Scorțișoara este un condiment puternic care a fost utilizat în scopuri medicinale în întreaga lume de mii de ani. Este încă folosită zilnic în multe culturi datorită numeroaselor beneficii  fără a menționa gustul său distinctiv dulce și încălzitor, precum și ușurința de utilizare în rețete.

Destul de interesant, cercetătorii au descoperit că acest condiment ocupă locul 1 din 26 dintre cele mai populare ierburi și condimente din lume în ceea ce privește nivelurile sale de antioxidanți protectori. De asemenea, se laudă cu o gamă largă de alte beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antibacteriene, antifungice și antidiabetice.

De fapt, scorțișoara este făcută din coaja arborelui Cinnamomum verum (sau Cinnamomum zeylanicum). Această coajă conține mai mulți compuși speciali care sunt responsabili pentru multele sale proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv cinamaldehidă, acid cinamic și cinamat.

 

Beneficii pentru sănătate

Fiind unul dintre cele mai vechi condimente din lume, scorțișoara a fost utilizată de mult timp pentru proprietățile sale vindecătoare ca element de bază în multe forme de medicină holistică și tradițională. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale acestui condiment.

 

1. Bogată în antioxidanți

Scorțișoara este plină de antioxidanți protectori care reduc deteriorarea provocată de radicalii liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire. De fapt, cercetătorii au identificat până în prezent cel puțin 41 de compuși protectori diferiți în cadrul condimentului.

Conform scării ORAC (Capacitatea de Absorbție a Radicalilor de Oxigen) , care este utilizată pentru a măsura concentrația de antioxidanți din diferite alimente, scorțișoara ocupă locul 7 din toate alimentele, ierburile și condimentele. S-a demonstrat că are o putere antioxidantă mai mare decât ierburile consumate frecvent, cum ar fi cimbrul, usturoiul și rozmarinul.

Beneficiile scorțișoarei pentru sănătate sunt atribuite conținutului său de câțiva antioxidanți specifici, inclusiv polifenoli, acid fenolic și flavonoide. Acești compuși lucrează pentru a combate stresul oxidativ din organism și s-a constatat că ajută la prevenirea bolilor cronice.

Diferiții antioxidanți prezenți în condiment ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism și previn stresul oxidativ. De asemenea, ajută la limitarea acumulării de oxid nitric în sânge și previne peroxidarea grăsimilor, ambele putând crește riscul de tulburări cerebrale, cancer, boli de inimă și alte condiții cronice.

 

2. ReduceInflamația

Antioxidanții din scorțișoară pot ajuta la ameliorarea inflamației, ceea ce ar putea reduce riscul de boli de inimă, cancer, declin cognitiv și altele. Cercetătorii au identificat multe tipuri diferite de flavonoide în condiment, toate fiind extrem de eficiente în lupta împotriva nivelurilor periculoase de inflamație din corp.

Deoarece acest condiment puternic reduce umflăturile și previne inflamația, poate fi de asemenea benefic în managementul durerii. De fapt, studiile arată că ajută la reducerea durerilor musculare, scade durerea menstruală, reduce severitatea reacțiilor alergice și ameliorează și alte simptome de durere asociate cu înaintarea în vârstă.


3. Protejează sănătatea inimii

Studiile arată că unul dintre cele mai importante beneficii ale scorțișoarei pentru sănătate este capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea inimii. De fapt, s-a demonstrat că reduce mai mulți dintre cei mai comuni factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelurile ridicate de colesterol, nivelurile ridicate de trigliceride și tensiunea arterială mare, pentru a menține inima sănătoasă și puternică.

De asemenea, s-a constatat că reduce tensiunea arterială ridicată, care este un alt factor de risc pentru bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.

Cercetările arată că este un coagulant sanguin util și poate opri sângerarea excesivă ajutând corpul să formeze cheaguri de sânge. Scorțișoara îmbunătățește de asemenea circulația și repararea țesuturilor, ceea ce poate fi deosebit de util pentru regenerarea țesutului cardiac, pentru a ajuta la lupta împotriva atacurilor de cord, bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale.


4. Stabilizează nivelul zahărului din sânge

Scorțișoara este bine cunoscută pentru efectele sale antidiabetice, motiv pentru care este considerată unul dintre cele mai bune alimente pentru diabetici. Cercetările indică faptul că poate scădea nivelurile de zahăr din sânge și îmbunătăți sensibilitatea la insulină, hormonul care ajută la transportul zahărului din sânge în țesuturi pentru a menține nivelurile de zahăr din sânge echilibrate.

Studiile sugerează că scorțișoara pentru diabet poate bloca activitatea mai multor enzime digestive pentru a încetini absorbția zahărului în sânge după o masă bogată în carbohidrați. Din acest motiv, cercetătorii cred că persoanele cu diabet de tip 2 ar putea experimenta efecte pozitive semnificative asupra markerilor de zahăr din sânge prin suplimentarea cu extract de scorțișoară.


5. Protejează funcțiile cerebrale

Deoarece este bogată în antioxidanți, cercetările arată că acest condiment poate îmbunătăți funcția cerebrală și poate ajuta la apărarea împotriva dezvoltării tulburărilor neurologice, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer.

