Făina de secară este obținută din măcinarea boabelor de secară. Secara este o cereală care este strâns înrudită cu grâul, dar are un gust și o compoziție nutritivă distincte. Făina de secară poate varia în culoare și textură, existând variante de făină de secară albă și făină de secară neagră.


Iată câteva aspecte importante despre făina de secară:

1. Varietăți: Există două tipuri principale de făină de secară: făina de secară albă și făina de secară neagră. Făina de secară albă este obținută din partea interioară a boabelor de secară și are un gust mai blând și o culoare mai deschisă. Făina de secară neagră conține mai multe straturi exterioare ale bobului și are o culoare mai închisă, cu un gust mai puternic și mai robust.

2. Gust: Făina de secară are un gust distinct, care este adesea descris ca fiind pământos, nucat și ușor acrișor. Acest gust aparte o face o alegere populară pentru rețetele tradiționale de pâine, cum ar fi pâinea de secară și pumpernickel (conține doar șrot și făină integrală de secară.)

3. Valoare nutritivă: Făina de secară este o sursă bună de fibre alimentare, vitamine (cum ar fi vitaminele din complexul B) și minerale (precum mangan, fosfor și magneziu). De asemenea, conține mai puțin gluten decât făina de grâu, ceea ce o face potrivită pentru persoanele care evită glutenul.


Nutriția făinii de secară este diferită de cea a grâului, orzului și ovăzului și adesea oferă mai multe beneficii, în special dacă optezi pentru varianta neagră, care are beneficii pentru sănătate mai puternice. Sâmburele de secară, sau grâul de secară cum sunt numite atunci când sunt recoltate și vândute în formă integrală, sunt, de asemenea, sănătoase și utile în bucătărie.


Este pâinea de secară sănătoasă? De fapt, este una dintre cele mai sănătoase tipuri de pâine și cereale din lume!

Unele dintre cele mai impresionante beneficii ale făinii de secară pentru sănătate includ capacitatea sa de a ajuta la lupta împotriva diabetului, bolilor cardiovasculare, creșterii în greutate, cancerului, inflamației și hipertensiunii arteriale.


Beneficii:

1. Ajută la Reducerea Greutății și a Colesterolului:

Făina de secară poate avea un impact pozitiv asupra metabolismului. Se știe că secara se digeră diferit față de grâu și a fost demonstrat că suprimă efectiv câștigul în greutate corporală, precum și reducerea semnificativă a obezității, în cazul șoarecilor. Studiile au demonstrat că îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce colesterolul total din plasmă. 


2. Controlul Glicemiei: 

Făina de secară poate ajuta, de asemenea, la reglarea și îmbunătățirea profilului glicemiei. Când cercetătorii din Suedia au studiat efectele secarei în rândul pacienților testați în timpul meselor de mic dejun, au descoperit că produsele de secară integrală, pâinea de secară cu tărâțe și făina de secară din endosperm, în special pâinea de secară fermentată, au fost excelente în îmbunătățirea profilurilor glicemice, stabilizarea răspunsurilor la insulină și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Acest lucru arată că făina de secară poate ajuta la gestionarea și reducerea riscului de diabet.


3. Controlul Apetitului: 

Făina de secară nu numai că te poate ajuta să mănânci mai puțin în timpul unei mese, dar te face să te simți satisfăcut pentru ore întregi după ce ai terminat masa. Într-un studiu, s-a arătat că pacienții care au primit aceeași cantitate de calorii din micul dejun, dar li s-a oferit hrișcă în loc de grâu sau altă cereală, s-au simțit satisfăcuți fără a avea nevoie de mai multă hrană timp de până la opt ore după masă. Un studiu similar a fost efectuat, dar s-a folosit pâine de secară în loc de hrișcă. Cercetătorii au constatat că consumul de pâine de secară la o masă a dus la un apetit redus atât înainte, cât și după masă, demonstrând capacitatea puternică a secarei de a ajuta la atingerea senzației de sațietate.


4. Reducerea Inflamației:

Atunci când pacienții cu sindrom metabolic au fost supuși unei diete timp de 12 săptămâni, în care s-au inclus secara și pastele, s-a constatat că răspunsurile la insulină după mese au fost mai bune și au ajutat la reducerea inflamației în organism, în comparație cu o dietă de 12 săptămâni bazată pe ovăz, pâine de grâu și cartofi. Această reducere a inflamației la pacienții cu sindrom metabolic poate fi benefică pentru reducerea riscului de diabet.


