Făina de cocos devine tot mai populară pe măsură ce tot mai multe persoane descoperă numeroasele beneficii : o alternativă delicioasă, fără gluten și benefică față de alte tipuri de făină.

Ce ar trebui să știi despre făină de cocos?

Este bogată în fibre, proteine și grăsimi sănătoase și este lipsită de grâu și alte cereale. De asemenea, are un conținut scăzut de zahăr, carbohidrați digestibili și calorii. În plus, această făină are un scor scăzut pe indicele glicemic.

Aceasta o face preferată printre cei care urmează dieta Paleo, cei care evită glutenul - inclusiv cei cu boala celiacă sau o sensibilitate la gluten, cei cu probleme digestive precum sindromul intestinului  permeabil, cei cu alergie la nuci, cei cu diabet, vegetarienii și practic toată lumea între aceștia.

În realitate, făina de cocos nu este cu adevărat "făină" în sensul în care obișnuim să o înțelegem. Nu conține niciun fel de cereale și este compusă în totalitate din miez de cocos pur, 100%. 


Informații Nutriționale

 ¼ ceașcă (sau aproximativ 30 de grame) de făină de cocos conține în mare parte:

  • 120 calorii
  • 16 grame carbohidrați
  • 6 grame proteină
  • 4 grame grăsime
  • 10 grame fibră
  • 3.6 miligrame fier (20% VZ*)

*Valoare Zilnică


  • Făina de cocos este considerată un carbohidrat? 

Făina obținută din nucile de cocos este în general considerată o sursă de fibre cu conținut redus de carbohidrați.

  •  Este făina de cocos potrivită pentru dieta ketogenică și, mai important, este benefică pentru dieta keto?

 Nu doar că este aprobată pentru dieta keto (în cantități rezonabile, desigur), dar, după cum vei descoperi, are și numeroase beneficii pentru sănătate. Acest lucru o face o opțiune excelentă pentru o dietă ketogenică.

Beneficii:

Există numeroase motive să apreciezi tot ceea ce are de oferit, în special faptul că este bogată în nutrienți, săracă în calorii și poate fi utilizată în atâtea rețete. Este de asemenea foarte puțin probabil ca făina de cocos să provoace reacții digestive sau autoimune, așa cum se întâmplă în cazul altor făinuri din cereale.

1. Ajută la Metabolism

Făina de cocos conține niveluri ridicate de TCM-uri, cunoscute și sub denumirea de acizi grași cu lanț mediu sau "AGLM-uri". Cercetările arată că AGLM-urile acționează ca reglatori nutriționali și metabolici importanți în organism. Acești acizi grași sunt ușor digerați când sunt consumați. Ei se îndreaptă direct către ficat, unde au un efect termogenic și capacitatea de a influența pozitiv metabolismul.


2. Bogată în Fibre Benefice pentru Prevenirea Constipației

Un sfert de ceașcă de făină de cocos furnizează impresionantul procent de 25% din necesarul zilnic de fibre alimentare pentru mulți oameni. Dacă vrei să eviți constipația este obligatoriu să incluzi suficiente alimente bogate în fibre în dieta ta zilnică. În plus, bacteriile sănătoase din tractul gastrointestinal, numite probiotice, ajută la reglarea funcției intestinale. Fibra din făina de cocos acționează ca un prebiotic care ajută bacteriile probiotice să prospere și să încurajeze o digestie optimă pentru a preveni constipația.


3. Contribuie la Menținerea Nivelurilor Sănătoase de Zahăr din Sânge

Făina de cocos are un conținut mai scăzut de carbohidrați decât alte făinuri comune, precum cele de grâu și porumb, fiind astfel o alegere mai bună pentru diabetici și alte persoane care își doresc menținerea unui nivel sănătos de zahăr din sânge. Spre deosebire de făinurile cu conținut mai mare de carbohidrați, făina derivată din cocos are un efect mult mai blând asupra nivelurilor de zahăr din sânge. În plus, conține toate acele fibre benefice, grăsimi și proteine, făcându-o o făină foarte echilibrată care te ajută să te simți sătul mai mult timp și să eviți supraalimentarea.


4. Poate Contribui la Reducerea Colesterolului Rău

Datorită conținutului său ridicat de fibre, această făină este și o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sănătății inimii. Studiile arată că făina de cocos are capacitatea de a contribui la scăderea nivelurilor "rele" de colesterol  LDL și a trigliceridelor serice la persoanele care au niveluri ridicate de colesterol.

Conform unui studiu intitulat „Efectul de reducere a colesterolului al fulgilor de cocos la oameni cu colesterol seric moderat crescut”, publicat în  "Revista de Alimente Medicinale", făina de cocos este o alegere excelentă pentru cei care își doresc reducerea colesterolului. Ca o sursă excelentă atât de fibre solubile, cât și de fibre insolubile, acest studiu arată cum acest tip de făină a redus semnificativ nivelurile de colesterol LDL „rău”, colesterolul total și trigliceridele.


5. Îmbunătățește Sănătatea Inimii

Fiind o sursă bogată de fibre, care contribuie la reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor, făina din nucă de cocos este cunoscută și pentru îmbunătățirea sănătății inimii. De fapt, cercetările leagă aporturile ridicate de fibre alimentare de un risc redus de dezvoltare a bolii coronariene și de deces din cauza acestei boli.


