Sarea roz de Himalaya este considerată a fi una dintre cele mai benefice și mai curate săruri disponibile astăzi. Are toate tipurile de proprietăți nutriționale și terapeutice, ca să nu mai vorbim de utilizările culinare.

Deși este adesea folosită ca o opțiune mai sănătoasă față de sarea procesată, o poți folosi și pentru a crea scruburi de corp și băi de înmuiere de casă.

În timp ce Ghidul dietetic recomandă adulților să mențină consumul de sodiu la mai puțin de 2.300 mg pe zi (aproximativ o linguriță de sare de masă), sarea este esențială. La urma urmei, este esențială pentru menținerea funcționării sănătoase a celulelor corpului, conducția nervoasă, digestia, precum și absorbția nutrienților și eliminarea produselor reziduale.

Tipul de sare contează, de asemenea. Află despre beneficiile sării de Himalaya, împreună cu numeroasele sale utilizări.

 

Ce este sarea roz de Himalaya?

Sarea roz de Himalaya este o sare cu adevărat unică. Este cunoscută și sub denumirile de sare roz, sare de Himalaya, sare de mare de Himalaya, sare gemă și sare de cristal de Himalaya. Istoric, oamenii din Himalaya au folosit această sare versatilă pentru a conserva carnea și peștele.

Sarea de Himalaya provine din regiunea Punjab din Pakistan, la aproximativ 305 kilometri de Himalaya. Un așa-numit lanț de sare este unul dintre cele mai bogate câmpuri de sare din lume, cu depozite marine antice care datează din epoca Precambriană.

Sarea de cristal de Himalaya provine din minele de sare situate la o adâncime de 1.524 de metri sub lanțul muntos Himalaya. Sarea din aceste mine a fost supusă unei presiuni enorme de-a lungul a milioane de ani și se spune că este peste 99% pură.

Culoarea sării roz de Himalaya, precum și variațiile de culoare ale acesteia, indică conținutul său mineral. Sarea de Himalaya poate fi de culoare roz, albă sau roșie.

Mineralele din sarea de Himalaya sunt, de asemenea, foarte impresionante. Sarea roz de mare de Himalaya poate conține peste 84 de minerale și oligoelemente, inclusiv calciu, magneziu, potasiu, cupru și fier.

 

Informații nutriționale

Un sfert de linguriță (1,5 g) de sare roz de Himalaya conține:

 • Calorii: 0
 • Carbohidrați total: 0 g
 • Zahăr: 0 g
 • Grăsimi totale: 0 g
 • Proteine: 0 g
 • Sodiu: 420 mg (18% VZ*)

*Valoare zilnică: Procentajele sunt bazate pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.

Pe lângă fier, sarea roz de Himalaya conține de obicei cantități mici de calciu, magneziu, potasiu, cupru. Deoarece este recoltată manual, fiecare lot este diferit în ceea ce privește compoziția sa minerală.

 

Sarea roz de Himalaya vs. alte săruri

 

Există mai multe tipuri de sare de mare, și toate sunt substanțial diferite. Află cum diferă acestea împreună cu o comparație cu sarea de masă standard.

 • Sarea roz de Himalaya vs. sarea de masă

Sarea de masă este, de asemenea, extrasă din depozite subterane de sare, dar este apoi puternic procesată, spre deosebire de sarea de Himalaya. Acest proces include încălzirea la temperaturi înalte, care îi modifică compoziția chimică și elimină mineralele sănătoase.

Sarea de masă comercială este, de obicei, între 97,5% și 99,9% clorură de sodiu, în timp ce o sare nerafinată de înaltă calitate, cum ar fi sarea de mare de Himalaya, poate avea doar aproximativ 87% clorură de sodiu.

Sarea de masă are adăugat iod pentru a susține sănătatea tiroidei, pe când sarea de Himalaya nu are.

 • Sarea roz de Himalaya vs. sarea de mare Celtică

Sarea roz de Himalaya și sarea de mare Celtică sunt adesea comparate, deoarece ambele oferă beneficii pentru sănătate și proprietăți unice. Sarea de Himalaya este roz, în timp ce sarea Celtică este gri.

