Ciocolata este considerată de mulți ca fiind una dintre cele mai mari
plăceri ale vieții. De mii de ani, boabele de cacao — care sunt sursa
ciocolatei reale, precum și a cafelei — au fost considerate stimulente
naturale, relaxante, euforizante, afrodiziace, tonice și antidepresive, în parte datorită unei substanțe chimice găsite în aceste boabe,
numită teobromină.
Această compusă a fost descoperită pentru
prima dată în anii 1840 de către biologii care studiau semințele amare (sau
păstăi) ale copacilor de cacao din America Centrală și de Sud, pe care îi
numeau "Theobroma," ceea ce înseamnă "hrana zeilor" în
limba greacă.
Astăzi, sursele de teobromină, inclusiv
cacaoa neagră și ceaiul, sunt încă considerate alimente bogate în nutrienți,
care pot avea și efecte cognitive și de îmbunătățire a stării de spirit.
Ce este teobromina?
Teobromina este definită ca o compusă amară și volatilă obținută din
boabele de cacao. Din punct de vedere tehnic, este o compusă alcaloidă (adică o
substanță chimică care conține atomi de azot) care seamănă cu cafeina și are
efecte similare.
Ce face exact teobromina în organismul uman?
Efectele sale includ stimularea inimii,
dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățirea potențială a stării de spirit.
Este teobromina un stimulent similar cu
cafeina?
Deși nu este la fel de puternică comparativ cu cafeina, are unele efecte
stimulatoare, incluzând accelerarea ritmului cardiac, posibil creșterea stării
de alertă și mărirea cantității de urină eliminată.
Teobromina vs. Cafeina
Ambele
considerate metilxantine, se găsesc natural în boabele de cacao și au
efecte fiziologice similare. Teobromina se găsește în cantități mai mari în
produsele din ciocolată/cacao decât cafeina, în timp ce cafeina este mai
prezentă în cafea.
În general, efectele teobrominei au fost
studiate mult mai puțin decât cele ale cafeinei.
Împreună, acești compuși sunt responsabili pentru senzațiile plăcute și revigorante asociate cu ciocolata și ceaiul. Studiile sugerează că ambele influențează starea noastră de spirit într-un mod pozitiv, posibil reducând în același timp riscul anumitor probleme de sănătate, cum ar fi neurodegenerarea.
Unde Se Găsește?
Ciocolata poate fi cea mai populară sursă de teobromină, dar nu este
singura. Pe lângă faptul că este una dintre multele
substanțe chimice găsite în boabele de cacao, teobromina se găsește și în
cantități mai mici în diverse tipuri de frunze de ceai, ceai verde matcha,
cafea și suplimente din boabe de cafea verzi, ciocolată caldă, nuci de kola și
anumite alte plante mai puțin cunoscute.
Pentru a produce ciocolată, cojile
boabelor de cacao sunt despicate, semințele sunt scoase și apoi fermentate,
rezultând o masă de ciocolată maro bogată. Concentrația cea mai mare de
teobromină se găsește în ciocolata neagră/nibs de cacao, în timp ce ciocolata
cu lapte furnizează mai puțin.
Ciocolata neagră conține mai multe
substanțe solide de cacao (împreună cu mai puțin zahăr și mai mulți antioxidanți),
astfel că este modalitatea ideală de a consuma teobromină.
În cazul în care te întrebi, untul de cacao conține doar cantități infime de cafeină și
teobromină. Este masa solidă a boabelor de cacao, care are un conținut mai
scăzut de grăsime decât uleiul plantei.
Beneficii:
1. Poate Influența Pozitiv Funcția
Cardiovasculară
În funcție de sensibilitatea individuală,
beneficiile teobrominei includ acțiunea sa ca stimulant miocardic și
vasodilatator. Cu alte cuvinte, poate contribui la reglarea tensiunii arteriale
și susținerea circulației sănătoase prin dilatarea vaselor de sânge. De
asemenea, s-ar putea să ajute la menținerea sănătății pulmonare, precum creșterea
fluxului de aer către plămâni și reducerea simptomelor de astm, având și efecte
ușor antiinflamatoare. Anumite studii sugerează că capacitatea sa de a reduce
inflamația poate fi atribuită rolului său în blocarea enzimelor fosfodiesterază
și creșterea activității anumitor enzime, cum ar fi PKA.
