Îți dorești să adaugi în viața ta un alt superaliment incredibil? Baobabul, cunoscut și sub numele de "arborele vieții", a fost folosit ca hrană și medicament (și mai mult) de secole. Fiecare parte a copacului poate fi folosită, și este o sursă excelentă de nutrienți esențiali, inclusiv vitamina C, potasiu și fier.

Fructul și pulberea de baobab se crede că au proprietăți antiinflamatorii, antivirale, antimicrobiene și antioxidante. Tradițional, frunzele, coaja și semințele de baobab au fost folosite ca "panaceu", adică pentru a trata aproape orice boală. Vorbim despre boli precum malaria, tuberculoza și infecțiile microbiene până la probleme de sănătate mai comune precum durerile de dinți, diareea și febrele.

Cu un gust acrișor asemănător citricelor, poți adăuga pulbere de baobab în smoothie-uri, deserturi sănătoase făcute în casă, sosuri pentru salate și multe altele pentru a beneficia de avantajele deosebit de dorite ale baobabului. Și nu numai că baobabul este un aliment incredibil de sănătos, dar faptele despre arborele de baobab sunt destul de uimitoare, de la capacitatea sa de a stoca cantități mari de apă în trunchiul său până la viața sa extrem de lungă de sute sau chiar mii de ani!

 

Ce este baobabul?

Baobabul este un gen (Adansonia) de nouă specii de arbori decidui care fac parte din familia hibiscusului sau a malvei (Malvaceae). Un arbore de baobab poate fi găsit crescând în Africa, Australia sau Orientul Mijlociu.

Este baobabul benefic pentru tine? Cercetările arată că există o gamă impresionantă de macronutrienți, micronutrienți, aminoacizi și acizi grași în pulpa, frunzele, semințele și miezurile arborelui de baobab.

Cum arată un arbore de baobab? Arborii de baobab se remarcă cu adevărat față de alți arbori din jurul lor prin trunchiurile lor unice, asemănătoare butoaielor, care sunt netede și lucioase. Trunchiurile pot fi gri-roz sau de culoare cupru, iar când nu sunt frunze pe arbore, ramurile par exact ca rădăcinile care ies în aer.

Arborii de baobab au, de asemenea, flori care se deschid noaptea și cad în decurs de 24 de ore. Cum arată ele? Floarea de baobab de pe arborele de baobab african (A. digitata) este mare și albă, având o formă pendulantă. Aceste flori sunt frecvent polenizate de lilieci.

Există și fructe de baobab, care se usucă natural pe ramură după ce stau la soare timp de aproximativ șase luni. Ele sunt apoi recoltate pentru diverse utilizări.

Fructele arborelui de baobab sunt comestibile? Da, cu siguranță. Odată ce deschizi fructele de baobab, care arată similar cu nucile de cocos netede, vei găsi o pulpă uscată, de culoare crem, înconjurată de semințe. Această pulpă este deja deshidratată natural în coajă, astfel încât nu este necesară căldură sau pasteurizare, și poate fi pur și simplu măcinată într-o pulbere.

 

Beneficii:

1. Întărește Sistemul Imunitar

Atât frunzele, cât și pulpa de fruct sunt folosite ca stimulente imunitare. Aceasta nu este o surpriză, având în vedere faptul că pulpa de fruct de baobab are un conținut impresionant de vitamina C (280–300 mg/100 g), de șapte până la zece ori mai mult decât portocalele (51 mg/100 g)!

Beneficiile stimulatoare ale sistemului imunitar ale vitaminei C au fost demonstrare de nenumărate ori în studiile de cercetare. De exemplu, o revizuire publicată în Annals of Nutrition & Metabolism arată cum obținerea suficientă vitamina C (precum și zincul) poate ajuta la reducerea simptomelor și scurtarea duratei infecțiilor tractului respirator, inclusiv a răcelii comune.

În plus, revizuirea indică faptul că vitamina C și zincul pot ajuta și la reducerea incidenței și la îmbunătățirea rezultatelor infecțiilor cu pneumonie și malarie, în special la copiii care trăiesc în țările în curs de dezvoltare.

