Poate cel mai bine cunoscute ca gustarea sărată preferată, beneficiile semințelor de floarea-soarelui se extind mult dincolo de aroma lor irezistibilă și textura crocantă satisfăcătoare. De fapt, semințele de floarea-soarelui sunt pline de o mulțime de nutrienți importanți și au fost asociate cu o multitudine de beneficii pentru sănătate, variind de la îmbunătățirea sănătății pielii până la protecția împotriva pierderii osoase.

Așadar, fie că ronțăi semințele ca gustare, le adaugi în salate sau în diverse feluri de mâncare, sau faci unt de semințe de floarea-soarelui, există nenumărate modalități de a consuma semințele de floarea-soarelui și de a beneficia de proprietățile lor.

Ce sunt semințele de floarea-soarelui?

Semințele de floarea-soarelui sunt considerate fructul florii de floarea-soarelui, constând din miezuri comestibile înconjurate de o coajă neagră. Semințele sunt presate pentru a extrage uleiul sau sunt decojite și prăjite, fiind consumate ca gustare populară.

Conform Asociației Naționale a Florii-soarelui, floarea-soarelui este, de fapt, nativă din America de Nord, și există dovezi că amerindienii ar fi recoltat floarea-soarelui încă din 3000 î.Hr. Totuși, ele au fost ulterior duse în Europa și apoi răspândite în Rusia, unde au fost pentru prima dată comercializate ca recoltă și recoltate pentru uleiul lor de semințe de floarea-soarelui. Abia la sfârșitul anilor 1800 au fost aduse înapoi în America de Nord, unde au devenit populare pentru uleiul, semințele lor și ca o adăugare frumoasă la grădină.

Semințele de floarea-soarelui pot fi adăugate în salate, batoane, boluri de mic dejun și deserturi pentru a oferi mâncărurilor o textură crocantă și satisfăcătoare. Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a produce unt de semințe de floarea-soarelui, o alternativă populară și prietenoasă cu alergiile la unturile de nuci făcute din arahide sau migdale.

Așadar, semințele de floarea-soarelui sunt bune pentru tine? Semințele de floarea-soarelui sunt pline de mulți nutrienți importanți și au fost asociate cu o serie de beneficii pentru sănătate. În special, studiile arată că nutrienții și compușii găsiți în semințele de floarea-soarelui ar putea reduce riscul de boli de inimă, lupta împotriva cancerului, îmbunătăți funcția tiroidei și menține nivelul zahărului din sânge stabil. Și cel mai bine, semințele de floarea-soarelui sunt delicioase și versatile, făcându-le ușor de integrat într-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Informații Nutriționale

Semințele de floarea-soarelui sunt considerate unele dintre cele mai dense alimente din punct de vedere nutritiv de pe planetă. Deși semințele de floarea-soarelui au relativ puține calorii, fiecare porție conține o cantitate semnificativă de micronutrienți precum vitamina E, tiamină, mangan și cupru.

O ceașcă (aproximativ 46 de grame) de semințe de floarea-soarelui uscate cu coajă conține aproximativ:

 • 269 calorii
 • 9,2 grame carbohidrați
 • 9,6 grame proteine
 • 23,7 grame grăsimi
 • 4 grame fibre alimentare
 • 15,3 miligrame vitamina E (76% din DZ)
 • 0,7 miligrame tiamină (45% din DZ)
 • 0,9 miligrame mangan (45% din DZ)
 • 0,8 miligrame cupru (41% din DZ)
 • 150 miligrame magneziu (37% din DZ)
 • 24,4 micrograme seleniu (35% din DZ)
 • 0,6 miligrame vitamina B6 (31% din DZ)
 • 304 miligrame fosfor (30% din DZ)
 • 104 micrograme folat (26% din DZ)
 • 3,8 miligrame niacină (19% din DZ)
 • 2,3 miligrame zinc (15% din DZ)
 • 2,4 miligrame fier (13% din DZ)
 • 0,2 miligrame riboflavină (10% din DZ)
 • 297 miligrame potasiu (8% din DZ)
 • 0,5 miligrame acid pantotenic (5% din DZ)

Pe lângă nutrienții enumerați mai sus, semințele de floarea-soarelui conțin și cantități de calciu și vitamina C.

Beneficii

1. Reducerea Riscului de Boli de Inimă

Vitamina E este un antioxidant puternic găsit în nuci și semințe, inclusiv în semințele de floarea-soarelui. Datorită conținutului lor ridicat de vitamina E, adăugarea semințelor de floarea-soarelui în dieta ta poate ajuta la reducerea inflamației cronice, o condiție care se crede că contribuie la o gamă largă de boli. De fapt, cercetările arată că menținerea unor niveluri ridicate de inflamație ar putea fi legată de un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer, diabet și afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Consumul de semințe, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, a fost demonstrat că ajută la scăderea nivelului de colesterol și trigliceride, două dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă. Un studiu publicat în jurnalul ISRN Nutrition a arătat, de exemplu, că consumul zilnic a 30 de grame de semințe de floarea-soarelui a dus la reducerea colesterolului total, a colesterolului LDL („rău”) și a trigliceridelor.

