Calciul este cel mai abundent mineral din organism, iar aproape 99% din
calciul din organism este stocat în
structura oaselor și a dinților. Adevărul este, totuși, că mulți dintre noi nu
consumăm suficiente alimente bogate în calciu.
Cum beneficiați de consumul de alimente
bogate în calciu?
Alimentele care furnizează calciu susțin funcții
precum construirea oaselor, conducerea nervoasă, reglarea bătăilor inimii,
contracțiile musculare și menținerea greutății - ca să nu mai vorbim de
prevenirea deficienței de calciu.
Pentru ca organismul să absoarbă și să
utilizeze în mod corespunzător calciul, aveți nevoie și de alți nutrienți esențiali,
inclusiv magneziu, vitamina D și vitamina K. Tocmai de aceea, este mai bine să
obțineți calciul de care aveți nevoie din surse alimentare reale sau din
suplimente alimentare complexe în unele cazuri sau din surse îmbogățite cu
calciu, decât să luați suplimente izolate de calciu care nu sunt întotdeauna
absorbite bine.
Pe măsură ce îmbătrâniți, sau dacă sunteți
însărcinată/însărcinată sau vă confruntați cu o afecțiune care epuizează
calciul, veți beneficia de un aport suplimentar de calciu în dieta
dumneavoastră.
Majoritatea oamenilor se gândesc imediat
la produsele lactate atunci când aud de calciu, în special la lapte. Deși
laptele și alte produse lactate sunt cu siguranță surse bune de calciu, acestea
nu sunt singurele opțiuni.
S-ar putea să vă surprindă faptul că
multe tipuri diferite de alimente vegetale și animale care nu sunt derivate din
lapte - inclusiv legume, pește, nuci și fasole - furnizează, de asemenea,
calciu.
1. Sardinele
O cutie de aproximativ 92 de grame de
sardine Atlantic conține aproximativ 351 miligrame de calciu, ceea ce
reprezintă 35% din valoarea zilnică recomandată (VZ).
Sardinele sunt un aliment bogat în
proteine, în plus conșine grăsimi sănătoase pentru inimă, precum și
micronutrienți importanți precum vitamina B12, seleniu și fosfor.
2. Kefir
O ceașcă de kefir din lapte integral
cumpărat din magazin conține 390 miligrame de calciu (30% VZ).
Foarte bogat în probiotice, kefirul poate
conține mai mult de 50 de specii de bacterii și drojdii probiotice.
3. Lapte
O ceașcă de lapte integral de vacă conține
puțin peste 300 miligrame de calciu (30 % VZ) și ajunge la 325 miligrame pentru
laptele degresat.
Laptele este o sursă de calitate de
vitamine A și D. Vacile care pasc pe iarbă produc un nivel mai ridicat de
vitamine solubile în grăsimi, sănătoase pentru inimă, decât laptele care
provine de la vacile din fermele industriale.
4. Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt încărcate
cu nutrienți și foarte bune pentru tine. Cele mai multe dintre ele sunt bogate
în calciu, în special varza creață, spanacul și varza kale.
De exemplu, o ceașcă (aproximativ 190 de
grame) de nutriție de varză verde tocată conține aproximativ 255 miligrame de
calciu (27 % DZ). Frunzele de muștar și
rucola sunt alte frunze verzi care sunt, de asemenea, alimente bogate în
calciu.
5. Iaurtul
Există mai multe tipuri de iaurt, toate
acestea fiind bogate în calciu. Potrivit Departamentului pentru Agricultură ,
200 de grame de iaurt grecesc din lapte integral, neîndulcit (aproximativ o ceașcă)
conține aproximativ 200 de miligrame de calciu (20 % DZ).
Produsele lactate neprocesate și
fermentate sunt benefice pentru sănătatea intestinului datorită probioticelor
("bacterii bune") pe care le furnizează, presupunând că proteinele
lactate nu sunt o problemă pentru dumneavoastră. Iaurtul grecesc simplu, în
special, conține mai multe proteine și mai puțin zahăr decât iaurtul obișnuit.
6. Tofu
O porție de tofu conține 201 miligrame de
calciu (20% DZ). Atunci când este
preparat cu sulfat de calciu, este și mai bogat în calciu, desigur.
Tofu este o sursă excelentă de proteine,
alături de alți micronutrienți cheie precum manganul, calciul și seleniul.
Fiecare porție este, de asemenea, scăzută în calorii tofu, cu doar 70 de
calorii în 100 de grame.
7. Brânza
Majoritatea brânzeturilor conțin mult
calciu, deși brânzeturile mai moi, cum ar fi Brie, nu.
