Endometrioza este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă femeile și una dintre principalele cauze de infertilitate. Cât de comună? Se estimează că peste 190 de milioane de femei din întreaga lume suferă de simptome de endometrioză.

Dacă suferi de durere și disconfort în regiunea de reproducere, endometrioza poate fi motivul. Vestea bună este că există opțiuni de tratament pentru endometrioză pentru a face față acestei afecțiuni incomode. Deoarece există atât de multe opțiuni de tratament și fiecare femeie răspunde diferit la medicamente și suplimente, adesea necesită o perioadă de experimentare pentru a trata endometrioza. Educația este esențială – îți cunoști corpul mai bine decât oricine altcineva, așa că familiarizează-te cu cauzele fundamentale și cu tratamentele (atât convenționale, cât și naturale) înainte de a opta pentru o procedură chirurgicală mai drastică.

Află ce este exact endometrioza, de ce apar simptomele endometriozei și cum le poți trata.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul, similar mucoasei uterului, crește în alte zone ale corpului. Sistemul reproducător feminin include vaginul, uterul, trompele uterine și ovarele. În timpul unui ciclu menstrual normal, ovarele produc hormoni, care semnalează îngroșarea mucoasei uterului. Acesta se numește endometru - membrana mucoasă interioară a uterului. Endometrul se formează în pregătirea pentru a primi un ovul fertilizat. Dacă ovulul nu este niciodată fertilizat, aceasta duce la menstruație sau la pierderea mucoasei.

Pentru persoanele cu endometrioză, țesutul de căptușeală crește în afara uterului. Țesutul deplasat răspunde hormonilor prin îngroșarea și scurgerea cu fiecare ciclu menstrual; totuși, țesutul gros se află în afara uterului și nu poate trece prin vagin și în afara corpului. Fluxul endometrial este apoi blocat și poate provoca inflamație și durere. Adeziunile sau țesutul cicatricial se pot forma și se pot lipi de un organ la altul. Poate chiar provoca închiderea trompelor uterine, ceea ce este un simptom periculos al endometriozei, deoarece poate duce la infertilitate. Un alt simptom înfricoșător al endometriozei este formarea endometriomului - cunoscut sub numele de chisturi întunecate, maronii-roșiatice sau pungi pline de lichid pe ovare care afectează fertilitatea. Endometrioza poate duce, de asemenea, la sângerări anormale.

Se afirmă în studii că 40% până la 60% dintre femeile care au menstruații foarte dureroase au și endometrioză, iar 20% până la 30% dintre femeile care nu pot rămâne însărcinate se crede că au această boală. Este de ajutor să fii în ton cu corpul tău și să cunoști simptomele comune ale endometriozei.

În prezent, nu există un remediu pentru endometrioză, dar sunt folosite diferite tratamente pentru ameliorarea simptomelor. Unele opțiuni de medicamente, cum ar fi terapia hormonală, pot crește riscul de infertilitate și cancer pe termen lung. Dacă simptomele endometriozei devin prea severe, pot fi chiar necesare proceduri chirurgicale.

Din fericire, există remedii naturale pentru endometrioză care pot fi utilizate înainte de a apela la tratamente hormonale sau la proceduri chirurgicale invazive.

Simptome

Deoarece se crede că 2% până la 50% dintre femei au endometrioză „tăcută” – care prezintă doar simptome subtile sau deloc simptome clinice – este important să fii conștientă de simptomele endometriozei. Țesutul endometrial sau implanturile pot crește în exteriorul uterului sau în peretele unei trompe uterine. Boala afectează adesea ovarele, „Pouch of Douglas” – care se află între uter și rect la capătul intestinului – și țesutul conjunctiv din această zonă. Când sunt afectate ovarele sau trompele uterine, femeile se confruntă cu probleme de fertilitate.

Simptomele comune ale endometriozei includ:

•perioade dureroase (cunoscute și sub numele de dismenoree) sau menstruații neregulate

•act sexual dureros

•durere crescută în timpul mișcărilor intestinale

•durere crescută în timpul urinării

•sângerare excesivă

•pete și sângerări între ciclurile menstruale

•digestie dureroasa

•constipație

•greaţă

•dureri cronice ale spatelui inferior și abdominale

•dureri pelvine

•infertilitate

•dureri articulare

•dureri nervoase

•oboseala cronica

•balonare

La multe femei, progresia simptomelor endometriozei este lentă, dezvoltându-se pe parcursul multor ani. Fiecare femeie experimentează o gamă diferită de durere, ceea ce poate face un diagnostic dificil. Durerea începe de obicei în abdomenul inferior și se intensifică în timpul perioadei menstruale sau a actului sexual al femeilor. Pe măsură ce durerea devine mai severă, poate începe să radieze prin abdomenul inferior, spate și picioare - este adesea descrisă ca durere asemănătoare crampei.

