Cancerul de colon, numit și cancer colorectal atunci când afectează și rectul, este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer. Al treilea cel mai frecvent cancer (după cancerul de sân și cel pulmonar), aproximativ 4,4% dintre bărbați (1 din 23) și 4,1% dintre femei (1 din 25) vor fi diagnosticați cu cancer colorectal pe parcursul vieții. Când numărul de bărbați și femei este combinat, aceasta este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer.

Altceva care este alarmant? Ratele cancerului colorectal sunt chiar în creștere în rândul tinerilor. 

Se crede că doar aproximativ 5% dintre cazurile de cancer de colon sunt moștenite, ceea ce înseamnă că este foarte probabil să poți face multe pentru a te proteja. Din fericire, în general, rata persoanelor diagnosticate cu cancer de colon sau rectal în fiecare an continuă să scadă, în mare parte pentru că mai mulți oameni sunt supuși unui screening și, de asemenea, își schimbă factorii de risc legați de stilul de viață, inclusiv învățând cum să prevină cancerul de colon.

Care sunt unele simptome de cancer de colon de care trebuie să fii conștient și care pot indica o problemă?

 Semnele timpurii ale cancerului de colon pot include dureri abdominale și sânge în scaune, deși este, de asemenea, posibil ca alte tulburări să provoace aceleași simptome. Când este detectat și tratat în stadiile incipiente, cancerul de colon poate fi de obicei depășit. Cercetările privind ratele de supraviețuire ale cancerului de colon arată că aproximativ 90% dintre persoanele cu stadii incipiente ale cancerului de colon (localizate) vor trăi cel puțin cinci ani după ce au fost diagnosticate. Din păcate, odată ce cancerul progresează în stadiul 3 sau 4, aproximativ 13% până la 74% vor trăi cel mult cinci ani.

Cu cât este diagnosticat mai devreme cancerul de colon, cu atât este mai ușor de tratat. Dacă vei fi vreodată diagnosticat cu cancer de colon, vei avea cele mai mari șanse de a te recupera atunci când primești un tratament imediat. Mai jos vei găsi mai multe despre cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon, împreună cu modalități de a-ți reduce riscul, începând cu dieta și modificarea stilului de viață.

Ce este cancerul de colon?

Cancerul de colon, sau cancerul colorectal, este cancerul care afectează colonul și/sau rectul. Când cancerul se găsește atât în colon, cât și în rect, se numește cancer colorectal, dar când este găsit doar în colon se numește cancer de colon (sau uneori cancer intestinal).

Colonul, care se mai numește și intestinul gros, este situat între intestinul subțire și rect. Are aproximativ 1 până la 1,5 metri lungime și o parte a canalului intestinal inferior, mai mare. Colonul are mai multe părți, inclusiv: un apendice, intestin ascendent, intestin transvers și intestinul gros în formă de S, care se termină la rect. Rectul și canalul anal alcătuiesc ultima parte a intestinului gros și au o lungime de 15 până la 20cm.

Colonul conține două straturi de țesut neted care sunt acoperite de mucoasă, care ajută la absorbția nutrienților. În intestinul gros inferior, fluidele sunt absorbite și deșeurile sunt compactate pentru a forma scaun, care este apoi depozitat în rect înainte de mișcarea intestinală, care le elimină.

Cancerul de colon începe de obicei să se dezvolte atunci când în colon se formează mici aglomerări benigne de celule numite polipi adenomatoși. Acestea pot rămâne necanceroase sau pot începe să formeze celule canceroase. Care sunt semnele timpurii ale cancerului de colon? Scaunele anormale (inclusiv modificări ale frecvenței și aspectului) sunt unul dintre primele indicii că se poate dezvolta o problemă la nivelul colonului. Alte simptome ale cancerului de colon includ modificări ale apetitului, pierderea în greutate, deficiențe de nutrienți și slăbiciune.