Deși studiile pe oameni lipsesc, studiile in vitro arată că scorțișoara ajută la blocarea acumulării unui anumite proteine în creier pentru a reduce riscul bolii Alzheimer. De asemenea, s-a demonstrat că protejează neuronii împotriva stresului oxidativ pentru a reduce riscul de inflamație și deteriorare celulară în modele animale, ceea ce poate ajuta la păstrarea funcției cerebrale și la prevenirea declinului cognitiv.


6. Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Datorită capacităților sale antioxidante, scorțișoara poate proteja împotriva deteriorării ADN-ului, mutației celulare și creșterii tumorilor canceroase. Studiile au dezvăluit că beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei provin dintr-un compus numit cinamaldehidă, care poate inhiba creșterea tumorilor și proteja ADN-ul împotriva deteriorării, totodată eliminând celulele canceroase.

 

Acest lucru este deosebit de adevărat în cazul colonului. Studiile arată că poate îmbunătăți sănătatea colonului, ceea ce ar putea reduce riscul de cancer de colon.

Scorțișoara este acum investigată ca un aliment natural de combatere a cancerului datorită puternicelor sale capacități antioxidante și ar putea fi un supliment util pentru cei cu un risc mai mare de cancer.


7. Combate infecțiile și virusurile

Există multe beneficii potențiale ale scorțișoarei când vine vorba de apărarea organismului de boli. Conține proprietăți naturale antimicrobiene, antibiotice, antifungice și antivirale, iar uleiurile sale esențiale conțin compuși puternici care stimulează sistemul imunitar.

Din acest motiv, este utilizată în multe culturi pentru a ajuta în mod natural la combaterea infecțiilor și virusurilor dăunătoare. În special, uleiul de scorțișoară poate proteja, de asemenea, împotriva infecțiilor bacteriene, care pot cauza afecțiuni precum răceala comună, amigdalita și pneumonia.

 

8. Îmbunătățește igiena orală

Cercetările arată că beneficiile scorțișoarei pentru igiena orală pot proteja împotriva anumitor tulpini de bacterii care cauzează respirație urât mirositoare, carii dentare, cavități și infecții orale. Uleiurile esențiale din scorțișoară au proprietăți antibacteriene puternice și pot fi folosite pentru a combate în mod natural bacteriile din gură, acționând ca o apă de gură naturală.

Similar cu menta, unul dintre beneficiile pentru sănătate ale scorțișoarei este că poate fi, de asemenea, folosită ca agent natural de aromatizare în gume de mestecat datorită gustului său răcoritor. Deoarece elimină bacteriile orale, condimentul are capacitatea de a combate respirația urât mirositoare fără a adăuga substanțe chimice în organism.

Din acest motiv, a fost, de asemenea, folosită tradițional ca pudră de dinți și un remediu natural pentru durerile de dinți, problemele dentare și aftele bucale.


9. Previne candidoza

Cercetările sugerează că proprietățile antifungice puternice ale scorțișoarei ar putea fi eficiente în tratarea și prevenirea creșterii excesive a candidozei în tractul digestiv. S-a demonstrat că reduce cantitățile de candida albicans periculoasă, care este drojdia ce cauzează supraproducția de candida și poate provoca o serie de probleme digestive și autoimune.

Un alt beneficiu pentru sănătate al scorțișoarei studiat este că ajută la controlul nivelurilor de zahăr din sânge. O dietă bogată în carbohidrați rafinați poate crește cantitatea de zahăr din tractul digestiv și poate fi asociată cu un risc crescut de candidoză.

 

10. Beneficii pentru sănătatea pielii

Beneficiile potențiale ale scorțișoarei pentru piele se bazează pe proprietățile sale antibiotice și antimicrobiene, care pot ajuta la protejarea pielii împotriva iritațiilor, erupțiilor cutanate, reacțiilor alergice și infecțiilor. Un studiu indică faptul că aplicarea uleiului esențial de scorțișoară direct pe piele poate fi utilă în reducerea inflamației, umflăturilor, durerii și roșeaței.

Unul dintre beneficiile combinării scorțișoarei cu mierea, un alt ingredient antimicrobian, este că utilizarea ambelor împreună poate îmbunătăți și mai mult sănătatea pielii și poate fi benefică pentru acnee, rozacee și alergii cutanate. Poți adăuga fie miere crudă, fie miere Manuka pentru un relief suplimentar al pielii.

 

11. Reduce simptomele alergiilor

Cei cu alergii pot găsi alinare datorită multitudinii de compuși benefici încorporați în acest condiment. De fapt, poate ajuta la combaterea simptomelor comune ale alergiilor, deoarece s-a demonstrat că reduce inflamația și combate reacțiile la histamină în multe modele animale.