O porție de brânză feta (care cântărește
aproximativ 28 de grame) conține 140 miligrame de calciu (14% DZ).
Brânza feta este mai ușor de digerat și
mult mai puțin alergenică și inflamatorie decât brânzeturile din lapte de vacă,
ceea ce este încurajator pentru aceia dintre dumneavoastră care pot fi
sensibili la produsele lactate. Parmezanul și brânza de vaci sunt, de asemenea,
alimente bogate în calciu.
8. Fasole (și linte)
O ceașcă (aproximativ 182 de grame) de
fasole mung gătită conține aproximativ 126 miligrame de calciu (13% DZ).
Ca și alte fasole și linte, fasolea mung este bogată în antioxidanți și micronutrienți. Ele sunt, de asemenea, o sursă
excelentă de proteine vegetale și fibre.
Fasolea pestriță și cea albă
sunt, de asemenea, bogate în acest micronutrient.
9. Proteina din zer
Potrivit Departamentului Agriculturii, o
lingură obișnuită (28 de gr) de pudră de proteine din zer conține aproximativ
95 de miligrame de calciu (9% DZ).
Constituenții proteinei din zer oferă niveluri
ridicate de aminoacizi esențiali, inclusiv aminoacizi cu lanț ramificat.
Bioactivitatea acestor proteine conferă proteinei din zer numeroasele sale
proprietăți benefice.
10. Semințe
Doar o lingură (aproximativ 9 gr) de
semințe de susan uscate, întregi, conține aproximativ 88 miligrame de calciu
(9% DZ).
Ca și alte semințe, semințele de susan
includ cantități mari de proteine, cupru, mangan și calciu. Semințele de mac,
de floarea soarelui și de chia sunt, de asemenea, bogate în acest mineral.
11. Amaranth
O cană (aproximativ 246 de grame) de
boabe de amaranth fierte conține aproximativ 116 miligrame de calciu (12 % DZ).
Amaranthul este o sursă excelentă de
proteine, fibre, mangan, magneziu, fosfor și fier. De asemenea, ajută la menținerea
sistemului digestiv reglementat.
12. Edamame
O ceașcă de fasole edamame preparată conține
155 miligrame de calciu (8% DZ).
Edamame este relativ scăzut în carbohidrați
și calorii, dar bogat în proteine, fibre și o serie de micronutrienți importanți.
13. Migdale
Aproximativ 28 de grame de migdale oferă
aproximativ 74 miligrame de calciu (7% DZ).
În lumea medicală, nutriția din migdale
este respectată datorită prezenței acizilor grași mononesaturați, fibrelor
alimentare și antioxidanților.
14. Okra
O jumătate de cană (aproximativ 80 de
grame) de okra gătită nutriție conține aproximativ 62 miligrame de calciu (6%
DZ).
Okra este un aliment bogat în fibre, iar
jumătate din nutriția sa este fibră solubilă sub formă de gume și pectine.
Aproape 10% din nivelurile recomandate de vitamina B6 și acid folic sunt, de
asemenea, prezente.
15. Smochinele
Smochinele pot fi consumate crude sau
uscate, ceea ce afectează valoarea nutritivă. Astfel, 100 de grame de smochine
crude conțin aproximativ 35 miligrame de calciu (4% VZ).
Atunci când sunt uscate, valoarea
nutritivă a smochinelor crește la 162 miligrame de calciu (16% VZ).
Alte alimente bogate în calciu includ:
- conserve de somon
- rubarbă
- anumite alimente fortificate, cum ar fi
cerealele și făina de porumb
- băuturi fortificate, cum ar fi laptele desoia, laptele de nuci și laptele de semințe
- portocale și suc de portocale
- broccoli
- cartofi dulci
- squash
Calciul este cel mai abundent mineral din
organism, fiind depozitat în principal în oase și dinți. Funcțiile calciului
includ construirea oaselor, sprijinirea semnalizării nervoase și echilibrarea
altor minerale.
În general, calciul se găsește în cele
mai mari cantități în produsele lactate crude și în legumele verzi. Unele
dintre alimentele de top bogate în calciu includ laptele crud, iaurtul,
kefirul, brânzeturile fermentate, varza, fasolea și migdalele.
Beneficiile consumului de alimente bogate
în calciu includ protecția împotriva osteoporozei, pierderii osoase, cariilor
dentare, bolilor de inimă, diabetului și creșterii în greutate.
Cel mai bine este să obțineți calciu din
alimente bogate în calciu, mai degrabă decât din suplimente. Suplimentele pot
fi benefice în unele cazuri, dar, în general, nu s-a demonstrat că oferă la fel
de multă protecție ca o dietă echilibrată și sănătoasă.
Lasa un comentariu