Pentru început trebuie să știi că pancreasul secretă enzime și hormoni esențiali care sunt necesari pentru a susține funcții biologice importante, inclusiv metabolismul. Importanța acestui organ devine și mai evidentă atunci când cineva se luptă cu tulburări pancreatice, cum ar fi diabetul, care poate afecta lent, dar constant diferite organe dacă este lăsat netratat sau gestionat prost. Astfel, menținerea sănătoasă a pancreasului nu poate fi lasată deoparte. Există multe modalități de a face acest lucru, dar cel mai important este alegerea unei diete echilibrate și sănătoase.

Acest articol pune în evidență rolul pancreasului în organism și alimentele care pot ajuta la vindecarea acestui organ vital.

Rolul pancreasului în corpul uman

Pancreasul este un organ glandular situat în abdomen. Acest organ esențial are două funcții principale:

  • O funcție exocrină pentru a ajuta la digestia alimentelor. În timpul digestiei, pancreasul produce enzime pancreatice care descompun moleculele mai mari - carbohidrați, proteine și grăsimi - în molecule mai mici absorbabile.
  • O funcție endocrină pentru reglarea glicemiei. Pancreasul controlează homeostazia glucozei din sânge prin producerea hormonilor insulină și glucagon.


Probleme de sănătate asociate cu un pancreas disfuncțional

Principalele probleme de sănătate care pot apărea atunci când pancreasul nu funcționează bine includ:

  • Pancreatita acută
  • Pancreatit cronică
  • Diabetul de tip 1 și 2
  • Cancer pancreatic

Pancreatita este inflamația pancreasului; dacă este lăsată netratată, se poate agrava sau pune viața în pericol iar diabetul este o boală în care organismul nu poate menține în mod adecvat glicemia.

Semne revelatoare ale leziunilor pancreatice

Simptomele notabile ale problemelor pancreatice sunt durerea abdominală, balonarea, greața, vărsăturile, diareea și pierderea neintenționată în greutate, toate acestea putând crește riscul de malnutriție.Semnele și simptomele glicemiei necontrolate includ sete excesivă, urinări dese, amețeli, vedere încețoșată și scădere în greutate neintenționată.


Alimente vindecătoare pentru pancreas

Concentrarea pe o dietă pe bază de plante susține un pancreas sănătos. O varietate de fructe, legume și cereale integrale la fiecare masă oferă fibre, proteine slabe și o varietate de vitamine, minerale și fitochimice care previn inflamația, îmbunătățesc sănătatea intestinală și controlează zahărul din sânge. Așadar, alege alimente care sunt antiinflamatoare naturale și, de asemenea, au proprietăți antioxidante pentru a proteja sistemul digestiv și a atenua daunele celulare.

Următoarele sunt alimente importante care ajută la vindecarea pancreasului și la menținerea sănătății acestuia.

1. Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, conțin vitamina K, care s-a dovedit că reduce inflamația țesuturilor. Studiile au arătat, de asemenea, o legătură între consumul de legume cu frunze de culoare verde închis și un risc redus de cancer pancreatic. 

2. Fructe cu coaja violet

Fructele cu coaja mov, cum ar fi afinele și strugurii roșii, conțin antocianine. Unul dintre multele flavonoide antioxidante care se găsesc în pielea fructelor, așa cum sunt antocianinele, pot avea efecte benefice asupra controlului zahărului din sânge și asupra sensibilității la insulină. 

3. Turmericul

Rădăcina de turmeric, parte a familiei rădăcinii de ghimbir, este condimentul galben-portocaliu comun în mâncarea indiană. Compusul său bioactiv curcumină poate ajuta la reducerea inflamației. Studiile au arătat că, curcumina poate scădea incidența dezvoltării diabetului zaharat din prediabet, poate reduce inflamația în pancreatită și poate inhiba creșterea celulelor și poate induce apoptoza în cancerul pancreatic. 

4. Rădăcină de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce are o istorie lungă în medicina tradițională chinezească pentru tratarea afecțiunilor digestive, precum și a infecțiilor bacteriene și virale. De asemenea, se știe că reduce inflamația celulară care implică neutrofilele în pancreatita acută și se poate dovedi benefică în gestionarea cancerului pancreatic. Totuși, se știe că, consumul de lemn dulce crește nivelul de potasiu și tensiunea arterială în organism, ceea ce se poate dovedi periculos pentru persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială. Prin urmare, consumul intens de lemn dulce ar trebui evitat pentru a preveni orice creștere bruscă a tensiunii arteriale.

