Vrei un mic dejun dulce, hrănitor, plin de fibre și nutrienți? Iată o rețetă de biscuiți super rapidă, care nu conțin ou, lapte sau zahăr! Ai nevoie de:

  • 2-3 banane coapte;
  • 200g fulgi ovăz fin;
  • 80g amestec semințe(dovleac, floarea soarelui, in, susan);
  • 20g migdale tocate;
  • 50g stafide;
  • 2 lingurițe scorțișoară măcinată;
  • 1 linguriță praf se copt;
  • 3 linguri ulei cocos;
  • 30g sirop agave;
  • 60g unt de arahide.

Pune toate ingredientele într-un bol încăpător și amestecă până ce obții o compoziție omogenă. 

Cu ajutorul unei cupe de înghețată, formează biluțe din compoziția obținută, pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și aplatizează-le ușor cu mâna. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 170 grade celsius pentru 25-30 minute. Când scoți tava din cuptor biscuiții sunt încă moi, însă devin crocanți după ce aceștia se răcesc. 

Vezi reteta video aici: https://www.tiktok.com/@driedfruits.ro/video/7275395887533215009

Printre proprietățile pe care le au bananele se numără faptul că sunt bogate în carbohidrati. Unul dintre beneficiile acestor fructe este că sprijină sănătatea inimii și a tensiunii arteriale normale. O banană medie conține 0.4 grame potasiu, un mineral despre care specialiștii spun că scade cu 26% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Tot datorită potasiului, acestea contribuie la sănătatea rinichilor. Un alt beneficiu important pe care îl are consumul de banane este că au rol în menținerea sănătății digestive.

Ovăzul are o compoziție nutrițională echilibrată. Acesta conține o cantitate moderată de carbohidrați și proteine, are un conținut scăzut de grăsimi și este o sursă excelentă de fibre. De asemenea, conține și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Nu are în compoziție colesterol și reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale (vitamina B1 și B5, fosfor, seleniu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, calciu și potasiu).

În primul rând semințele sunt surse excelente de fibre. De asemenea, conțin grăsimi mononesaturate sănătoase, grăsimi polinesaturate și multe vitamine, minerale și antioxidanți importanți. Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase, semințele pot ajuta la reducerea greutății, a zahărului din sânge, colesterolului și tensiunii arteriale. Și pentru niște alimente atât de mici, impactul asupra corpului tău este extrem de masiv. Semințele oferă un profil nutrițional similar cu nucile și sunt o sursă excelentă de proteine de origine vegetală. Pentru persoane care suferă de alergii la nuci, semințele oferă o opțiune alternativă excelentă pentru o gustare. Dar nu sunt benefice doar pentru persoanele cu alergii alimentare, ci merită cu adevărat un loc în bucătăria tuturor și pot fi încorporate cu ușurință în dieta ta.

Semințele de dovleac sunt unul dintre cele mai consumate tipuri de semințe și sunt surse bune de fosfor, grăsimi mononesaturate și grăsimi omega-6. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, surse bune de fitosteroli, care sunt compuși vegetali care pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge și care oferă multe alte beneficii pentru organism.Semințele de floarea soarelui conțin o cantitate bună de proteine, grăsimi mononesaturate și vitamina E. 

Semințele de floarea soarelui pot fi asociate cu o inflamație redusă, ceea ce poate ajuta la prevenirea riscului de boli de inimă.

Semințele de in sunt o sursă excelentă de fibre și grăsimi omega-3, în special acid alfa-linolenic (ALA). Semințele de in conțin, de asemenea, o serie de polifenoli diferiți, în special lignani, care acționează ca antioxidanți importanți în organism. Lignanii, precum și fibrele și grăsimile omega3, pot ajuta la reducerea colesterolului și a altor factori de risc pentru bolile de inimă.

Ca și semințele de in, semințele de susan conțin o mulțime de lignani, în special unul numit sesamină. De fapt, semințele de susan sunt cea mai cunoscută sursă alimentară de lignani. Câteva studii interesante au arătat că sesamina din semințele de susan poate fi transformată de bacteriile intestinale într-un alt tip de lignan numit enterolactonă, care poate acționa în organism ca hormonul sexual estrogen. Nivelurile mai mici decât cele normale ale acestui lignan în organism au fost asociate cu boli de inimă și cancer de sân.

Așadar, semințele sunt niște comori ale naturii care oferă doar beneficii organismului tău și care pot fi introduse cu ușurință în dieta ta.

Migdalele conțin vitamine, minerale, substanțe nutritive, o cantitate semnificativă de vitamina E, fier, riboflavină, calciu, potasiu și magneziu. În primul rând, consumul acestora stimulează nivelul de energie, sunt foarte eficiente pentru creier, ajută la reglarea tranzitului intenstinal, ajută la reglarea glicemiei și normalizează nivelul colesterolului. De asemenea, conform anumitor studii, consumul regulat poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer.

Considerate cele mai sănătoase fructe uscate, fiind bogate în cupru şi fier, stafidele fac minuni pentru sistemul imunitar slăbit şi dau senzaţia de saţietate datorită cantităţii mari de fibre pe care le conţin. Pentru că sunt o sursă bună de zaharuri sănătoare, sunt indicate în perioadele de convalescenţă, după eforturi fizice sau intelectuale. Totodată, aceste fructe conţin şi foarte mulţi antioxidanţi (flavonoide şi fenoli) care reduc impactul radicalilor liberi asupra organismului

Untul de arahide este o sursă minunată de fier, care îmbunătățește circulația, dar și de magneziu, potasiu, calciu sau cupru, contribuind totodată și la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, conține resveratrol, fitonutriet cu puternice proprietăți antioxidante, ce oferă o protecție mare împotriva bacteriilor și a virusurilor, reduce inflamațiile, are proprietăți anti îmbătrânire și diminuează riscul de boli de inimă sau de Alzheimer.

Siropul de agave este un nectar din plante. Deși are un indice glicemic mic, de doar 27, este foarte dulce și este nevoie de cantități mici pentru îndulcire, în plus prezintă un risc scăzut de creștere a nivelului de glucoză din sânge, are activitate prebiotică susținând astfel sănătatea intestinală și are un conținut bogat de calciu, fiind o sursă sigură de asimilare a acestuia, cât și a vitaminelor (B, C, D, E) și mineralelor.

Uleiul de cocos este uleiul vegetal cu cea mai mare concentraţie de acizi graşi, mai exact 90%, care, contrar a ceea ce s-ar putea crede, sunt benefici pentru sănătate. Mai exact, conține doi acizi importanți care îl transformă într-un remediu natural pentru întărirea imunității. Este vorba despre acidul lauric și acidul caprilic, ambii cu proprietăți antivirale și antibacteriene.

Scorțișoara reprezintă o sursă puternică de vitamina A, fiind bogată în beta-caroten, dar și vitamina B și K, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, acest condiment oriental conține antioxidanți din familia flavonoidelor și a polifenolilor, care oferă protecție împotriva stresului oxidativ și efectelor radicalilor liberi, dar și minerale vitale organismului, precum calciu, magneziu, fier, fosfor și potasiu.