 

2. Ajută  La Absorbția Fierului

Conținutul ridicat de vitamina C din fructul de baobab ajută organismul să absoarbă conținutul său de fier. Deci, dacă te confrunți cu anemia cauzată de deficiență de fier sau pur și simplu vrei să-ți crești aportul de fier, baobabul te poate ajuta. Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului non-heme, care este forma de fier prezentă în alimentele de origine vegetală precum baobabul. Ca aliment care conține atât vitamina C, cât și fier, baobabul este o modalitate excelentă de a-ți crește aportul ambelor nutrienți cheie.

 

3. Îmbunătățește Sănătatea pielii

Atât fructul, cât și frunzele de baobab au conținuturi impresionant de ridicate de antioxidanți. Știm că antioxidanții nu numai că ajută organismul să lupte împotriva bolilor, dar și protejează și îmbunătățesc sănătatea pielii noastre.

Fiind particular de bogat într-un antioxidant foarte cunoscut, vitamina C, baobabul utilizat atât intern (fructul și frunzele), cât și extern (uleiul de semințe) poate ajuta la combaterea stresului oxidativ care promovează semnele îmbătrânirii, în timp ce stimulează producția de colagen, care, desigur, are un efect anti-îmbătrânire. Vitamina C ajută și la regenerarea vitaminei E, care ajută la protejarea și repararea pielii.

 

4. Digestie și Zahăr din Sânge

Cercetătorii din spatele unui studiu de laborator din 2013, publicat în Nutrition Research, au emis ipoteza că extractul de fruct de baobab ar reduce digestia amidonului in vitro și ar prezenta potențialul de a reduce răspunsul glicemic, în timp ce ar crește, de asemenea, senzația de sațietate și termogeneza indusă de dietă (un proces metabolic în timpul căruia organismul tău arde calorii pentru a produce căldură) la oameni.

Extractul de baobab luat din șase locații africane diferite a fost încorporat în pâine albă la diferite doze pentru a determina doza optimă pentru reducerea descompunerii amidonului și eliberarea zahărului din pâinea albă după un proces de digestie in vitro.

Ce au descoperit cercetătorii? Extractul de fruct de baobab bogat în polifenoli (Adansonia digitata) a redus digestia amidonului și răspunsul glicemic atât la doze scăzute, cât și la doze mari. Cu toate acestea, nu s-au observat efecte remarcabile asupra senzației de sațietate.


5. Ajută La Menținerea Greutății Optime

Un studiu din 2017, publicat în Nutrition and Health, a investigat efectele extractului de fruct de baobab asupra senzației de sațietate. Având în vedere faptul că fructul de baobab este bogat în fibre alimentare sănătoase și polifenoli, se așteptau rezultate pozitive.

În cadrul acestui studiu, 20 de participanți sănătoși au consumat un smoothie de test conținând 15 grame de extract de baobab sau un smoothie de control fără extract de baobab. Apoi, au fost înregistrate evaluările subiective ale senzației de sațietate. Cercetătorii au descoperit că consumatorii smoothie-ului de baobab au raportat, de fapt, măsuri reduse ale foamei.

Studiul concluzionează: "Această cercetare are implicatii pozitive pentru utilizarea baobabului pentru reducerea senzației de foame, având posibil un efect pozitiv asupra menținerii greutății."


Nutriție

Iată informațiile nutriționale pentru două lingurițe de pudră organică de baobab:

 • 30 calorii
 • 0 grame proteine
 • 0 grame grăsimi
 • 6 grame carbohidrați
 • 5 grame fibre
 • 1 gram zaharuri
 • 0 grame colesterol
 • 5 miligrame sodiu
 • 15 miligrame vitamina C (17% VNR*)
 • 2.7 miligrame fier (15% VNR)
 • 250 unități internaționale vitamina A (5% VNR)
 • 200 miligrame potasiu (4.3% VNR)
 • 16 miligrame magneziu (3.8% VNR)
 • 40 miligrame calciu (3.1% VNR)

*% VNR - % din valoarea nutrițională de referință

 

Utilizări

Care sunt utilizările arborelui de baobab?

Arborele de baobab este folosit în principal ca sursă de hrană. În zonele în care crește, baobabul este un aliment de bază. Toate părțile arborelui pot fi consumate, inclusiv fructele, florile, frunzele, lăstarii, rădăcinile răsadurilor și rădăcinile. Frunzele pot fi folosite proaspete sau ca legume gătite, similare spanacului. Când frunzele sunt uscate, devin un agent îngroșător excelent pentru sosuri, supe și tocănițe.

