Ne plac lucrurile interesante pentru că ne învață ceva nou în fiecare zi! Articolul de mai jos cuprinde 20 de lucruri interesante despre fructele deshidratate și nuci.

Fructele deshidratate sunt de fapt fructe fără conținut de apă, lucru posibil prin metoda de uscare.

Prin urmare, volumul acestora se micșorează, rezultând că fructele deshidratate devin mici și pline de energie. Fructele sunt necesare într-un regim alimentar corect, datorită aportului bogat de fibre, vitamine și antioxidanți, pe lângă fitonutrienții atât de importanți sănătății. Iarna, însă, varietatea fructelor de sezon scade, de aceea o variantă bună pentru a suplimenta cantitatea de fibre zilnică necesară sunt fructele uscate. Exemple de fructe uscate sunt bucățile de ananas, papaya, chipsurile de banane, caisele, prunele, curmalele, smochinele, stafidele, merișoarele, etc.

Nucile sunt defapt sâmburi pe care majoritatea oamenilor îi mănâncă ca o gustare sau îi folosesc la gătit. Acestea au o coajă tare care necesită îndepărtarea înainte de a putea consuma miezul din interior. Efectul benefic al nucilor va fi atins doar prin mestecarea îndelungată a miezului, astfel organismul primind toți nutrienții. Nucile includ migdale, caju, fistic, nuci, nuci pecan, alune etc.

Iată cele 20 de lucruri interesante despre fructele deshidratate și nuci.