Semințele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, bogate în fitosteroli, compuși benefici din plante care blochează absorbția colesterolului în corp pentru a proteja împotriva bolilor de inimă. Conform unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cantitatea de fitosteroli benefici prezenți în nuci și semințe era mai mare în semințele de floarea-soarelui decât în aproape toate celelalte tipuri.


2. Pot Ajuta în Lupta Împotriva Cancerului

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale semințelor de floarea-soarelui este conținutul de antioxidanți, care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi ce cauzează boli și la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că antioxidanții ar putea juca un rol central în alte aspecte ale sănătății și bolilor și ar putea chiar reduce riscul de afecțiuni precum cancerul.

Studiile  arată că nutrienții găsiți în semințele de floarea-soarelui au compuși chemo-preventivi care blochează dezvoltarea cancerului prin oprirea creșterii tumorilor. Antioxidanții găsiți în semințele de floarea-soarelui sunt utilizați pentru repararea ADN-ului și pentru a încetini creșterea celulelor canceroase mutate. Acest lucru face din semințele de floarea-soarelui un aliment excelent în lupta împotriva cancerului și o adăugare valoroasă la orice dietă anti-cancer.

Vitamina E s-a dovedit, de asemenea, eficientă în studiile privind prevenirea cancerului. Deși cercetările sunt încă neconcludente în ceea ce privește rolul suplimentelor de vitamina E în prevenirea cancerului, studiile arată că obținerea unei cantități suficiente de vitamina E din surse alimentare poate fi protectoare împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân.

Semințele de floarea-soarelui conțin și seleniu, un antioxidant important pentru prevenirea cancerului. Seleniul s-a dovedit, de asemenea, în studii că ajută la repararea ADN-ului și la detoxifierea organismului de celulele dăunătoare și deteriorate. Seleniul ajută la oprirea proliferării celulelor canceroase și încetinește creșterea tumorilor prin apoptoză, autodistrugerea celulelor deteriorate de către propriul corp, inclusiv a celor găsite în tumori canceroase.

 

3. Susținerea Funcției Tiroidei

Glanda tiroidă este implicată în multe aspecte ale sănătății, inclusiv reglarea temperaturii corpului, ritmului cardiac și metabolismului. Problemele tiroidiene pot cauza o serie de simptome, inclusiv creștere în greutate, oboseală și temperaturi anormale ale corpului.

Cercetătorii de la Centrul Național pentru Sănătatea Mediului estimează că aproape 6% din populație este afectată de hipotiroidism sau hipertiroidism, femeile și persoanele în vârstă fiind la un risc mai mare. Seleniul este un mineral important esențial pentru funcția tiroidei, iar din fericire, este abundent în profilul nutrițional al semințelor de floarea-soarelui.

De fapt, una dintre cele mai bune  modalități de a îmbunătăți funcția tiroidei în mod natural este să incluzi mai mult seleniu și iod în dieta ta din alimente bogate în nutrienți, cum ar fi semințele de floarea-soarelui.


4. Combaterea Pierderii Osoase și a Crampelor Musculare

Semințele de floarea-soarelui sunt un aliment bogat în magneziu, un mineral esențial care lipsește adesea din dieta occidentală standard. Magneziul joacă multe roluri importante în organism - ajută la echilibrarea raportului calciu/potasiu în celule, este crucial pentru sănătatea cardiovasculară generală și ajută la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.

De asemenea, este implicat în menținerea structurii scheletice sănătoase și ajută la prevenirea afecțiunilor legate de pierderea osoasă, cum ar fi osteoporoza. În plus, magneziul ajută la coagularea sângelui și calcifierea oaselor și se crede că reduce durerile cronice de migrenă, constipația, oboseala cronică și chiar simptomele asociate tulburărilor de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea.

Acidul pantotenic, un alt nutrient găsit în semințele de floarea-soarelui, joacă un rol important în sinteza grăsimilor, reglarea hormonilor și menținerea funcției cerebrale sănătoase. Deși o deficiență severă de acid pantotenic nu este foarte comună, deficiențele ușoare includ simptome precum oboseala, crampele musculare și fasciita plantară, o leziune dureroasă comună la tibie și picioare care afectează adesea sportivii.