6. Perfectă pentru Boala Celiacă și Alte Diete Fără Gluten

Făina de cocos este natural lipsită de gluten, fiind astfel o alegere excelentă pentru oricine se luptă să urmeze o dietă fără gluten din cauza bolii celiace, intoleranței la gluten sau din preferință personală  de a evita glutenul. Poate fi dificil să urmezi o dietă strictă fără gluten, însă făina de cocos este un ingredient versatil care poate face mai ușor respectarea acestor diete.


Cum să Gătești cu Făină de Cocos

Făina de cocos poate fi utilizată în rețete dulci și sărate. Este neîndulcită și are o ușoară aromă și gust de cocos, însă aceasta se amestecă ușor cu celelalte ingrediente din rețete și nu domină alte arome. Deși are un aspect și o textură ușoară și aerată când este uscată, devine destul de densă când este gătită sau coaptă.

Este recomandat să te asiguri că îndepărtezi eventualele aglomerări ale făinii înainte de gătit, deoarece are tendința de a forma cocoloașe. Poți face acest lucru amestecând-o cu o furculiță pentru a elimina eventualele bule de aer sau bucăți aglomerate.

Este cel mai bine să folosești făina de cocos în combinație cu alte făinuri sau ingrediente auto-levante, cum ar fi ouăle, atunci când coci pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Te întrebi, pot folosi făina de cocos în loc de făina obișnuită?  Cu siguranță poți, dar în funcție de rețetă, este posibil să trebuiască să faci unele modificări la cantitățile de lichide din rețetă. Făina de cocos este bogată în fibră, astfel încât absoarbe multă apă în timpul gătitului. 

Această făină poate fi, de asemenea, folosită singură pentru a îngroșa supele și tocănițele sau pentru a da ingredientele în loc de pesmet. Indiferent cum o folosești, asigură-te că o amesteci bine înainte de a o adăuga în rețete și după ce ai combinat-o cu celelalte ingrediente, pentru a obține cel mai bun produs finit.


Coacerea cu Făină de Cocos

Cauti un înlocuitor pentru făina de prăjituri care este fără gluten și adaugă un gust incredibil oricărei rețete? Poți profita de beneficiile pentru sănătate ale făinei de cocos utilizând-o în aceste rețete:

  • Pâine, cu o textură densă
  • Cupcakes
  • Brioșe
  • Chifle cu scorțișoară
  • Biscuiți
  • Clătite
  • Negrese
  • Gofre
  • Trufe

Atunci când coci cu făină de cocos, este indicat să folosești un raport egal de lichid la făină. Acest lucru înseamnă că vei folosi două linguri de apă pentru fiecare două linguri de făină de cocos. Apa va fi absorbită ușor în timpul procesului de coacere.

Poți folosi și ulei de cocos împreună cu făină pentru a adăuga și mai multe beneficii și pentru a reține umiditatea. Un avantaj al capacității de absorbție a făinii de cocos este că funcționează bine pentru a oferi produselor coapte o calitate densă.

Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă să o folosești ca înlocuitor pentru aproximativ 20% din totalul făinii dintr-o rețetă. Acest lucru înseamnă că, dacă coci cu făină de migdale sau cu făină de grâu germinat, de exemplu, poți înlocui 20% din acele făinuri cu făină de cocos.

Acest lucru adaugă fibră suplimentară, acizi grași mononesaturați  și nutrienți produsului finit fără a altera prea mult textura sau gustul. Doar amintește-ți că trebuie să adaugi lichide suplimentare pentru a compensa. În acest caz, dacă ai înlocuit un sfert de ceașcă de făină de cocos în rețetă, trebuie să adaugi și un sfert de ceașcă în plus de apă sau alt lichid.

Deși majoritatea bucătarilor experimentați nu recomandă utilizarea făinii de cocos singură în rețete, mai ales în copt, unii oameni obțin rezultate pozitive atunci când combină 100% făină de cocos și ouă și le coc împreună.

Deoarece această făină este lipsită de gluten, care obișnuiește să lege ingredientele împreună, oul ia locul glutenului și menține produsul în loc fără a se fărâmița. Poți face brioșe  cu făină de cocos și ou fie dulce, fie sărat, în funcție de preferința ta. Încearcă să adaugi scorțișoară, miere pură și pudră de cacao pentru un desert mai dulce sau ierburi și condimente pentru un mic dejun sărat.

  • Nu utiliza făina de cocos dacă ai alergie la nuci de cocos. Caută asistență medicală dacă experimentezi semnele unei reacții alergice grave.


În concluzie, făina de cocos se dovedește a fi o opțiune versatilă și sănătoasă în bucătărie, oferind beneficii nutriționale semnificative. Indicată pentru diverse diete, de la paleo și keto până la gluten-free, această făină aduce o alternativă savuroasă și plină de fibre la făinile tradiționale. Cu potențiale beneficii pentru sănătate, precum reducerea colesterolului "rău", reglarea metabolismului și încurajarea unei bune funcționări a sistemului digestiv, făina de cocos se integrează cu ușurință în numeroase rețete, aducând un plus de sănătate și savoare. Însă, este important de menționat că, în caz de alergie la nuci de cocos, trebuie evitată utilizarea acestei făini.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.