 

12. Îndulcește rețetele fără zahăr

Datorită gustului său natural dulce, adăugarea de scorțișoară în alimente și rețete te poate ajuta să reduci cantitatea de zahăr pe care o folosești în mod normal, scăzând efectiv încărcătura glicemică a mesei tale. Deja are efecte antidiabetice care încetinesc absorbția zahărului și poate ajuta la controlul poftei de mâncare stabilizând nivelul zahărului din sânge, dar utilizarea condimentului pentru gustul său natural dulce este încă un beneficiu adăugat care poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge. Este un îndulcitor grozav pentru persoanele cu sensibilitate la insulină.

Nu conține zahăr adăugat și are calorii minime, dar este bogat în multe nutrienți, ceea ce îl face un adaos extrem de sănătos la multe mese.

Încearcă să folosești scorțișoara în cafea, ceai, produse de patiserie, iaurt, pe fructe sau în ovăz în loc să adaugi zahăr suplimentar. Acest lucru te poate ajuta să reduci aportul de zahăr și să tai calorii suplimentare pentru a ajuta la pierderea în greutate și la lupta împotriva candidozei, diabetului și a energiei scăzute.

 

13. Acționează ca un conservant natural

Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute ale pudrei de scorțișoară este că poate fi folosită pentru a conserva alimentele. Datorită capacităților sale antibacteriene și ca antioxidant, cercetările subliniază că poate fi utilizată ca un conservant în multe alimente fără necesitatea de chimicale sau ingrediente artificiale.

Un studiu recent a raportat că atunci când pectina din fructe a fost acoperită cu extract de frunze de scorțișoară, a prezentat activități antioxidante și antibacteriene ridicate și a rămas proaspătă pentru mai mult timp. Deține, de asemenea, activități anti-tirosinază, care pot fi utile în oprirea decolorării fructelor și legumelor pe măsură ce acestea se oxidează și încep să se strice.

 

Informații nutriționale

Puțină scorțișoară poate avea un impact mare, iar proprietățile sale antioxidante sunt ceea ce o fac deosebit de benefică pentru includerea în dieta ta. Chiar și jumătate de linguriță pe zi poate avea efecte pozitive asupra nivelurilor de zahăr din sânge, digestiei, imunității și multe altele.

O lingură de scorțișoară măcinată (aproximativ 7.8 grame) conține aproximativ:

  • Calorii: 19.3
  • Carbohidrați totali: 6.3 g
  • Fibre: 4.1 g
  • Zahăr: 0.2 g
  • Grăsimi totale: 0.1 g
  • Grăsimi saturate: 0.03 g
  • Grăsimi polinesaturate: 0.01 g
  • Grăsimi trans: 0 g
  • Proteine: 0.3 g
  • Sodiu: 0.8 mg (0.03% VZ*)
  • Mangan: 1.4 mg (61% VZ)
  • Calciu: 78 mg (6% VZ)
  • Fier: 0.6 mg (3% VZ)
  • Vitamina K: 2.4 mcg (2% VZ)

*Valoare zilnică: Procentele sunt bazate pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.

Pe lângă nutrienții enumerați mai sus, acest condiment comun conține și o mică cantitate de vitamina E, niacină, vitamina B6, magneziu, potasiu, zinc și cupru.

 

Când este folosită cu moderație, scorțișoara este în general sigură și poate fi consumată cu un risc minim de efecte secundare.

Cu toate acestea, cercetările arată că cantitățile mari de condiment — în special scorțișoara cassia — pot provoca mai multe simptome adverse. Aceasta se datorează prezenței unui compus numit cumarină, care s-a demonstrat că provoacă daune ficatului în cantități mari.

În timp ce scorțișoara Ceylon conține doar cantități infime, scorțișoara cassia este mult mai bogată în cumarină. Consumul excesiv de cumarină găsită în scorțișoara cassia a fost, de asemenea, legat de alte probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de dezvoltare a cancerului.

Datorită proprietăților sale antidiabetice, scorțișoara poate contribui, de asemenea, la niveluri scăzute ale zahărului din sânge, mai ales dacă deja iei medicamente care scad zahărul din sânge. Consumul de scorțișoară a fost, de asemenea, asociat cu probleme de respirație și afte bucale la unele persoane.

 

Acest condiment nu este cunoscut pentru a cauza reacții negative sau alergii, mai ales când este folosit în cantități mici, așa cum se întâmplă cel mai des. Uneori, atunci când iei suplimente sau folosești ulei esențial de scorțișoară, este posibil să iei prea mult, ceea ce poate interfera cu alte medicamente și condiții medicale.

Scorțișoara poate deveni periculoasă dacă iei prea multe suplimente de scorțișoară, mai ales dacă ești însărcinată sau alăptezi, ai diabet, ai boală de ficat sau ai avut recent o intervenție chirurgicală. Asigură-te întotdeauna că citești doza recomandată de extracte de scorțișoară și alte extracte pe bază de plante și nu consuma mai mult decât este recomandat fără a vorbi mai întâi cu medicul tău pentru a evita complicațiile.

În plus, dacă folosești ulei esențial de scorțișoară, s-ar putea să vrei, de asemenea, să testezi o mică porțiune a pielii tale pentru a verifica mai întâi iritațiile și reacțiile alergice înainte de a folosi cantități mai mari pentru a preveni efectele secundare negative sau reacțiile alergice.