5. Probioticele

Probioticele sunt culturi vii de bacterii și drojdie. Alimentele cu culturi vii, cum ar fi iaurtul grecesc, varza murată și chefirul protejează tractul digestiv, îmbunătățind microbiomul. S-a studiat că, un dezechilibru în microbiomul intestinal cauzat de o creștere excesivă a bacteriilor nesănătoase (o disbioză) se poate manifesta ca tulburări pancreatice. Iaurtul este una dintre cele mai bune surse alimentare de bacterii bune care poate ajuta la remedierea acestui dezechilibru și la restabilirea unui mediu intestinal sănătos. Consumul a 3 porții de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi care conține culturi probiotice active poate facilita digestia mai ușoară, poate proteja pancreasul și poate îmbunătăți sistemul digestiv în ansamblu.

6. Legumele crucifere

Broccoli și alte legume crucifere, cum ar fi conopida, varza de Bruxelles și varza, conțin flavonoidele apigenină și luteolina și compuși care conțin sulf. Aceste flavonoide și compuși, posedă, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, despre care studiile au arătat că pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor și la reducerea markerilor de inflamație. Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că un aport crescut de legume crucifere poate ajuta la prevenirea cancerului pancreatic.

7. Cartofi dulci

Cartoful dulci este considerat o plantă medicinală valoroasă datorită proprietăților sale antidiabetice și antiinflamatorii. Într-un studiu recent, cartoful dulce a prezentat efecteantihiperglicemiante prin inducerea regenerării celulelor pancreatice și îmbunătățirea rezistenței la insulină. 

8. Usturoiul

Usturoiul și compușii săi care conțin sulf oferă multe beneficii, inclusiv efecte antiinflamatorii și antioxidante. De asemenea, studiile arată că poate reduce toxicitatea pancreasului. 

9. Ciuperci Reishi

Ciupercile Reishi sunt agenți puternici antiinflamatori și prebiotici. Studiile au arătat că, carbohidrații digerați din acest tip de ciuperci inhibă pancreatita prin reglarea microbiotei.

10. Ghimbirul

Ghimbirul este o plantă antiinflamatoare care îmbunătățește, de asemenea, parametrii biochimici ai diabetului de tip 2, inclusiv scăderea hemoglobinei glicozilate și rezistența și sensibilitatea îmbunătățite la insulină.

11. Dovleacul

Dovleacul neutralizează acidul clorhidric, are o textură moale și fragedă, și nu conține multe fibre. De asemenea, conține caroten, potasiu, vitamine din grupa B, magneziu, cupru, fier și pectine. Această legumă este ideală pentru hrănirea pacienților cu pancreatită.

12. Afinele și murele

Afinele sunt indispensabile persoanelor cu diabet. Ceaiul din frunze de afine, ca si fructele proaspete, scade glicemia și stimulează pancreasul. Folosind afinele ca parte a diferitelor amestecuri de plante, poți scăpa de focarele de inflamație din pancreas, poți detoxifia ficatul și poți îmbunătăți secreția de bilă. În caz de exacerbare a pancreatitei, afinele se consumă numai sub formă zdrobită (piure, măcinată) și după tratament termic.De asemenea, atât afinele cât și murele sunt bogate în resveratrol, mangan, fibre și vitaminele C și K, care susțin o digestie sănătoasă în timp ce luptă împotriva cancerului.

13.Oregano

Această plantă este populară pentru aroma distinctă pe care o dă preparatelor tale dar este și un tratament foarte eficient pentru oxidarea cauzată de diabet. Proprietățile acestui condiment protejează organele producătoare de insulină de la orice deteriorare.

14.Cereale 

În cea mai mare parte, vei dori să îți construiești dieta pentru pancreatită în jurul cerealelor integrale bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală și orezul brun. Pastele sunt de obicei ok pentru o dietă de pancreatită, dar alege soiurile de grâu integral.