În timp ce sarea de Himalaya provine din depozite marine antice din munții Pakistanului, sarea Celtică este recoltată din mare (de obicei, din apropierea Bretaniei, Franța). Ambele săruri conțin un număr mare de minerale și oligoelemente.

 • Sarea roz de Himalaya vs. sarea kosher

Folosită în carnea kosher, sarea kosher este făcută doar din clorură de sodiu — fără aditivi sau iod. La fel ca sarea roz, este adesea aplicată pe alimente.

Sarea kosher poate fi folosită pentru a ajuta la scurgerea sângelui din carne înainte de consum, pentru a respecta legile evreiești.

 • Sarea roz de Himalaya vs. sarea de mare hawaiană

Această sare tradițională hawaiană (sau sarea alaea) poate fi roșie, albă sau chiar neagră. Această sare de mare nerafinată este amestecată cu un lut vulcanic bogat în oxid de fier numit alaea, care produce adesea o culoare roșie distinctivă.

 • Sarea roz de Himalaya vs. sarea de la Marea Moartă

Spre deosebire de sarea de Himalaya, sarea de la Marea Moartă nu este o sare culinară, ci este folosită în principal în produsele și tratamentele pentru îngrijirea pielii. Provine din apele sărate ale Mării Moarte.

 

Beneficii

1. Poate îmbunătăți problemele respiratorii

Originare din Europa și Rusia, peșterile de sare au fost utilizate tradițional pentru a ajuta la ameliorarea problemelor de respirație. Aceste peșteri de sare includ acum și peșterile de sare de Himalaya, care au o temperatură stabilă a aerului, niveluri mai ridicate de umiditate, fără poluanți aerieni sau polen, plus minerale din sare de mare precum sodiul, potasiul, magneziul și calciul.

Conform unui studiu din 2021 publicat în revista Alternative Therapies in Health and Medicine, inhalarea „clorurii de sodiu (NaCl) pure naturale într-un mediu controlat (temperatura aerului 18°-24°C și umiditate relativă 40%-60%) se numește haloterapie.”

Particulele de aerosol NaCl pătrund în toate straturile tractului respirator. Aceste particule sunt antibacteriene, antiinflamatorii, facilitează mișcarea mucusului și reduc nivelurile de imunoglobulină E.

Studiul de mai sus concluzionează că studiile clinice au demonstrat că terapia cu sare poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea funcției generale pentru sinuzită, bronșiectazie, bronșită cronică, astm ușor și moderat și chiar boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

 

2. Echilibrează pH-ul corpului

Conținutul bogat de minerale din sarea de mare roz de Himalaya poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de pH ale corpului tău. Când pH-ul tău are un raport sănătos între acid și alcalin, aceasta face o diferență uriașă în sănătatea ta generală.

Un pH corespunzător ajută la întărirea imunității tale și încurajează o digestie bună. Deoarece sarea de mare de Himalaya conține sodiu, precum și alți electroliți, are un efect direct asupra pH-ului sângelui tău.

 

3. Ajutor natural pentru digestie

Lipsa de sare în dieta ta poate duce la o reducere a acidului clorhidric (HCL) în stomacul tău. Acidul gastric scăzut poate afecta negativ sistemul digestiv și poate contribui la arsuri la stomac, dureri de stomac, vărsături și constipație.

Consumul suficient de sare de mare (dar nu în exces) poate ajuta corpul să producă cantități adecvate de HCL, deoarece sarea de mare furnizează unul dintre  blocurile de construcție ale acidului gastric, numit clorură.

Având suficient acid gastric ajută, de asemenea, corpul să absoarbă vitamine și minerale, cum ar fi calciul, zincul, fierul, folatul și vitamina B12. Din acest motiv, consumul regulat de sare de mare de înaltă calitate poate ajuta corpul tău să absoarbă mai mulți nutrienți din alimentele pe care le consumi.