Cauze

Cauza principală a endometriozei nu este clară, dar pare să existe o legătură genetică puternică în cadrul familiilor. Suntem de acord că endometrioza nu este contagioasă, deci nu poate fi transmisă prin actul sexual. Endometrioza afectează femeile în anii lor de reproducere. Estimările sugerează că 20% până la 50% dintre femeile care sunt tratate pentru infertilitate au endometrioză. Începerea menstruației devreme în viață, întârzierea sarcinii până la o vârstă mai înaintată, nicio naștere și experimentarea menopauzei mai târziu în viață poate crește, de asemenea, riscul de endometrioză.

Există și alte teorii referitoare la cauzele endometriozei. O astfel de teorie este că fluxul menstrual este susținut în trompele uterine și în cavitatea pelvină și abdominală în timpul menstruației, determinând creșterea țesutului endometrial în afara uterului. O altă posibilitate este metaplazia celomică - atunci când zonele care căptușesc organele pelvine conțin celule primitive care pot crește în alte forme de țesut, cum ar fi celulele endometriale.

Transferul direct al țesuturilor endometriale în timpul procedurilor chirurgicale poate servi, de asemenea, ca o explicație a simptomelor endometriozei. Celulele pot fi transferate prin fluxul sanguin sau prin sistemul limfatic în timpul intervențiilor chirurgicale, cum ar fi operația cezariană sau epiziotomia. Țesutul cicatricial poate conține și celule endometriale care vor crește apoi în afara uterului.

O explicație finală este că există o problemă cu interacțiunea dintre hormonii unei femei sau sistemul ei imunitar. Sistemul nostru imunitar ar trebui să se asigure că țesutul dintr-un anumit organ nu crește în altă parte a corpului, așa că unele celule sunt îndreptate spre sistemul imunitar pentru a permite țesutului endometrial să crească în afara uterului.

Tratamente convenționale

Din păcate, tratamentele convenționale pentru endometrioză pot necesita o perioadă de experimente pentru a găsi ceea ce funcționează. Medicamentele pentru durere sunt de obicei prescrise pentru a trata durerea, dar nu și problema de bază. Tratamentele hormonale, cum ar fi contracepția hormonală sau terapia hormonală, sunt o cale comună pe care o urmăresc medicii. Acestea reglează hormonii, încetinesc creșterea implanturilor endometriale și scad fluxul menstrual. Tratamentele convenționale comune includ:

•Medicamente

1. Lupron

Lupron este o injecție care este utilizată pentru a induce o suprimare hormonală și menstruală la pacienții cu endometrioză, ceea ce duce la atenuarea simptomelor dureroase. Cele mai frecvente reacții adverse includ scăderea tensiunii arteriale, roșeață, durere și arsură la locul injectării, oboseală, dureri de cap, stomac deranjat și dureri musculare.

2. Progestative

Progestinul este un medicament care se comportă ca hormonul feminin progesteron. Progestinele funcționează prin suprimarea creșterii impacturilor endometriale și prin reducerea inflamației induse de endometrioză în cavitatea pelviană.

În timpul tratamentului, femeile își pierd menstruația și capacitatea de a concepe. Femeile care au făcut injecții cu acțiune prelungită pot prezenta întârzieri prelungite în revenirea menstruației după tratament.

Ca toate medicamentele hormonale, există unele efecte secundare comune, inclusiv acnee, balonări, sângerare, disconfort la nivelul sânilor, depresie, oboseală, dureri de cap, stomac deranjat, greață, vărsături și creștere în greutate. Aceste reacții adverse pot fi dificil de trăit, iar unele femei nu pot finaliza un tratament, deoarece le consideră intolerabile.

3. Danazol

Danazolul este un steroid sintetic care servește ca un androgen ușor (hormoni produși de testiculele masculine), dar nu are proprietăți estrogenice sau progestative. Androgenii sunt responsabili de funcționarea sistemului reproducător masculin și de dezvoltarea caracteristicilor masculine, cum ar fi părul facial și o voce profundă.

