Dacă vrei o gustare rapidă și adori produsele făinoase, îți poți face propriile grisine, chiar la tine acasă, cu un profil nutrițional care cu siguranță aduce beneficii sănătății tale. Le poți chiar personaliza, adăugând în conpoziție semințele care îți plac. Dar hai să îți spunem rețeta noastră prin care am obținut niște grisine fragede și aromate. Ai nevoie de:

  • 200g făină integrală;
  • 50g tărâțe de grâu;
  • 100g unt la temperatura camerei;
  • 2 ouă (păstrează un gălbenuș pentru a unge grisinele la final);
  • 4 linguri ulei cocos;
  • 1 lingură oțet de mere;
  • 1 linguriță zahăr brut;
  • 1 linguriță sare fină de himalaya;
  • 20g semințe chia;
  • semințe susan pentru a presăra deasupra. 

Amestecă toate ingredientele până ce obții un aluat omogen și nelipicios. Ia câte o parte mică din aluat, și cu ajutorul mâinilor întinde-l pe blatul de bucătărie sub formă de grisine. Le poți pune ca atare pe o foaie de copt sau poți împleti câte 2 fâșii. Unge-le cu un gălbenuș de ou și presară deasupra semințe de susan. Bagă produsele obținute la cuptorul preîncălzit la 190 grade celsius pentru aproximativ 20-25 minute. Lasă-le să se răcească și savurează-le.

Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7278740811376889121

Datorită bogăţiei în substanţe active, cu valoare terapeutică ridicată, tărâţele de grâu însumează toate calităţile unui medicament natural. Sunt un fortifiant natural, care ajută la îmbunătăţirea digestiei şi revigorează organismul prin aportul de substanţe nutritive, fără contraindicaţii sau efecte secundare notabile. Datorită proprietăţilor remineralizante, laxative, antimicrobiene şi antiinflamatoare dovedite, consumarea acestora constant, este o soluţie naturală pentru probleme de sănătate precum anemie, epuizare fizică şi psihică, constipaţie, flebite şi tromboflebite, litiază biliară şi colite.

În primul rând semințele sunt surse excelente de fibre. De asemenea, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale. Și pentru niște alimente atât de mici, impactul asupra corpului tău este extrem de masiv. 

Semințele oferă un profil nutrițional similar cu nucile și sunt o sursă excelentă de proteine de origine vegetală. Pentru persoane care suferă de alergii la nuci, semințele oferă o opțiune alternativă excelentă pentru o gustare. Dar nu sunt benefice doar pentru persoanele cu alergii alimentare, ci merită cu adevărat un loc în bucătăria tuturor și pot fi încorporate cu ușurință în dieta ta.

Semințele de susan conțin o mulțime de lignani, în special unul numit sesamină. De fapt, semințele de susan sunt cea mai cunoscută sursă alimentară de lignani. Câteva studii interesante au arătat că sesamina din semințele de susan poate fi transformată de bacteriile intestinale într-un alt tip de lignan numit enterolactonă, care poate acționa în organism ca hormonul sexual estrogen. 

Nivelurile mai mici decât cele normale ale acestui lignan în organism au fost asociate cu boli de inimă și cancer de sân.

Semințele de chia sunt fără îndoială, unele dintre cele mai populare superalimente, fiind folosite în multe diete echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au numeroase proprietăți benefice pentru menținerea sănătății organismului. Sunt o sursă de proteine uşor de digerat, grăsimi sănătoase, fibre dietetice, minerale, vitamine şi antioxidanţi.

Așadar, semințele sunt niște comori ale naturii care oferă doar beneficii organismului tău și care pot fi introduse cu ușurință în dieta ta

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.