Poți folosi chiar sarea roz de Himalaya pentru a-ți face propria soluție saturată numită "sole", care conține apă purificată și sare de Himalaya. Sole este foarte asemănătoare cu o rețetă de spălare cu apă sărată care poate ajuta la ameliorarea constipației. Totuși, consultă un profesionist medical înainte de a încerca.

 

4. Bogată în oligoelemente și electroliți

Sarea roz de Himalaya de înaltă calitate conține de obicei peste 80 de oligoelemente și este o sursă excelentă de micronutrienți. În timp ce solul de astăzi adesea nu conține mult conținut mineral natural, oligoelementele rămân abundente în vechile depozite marine de unde provine sarea de Himalaya.

Sarea de Himalaya conține, de asemenea, mulți dintre electroliții majori, cum ar fi sodiul, magneziul, calciul și potasiul, care joacă roluri importante în organism - de la reglarea bătăilor inimii tale până la permiterea contracției mușchilor tăi, astfel încât să te poți mișca.

 

5. Îmbunătățește nivelurile de hidratare

Sodiul este important pentru echilibrul fluidelor, iar lipsa acestuia poate cauza deshidratare, în special în timpul exercițiilor intense sau prelungite.

Consumul de sare de mare în mod moderat în fiecare zi te asigură că menții niveluri suficiente de sodiu, ceea ce ajută la echilibrarea raporturilor de sodiu-potasiu. Sodiul și potasiul sunt doi electroliți - adesea prezenți în băuturile cu electroliți - care lucrează împreună pentru a asigura un echilibru corect al fluidelor în celulele corpului tău, precum și în plasma sanguină și în lichidul extracelular.

 

6. Promovează funcționarea creierului, mușchilor și sistemului nervos

Ca o sursă bună de sodiu, sarea de mare este esențială pentru funcționarea corectă a creierului, mușchilor și sistemului nervos. Sodiul nu doar că joacă un rol în reglarea echilibrului fluidelor din corpul tău, dar este și necesar pentru transmiterea semnalelor electrice în organism.

Fără ca acest sistem de comunicare să funcționeze așa cum ar trebui, creierul, mușchii și sistemul nervos sunt în mod special predispuși să sufere. Atât prea mult, cât și prea puțin sodiu pot cauza disfuncții celulare.

 

Utilizări

Dacă te întrebi când să folosești sarea roz de Himalaya, o poți folosi oricând ai folosi sarea de masă sau altă varietate de sare de mare. De asemenea, poate fi folosită în scruburi de corp de casă și poți face o baie cu sare roz de Himalaya.

Sarea roz de Himalaya este de obicei disponibilă în varietăți grosiere care prezintă cristale mari roz, dar poți cumpăra și sare roz fin măcinată.

Ar trebui să păstrezi întotdeauna sarea într-un recipient ermetic, acoperit, într-un loc răcoros și uscat pentru a o menține în cea mai bună stare.

 

Riscuri, efecte secundare și interacțiuni

Asigură-te că sarea roz de mare de Himalaya provine din Pakistan, care este singura sursă adevărată de sare autentică de Himalaya. Dacă nu provine din Pakistan, este sare roz de Himalaya falsă.

Evită orice „sare de Himalaya” care este vândută la un preț prea mic. Acest lucru poate fi un semn că sarea a fost colectată de la altitudini mai mari, decât din minele de sare mai adânci și mai pure. Sărurile din aceste niveluri mai înalte sunt mai susceptibile de a conține impurități, ceea ce le face mai puțin benefice pentru sănătate.

 

Deoarece sarea roz de Himalaya conține atât de multe minerale, este mai benefică pentru organism, dar, fiind sare, este încă în mod natural bogată în sodiu. Așadar, ca și în cazul oricărei sări, nu trebuie să exagerezi. Consumă mai puțin de o linguriță pe zi, ceea ce înseamnă mai puțin de 2.300 mg pe zi.

Prea mult sodiu în dietă (mai ales fără suficient potasiu pentru a echilibra lucrurile) poate duce la hipertensiune arterială pentru unele persoane. De asemenea, poate duce la o acumulare îngrijorătoare de lichid la persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă, ciroză hepatică sau boală renală.