Din seria batoanelor muesli pregătite în casă, astăzi vă prezentăm o altă rețetă extrem de gustoasă și sănătoasă. Le poți servi la micul dejun sau pe post de gustare ce te încarcă instant cu energie.

Se pregătesc rapid și se păstrează bine la frigider pentru atunci când ai poftă de ceva dulce, dar sănătos. Ai nevoie de:

  • 150g fulgi de cereale (orz, ovăz, grâu, secară);
  • 30g fulgi migdale;
  • 30g nuci pecan tocate;
  • 30g caju tocat;
  • 40g amestec semințe;
  • 20g cocos răzuit;
  • 1 linguriță scorțișoară;
  • 25g stafide;
  • 50g curmale tocate. 

Amestecă toate ingredientele într-un bol încăpător. Separat, într-o tigaie antiaderentă topește 100g unt gras, 100g sirop agave și 50g zahăr brut, până ce se caramelizează. Dacă dorești să omiți zahărul, poți crește cantitatea de sirop de agave. Toarnă caramelul peste compoziția obținută anterior și amestecă până ce se omigenizează. Pune totul într-o tavă de silicon sau una tapetată cu hârtie de copt și bagă la cuptorul preîncălzit la 170 grade celsius pentru aproximativ 20 minute. Lasă compoziția să se răcească complet în tavă, apoi porționează batoanele. Le poți păstra la frigider într-o caserolă cu închidere ermetică pentru atunci când dorești o gustare sănătoasă. 

Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7261994881134906656

Fulgii de cereale au o compoziție nutrițională echilibrată. Aceștia conțin o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conțin și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu au în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1 și B5, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu și potasiu).

În primul rând semințele sunt surse excelente de fibre. De asemenea, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale. Și pentru niște alimente atât de mici, impactul asupra corpului tău este extrem de masiv. Semințele oferă un profil nutrițional similar cu nucile și sunt o sursă excelentă de proteine de origine vegetală. Pentru persoane care suferă de alergii la nuci, semințele oferă o opțiune alternativă excelentă pentru o gustare. Dar nu sunt benefice doar pentru persoanele cu alergii alimentare, ci merită cu adevărat un loc în bucătăria tuturor și pot fi încorporate cu ușurință în dieta ta.

Semințele de dovleac sunt unul dintre cele mai consumate tipuri de semințe și sunt surse bune de fosfor, grăsimi mononesaturate și grăsimi omega-6. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, surse bune de fitosteroli, care sunt compuși vegetali care pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge și care oferă multe alte beneficii pentru organism.

Semințele de floarea soarelui conțin o cantitate bună de proteine, grăsimi mononesaturate și vitamina E. Semințele de floarea soarelui pot fi asociate cu o inflamație redusă, ceea ce poate ajuta la prevenirea riscului de boli de inimă.

Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre și grăsimi omega-3, în special acid alfa-linolenic (ALA). Semințele de in conțin, de asemenea, o serie de polifenoli diferiți, în special lignani, care acționează ca antioxidanți importanți în organism. Lignanii, precum și fibrele și grăsimile omega3, pot ajuta la reducerea colesterolului și a altor factori de risc pentru bolile de inimă.

Ca și semințele de in, semințele de susan conțin o mulțime de lignani, în special unul numit sesamină. De fapt, semințele de susan sunt cea mai cunoscută sursă alimentară de lignani. Câteva studii interesante au arătat că sesamina din semințele de susan poate fi transformată de bacteriile intestinale într-un alt tip de lignan numit enterolactonă, care poate acționa în organism ca hormonul sexual estrogen. Nivelurile mai mici decât cele normale ale acestui lignan în organism au fost asociate cu boli de inimă și cancer de sân.

Migdalele conțin vitamine, minerale, substanțe nutritive, o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. În primul rând, consumul acestora stimulează nivelul de energie, sunt foarte eficiente pentru creier, ajută la reglarea tranzitului intenstinal, ajută la reglarea glicemiei și normalizează nivelul colesterolului. De asemenea, conform anumitor studii, consumul regulat poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.

Știai că nucile pecan se numără printre cele 15 alimente cu cea mai mare activitate antioxidantă? În plus, cu excepția nucilor de macadamia, au cel mai mare conținut de grăsimi sănătoase- aproximativ 70%, conținând o cantitate echilibrată de acizi grași omega-3 și omega-6. Nucile pecan sunt mai dulci decât nucile obișnuite. Dar pe lângă gustul delicios, acestea vin la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate, fiind extrem de bogate în minerale, vitamine dar și antioxidanți. 

Nucile de caju sunt tot mai populare în rândul consumatorilor, atât datorită aportului nutritional bogat și sănătos, cât și al gustului ușor dulceag, deosebit față de cel al altor nuci. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase precum alunele și migdalele, au un conținut relativ scăzut de calorii, sunt sărace în grăsimi și colesterol, dar bogate în substanțe nutritive. Sunt și o sursă sănătoasă de carbohidrați, proteine și fibre, apreciată în special de persoanele care urmează un regim vegetarian, dar și de cei care doresc să-și diversifice alimentația într-un mod sănătos. Nucile de caju au o valoare nutrițională impresionantă conținând proteine, dar și minerale precum cuprul, calciul, magneziul, fierul, fosforul, potasiul și zincul. De asemenea, conțin și vitamine precum vitamina C, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina E și vitamina K. Acidul oleic, omega-3 și omega-6 se regăsesc și ele în caju. Bogate în triptofan și în proantocianine, au o mulţime de beneficii pentru organism.

Scorțișoara reprezintă o sursă puternică de vitamina A, fiind bogată în beta-caroten, dar și vitamina B și K, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, acest condiment oriental conține antioxidanți din familia flavonoidelor și a polifenolilor, care oferă protecție împotriva stresului oxidativ și efectelor radicalilor liberi, dar și minerale vitale organismului, precum calciu, magneziu, fier, fosfor și potasiu.

Fructe deshidratate sunt considerate o parte esențială a unei dietei echilibrate. Printre principalele substanțe nutritive pe care le furnizează se numără glucoza și fructoza, dar și mineralele esențiale, cum ar fi potasiul și magneziul. În plus, conțin componente bioactive naturale cu importanță medicinală și nutritivă.  Conținutul de fibre poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenind constipația. De asemenea, fibrele încetinesc absorbția zahărului în organism, din acest motiv fiind considerate alimente cu indice glicemic scăzut. Sunt bogate în antioxidanți precum flavonoide, carotenoide și fenoli, ceea ce le face alimente excelente pentru combaterea stresului oxidativ, reducerea inflamației în organism, a riscului afecțiunilor oculare, cancerului, diabetului și bolilor cardiace.

Nuca de cocos este foarte bogată din punct de vedere nutritiv și are numeroase beneficii pentru sănătate. Spre deosebire de multe alte fructe care au un conținut ridicat de carbohidrați, aceasta furnizează în mare parte grăsimi. Este deosebit de bogată în mangan, care este esențial pentru sănătatea oaselor și pentru metabolismul carbohidraților, proteinelor și colesterolului. Este, de asemenea, bogată în cupru și fier, care ajută la formarea celulelor roșii din sânge, precum și seleniu, un antioxidant important care îți protejează celulele.

Siropul de agave este un nectar din plante. Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire, în plus prezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge, are activitate prebiotică susținând astfel sănătatea intestinală și are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.