Danazolul este utilizat pentru a suprima creșterea și dezvoltarea țesutului endometrial. Mediul hormonal cauzat de danazol oprește și menstruația. Deoarece servește ca hormon masculin sintetic, danazolul are efecte secundare androgenice, cum ar fi creșterea în greutate, creșterea părului corporal și acneea, scăderea dimensiunii sânilor, adâncirea vocii, retenția de apă și pielea sau părul gras.

Proceduri chirurgicale

1. Excizie laparoscopică sau Chirurgie de ablație

Chirurgia laparoscopică este cea mai frecventă procedură utilizată de medici pentru tratamentul endometriozei. Chirurgul face o mică incizie pentru a introduce un instrument de vizualizare iluminat numit laparoscop. Acest lucru permite chirurgului să vadă organele interne pentru a căuta semne de endometrioză și pentru a elimina orice implant vizibil de endometrioză și țesut cicatricial care poate provoca durere sau infertilitate. Dacă se găsește un chist, acesta este, de asemenea, îndepărtat.

În timpul procedurii, abdomenul pacientului este umflat cu gaz, care împinge peretele abdominal departe de organe, astfel încât chirurgul să poată vedea clar. Țesutul cicatricial sau implanturile sunt îndepărtate prin tăierea lor (excizie) sau distrugerea lor cu dorada sau curent electric (ablație). Ablația este de obicei utilizată pe leziuni foarte mici, cu excizia ca tehnică preferată pentru leziunile mari, deoarece implică mai puține riscuri.

Riscurile intervenției chirurgicale laparoscopice includ infecția pelvină, sângerarea necontrolată, formarea de țesut cicatricial și afectarea intestinului, vezicii urinare sau uretere.

2. Histerectomie

O histerectomie este îndepărtarea chirurgicală a uterului prin peretele abdominal sau vagin. O histerectomie totală implică îndepărtarea întregului uter, inclusiv corpul uterului și colul uterin. O histerectomie subtotală este îndepărtarea uterului, dar nu a colului uterin. Alte organe pot fi, de asemenea, îndepărtate în timpul unei histerectomii, inclusiv ovarele și trompele uterine.

O histerectomie nu garantează ameliorarea tuturor simptomelor endometriozei, deoarece poate rămâne țesut endometrial în interiorul corpului după îndepărtarea uterului. Potrivit unei recenzii din 2014 publicată în Facts, Views & Vision în ObGyn, a fost raportată o rată ridicată de recurență de 62% în stadiile avansate ale endometriozei, în care ovarele au fost conservate. Pe baza celor 77 de articole care au fost identificate pentru revizuire, excizia incompletă a endometriozei este motivul cel mai predominant din literatură pentru reapariția simptomelor endometriozei.

Endometrioza crește riscul de cancer?

Cercetările sugerează că femeile cu endometrioză au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian, mamar și endometrial. Potrivit unui studiu publicat în Obstetrică și Ginecologie, incidența cancerului endometrial a crescut cu 21% din 2008, iar rata mortalității a crescut cu peste 100% în ultimele două decenii.

Cancerele endometriale, ovariane și de sân sunt asociate cu mai mulți factori de risc, cum ar fi paritatea scăzută, infertilitatea, menstruația la o vârstă fragedă și prezentarea simptomelor menopauzei la o vârstă târzie.

O analiză științifică efectuată în Italia a investigat posibilul rol al endometriozei și al infertilității în creșterea riscului de cancer. Multe studii au arătat că femeile afectate de infertilitate pot fi mai expuse riscului de cancer endometrial, în special dacă sunt afectate de tulburări ovulatorii. În plus, infertilitatea și endometrioza sunt acum adesea tratate cu dispozitive medicale care ar putea, prin ele însele, să modifice mediul hormonal al corpului unei femei și să servească drept cofactori în schimbările celulare către dezvoltarea cancerului.

Cercetătorii concluzionează că nu există răspunsuri ferme despre efectele precise ale infertilității și endometriozei și ale tratamentelor lor asupra riscului de cancer, dar sunt necesare studii suplimentare care implică participanții care urmează tratamente medicamentoase pentru fertilitate și tratamente pentru tulburările ovulatorii.

Un alt studiu publicat în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie a urmărit înregistrările a 20.686 de femei spitalizate cu endometrioză în perioada 1969-1983 și Registrul național suedez al cancerului până în 1989 pentru a identifica diagnosticele ulterioare de cancer. 55% dintre aceste femei au suferit operații ginecologice ca urmare a diagnosticului de endometrioză.

