Reteta pentru 4 portii:

  • 2 vinete
  • 100 g bulgur (poate fi inlocuit si cu cuscus)
  • 1 ceapa
  • cub vegetal de legume
  • 1 lingura ulei de masline
  • 40 g stafide
  • 40 g seminte de pin, migdale maruntite sau chiar susan
  •  1 lingurita de zahar integral (optional)
  • 1/2 lingurita de scortisoara pudra
  • 1/2 lingurita de chimion pudra
  • 1/2 lingurita de ghimbir pudra
  • 1 legatura de menta proaspata
  • sare
  • piper


Pregatiti supa de legume dintr-un cub de supa si 450 ml apa. Daca folositi cub de supa cu sare atentie la cantitatea de sare folosita in celelalte etape ale retetei.

Taiati vinetele in jumatate pe lungime si puneti-le în cuptor la 180 °C timp de aproximativ douazeci de minute (miezul trebuie sa fie bine copt).

Se curata si se taie fin ceapa care se caleste apoi intr-o cratita cu o lingura de ulei de masline.

Cand ceapa este translucida (nu arsa) se adauga bulgurul uscat si stafidele. Se stinge cu 1/3 din cantitatea de supa.

Cand incepe sa fiarba se adauga treptat si restul de supa. Se fierbe cam 15 minute pana bulgurul este bine umflat. Spre final se adauga zaharul sarea (dupa gust) si condimentele.

Scoateti vinetele din cuptor si cu o lingura curatati pulpa pe care o tocati grosier si o adaugati la bulgur. Nu scobiti foarte adanc, trebuie ca forma de vanata sa ramana ferma ca sa se poata umple.

Se toaca buchetul de menta si se incorporeaza apoi in umplutura.

Umpleti fiecare jumatate de vanata cu umplutura pregatita.

Intr-o tigaie ceramica rumeniti pe uscat semintele de pin (sau migdale sau susan) si apoi le presarati peste vinetele umplute.


Pofta buna!