Simptome

Cum afectează cancerul de colon corpul unei persoane? De multe ori, cancerul de colon în stadiile sale incipiente nu va provoca niciun simptom vizibil. Dar, odată ce se răspândește și progresează, poate începe să schimbe modul în care se formează scaunele, lichidele sunt echilibrate, nutrienții sunt absorbiți și modul în care funcționează alte organe.

Există durere asociată cu cancerul de colon care ar putea să avertizeze asupra unei probleme? Unii oameni cu cancer de colon suferă de dureri abdominale, deși nu toată lumea are. Cu cât stadiul cancerului de colon este mai târziu, cu atât este mai mare probabilitatea ca durerea și alte simptome ale cancerului de colon să devină vizibile și să interfereze cu viața de zi cu zi.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon includ:

 • Dureri abdominale, crampe, balonare sau disconfort.
 • Modificări ale obiceiurilor intestinale și consistenței scaunelor, cum ar fi diareea, constipația sau îngustarea și subțierea scaunelor. Unii oameni se confruntă cu crize alternative de constipație și apoi diaree. Aceste simptome afectează aproape pe toată lumea din când în când, așa că este foarte îngrijorător doar dacă durează câteva săptămâni sau mai mult.
 • Scaune cu sânge. Scaunele pot arăta, de asemenea, neobișnuit de închise la culoare, dar nu sunt sângeroase.
 • Slăbiciune și oboseală.
 • Greață sau vărsături.
 • Modificări ale apetitului și/sau pierdere neintenționată în greutate.
 • Număr scăzut de globule roșii (anemie). Acest lucru poate provoca simptome asociate cu malabsorbția nutrienților și anemie, inclusiv oboseală, slăbiciune și ceață cerebrală.
 • Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor).

Factori de risc

Factorii de risc pentru cancerul de colon includ:

 • A avea peste 50 de ani (mai mult de 90% dintre persoanele care suferă de cancer de colon au peste 50 de ani).
 • Consumul unei diete dezechilibrate, în special una bogată în carne procesată, multă carne roșie convențională, alimente prăjite, grăsimi hidrogenate sau trans, cereale rafinate și alte alimente procesate. Dietele care nu includ suficiente fructe, legume și alte surse de fibre sunt asociate cu un risc mai mare de cancer colorectal.
 • Obezitatea.
 • Sedentarismul (a nu face suficientă activitate fizică).
 • Consum ridicat de alcool, în special în rândul bărbaților adulți.
 • Fumatul sau folosirea produselor din tutun.
 • Un istoric al altor probleme digestive/de colon, cum ar fi polipi de colon precanceroși, colită ulceroasă, boala Crohn, polipoză adenomatoasă familială (FAP) sau cancer de colon ereditar non-polipoz (HNPCC).
 • Diabetul de tip 2.
 • Antecedente familiale de cancer.
 • Expunerea la agenții care cauzează cancer din mediu, inclusiv radiații ultraviolete, azbest, arsen, gaz radon și alte substanțe chimice.


Stadiile cancerului de colon

CDC a recomandat recent ca adulții cu vârsta peste 45 de ani să efectueze în mod regulat controale de cancer de colon, mai ales dacă au un risc crescut de a dezvolta cancer. Scopul screening-ului pentru cancerul de colon este de a găsi cancerul cât mai curând posibil și de a preveni răspândirea acestuia. Screening-ul ajută medicii să detecteze excrescențe precanceroase numite polipi, care pot fi îndepărtate pentru a ajuta la oprirea creșterii tumorilor canceroase.

Stadiile cancerului de colon depind de ce părți ale colonului sunt afectate, dacă cancerul s-a extins la ganglionii limfatici și dacă sunt afectate alte organe sau țesuturi (cu alte cuvinte, dacă cancerul a metastazat). De multe ori, o tumoare canceroasă care se formează în colon va rămâne localizată (nu se va răspândi). Dar, în unele cazuri, cancerul se poate răspândi în alte părți ale corpului, inclusiv în intestinul subțire, ficat, diafragma sau pancreas. Când celulele canceroase sunt transportate în sânge în alte locații ale corpului, cancerul este mult mai greu de tratat.

