
Ne plac lucrurile interesante pentru că ne învață ceva nou în fiecare zi! Articolul de mai jos cuprinde 20 de
lucruri interesante despre fructele deshidratate și nuci.
Fructele deshidratate sunt de fapt fructe
fără conținut de apă, lucru posibil prin metoda de uscare.
Prin urmare, volumul acestora se micșorează,
rezultând că fructele deshidratate devin mici și pline de energie. Fructele
sunt necesare într-un regim alimentar corect, datorită aportului bogat de
fibre, vitamine și antioxidanți, pe lângă fitonutrienții atât de importanți
sănătății. Iarna, însă, varietatea fructelor de sezon scade, de aceea o
variantă bună pentru a suplimenta cantitatea de fibre zilnică necesară sunt
fructele uscate. Exemple de fructe uscate sunt bucățile de ananas, papaya,
chipsurile de banane, caisele, prunele, curmalele, smochinele, stafidele, merișoarele,
etc.
Nucile sunt defapt sâmburi pe care
majoritatea oamenilor îi mănâncă ca o gustare sau îi folosesc la gătit. Acestea
au o coajă tare care necesită îndepărtarea înainte de a putea consuma miezul
din interior. Efectul benefic al nucilor va fi atins doar prin mestecarea
îndelungată a miezului, astfel organismul primind toți nutrienții. Nucile
includ migdale, caju, fistic, nuci, nuci pecan, alune etc.
Iată cele 20 de lucruri interesante
despre fructele deshidratate și nuci.
- Migdalele pot crește doar atunci când
albinele le polenizează. Durata de păstrare a migdalelor este lungă, deoarece
pot rămâne în frigider până la 2 ani și totuși pot avea un gust bun. Durata de
valabilitate extinsă se datorează faptului că au o cantitate mare de vitamina
E.
- Se pare că sâmburii de caise pot fi
toxici pentru organism, chiar fatali. Sâmburii de caise conțin o substanță
chimică numită amigdalină, pe care corpul o convertește în cianură.
- Varza și spanacul sunt de culoare verde,
la fel ca fisticul, deoarece pigmentul lor de culoare este același, și anume
luteina. Luteina este o vitamină din categoria carotenoidelor, un antioxidant
natural important pentru menținerea unei vederi sănătoase.
- Curmalele sunt vechi de 5000 de ani.
Depozitarea poate fi la frigider până la un an sau într- un loc răcoros și
uscat timp de 6 luni, păstrându-și în continuare gustul și proprietățile.
- Caju face parte din familia plantelor de
iederă otrăvitoare. Uleiul care se află în principal în cochilia lor,
produce mâncărime așa că nu poate fi consumat.
- Ananasul a fost descoperit în sudul
Braziliei și al Paraguayului. Băștinașii îl numeau “nana”, adică “fructul
delicios, parfumat”. A fost adus în Europa de Cristofor Columb și cultivat în sere începând cu
anul 1720.
- Nucile sunt printre cele mai vechi
alimente, datând din 10.000 î.Hr. În plus, nu conțin gluten, ceea ce le face o
bază bună pentru persoanele intolerante la acesta.
- Stafidele sunt considerate cele mai
sănătoase fructe uscate, fiind bogate în cupru şi fier, făcând minuni pentru
sistemul imunitar slăbit şi dând senzaţia de saţietate datorită cantităţii mari
de fibre pe care le conţin. Totodată, aceste fructe conţin şi foarte mulţi
antioxidanţi (flavonoide şi fenoli) care reduc impactul radicalilor liberi
asupra organismului.
- Bananele uscate conțin vitamina A,
magneziu, potasiu și fosfor - nutrienți care furnizează energie, pot preveni hipertensiunea
arterială și sunt de ajutor pentru ochi.
- Caisele deshidratate pot îmbunătăți
densitatea minerală osoasă datorită borului pe care îl conțin. Astfel,
consumul regulat de caise uscate reduce riscul apariției osteoporozei,
osteoartritei și a altor afecțiuni osoase.
- Spre deosebire de alte fructe oleaginoase
nucile de caju au un conținut relativ scăzut de calorii, sunt sărace în grăsimi
și colesterol, dar bogate în substanțe nutritive.