2. Considerată de Unii un Afrodisiac
Anumite substanțe chimice găsite în
ciocolată, inclusiv teobromina și feniletilamina, i-au conferit reputația de
aliment afrodisiac natural. Cu toate acestea, acest lucru rămâne subiect de
dezbatere, deoarece rezultatele studiilor au fost variate. Dacă teobromina din
ciocolată are într-adevăr proprietăți afrodisiace, este probabil din cauza
capacității sale de a îmbunătăți starea de spirit, nivelurile de energie și
circulația sanguină.
3. Efecte Pozitive Asupra Stării de Bine
Anumite studii sugerează că consumul de
teobromină din ciocolată poate induce sentimente euforice și poate avea efecte
ușor antidepresive. Cu toate acestea, efectele reconfortante ale ciocolatei par
a se datora amestecului unic de substanțe chimice pe care le conține, în
special feniletilamina.
4. Ar Putea
Îmbunătăți Concentrarea
Cercetările arată că teobromina afectează
concentrarea și focalizarea printr-un mecanism similar cu cafeina: prin
blocarea receptorilor de adenosină și inhibarea fosfodiesterazei. Simplu spus,
ajută la reducerea efectelor substanțelor chimice din creier care te fac să te
simți somnoros și neconcentrat. Efectele sale stimulatoare ușoare sunt un motiv
pentru care devine un supliment tot mai popular utilizat de către sportivi. În
timp ce dovezi anecdotice ne spun că ar putea îmbunătăți performanța mentală,
motivația și capacitatea de concentrare, și să reducă oboseala, este necesară
mai multă cercetare pe această temă.
5. Are Efecte Naturale Diuretice
Această compusă are efecte diuretice
naturale, putând contribui la creșterea cantității de urină produsă de rinichi,
ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea retenției de apă și tratarea
edemului (accumularea de lichide). Nu s-a dovedit în mod fiabil că teobromina
duce la pierderea în greutate, dar este posibil având în vedere că poate crește
nivelurile de energie și reduce balonarea și inflamația — ceea ce înseamnă că
ar putea ajuta la controlul apetitului, la susținerea sănătății metabolice și
la reducerea poftelor cauzate de oboseală.
Este important să reții că beneficiile exacte pot varia de la o persoană
la alta, iar excesul de teobromină poate provoca efecte secundare nedorite, cum
ar fi nervozitatea sau insomnia. Înainte de
a face modificări semnificative în dieta ta sau de a lua suplimente cu
teobromină, este recomandat să consulți un profesionist în domeniul sănătății.
Riscuri și efecte secundare
Studiile ne arată că teobromina este sigură pentru oameni și este în mod obișnuit asociată cu mai puține efecte nedorite decât cafeina. Posibilele efecte secundare care apar atunci când cineva consumă doze mari includ: greață, pierderea poftei de mâncare, transpirație excesivă, tremurături, probleme digestive și dureri de cap (similare efectelor secundare ale cafeinei și durerilor de cap cauzate de cafeină).
Sensibilitatea la teobromină variază de
la o persoană la alta. Unii sunt mai toleranți la efectele stimulante, în timp
ce alții nu pot suporta decât cantități mici.
Pentru majoritatea oamenilor, consumul
moderat de ciocolată, nibs de cacao și ceai nu va provoca o reacție negativă,
dar suplimentele ar putea să o facă.
Pentru cei care doresc să se răsfețe cu
ceva cu gust de ciocolată, chipsurile de carob sunt o opțiune alternativă la
ciocolata reală, deoarece carobul nu conține cafeină sau teobromină și, prin
urmare, nu are efecte stimulatoare.
Boabele de cacao pot fi o alegere
excelentă pentru a beneficia de teobromină și de alte substanțe nutritive
benefice. Sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fibre și nutrienți esențiali.
Atunci când alegi boabele de cacao, încearcă să optezi pentru cele care sunt organice și de înaltă calitate. Poți
să le consumi crude sau să le prăjești pentru a evidenția aromele.
- Dacă nu ai în
planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le acum pe
www.driedfruits.ro , folosește codul BLOG5 la finalizarea
comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.
Lasa un comentariu