Stadiile cancerului sunt împărțite în cifre și litere. Numerele variază de la 0 la 5, 0 fiind cel mai puțin grav și 5 fiind cel mai mult. Literele A, B și C pot fi folosite pentru a indica substadii, A fiind mai puțin sever și C fiind mai sever. Unii medici gradează și cancerele, variind de la gradul 1 la 4, care indică cum arată cancerul atunci când este examinat la microscop în comparație cu țesutul normal.

Mai jos sunt etapele cancerului de colon și ceea ce le face unice:

 • Stadiul 0 (carcinom): diagnosticat atunci când cancerul nu a crescut dincolo de stratul interior (mucoasa) colonului sau rectului.
 • Stadiul 1: diagnosticat atunci când cancerul a crescut prin mucoasa superficială a colonului sau a rectului. Cancerul nu s-a extins dincolo de peretele colonului sau de rect (este localizat).
 • Stadiul 2: Cancerul s-a mutat prin peretele colonului sau al rectului. Nu s-a răspândit în alte părți ale corpului prin fluxul sanguin și nu s-a infiltrat în ganglionii limfatici.
 • Stadiul 3: Cancerul s-a mutat în ganglionii limfatici, o parte a sistemului limfatic care ajută la eliminarea deșeurilor din organism și la prevenirea bolilor. În acest stadiu cancerul încă nu s-a răspândit în alte organe sau părți ale corpului.
 • Stadiul 4: Cancerul s-a răspândit în alte organe și acum este dificil de tratat.


Tratamente convenționale

Cum detectezi cancerul de colon? În stadiile incipiente, cancerul de colon poate fi diagnosticat în mai multe moduri:

 1. Un medic ar putea descoperi că un pacient are polipi necancerosi la un test de screening. Polipii de obicei nu provoacă simptome de cancer de colon. Atunci când un pacient prezintă un risc crescut de a avea cancer de colon, cum ar fi din cauza factorilor de risc, cum ar fi antecedentele familiale și având peste 50 de ani, medicii vor recomanda de obicei examinări pentru a detecta cancerul cât mai devreme posibil. 
 2. Un medic poate efectua un examen fizic punând presiune pe stomac și intestine sau prin introducerea unui deget în rect. Medicul va verifica semnele de cancer de colon, cum ar fi inflamația, sângele și durerea.
 3. O rectoscopie poate fi efectuată pentru a testa prezența celulelor canceroase în colon sau rect. Se poate preleva o mică probă de țesut pentru a efectua o biopsie.
 4. Se poate face și o colonoscopie, în care se introduce un tub flexibil în rect. Probele de țesut pot fi prelevate și în timpul unei colonoscopii.

Tratamentele pentru cancerul de colon vor depinde de stadiul cancerului. Tratamentele tipice pot include unul sau mai multe dintre următoarele:

 • Chirurgie, efectuată pentru îndepărtarea polipilor, a unei părți a mucoasei colonului (o procedură numită rezecție endoscopică a mucoasei) sau a ganglionilor limfatici afectați. De asemenea, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală de colectomie parțială, care implică îndepărtarea părților canceroase ale colonului și apoi reconectarea porțiunilor sănătoase ale colonului și rectului.
 • Radiații, care sunt folosite pentru a ajuta la micșorarea tumorilor.
 • Chimioterapia, care ajută la distrugerea celulelor canceroase și la prevenirea răspândirii.
 • Terapii medicamentoase țintite sau imunoterapie, care sunt de obicei utilizate pentru a trata cancerele în stadiu avansat și funcționează prin țintirea unor celule specifice.
 • Cum să previi cancerul de colon

Care sunt câteva modalități prin care îți reduci riscul de cancer de colon? Mai jos sunt strategii pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon, precum și pentru gestionarea simptomelor cancerului de colon, cum ar fi diareea, scaunele cu sânge și durerea.