- Fructele de pădure, căpșunile, afinele,
murele și zmeura sunt pline de nutrienți importanți, cu rol esențial în
sănătatea ta. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianine,
care protejează împotriva stresului oxidativ și a inflamației. Nu uita că
fructele deshidratate nu au proprietăți inferioare fructelor proaspete, grație
acidului benzoic din compoziție, care păstrează componente utile din acestea.
- Nucile și migdale sunt alimente bogate în
nutrienți, proteine, fibre, vitamine și antioxidanți care îmbunătățesc funcția
cognitivă și previn afecțiunile neurogenerative. Acestea sunt surse excelente
de vitamina E, iar o cantitate mai mare a acestei vitamine corespunde cu un
declin cognitiv mai mic odată cu înaintarea în vârstă.
- Fructele de pădure au cel mai mare conținut
de antioxidanți, în special antocianine, flavonoizi, catechine și quercetină, cu
rol protector la nivelul celulelor creierului, îmbunătățind memoria și puterea
de concentrare, ameliorând comunicarea dintre neuroni, reducând inflamația din creier și
ajutând neuronii să formeze noi conexiuni.
- Migdalele reprezintă o sursă naturală de
melatonină, hormonul somnului. Menținerea melatoninei la un nivel ridicat poate
ajuta la susținerea unui ciclu sănătos de somn-veghe, care este esențial dacă
te chinui să adormi. De asemenea, sunt bogate în calciu care ajută creierul să
transforme aminoacidul triptofan în melatonină.
- Afinele sunt cele mai bogate în
antocianine, componente recunoscute ca fiind foarte utile în prevenirea și
tratarea diabetului, obezității și a problemelor neurologice. O cantitate de
doar 100 grame de afine aduc în organismul tău între 300 și 700 mg de
antocianine. Conțin multă vitamina A și vitamina E, recomandate pentru a
echilibra nutrițional întregul organism, nu doar pe cel bolnav. De
asemenea, previn creșterile accelerate ale glicemiei după consumul alimentelor
bogate în amidon.
- Nucile scad cu 20 la sută posibilitatea
apariției diabetului de tip 2 dacă sunt consumate cu regularitate. Acestea au
foarte multe fibre, proteine, vitamine (A, B1, B2, B3), calciu și magneziu, dar
au un conținut scăzut de glucide, fiind exact ce au nevoie persoanele cu
predispoziţie la diabet. De asemenea, datorită grăsimilor din componența lor,
nucile pot îmbunătăți semnalul secreției de insulină din celulele pancreatice.
- Merișoarele au o putere antioxidantă grozavă
eliminând o mare parte a toxinelor din organism, având și acțiune
antibacteriană. Acestea oferă o multitudine de beneficii organismului, printre
care protecția tractului urinar, protecția împotriva bolilor de inimă, a
cancerului, problemelor dentare, îmbătrânirii, problemelor la nivelul pielii,
dar promovează și slăbirea și un sistem imunitar puternic, fiind bogate în
vitamina C.
- Stafidele tratează disfuncțiile erectile și
cresc rezistența sexuală datorită prezenței unui aminoacid numit arginină, considerat
un afrodisiac natural care crește nivelurile de motilitate a spermei, sporind
astfel șansele de concepție atunci când se angajează în relații sexuale.
- Caisele previn formarea tumorilor
datorită tocoferolului (vitamina E), considerat un antioxidant natural cu
proprietăți preventive de formare a tumorilor și care de asemenea, blochează
accesul sângelui la celulele canceroase existente.
Dacă introduci în alimentația ta zilnică
aceste alimente despre care am discutat, vei stimula procesul de eliminare a
toxinelor din organism dar și creșterea nivelului de energie. Este important,
pentru rezultate foarte bune, să combini consumul acestora cu practicarea
zilnică a unor activități fizice cu adoptarea unei diete sănătoase și
echilibrate în fiecare zi.
Prin eliminarea zahărului, cofeinei și
grăsimilor saturate vei obține un impuls natural de energie.
De asemenea, este vital să rămâi bine
hidratat, mai ales că deshidratarea poate fi, la rândul ei o cauză a lipsei de
energie.
Lasa un comentariu