- Este untul de arahide rău pentru tine?
Aceasta este, de fapt, o întrebare comună și există unele concepții greșite
atunci când vine vorba de datele nutriționale ale untului de arahide. Răspunsul
este... da și nu. Depinde de calitate, cât de mult consumați și cu ce îl mâncați.
Uneori, untul de arahide poate fi un
aliment mortal pentru metabolism, dar, din nou, este un ingredient popular în
mai multe idei de gustări sănătoase. Pentru a tăia confuzia, să aruncăm o
privire la beneficiile potențiale ale untului de arahide, împreună cu
dezavantajele.
Apoi, veți putea adăuga untul de arahide
la dieta dvs. într-un mod sănătos, dar plăcut.
Date nutriționale
Untul de arahide este o sursă bună de
proteine și micronutrienți, inclusiv magneziu, fosfor, zinc și vitamine B. Pe
de altă parte, este relativ bogat în calorii, are unele grăsimi saturate, conține
ceva zahăr, iar produsele cu adaos de sare au o cantitate bună de sodiu.
Două linguri (aproximativ 32 de grame) de
unt de arahide stil smooth cu sare conțin aproximativ următoarele:
- 188 calorii
- 6,4 grame de carbohidrați
- 8 grame proteine
- 16 grame grăsime
- 1,9 grame fibre
- 0,5 miligrame mangan (23% DZ)
- 4,3 miligrame niacină (21% DZ)
- 2,9 miligrame vitamina E (14 % VZ)
- 49 miligrame magneziu (12 % VZ)
- 115 miligrame fosfor (11 % VZ)
- 0,2 miligrame vitamina B6 (9 % VZ)
- 0,2 miligrame cupru (8 % VZ)
- 208 miligrame potasiu (6 % VZ)
- 0,9 miligrame zinc (6 % VZ)
- 23 micrograme folat (6 % VZ)
- 147 miligrame sodiu (6 % VZ)
- 0,3 miligrame acid pantotenic (3 % VZ)
- 1,8 micrograme seleniu (3 % VZ)
- 0,6 miligrame fier (3 % VZ)
Există unele beneficii potențiale pentru
sănătate ale untului de arahide, mai ales dacă mâncați un produs de înaltă
calitate, fără ingrediente adăugate, precum zahăr, sare sau conservanți.
1. Îmbunătățește sațietatea
Deoarece furnizează proteine, grăsimi și
fibre, alunele și alte nuci ajută la îmbunătățirea sațietății, astfel încât vă puteți simți satisfăcuți pentru o
perioadă mai lungă de timp după ce ați consumat o masă sau o gustare cu unt de
arahide. Atunci când este consumat cu moderație, untul de arahide poate
sprijini pierderea și menținerea în greutate.
Un studiu a constatat că atunci când nucile au fost
incluse în dietele adulților, aceasta a îmbunătățit pierderea în greutate.
Cercetătorii au concluzionat că, atunci când sunt consumate cu moderație,
nucile sporesc palatabilitatea și calitatea nutrienților fără a reprezenta o
amenințare pentru creșterea în greutate.
2. Bogat în micronutrienți
Untul de arahide furnizează o serie de
micronutrienți care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Este o sursă
bună de:
- mangan
- magneziu
- fosfor
- niacină
- vitamina B6
- zinc
- folat
- vitamina E
Aceste vitamine și minerale susțin
sănătatea cardiovasculară, reduc inflamațiile, promovează sănătatea oaselor și
susțin funcția cognitivă sănătoasă.
Magneziul, de exemplu, ajută la menținerea
unei tensiuni arteriale sănătoase, la atenuarea sau prevenirea migrenelor, la
ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual și la normalizarea nivelului
de zahăr din sânge.
În plus, cercetările indică faptul că
niacina, sau vitamina B3, ajută la prevenirea unor afecțiuni precum
colesterolul LDL ridicat, artrita și diabetul.
3. Sursă bună de proteine
Cercetările arată că atunci când faceți
culturism sau vă angajați în exerciții fizice regulate, este important să
introduceți ingrediente bogate în proteine în mesele dvs. în fiecare zi.
Unturile de nuci sunt unele dintre cele mai bune alimente pe bază de plante
pentru un impuls rapid de proteine înainte sau după un antrenament.
Nutriția cu unt de arahide este, de
asemenea, o sursă de calorii, sau energie, care este utilizată de organism
pentru a vă alimenta prin intermediul unei sesiuni intense.
În plus față de beneficiile lor pentru
sănătate în ceea ce privește exercițiile fizice și recuperarea musculară,
proteinele pe bază de plante ne ajută să ne protejăm împotriva afecțiunilor
cardiace, reduc inflamația, ajută la scăderea în greutate și promovează
longevitatea.
4. Ajută la gestionarea zahărului din
sânge
Un studiu din 2021 a constatat că în
rândul adulților prediabetici supraponderali, un produs de gustare pe bază de
nuci este o alternativă mai sănătoasă la un produs pe bază de cereale cu același
număr de calorii.