1. Crește consumul de antioxidanți și fibre

Consumul de alimente care promovează inflamația și oferă o valoare nutritivă mică a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de colon. Aceste alimente includ carne roșie (cum ar fi carnea de vită, porc sau miel) și carne procesată (cum ar fi hot-dog, salam și alte mezeluri). Este și mai riscant dacă aceste cărnuri sunt gătite la temperaturi foarte ridicate, cum ar fi grătar sau prăjite.

Un studiu din noiembrie 2017 publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a găsit dovezi că, creșterea aportului de fibre după diagnosticul de cancer de colon a oferit pacienților beneficii, inclusiv șanse îmbunătățite de supraviețuire. Studiul de opt ani a inclus 1.600 de adulți diagnosticați cu stadiul 1-3. Toți participanții au completat chestionare de frecvență alimentară timp de până la opt ani după diagnostic. Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare 5 grame suplimentare de fibre alimentare pe care cineva le-a consumat pe zi, ei au înregistrat o scădere cu 22% a mortalității prin cancer colorectal și o scădere cu 14% a mortalității de toate cauzele.

Mai jos sunt câteva dintre cele mai bune alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în dieta ta:

 • Avocado
 • Fructe de pădure
 • Mere și pere
 • Fulgi de cocos
 • Smochine și curmale deschidratate
 • Anghinare
 • Bame
 • Mazăre
 • Dovleac 
 • Varză de Bruxelles
 • Napi
 • Cartofi dulci
 • Fasole și leguminoase, cum ar fi fasole neagră, linte, năut sau fasole azuki
 • Nuci precum migdalele sau nucile, semințele de in și semințele de chia
 • 100% cereale integrale precum quinoa, orez brun, hrișcă și ovăz


Mai multe despre importanța fibrelor în dieta ta poți afla citind următorul articol https://driedfruits.ro/blog/de-ce-este-important-sa-mananci-alimente-bogate-in-fibre

Există, de asemenea, alte alimente de consumat în mod regulat, care luptă împotriva cancerului, datorită modului în care ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea deficiențelor de nutrienți. Acestea includ:

 • Verdețurile cu frunze verzi precum varza si spanacul
 • Fructele de mare și algele
 • Ierburi proaspete și condimente precum turmeric, ghimbir, busuioc, pătrunjel sau oregano
 • Usturoi crud
 • Citrice
 • Ciuperci, morcovi, sfeclă, roșii și ardei gras
 • Alte legume crucifere precum broccoli și conopida
 • Carne organică, hrănită cu iarbă sau crescută la pășune
 • Pește prins sălbatic cum ar fi somonul, macroul, sardinele sau heringul
 • Ceai verde
 • Cacao
 • Ulei de măsline și de cocos

Mai multe despre alimentele care reduc inflamația poți afla din următorul articol https://driedfruits.ro/blog/ce-alimente-sa-consumi-pentru-a-reduce-inflamatia

2. Menține o greutate sănătoasă

Dacă ai un istoric de cancer de colon, atunci menținerea unei greutăți sănătoase poate ajuta la prevenirea revenirii acestuia. Excesul de greutate sau obezitatea a fost legată de un risc mai mare de cancer de colon și rectal. Poți lucra pentru a pierde în greutate sau a menține o greutate sănătoasă, adoptând o dietă antiinflamatoare, gestionând stresul, dormind suficient și făcând exerciții regulate. Obezitatea este legată de o incidență mai mare a cancerului atât la bărbați, cât și la femei, dar bărbații adulți care sunt obezi par să fie cel mai afectați.

3. Rămâi activ și fă suficiente exerciții

Persoanele care sunt mai active fizic au o protecție mai bună împotriva dezvoltării cancerului de colon, precum și îmbunătățiri generale a sănătății. Unele cercetări au descoperit că exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de cancer de colon cu 40% până la 50%! De asemenea, ar putea fi utile în timpul recuperării, deoarece îmbunătățesc starea de bine și pot reduce stresul, depresia sau anxietatea.

Exercițiile fizice ajută la reducerea inflamației, îmbunătățesc circulația, susțin sistemul imunitar și te pot ajuta să-ți controlezi greutatea. Obținerea unei activități fizice suficiente poate reduce, de asemenea, riscul de diabet de tip 2, care este legat de un risc mai mare de cancer de colon.