Cum este gustul fructului de baobab? Fructele, numite și "pâine de maimuță", conțin o pulpă albă, făinoasă și acidulată, care poate fi consumată ca atare, folosită pentru a face băuturi și alte rețete, sau transformată în pudră.

Semințele de baobab produc  ulei de baobab. Pentru ce se folosește uleiul de baobab? Uleiul de baobab poate fi folosit topic și este foarte hidratant și benefic pentru piele. Uleiul este, de asemenea, comestibil.

Ce animale mănâncă arborele de baobab? În sălbăticie, babuinii și mistreții sunt câteva dintre animalele cunoscute să mănânce cojile de semințe ale arborilor de baobab. Animalele de fermă domesticite primesc, de asemenea, fructul de baobab, frunzele  tinere, semințele și uleiul ca parte a hranei lor. Arderea pulpei de fruct este de asemenea cunoscută pentru a produce un fum puternic care ajută la ținerea insectelor departe de animalele domestice.

Conform unei recenzii științifice a baobabului, "Diverse părți ale plantei au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii interesante, iar baobabul a fost folosit pe scară largă încă din antichitate în medicina tradițională."

Ca medicină tradițională, diverse părți ale arborelui de baobab au fost folosite ca un panaceu general, iar lunga listă de afecțiuni de sănătate pe care s-a constatat că le îmbunătățește include malaria, tuberculoza, febra, infecțiile microbiene, diareea, anemia, durerea de dinți și dizenteria.

De la vremuri străvechi  în India, practicienii medicinei ayurvedice au folosit baobabul pentru a trata diareea, dizenteria, setea excesivă și inflamațiile pielii.


Iată câteva fapte interesante despre arborele de baobab:

Aproximativ 75% dintr-un arbore de baobab este apă! Arborele de baobab stochează apă în diverse locații, inclusiv în trunchiurile lor și în golurile naturale găsite între ramurile lor. În zone foarte uscate în care cresc baobabii, localnicii adesea sculptează goluri în arbori pentru a crea puțuri de stocare pentru a prinde apa de ploaie.

Cât de bătrân este arborele de baobab? Este un arbore care există de mii de ani. Cel mai vechi arbore de baobab încă în existență a fost datat cu carbon ca având peste 6.000 de ani! Și devine și mai interesant - acest arbore incredibil de vechi, situat în Africa de Sud, are un bar în interiorul trunchiului său gol, numit "The Big Baobab Pub". Din păcate, începând cu 2005, nouă dintre cele 13 cele mai vechi specimene de baobab african și cinci dintre cei șase arbori cei mai mari au murit sau au suferit prăbușirea și moartea celor mai mari sau mai vechi tulpini.

De ce este important arborele de baobab? Arborii sunt foarte semnificativi din punct de vedere cultural și religios în multe zone în care sunt găsiți. Așa cum am menționat mai devreme, sunt cunoscuți sub numele de "arborele vieții", iar toate speciile de baobab continuă să fie folosite până în ziua de astăzi de către localnici atât ca hrană, cât și ca medicament.

 

Riscuri și efecte secundare

În 2009, fructul de baobab a fost certificat ca GRAS (general recunoscut ca sigur) de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). În prezent, nu există efecte secundare bine documentate ale pulberii de baobab. Desigur, este întotdeauna important să citești cu atenție instrucțiunile produsului și să nu depășești dozele recomandate.

Dacă ești gravidă, alăptezi, ești tratată pentru o afecțiune medicală sau iei medicamente, consultă-ți medicul înainte de a incorpora pulberea de baobab în dieta ta.

În încheiere, pulberea de baobab reprezintă un adevărat miracol al naturii, aducând beneficii considerabile pentru sănătatea noastră. Bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, această pulbere versatilă poate fi adăugată cu ușurință în diferite rețete pentru a îmbunătăți aportul nostru nutritiv și a spori starea noastră de bine. De la susținerea sistemului imunitar și a sănătății pielii, până la gestionarea greutății și a nivelului de zahăr din sânge, pulberea de baobab oferă numeroase beneficii pentru întregul organism. Cu toate acestea, este important să ne amintim să consultăm întotdeauna un specialist înainte de a începe orice suplimentare în dietă. Așadar, încercați pulberea de baobab și bucurați-vă de toate avantajele pe care le oferă acest superaliment extraordinar!

Comandă produsele alese acum pe www.driedfruits.ro , folosește codul BLOG5  la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.