  • Orezul brun: este bogat în fibre și în mangan, iar înlocuirea orezului alb cu orez brun poate ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2 cu 16%. Ca garnitură, acest cereal fără gluten este relativ bogat în calorii, așa că se recomandă să consumi o singură porție.
  • Hrișcă: bogată în proteine și fibre, această cereală fără gluten conține antioxidanți și este foarte digerabilă. În același timp, hrișca nu este lipsită de fibre vegetale, care contribuie la digestia normală, curățarea intestinelor și eliminarea toxinelor. Hrișca este considerată unul dintre cele mai populare produse care ajută în tratamentul pancreatitei. Făina de hrișcă poate fi folosită pentru a face clătite sănătoase de dimineață, în timp ce crupele de hrișcă pot fi adăugate în salate sau transformate într-un terci de dimineață.
  • Mei: bogat în fibre, fără gluten în mod natural și ușor de digerat, meiul este o sămânță, adesea găsită sub formă de boabe. Această sămânță bogată în nutrienți se confruntă cu o renaștere, deoarece este foarte versatilă.
  • Teff: Dacă nu ești familiarizat cu teff-ul, este timpul să o faci. Această cereală promovează pierderea în greutate, întărește sistemul imunitar, susține sănătatea oaselor și ajută la digestie. Este disponibil sub formă de făină sau cereale și îl poți folosi pentru a face terci, clătite și tortilla.
  • Amaranth: Prețuit de mii de ani de către azteci, acest cereal este o sursă excelentă de fibre, mangan și proteine.
  • Quinoa este foarte bogată în fibre şi conţine magneziu, fier, calciu, potasiu şi cupru, nutrienţi ideali în lupta pentru scăderea glicemiei în mod natural. Seminţele de quinoa ajută la menţinerea unei funcţionări optime a sistemului cardiovascular, reglează sistemul digestiv şi sunt recomandate pentru reducerea riscului apariţiei diabetului.

Aceste cereale integrale fără gluten ajută la sănătatea digestivă, reduc inflamația, luptă împotriva dezvoltării diabetului de tip 2 și ajută la pierderea în greutate.

15.Nuci și semințe

  • Migdale sunt pline de proteine, fibre și o mulțime de vitamine și minerale esențiale. Cercetările arată că acestea ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, ajută la pierderea în greutate și pot crește absorbția nutrienților solubili în grăsimi. Datorită conținutului lor relativ ridicat de grăsimi, limitează-te la o singură porție.
  • Nucile: O adevărată putere de nutrienți, nucile furnizează omega-3, susținând o inimă și un creier sănătos, ajutând în același timp la controlul inflamației și a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, datorită grăsimilor din componența lor, nucile pot îmbunătăți semnalul secreției de insulină din celulele pancreatice.
  • Semințe de floarea soarelui: Bogate în vitaminele B și vitamina E, precum și seleniu și magneziu, semințele de floarea soarelui oferă o doză sănătoasă de acizi grași esențiali, aminoacizi și fibre. Mănâncă însă cu moderație deoarece conținutul lor de grăsimi este relativ ridicat.
  • Semințe de dovleac: cândva doar o gustare de toamnă, semințele de dovleac sunt acum disponibile pe tot parcursul anului. Cu un crocant satisfăcător și pline de grăsimi sănătoase, proteine și fibre, semințele de dovleac sunt gustoase aruncate pe salate sau savurate în iaurt.
  • Fisticul este cunoscut că ajută la scăderea colesterolului și ajută la pierderea în greutate. Însă nu depăși o porție mică datorită conținutului de grăsime.
  • Semințele de in au un conținut ridicat de fibre și ajută la producția naturală de insulină, scad colesterolul și trigliceridele. Dintre toate semințele, cele de in sunt bogate în grăsimi sănătoase și pot fi utilizate în orice rețetă cu lactate sau salate.


Ce alimente sunt dăunătoare pancreasului?

Consumul de alimente foarte procesate, bogate în grăsimi și cu zahăr adăugat și consumul excesiv de alcool pot fi dăunătoare pancreasului.Deoarece pentru unele persoane poate fi dificil să elimine anumite alimente, se recomandă limitarea acestora, inclusiv prăjelile, carnea procesată (hot dog, mezeluri și cârnați), produsele de patiserie și deserturile cu adaos de zahăr, băuturile cu adaos de zahăr și lactatele grase. Acordă de asemenea atenție mărimii porției de maioneză, sosuri și unt/margarina, deoarece aceste produse sunt de obicei foarte grase.

Un stil de viață sănătos poate inversa deteriorarea pancreasului?

Un stil de viață sănătos este esențial pentru recuperare și îngrijire preventivă. Nu există o dietă magică. Alege alimente care susțin în mod natural procesul de detoxifiere al organismului și rămâi hidratat corespunzător.Consumă fructe și legume bogate în fibre, proteine slabe și alimente care conțin probiotice. Schimbarea comportamentelor poate fi cheia pentru inversarea oricăror daune asupra sănătății. Deci, limitează consumul de alcool, nu fuma și începe un regim de exerciții adecvat.


Dacă încă nu ai în planul tău alimentar câteva din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.