunt un răsfăț grozav atunci când dorești ceva dulce.