După urmărirea acestor subiecți timp de peste 11 ani, s-au observat riscuri semnificative de cancer în exces pentru cancerul de sân, cancerul ovarian și afecțiunile maligne hematopoietice. Riscul de cancer ovarian a fost deosebit de ridicat în rândul subiecților cu un istoric de lungă durată de endometrioză ovariană. Cercetătorii sugerează că, pe baza acestor constatări, ar trebui acordată o atenție suplimentară riscului de cancer mamar, ovarian și hematopoietic în rândul femeilor cu endometrioză și să exploreze posibilele motive hormonale și imunologice ale riscurilor excesive. Din cauza acestui risc crescut de cancer care este evident în mai multe studii, femeile cu endometrioză ar trebui să fie mai vigilente. Asigură-te că faci teste de cancer, cum ar fi mamografii. Acordă atenție corpului tău și fii conștientă de semnele timpurii ale cancerului ovarian, cum ar fi balonare, dureri pelvine sau abdominale, dificultăți de a mânca și nevoia frecventă de a urina. Discută cu medicul despre riscul crescut de cancer și stabilește un plan de prevenire, cum ar fi reducerea stresului, o dietă sănătoasă și antiinflamatoare și antrenarea în exerciții fizice.

Modalități naturale de a ameliora simptomele

1. Dieta Sănătoasă

Când încerci să ameliorezi simptomele endometriozei în mod natural, începe prin a elimina alimentele care duc la inflamație. Acestea includ lactate, alimente procesate, zaharuri rafinate, cofeina și carbohidrați. Elimină aceste alimente din dieta ta timp de cel puțin trei săptămâni, acordând o atenție deosebită schimbării corpului tău pe parcursul procesului. Alcoolul, soia și alte alimente bogate în estrogeni ar trebui, de asemenea, eliminate din dieta ta din cauza efectelor lor estrogenice.

Potrivit unei recenzii publicate în Reproductive Biomedicine Online, femeile cu endometrioză par să consume puține legume și acizi grași omega-3 și mai multă carne roșie, cafea și grăsimi trans. Testarea alergiilor poate fi, de asemenea, benefică pentru a afla ce alimente duc la inflamație în organism.

Este important să urmezi o dietă antiinflamatoare atunci când ai de-a face cu endometrioza. Un studiu din 2004 publicat în Human Reproduction a constatat că există o reducere semnificativă a riscului de a dezvolta endometrioză la femeile care consumă legume verzi și fructe proaspete. Asta înseamnă că este o idee bună să incluzi aceste alimente antiinflamatoare super benefice, cum ar fi legumele cu frunze verzi, țelina, sfecla, afinele, somonul, bulionul de oase, nucile precum migdale, nuci, nuci pecan, nuci de macadamia, nuci braziliene, semințele de in și de chia, leguminoase precum năut, mazăre, linte și fasole, și multe altele.

Alimentele bogate în magneziu ajută, de asemenea, la calmarea uterului și la reducerea durerii. Acestea includ semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui, de in, de chia, fasolea neagră, fructele deshidratate, avocado, migdalele, caju, fistic, bananele, năutul, quinoa și spanacul. Mai multe despre rolul magneziului în organism și ce alimente să consumi pentru un aport optim poți afla aici: https://driedfruits.ro/blog/de-ce-avem-nevoie-de-magneziu-si-ce-alimente-sa-consumam-pentru-un-aport-optim

Alimentele bogate în fier sunt, de asemenea, importante, deoarece completează pierderea de fier din organism, care este rezultatul sângerării în exces. Unele alimente care conțin fier includ ficatul, friptura de vită, fasolea marina, fasolea neagră, lintea, năutul, mazărea, quinoa, semințele de dovleac, susan, in, fisticul, caju-ul, germeni de grâu, ovăzul, spanacul, gălbenușul de ou, prunele uscate, anghinarea și verdeața.

