Ratatouille este o tocană de legume de vară strălucitoare și consistentă, bogată în ulei de măsline și parfumată cu usturoi și ierburi.

Prepararea corectă necesită puțin timp, așa că vă sugerez să gătiți un lot mare în weekend. Astfel, veți avea o bază gustoasă și colorată pentru mese pe tot parcursul săptămânii. Cu puțină imaginație, există nenumărate modalități de a folosi ratatouille, cum ar fi:

  • Ca fel principal vegetarian peste cereale sau mămăligă
  • Alături de carne și pește prăjite sau la grătar
  • În stil Shakshuka cu ouă poșate
  • Se amestecă cu paste
  • Împăturiți în omlete sau frittate
  • Peste crostini cu brânză de capră
  • Direct de la frigider ca gustare (este delicios rece)

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 4 dovlecei mici
  • 2 ardei rosii
  • 4 rosii mari
  • 4 linguri ulei de masline 
  • 2 cepe, taiate
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • ½ lingura zahar
  • Sare si piper macinat
  • Busuioc proaspat, tocat grosier

Instructiuni

Taiati vinetele, dovleceii si ardeii in felii de aceeasi marime (aproximativ 2.5 cm/ felie).

Decojiti rosiile. Pregatiti 2 vase: un vas cu apa il puneti la fiert, in alt vas puneti apa rece. Cand apa incepe sa fiarba, luati de pe foc si puneti rosiile in ea. Lasati 1-2 minute, nu trebuie sa se inmoaie, dupa care le scoateti si le puneti in vasul cu apa rece. Lasati si aici 1-2 minute, dupa care luati rosiile, le taiati putin in varf si le decojiti. Taiati-le in bucati si scoateti semintele.

Intr-o cratita, caliti ceapa amestecand ocazional. Cand devine aurie adaugati vinetele si dovleceii si gatiti pentru 2-3 minute. Puneti ardeiul, usturoiul, zaharul, sarea si piperul, jumatate din busuioc si amestecati bine. Puneti capac si gatiti la foc mic pentru 20 de minute. Adaugati rosiile si gatiti pentru inca 10 minute. Ornati cu restul de busuioc si serviti.

Pofta buna!