Produsul pe bază de nuci determină un
răspuns glicemic mai scăzut, chiar și la adulții cu risc ridicat,
supraponderali și prediabetici, potrivit studiului.
De ce cateodată nu este sănătos?
Deși consumul moderat de unt de arahide
prezintă unele beneficii pentru sănătate, există și unele dezavantaje de care trebuie să țineți cont înainte de a
pregăti lingura.
1. Prea multe grăsimi Omega-6
Pentru început, majoritatea oamenilor consumă
mult prea multe grăsimi omega-6 în
dietele lor de zi cu zi și nu suficient acizi grași omega-3. Amintiți-vă,
grăsimile omega-3 ajută la reducerea inflamației, în timp ce prea multe grăsimi
omega-6 provoacă inflamație.
Untul de arahide este bogat în grăsimi
omega-6 și sărac în grăsimi omega-3, ceea ce poate cauza un raport
dezechilibrat, mai ales dacă este consumat în exces.
Un studiu realizat în 2002 de Centrul
pentru Genetică, Nutriție și Sănătate a concluzionat că „dietele occidentale
sunt deficitare în acizi grași omega-3 și au cantități excesive de acizi grași
omega-6 în comparație cu dieta cu care au evoluat ființele umane și au fost
stabilite tiparele lor genetice”.
Raportul este adesea de până la 20:1
între grăsimile omega-6 și grăsimile omega-3, ceea ce este uimitor, având în
vedere că un raport ideal sănătos este de aproape 2:1. Conform studiului:
Cantitățile excesive de acizi grași
polinesaturați omega-6 (PUFA) și un raport omega-6/omega-3 foarte ridicat, așa
cum se găsește în dietele occidentale actuale, favorizează patogeneza multor
boli, inclusiv bolile cardiovasculare, cancerul și bolile inflamatorii și
autoimune, în timp ce nivelurile crescute de PUFA omega-3 (un raport
omega-6/omega-3 scăzut) exercită efecte supresive.
2. Arahidele conțin adesea mucegai și
provoacă alergii
A doua problemă este că majoritatea
arahidelor sunt cultivate pe pământ. Acestea devin foarte umede, iar multe
dintre ele conțin micotoxine sau mucegai - iar mucegaiul duce și la alte
probleme de sănătate.
Prezența mucegaiului este unul dintre
factorii care provoacă alergii alimentare sau reacții imune inflamatorii la aceste
tipuri de alimente.
3. Este bogat în calorii și grăsimi
Untul de arahide întins pe un măr sau pe
pâine germinată este considerat o alegere de gustare sănătoasă, dar numai
atunci când te limitezi la
cantități mai mici și folosești o marcă de înaltă calitate. Amintiți-vă că două
linguri au peste 180 de calorii, astfel încât o gustare rapidă se poate
transforma într-un moment bogat în calorii fără ca măcar să vă dați seama.
Cum să îl consumați sănătos
Pentru a consuma untul de arahide pentru
beneficiile sale pentru sănătate, iată câteva sfaturi:
1. Cumpărați organic
În primul rând, atunci când cumpărați
arahide, asigurați-vă că cumpărați o marcă organică certificată și, în mod
ideal, un tip de arahide numit Valencia sau Jungle. Acestea nu sunt de obicei
cultivate în umezeala solului. Ele sunt de obicei cultivate în tufișuri de pe
pământ sau mai sus, iar asta elimină problema cu mucegaiul.
În plus, nucile Valencia conțin grăsimi
mononesaturate care scad trigliceridele și au toți cei nouă aminoacizi esențiali
și antioxidantul resveratrol. Resveratrolul este un antioxidant puternic care
luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi în timpul funcțiilor
corporale zilnice, cum ar fi mâncatul și exercițiile fizice.
2. Consumați cu alimente Omega-3
Al doilea lucru care poate face de fapt
untul de arahide sănătos este să îl consumi cu grăsimi omega-3. Puteți adăuga
un pic de ulei de semințe de in benefic sau puteți lua un supliment de ulei de
pește omega-3 atunci când consumați unt de arahide. Acest lucru vă va ajuta să
mențineți un raport sănătos de omega-6 la omega-3 în dieta dumneavoastră.
3. Consumați cu moderație
Din cauza conținutului său de calorii și
grăsimi saturate, savurarea untului de arahide cu moderație este cea mai bună.
Este un ingredient util pentru gustările și mesele în familie, atâta timp cât
nu exagerați.
Rămâneți la o lingură sau mai puțin pe
porție.
Riscuri și efecte secundare
Dacă nu aveți o alergie la arahide, atunci consumul moderat de unt de arahide este considerat sigur și chiar sănătos. Dacă prezentați simptome de alergie sau sensibilitate, cum ar fi mâncărime, urticarie, congestie, greață sau senzație de furnicături, încetați imediat să consumați unt de arahide.
Lasa un comentariu