Mai multe despre alimentele bogate în fier și prevenirea anemiei poți afla aici: https://driedfruits.ro/blog/cele-mai-bune-alimente-pentru-a-preveni-anemia

  • În plus, poți reduce inflamația, ameliora durerile articulare și musculare și poți regla producția de hormoni cu alimente omega-3. Adaugă în dieta ta semințe de in, semințe de chia, semințe de cânepă, nuci, caju, fasole boabe, somon, păstrăv, ton, sardine, hamsii și macrou.
  • Mai multe despre importanța acizilor grași omega-3 și alimente bogate în aceștia poți afla aici: https://driedfruits.ro/blog/importanta-acizilor-grasi-omega3-pentru-sanatate

Dacă suferi de constipație ca simptom al endometriozei, consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi quinoa, legumele, orezul brun, fructele de pădure, nuca de cocos, smochinele, anghinarea, mazărea, bamele, napii și dovleceii ghindă. De aici poți afla sfaturi și dietă pentru ameliorarea constipației: https://driedfruits.ro/blog/sfaturi-si-dieta-pentru-constipatie

2. Suplimente

Există anumite suplimente care pot aduce beneficii persoanelor care suferă de endometrioză - cum ar fi crema cu progesteron, ulei de pește, vitex, ciulin de lapte și multe altele.

Pycnogenol este un extract francez de scoarță de pin maritim care a fost folosit ca remediu natural pentru tratarea endometriozei. Într-un studiu publicat în Journal of Reproductive Medicine, 58 de femei cu endometrioză au fost urmărite la 4, 12, 24 și 48 de săptămâni după începerea tratamentului pentru a verifica simptomele endometriozei. Treizeci și doi de pacienți din grupul de tratament cu picnogenol au luat 60 de miligrame oral pe zi timp de 48 de săptămâni. Ceilalți 26 de pacienți au fost tratați în mod standard, utilizând agonist al hormonului de eliberare a gonadotropinei. Tratamentul cu picnogenol a redus încet, dar constant simptomele endometriozei, în timp ce tratamentul cu hormonoterapie a redus simptomele mai eficient la început, dar la 24 de săptămâni după încheierea tratamentului, scorurile au sugerat o reapariție a semnelor. Nu a existat nicio influență asupra ciclurilor menstruale sau a nivelului de estrogen cu tratamentul cu pcynogenol, în timp ce menstruația și nivelurile de estrogen au scăzut cu terapia hormonală. Cercetătorii au concluzionat că picnogenolul servește ca alternativă terapeutică la terapia hormonală în tratamentul endometriozei.

De asemenea, poți lua zilnic 50 de miligrame de complex de vitamine B pentru a echilibra nivelul hormonilor. Vitaminele B sunt benefice pentru sănătatea generală și reduc toxicitatea în organism, susținând funcția celulară. De asemenea, reglează și echilibrează organele corpului și susțin imunitatea sănătoasă. Vitamina B6, de exemplu, ameliorează durerea cronică, îmbunătățește starea de spirit și crește nivelul de energie.

3. Acupunctura

Un studiu realizat la Harvard Medical School a constatat că acupunctura în stil japonez poate fi o terapie adjuvantă eficientă, sigură și bine tolerată pentru durerile pelvine asociate endometriozei.

Pentru studiu, au fost analizate 18 femei tinere, cu vârste cuprinse între 12 și 22 de ani, cu dureri pelvine cronice legate de endometrioză diagnosticată laparoscopic. Participanții din grupul de acupunctură activă au experimentat cu 62% mai puțină durere după patru săptămâni, ceea ce a diferit semnificativ de reducerea medie a grupului de control.

4. Uleiuri esențiale

Uleiul de ricin poate fi folosit pentru a stimula funcția imunitară și pentru a calma digestia, iar pachetele de ulei de ricin pot fi folosite pe abdomenul inferior și zona pelviană pentru a reduce durerea și inflamația.

În plus, salvia ajută la echilibrarea hormonilor în mod natural și s-a descoperit că reduce eficient durerea și crampele atunci când este aplicată local. Aplică două până la patru picături local pe abdomen, apoi aplică o compresă caldă peste zonă pentru a calma durerea.


Așadar, simptomele endometriozei apar, din păcate, la un procent mare de femei de vârstă reproductivă, dar există alternative pe care le poți adopta pentru a preveni și trata această boală. Primul pas este cunoașterea și identificarea simptomelor, astfel încât să poți găsi metodele adecvate de tratament.

Dacă adopți o dietă antiinflamatoare și consumi suplimente benefice, poți reduce endometrioza - așa cum este cazul în majoritatea afecțiunilor. În plus, acupunctura și uleiurile esențiale pot face minuni și, combinând aceste patru remedii naturale, poți ajuta la evitarea intervențiilor chirurgicale inutile și periculoase. Deși nu există nici un tratament, dacă urmezi acești pași, poți gestiona, trata și chiar preveni ca simptomele endometriozei să devină o piedică majoră în viața ta.

Totuși, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar unele din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.