4. Limitează consumul de alcool și renunță la fumat

Studiile au descoperit că persoanele care consumă cantități mari de alcool și fumează sau folosesc produse din tutun au mai multe șanse să moară din cauza cancerului de colon în comparație cu cei care consumă alcool cu moderație și sunt nefumători. Ține sub control consumul de alcool, luând nu mai mult de două pahare pe zi dacă ești bărbat sau o băutură pe zi dacă ești femeie.

Pentru ajutor în renunțarea la fumat, discută cu medicul despre intervenții utile, vorbește cu un terapeut sau începeți un program online specializat în renunțarea la fumat.

5. Tratează problemele de sănătate subiacente 

Persoanele care au antecedente de boală inflamatorie intestinală, inclusiv colita ulcerativă sau boala Crohn, pot dezvolta displazie, reprezentată de celule din mucoasa colonului care sunt normale, dar pot deveni canceroase în timp. Dacă ai un istoric al oricărei afecțiuni de sănătate care îți afectează colonul, asigură-te că faci un control regulat.

6. Gestionează sângerarea rectală

Dacă nu agravează simptomele cancerului de colon sau nu provoacă durere, consumă alimente bogate în fibre care ajută la ameliorarea constipației, inclusiv: legume verzi fierte, fasole, dovlecei, prune uscate, smochine și ceai de mentă din plante. Evită făina rafinată, produsele lactate pasteurizate, alcoolul, cofeina și prăjelile.

Dacă ai hemoroizi, folosește numai săpunuri naturale care nu conțin substanțe chimice dure, alcool sau parfumuri.

7. Redu diareea, constipația și greața

 • Dacă te confrunți cu diaree și constipație în timpul recuperării sau din cauza unei boli asociate, iată pașii care te pot ajuta:
 • Bea suficientă apă pe tot parcursul zilei. Previi deshidratarea atunci când faci exerciții fizice, când ești bolnav sau când afară este foarte cald/umed.
 • Evită să mănânci mese foarte mari, bogate în grăsimi. Spațiarea meselor poate facilita digestia.
 • Mănâncă suficiente fibre, dar nu prea multe pentru a agrava simptomele.
 • Dacă suferi de constipație, încearcă să ai alimente și băuturi care acționează ca laxative naturale, inclusiv: suc de prune uscate, tărâțe de psyllium, aloe vera, semințe de chia și in, ulei de semințe de in, verdeață cu frunze verzi, alimente bogate în probiotice precum chefir de cocos, kombucha, varză murată și kimchi și apă de cocos. Poți lua în considerare, de asemenea, să iei suplimente de magneziu sau să folosești suplimente de fibre (deși nu există dovezi că acest lucru va preveni cancerul).
 • Include activități care ușurează stresul, cum ar fi yoga, meditația, lectura, plimbarea în aer liber etc.
 • Dacă ai greață, bea ceai de ghimbir din plante sau folosește ulei esențial de ghimbir. De asemenea, poți difuza ulei esențial de mentă sau lămâie în casă, să păstrezi un aer curat și rece și să încerci meditația și acupunctura.


Așadar, dacă ai oricare dintre semnele și simptomele cancerului de colon menționate mai sus, mai degrabă decât să te panichezi, cel mai bine este să vizitezi un medic. Simptomele cancerului de colon pot fi similare cu cele cauzate de o serie de alte boli, cum ar fi hemoroizii, sindromul colonului iritabil sau bolile inflamatorii ale intestinului, cum ar fi colita ulceroasă sau boala Crohn. 

Cu alte cuvinte, doar pentru că ai mișcări intestinale neobișnuite sau dureri nu înseamnă că ai cancer. Acestea fiind spuse, nu ignora durerea sau simptomele persistente, în special sângele neobișnuit în scaun.

Totuși, adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar câteva din alimentele de mai sus, comandă-le chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%.