5. Reglarea Genelor:

S-a demonstrat că, în timp ce fiecare persoană are anumite gene în organism care o fac mai susceptibilă la diverse afecțiuni, dieta și stilul de viață pot ajuta la "reglarea negativă" a acestor gene. Studiile au arătat că înlocuirea dietei bazate pe ovăz, grâu și cartofi cu produse din secară poate ajuta efectiv la reglarea negativă a genelor care pot duce la diabet și alte probleme grave de sănătate. Mai mult, cercetările au arătat că pacienții care au urmat predominant o dietă bazată pe ovăz, grâu și cartofi au avut de fapt gene "reglate pozitiv" asociate cu rezultate negative pentru sănătate, făcând din secară o opțiune mult mai bună.


6. Calculii Biliari:

Fibra insolubilă, care este în cantitate mare în pâinea de secară și produsele din făină de secară, poate contribui la reducerea riscului de formare a calculilor biliari. Fibra din făina de secară ajută la accelerarea timpului de eliminare în intestine, precum și la reducerea cantității de acizi biliari din stomac care duc la formarea calculilor biliari.

De aceea, alimentele bogate în fibre, precum secara, sunt atât de benefice pentru digestie și eliminarea deșeurilor din organism.


7. Combaterea Cancerului:

Făina de secară integrală are multe proprietăți puternice în lupta împotriva cancerului. Acestea includ cantități ridicate de fibre solubile și insolubile, polifenoli, saponine, acid fitic, amidon rezistent și inhibitori de protează, care ajută la prevenirea răspândirii celulelor canceroase.

De fapt, acești fitonutrienți care ajută la combaterea și prevenirea cancerului au demonstrat, de asemenea, capacitatea de a reduce riscul bolilor de inimă și de a reduce simptomele negative ale menopauzei.


Valori Nutriționale

Făina de secară este cu adevărat bogată în nutrienți esențiali, în special fosfor, magneziu, zinc și fier.

Aproximativ 128 de grame conține aproximativ:

  • Calorii: 416
  • Carbohidrați totali: 88 g
  • Fibre: 30,5 g
  • Zahăr: 3 g
  • Grăsimi totale: 2,8 g
  • Grăsimi saturate: 0,3 g
  • Grăsimi polinesaturate: 1,3 g
  • Grăsimi mononesaturate: 0,4 g
  • Grăsimi trans: 0 g
  • Proteine: 20,4 g
  • Sodiu: 2,6 mg
  • Fosfor: 639 mg (64% VZR*)
  • Magneziu: 205 mg (51% VZR)
  • Zinc: 6,5 mg (43% VZR)
  • Fier: 6,4 mg (36% VZR)
  • Vitamina B6: 0,6 mg (28% VZR)
  • Tiamină: 0,4 mg (27% VZR)
  • Niacină: 5,5 mg (27% VZR)
  • Potasiu: 918 mg (26% VZR)
  • Riboflavină: 0,3 mg (19% VZR)
  • Acid folic: 76,8 mcg (19% VZR)
  • Acid pantotenic: 1,6 mg (19% VZR)
  • Vitamina E: 3,5 mg (12% VZR)
  • Vitamina K: 7,6 mcg (9% VZR)

*Valoarea Zilnică Recomandată- : Procentajele se bazează pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.


Riscuri și Efecte Secundare

Cantitatea de gluten din produsele din făină de secară este mai mică decât cea din produsele din făină de grâu, dar este încă prezentă. Dacă eviți glutenul, crezi că ai simptome de intoleranță la gluten și mai ales dacă suferi de simptome de boală celiacă, ar trebui să eviți secara în orice formă. 


Este important să subliniem că făina de secară aduce cu ea o serie de beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv controlul greutății, reglarea glicemiei, reducerea riscului de calculi biliari și lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, este esențial să îți adaptezi dieta în funcție de nevoile și condițiile tale individuale.

Dacă dorești să integrezi făina de secară în dieta ta și ai întrebări sau preocupări privind sănătatea ta, consultarea unui specialist în nutriție sau a unui medic este întotdeauna recomandată. Acești profesioniști pot oferi îndrumare personalizată și sfaturi pentru a te asigura că te bucuri la maximum de beneficiile acestei minunate resurse alimentare, într-un mod sigur și sănătos.


Dacă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le acum pe www.driedfruits.ro , folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.