Valori nutriţionale
Conţinut bogat de fibre
Quinoa este o sursă importantă de
proteine, fibre, fier, cupru, tiamina şi vitamina B6. Este de asemenea o sursă
excelentă de magneziu, fosfor, folati. Potrivit unui studiu din 2017, quinoa
conţine mai multe proteine şi are o cantitate echilibrată de amino acizi,
comparativ cu alte tipuri de cereale pe care oamenii le consuma pentru aportul
de macronutrienti. Nutriţional, quinoa este mai asemănătoare cu proteinele din
lapte decât cu alte cereale, precum grâu, orz sau porumb. De asemenea,
depăşeşte alte cereale la cantităţile de fibre, lipide, calciu, fier, zinc,
fosfor şi vitaminele B1, B2, B6, C şi E pe care le conţine.
Quinoa, care este de fapt o
pseudo-cereală (o sămânţă preparată şi consumată precum o cereală) este foarte
simplu de inclus în dietă. Pe lângă calităţile nutriţionale, quinoa este
gustoasă, versatilă şi poate fi adăugată uşor în diferite preparate culinare.
O altă calitate importantă pe care o are
quinoa este conţinutul ridicat de fibre. Quinoa are de trei ori mai multe fibre
decât alte cereale. Fibrele sunt excelente pentru tratarea constipaţiei. De
asemenea, fibrele joacă un rol important în tratarea bolilor de inimă reducând
tensiunea arterială şi riscul apariţiei diabetului. Fibrele mai contribuie la
scăderea nivelului de colestelor şi glucoză, scad riscul apariţiei hemoroizilor
şi nu în ultimul rând ajuta la pierderea kilogramelor în plus.
Nu conţine gluten
Cei care urmează dieta fără gluten, în
special persoanele care suferă de boala celiacă – o intolerantă severă la
gluten, pot include fără probleme quinoa în alimentaţie. Într-o dietă fără
gluten este destul de complicat să existe toţi nutrienţii esenţiali de care
organismul are nevoie pentru a funcţiona normal şi a se menţine sănătos.
Nutrienţi precum fier, calciu, fibre, niacina, folati, lipsesc din dietele fără
gluten, dar pentru că quinoa nu conţine gluten poate fi o alegere perfectă
pentru cei care urmează acest plan personalizat.
Sursă bogată în proteine
Proteină este alcătuită din amino acizi,
dintre care nouă sunt esenţiali pentru că organismul uman nu îi poate produce
şi este nevoie să îi obţină prin hrană.
Atunci când un aliment conţine toţi cei
nouă amino acizi atunci acesta este o proteină completă. Unele nu conţin însă o
cantitate suficientă dintr-un amino acid esenţial, numit lysina. Quinoa este o
excepţie însă, pentru că toţi amino acizii se găsesc în cantităţi suficiente,
făcând-o să fie astfel o sursă foarte bună de proteine. Quinoa conţine mai
multe proteine şi de mai bună calitate decât cele mai multe cereale.
Are indice glicemic mic
Quinoa are un indice glicemic mic
fiind astfel o alegere bună a celor care
suferă de diabet. Însă nu doar cei care suferă de o astfel de afecţiune consuma
cu precădere aceasta cereală. Având un indice glicemic mic, quinoa mai este
consumată şi pentru că ajută la scăderea şi menţinerea greutăţii, prin
controlul apetitului, reduce insulinorezistenţa, previne apariţia afecţiunilor
cardiovasculare.
Bogată în minerale importante
Quinoa este bogată în minerale
importante fiind recomandată cu atât mai mult în cazul persoanelor care suferă
de lipsa unor minerale esenţiale pentru un organism sănătos. Quinoa conţine
fier, cupru, calciu, potasiu, magneziu, zinc, mangan, fosfor. În special,
quinoa este deosebit de bogată în magneziu, o ceaşcă de quinoa reprezentând
aproximativ 30% din doză zilnică recomandată. Studiile au arătat că deficienţa
de magneziu poate fi extrem de periculoasă fiind legată de apariţia unor
afecţiuni precum tensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet de tip 2 şi
migrene, de aceea este important ca oraganismul să primească constant inclusiv
cantitatea de magneziu necesară pentru a evita astfel de probleme medicale. Iar
quinoa este o sursă foarte bună de minerale importante, printre care şi
magneziu.
Susţine buna funcţionare a metabolismului
Datorită conţinutului nutriţional,
quinoa contribuie şi la îmbunătăţirea metabolismului sau la menţinerea bunei
funcţionări a acestuia. Studiile au
arătat că folosind quinoa în loc de pâine sau paste fără gluten scade
semnificativ nivelul zahărului din sânge, a insulinei şi nivelul
trigliceridelor.
Sursă bogată de antioxidanţi
Quinoa este o sursă bună de antioxidanţi
în comparaţie cu alte cereale care se consuma în dietele fără gluten.
Majoritatea produselor fără gluten constau în porumb, orez şi faină de cartofi.
Acesta furnizează însă o cantitate mai mică de nutrienţi decât produsele
obţinute din quinoa, cum este faină de quinoa.
Quinoa conţine o cantitate semnificativă
de vitamina E, care este un compus antioxidant ce ajută la reducerea riscului
de apariţie a unor boli de inimă sau afecţiuni la nivelul ochilor. Permanent
apar noi studii şi cercetări care vin să confirme beneficiile asupra sănătăţii
ale consumului adecvat de cereale intregrale şi capacitatea lor antioxidanta.
Beneficii antiinflamatoare
Quinoa la fel ca şi alte cereale
integrale ajuta la scăderea riscului apariţiei unor inflamaţii periculoase.
Acestea contribuie la producerea unor bacterii prietenoase în intestin, având
un rol important în prevenirea obezităţii, inflamaţiilor şi altor afecţiuni.
Quinoa este recunoscută pentru conţinutul ridicat de nutrienţi anti-inflamatori
incluzând acizii fenolici, polizaharidele peretelui celular şi substanţele
nutritive din familia vitaminei E, cum ar fi gama-tocoferolul.
Contraindicaţii şi riscuri
Există câteva riscuri asociate
consumului de quinoa. Seminţele de quinoa sunt acoperite cu saponine, substanţe
chimice concepute pentru a proteja plantele de bolile provocate de ciuperci,
bacterii şi virusuri. Saponinele pot avea un gust amar, de aceea quinoa trebuie
clătită foarte bine în apă rece înainte de a fi preparată. În anumite cazuri,
saponinele pot provoca mai mult decât un gust amar în gură. Din cauza acestor
substanţe chimice pot apărea iritaţii la nivelul stomacului şi chiar
distrugerea intestinului subţire. Conţinutul mare de fibre din quinoa poate
provoca de asemenea probleme la nivelul stomacului.
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-quinoa
https://www.medicalnewstoday.com/articles/274745
https://www.livescience.com/50400-quinoa-nutrition-facts.html
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-quinoa
Lasa un comentariu