 • Migdalele pot crește doar atunci când albinele le polenizează. Durata de păstrare a migdalelor este lungă, deoarece pot rămâne în frigider până la 2 ani și totuși pot avea un gust bun. Durata de valabilitate extinsă se datorează faptului că au o cantitate mare de vitamina E.
 • Se pare că sâmburii de caise pot fi toxici pentru organism, chiar fatali. Sâmburii de caise conțin o substanță chimică numită amigdalină, pe care corpul o convertește în cianură.
 • Varza și spanacul sunt de culoare verde, la fel ca fisticul, deoarece pigmentul lor de culoare este același, și anume luteina. Luteina este o vitamină din categoria carotenoidelor, un antioxidant natural important pentru menținerea unei vederi sănătoase.
 • Curmalele sunt vechi de 5000 de ani. Depozitarea poate fi la frigider până la un an sau într- un loc răcoros și uscat timp de 6 luni, păstrându-și în continuare gustul și proprietățile.
 • Caju face parte din familia plantelor de iederă otrăvitoare. Uleiul care se află în principal în cochilia lor, produce mâncărime așa că nu poate fi consumat.
 • Ananasul a fost descoperit în sudul Braziliei și al Paraguayului. Băștinașii îl numeau “nana”, adică “fructul delicios, parfumat”. A fost adus în Europa de Cristofor Columb și cultivat în sere începând cu anul 1720.
 • Nucile sunt printre cele mai vechi alimente, datând din 10.000 î.Hr. În plus, nu conțin gluten, ceea ce le face o bază bună pentru persoanele intolerante la acesta.
 • Stafidele sunt considerate cele mai sănătoase fructe uscate, fiind bogate în cupru şi fier, făcând minuni pentru sistemul imunitar slăbit şi dând senzaţia de saţietate datorită cantităţii mari de fibre pe care le conţin. Totodată, aceste fructe conţin şi foarte mulţi antioxidanţi (flavonoide şi fenoli) care reduc impactul radicalilor liberi asupra organismului.
 • Bananele uscate conțin vitamina A, magneziu, potasiu și fosfor - nutrienți care furnizează energie, pot preveni hipertensiunea arterială și sunt de ajutor pentru ochi.
 • Caisele deshidratate pot îmbunătăți densitatea minerală osoasă datorită borului pe care îl conțin. Astfel, consumul regulat de caise uscate reduce riscul apariției osteoporozei, osteoartritei și a altor afecțiuni osoase.
 • Spre deosebire de alte fructe oleaginoase nucile de caju au un conținut relativ scăzut de calorii, sunt sărace în grăsimi și colesterol, dar bogate în substanțe nutritive.
 • Fructele de pădure, căpșunile, afinele, murele și zmeura sunt pline de nutrienți importanți, cu rol esențial în sănătatea ta. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianine, care protejează împotriva stresului oxidativ și a inflamației. Nu uita că fructele deshidratate nu au proprietăți inferioare fructelor proaspete, grație acidului benzoic din compoziție, care păstrează componente utile din acestea.
 • Nucile și migdale sunt alimente bogate în nutrienți, proteine, fibre, vitamine și antioxidanți care îmbunătățesc funcția cognitivă și previn afecțiunile neurogenerative. Acestea sunt surse excelente de vitamina E, iar o cantitate mai mare a acestei vitamine corespunde cu un declin cognitiv mai mic odată cu înaintarea în vârstă.
 • Fructele de pădure au cel mai mare conținut de antioxidanți, în special antocianine, flavonoizi, catechine și quercetină, cu rol protector la nivelul celulelor creierului, îmbunătățind memoria și puterea de concentrare, ameliorând comunicarea dintre neuroni, reducând inflamația din creier și ajutând neuronii să formeze noi conexiuni.
 • Migdalele reprezintă o sursă naturală de melatonină, hormonul somnului. Menținerea melatoninei la un nivel ridicat poate ajuta la susținerea unui ciclu sănătos de somn-veghe, care este esențial dacă te chinui să adormi. De asemenea, sunt bogate în calciu care ajută creierul să transforme aminoacidul triptofan în melatonină.
 • Afinele sunt cele mai bogate în antocianine, componente recunoscute ca fiind foarte utile în prevenirea și tratarea diabetului, obezității și a problemelor neurologice. O cantitate de doar 100 grame de afine aduc în organismul tău între 300 și 700 mg de antocianine. Conțin multă vitamina A și vitamina E, recomandate pentru a echilibra nutrițional întregul organism, nu doar pe cel bolnav. De asemenea, previn creșterile accelerate ale glicemiei după consumul alimentelor bogate în amidon.
 • Nucile scad cu 20 la sută posibilitatea apariției diabetului de tip 2 dacă sunt consumate cu regularitate. Acestea au foarte multe fibre, proteine, vitamine (A, B1, B2, B3), calciu și magneziu, dar au un conținut scăzut de glucide, fiind exact ce au nevoie persoanele cu predispoziţie la diabet. De asemenea, datorită grăsimilor din componența lor, nucile pot îmbunătăți semnalul secreției de insulină din celulele pancreatice.
 • Merișoarele au o putere antioxidantă grozavă eliminând o mare parte a toxinelor din organism, având și acțiune antibacteriană. Acestea oferă o multitudine de beneficii organismului, printre care protecția tractului urinar, protecția împotriva bolilor de inimă, a cancerului, problemelor dentare, îmbătrânirii, problemelor la nivelul pielii, dar promovează și slăbirea și un sistem imunitar puternic, fiind bogate în vitamina C.
 • Stafidele tratează disfuncțiile erectile și cresc rezistența sexuală datorită prezenței unui aminoacid numit arginină, considerat un afrodisiac natural care crește nivelurile de motilitate a spermei, sporind astfel șansele de concepție atunci când se angajează în relații sexuale.
 • Caisele previn formarea tumorilor datorită tocoferolului (vitamina E), considerat un antioxidant natural cu proprietăți preventive de formare a tumorilor și care de asemenea, blochează accesul sângelui la celulele canceroase existente.

Dacă introduci în alimentația ta zilnică aceste alimente despre care am discutat, vei stimula procesul de eliminare a toxinelor din organism dar și creșterea nivelului de energie. Este important, pentru rezultate foarte bune, să combini consumul acestora cu practicarea zilnică a unor activități fizice cu adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate în fiecare zi.

Prin eliminarea zahărului, cofeinei și grăsimilor saturate vei obține un impuls natural de energie.

De asemenea, este vital să rămâi bine hidratat, mai ales că deshidratarea poate fi, la rândul ei o cauză a lipsei de energie.