5. Echilibrarea Nivelului de Zahăr din Sânge

Consumul unei diete bogate în fibre, cu alimente precum semințele de floarea-soarelui, a fost demonstrat că ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că fibrele ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge, prevenind creșterile și scăderile bruște ale nivelului de zahăr din sânge și diminuând șansele de a dezvolta diabet sau rezistență la insulină.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge și rezistența la insulină pot duce la inflamații suplimentare, creștere în greutate și chiar răspunsuri autoimune. Din fericire, nutrienții puternici din semințele de floarea-soarelui pot ajuta la prevenirea nivelurilor instabile de zahăr din sânge pe care mulți oameni le experimentează din cauza dietelor prea bogate în zahăr, cereale rafinate, băuturi îndulcite și alimente procesate. În plus față de fibre, magneziul a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2 în unele studii.


6. Promovarea Sănătății Pielii

Studiile  arată că vitamina E este deosebit de utilă pentru menținerea pielii tinere, puternice și sănătoase. Semințele de floarea-soarelui conțin vitamina E, pe lângă lipidele esențiale de acizi grași, care ajută la menținerea pielii hidratate și protejate de deteriorare.

Modelele  animale au arătat că semințele de floarea-soarelui pot menține blana și pielea sănătoase și fără semne de deteriorare chiar și odată cu înaintarea în vârstă, iar cercetătorii cred că aceleași beneficii ale semințelor de floarea-soarelui pentru păr și piele se pot aplica și la oameni.

 

Utilizări în Medicina Tradițională

Datorită profilului său nutrițional concentrat, semințele de floarea-soarelui sunt considerate a avea multe beneficii pentru sănătate și sunt adesea utilizate în mai multe forme de medicină holistică.

 • Medicina Tradițională Chineză: Semințele de floarea-soarelui sunt considerate un tonic și sunt utilizate pentru a ajuta la digestie și a promova regularitatea. De asemenea, sunt folosite pentru a preveni tusea, a hidrata pielea și a îmbunătăți sănătatea plămânilor.
 • Dieta Ayurvedică: Semințele de floarea-soarelui sunt considerate foarte nutritive și satisfăcătoare. Condimentarea lor cu ierburi și condimente vindecătoare este o modalitate excelentă de a intensifica aroma și de a culege beneficiile semințelor de floarea-soarelui ca gustare hrănitoare.

 

Riscuri și Efecte Adverse

Semințele de floarea-soarelui sunt populare  atât pentru aroma lor bogată, cât și pentru profilul lor  nutrițional extins. Cu toate acestea, există și unele dezavantaje care trebuie luate în considerare.

 • Sodiu Ridicat: Semințele de floarea-soarelui sărate pot fi bogate în sodiu, ceea ce poate contribui la hipertensiune arterială și alte probleme, cum ar fi pierderea osoasă și problemele  renale. Optarea pentru semințe de floarea-soarelui crude, nesărate, consumarea lor cu moderație și combinarea cu alimente cu conținut scăzut de sodiu poate preveni aceste probleme de sănătate și poate menține aportul de sodiu sub control.
 • Acizi Grași Omega-6: Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în acizi grași omega-6. Deși organismul are nevoie de aceste grăsimi sănătoase, un aport excesiv de acizi grași omega-6 și insuficient de acizi grași omega-3 poate contribui la inflamații și probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. Asigură-te că incluzi și alte alimente bogate în omega-3 în mesele tale pe parcursul zilei pentru a menține un raport echilibrat al acizilor grași esențiali.
 • Conținut Ridicat de Ulei: Semințele de floarea-soarelui au un conținut foarte ridicat de ulei, fiind frecvent utilizate ca bază pentru uleiuri procesate polinesaturate. Deși semințele de floarea-soarelui sunt foarte sănătoase, uleiurile produse din acestea pot fi nefavorabile deoarece nu rezistă bine la gătitul la temperaturi înalte.

Grăsimile polinesaturate pot deveni rapid râncede și se oxidează atunci când gătești cu ele, transformându-le într-un vehicul pentru toxine, nu nutrienți. Căldura mare și presiunea implicate în extragerea uleiului din semințele de floarea-soarelui distrug antioxidanții lor și alterează structura chimică a grăsimii, creând radicali liberi periculoși.

Multe tipuri de uleiuri polinesaturate sunt ieftine și larg disponibile deoarece sunt făcute din culturi ieftine, cum ar fi porumbul și soia, care sunt adesea modificate genetic. Uleiul de cocos nerafinat este o opțiune mult mai bună pentru gătitul la temperaturi înalte. Acest ulei este mult mai puțin procesat și are, de asemenea, un prag de căldură mai ridicat, reducând riscul de formare a radicalilor liberi și pierderii de nutrienți.