Deși mulți oameni consideră că este un condiment care se presară deasupra pizzei sau în sosurile de paste, oregano a fost considerat o plantă prețioasă de peste 2.500 de ani în medicina populară din întreaga lume. Este una dintre cele mai importante plante medicinale datorită activității sale antioxidante și antibacteriene.

Cu antioxidanți puternici și componente care ajută la combaterea infecțiilor bacteriene și virale, această condiment obișnuit ocupă un loc important atât în bucătărie, cât și în dulapul cu medicamente. Deși uleiul de oregano este mult mai concentrat și are un potențial terapeutic mai mare, gătitul cu oregano are și el beneficiile sale pentru sănătate.


Ce este Oregano?

Oregano (Origanum vulgare) este o plantă erbacee care face parte din familia mentei (Lamiaceae). A fost folosită timp de mii de ani în medicina populară pentru a trata problemele digestive, afecțiunile respiratorii și infecțiile bacteriene.

Frunzele de oregano au un miros puternic și un gust ușor amar. Condimentul a fost folosit în Egiptul și Grecia antică pentru a da gust la carne, pește și legume. Uleiul de oregano conține doi compuși puternici numiți carvacrol și timol, ambii demonstrând în studii proprietăți antibacteriene și antifungice puternice. Uleiul de oregano este compus în principal din carvacrol, în timp ce studiile arată că frunzele plantei conțin o varietate de compuși antioxidanți, cum ar fi fenolii, triterpenele, acidul rosmarinic, acidul ursolic și acidul oleanolic.


Tipuri/Varietăți

Există mai multe tipuri de oregano în întreaga lume. Oregano-ul comun este cunoscut sub denumirea de "origanum vulgare" și mai este numit și "cimbrul sălbatic".

Varietățile cele mai populare pentru gătit sunt oregano-ul grecesc și oregano-ul italian. Varieatea grecească este mai pătrunzătoare, în timp ce tipul italian are un miros mai dulce.

Alte varietăți includ:

 • Oregano sirian
 • Oregano auriu
 • Oregano curan
 • Oregano mexican

Există și varietăți care nu sunt consumate, ci sunt folosite în scopuri decorative. Acestea includ oregano-ul pelerin, oregano-ul amethyst falls și oregano-ul cu flori de hamei. Aceste tipuri au flori colorate și cresc în grădini.


Beneficii

Frunzele și versiunile uscate ale oregano-ului sunt surse excelente de antioxidanți și compuși antibacterieni. Cele mai multe studii care implică această plantă sunt făcute cu uleiurile esențiale, care reprezintă o formă mai concentrată și au o eficacitate mai mare în promovarea stării generale de bine și a îmbătrânirii sănătoase.

1. Putere antioxidantă

Oregano este plin de antioxidanți care promovează sănătatea, inclusiv limonen, timol, carvacrol și terpinen. De fapt, este unul dintre alimentele cu cea mai mare capacitate de absorbție a radicalilor liberi de oxigen (ORAC) cu un scor de 159,277.

Există numeroase beneficii ale consumului de alimente bogate în antioxidanți. Aceștia ajută la încetinirea efectelor îmbătrânirii prin reducerea daunelor cauzate de radicalii liberi, care pot contribui la multe probleme de sănătate și la îmbătrânirea prematură.

Antioxidanții au un impact pozitiv asupra pielii, ochilor, inimii, creierului și celulelor. Studiile privind extractele de oregano arată că efectele antioxidante ale plantei se datorează probabil carvacrolului și timolului, doi compuși care au scopuri terapeutice și preventive în medicina populară.


2. Proprietăți antibacteriene

Mai multe studii indică faptul că uleiul de oregano are efecte antibacteriene împotriva unei game de tulpini bacteriene. Există chiar cercetări care susțin utilizarea uleiului ca alternativă la antibioticele dăunătoare pentru mai multe probleme de sănătate.

Un studiu a constatat că uleiul de oregano are cea mai mare activitate antibacteriană împotriva E. coli, sugerând că extractul poate fi folosit pentru a promova sănătatea gastro-intestinală și a preveni intoxicațiile alimentare.

Ce înseamnă aceste lucruri despre frunzele de oregano pe care le adăugați în sosul de paste? Ele conțin doi compuși importanți, timol și carvacrol, care ajută la combaterea infecțiilor bacteriene.Cu toate acestea, utilizarea uleiului esențial mai concentrat este mult mai eficientă pentru a ucide bacteriile.


3. Reduce inflamația

Gătitul cu această plantă, fie că este uscată sau proaspătă, poate ajuta la reducerea inflamației.  Aceasta se datorează activității antioxidante a plantei, care ajută la îmbunătățirea inflamației cronice și la o lungă listă de boli, inclusiv cancerul și boala Alzheimer.

Produsele pe bază de oregano sunt folosite pentru a ameliora afecțiunile inflamatorii, inclusiv alergiile și artrita reumatoidă. Extractele pe bază de plante sunt, de asemenea, folosite topic pentru a reduce problemele precum mușcăturile de insecte, psoriazisul, acneea și durerile musculare.


4. Ajută la problemele digestive

Mai mulți dintre compușii activi găsiți în Origanum vulgare pot ajuta la digestie prin relaxarea mușchilor tractului gastro-intestinal și, de asemenea, prin echilibrarea raportului dintre bacteriile bune și cele rele din intestine.

Timolul, unul dintre compușii activi ai oregano-ului, poate ajuta la relaxarea țesutului moale al gâtului și stomacului, ceea ce poate contribui la reducerea refluxului gastroesofagian, a arsurilor la stomac și a disconfortului după masă.

Un studiu din 2014 publicat în Global Advances in Health & Medicine a găsit dovezi că utilizarea antimicrobianelor pe bază de plante este la fel de eficientă ca și antibioticul obișnuit administrat în mod obișnuit pentru tratamentul SIBO ( suprapopularea bacteriană a intestinului subţire). Atunci când 104 pacienți diagnosticați cu SIBO (prin testul de respirație cu lactuloză) au fost tratați fie cu rifaximin (1.200 de miligrame), fie cu antimicrobiene pe bază de plante pe parcursul a patru săptămâni, rezultatele au arătat că 46 la sută dintre pacienții tratați cu antimicrobiene pe bază de plante au experimentat ameliorări ale simptomelor, comparativ cu doar 34 la sută dintre cei tratați cu antibioticul rifaximin.


5. Combate infecțiile virale

Carvacrol, unul dintre principalele componente din oregano, a demonstrat proprietăți antivirale. Acest lucru permite uleiului de oregano să întârzie progresia bolilor virale și să îmbunătățească rezistența la infecții.

În mod similar, aceste studii folosesc uleiul esențial ale plantei, care este mult mai concentrat decât consumul de frunze proaspete sau uscate. Cu toate acestea, ele evidențiază compușii benefici care sunt prezenți în plantă.


6. Poate ajuta la îmbunătățirea nivelurilor de colesterol

Cercetările publicate în Jurnalul de Cercetare Medicală Internațională sugerează că suplimentarea cu ulei de oregano poate îmbunătăți nivelurile de colesterol.

Pentru studiu, 48 de pacienți cu hiperlipidemie ușoară au primit sfaturi privind stilul de viață și dietă săracă în grăsimi. Treizeci și doi dintre pacienți (grupul de studiu) au primit 25 de mililitri de distilat de oregano de luat după fiecare masă timp de trei luni, iar cei 16 pacienți rămași au fost grupul de control.

După perioada de trei luni de studiu, cei din grupul de studiu au prezentat creșteri semnificativ mai mari ale colesterolului lipoproteinelor de înaltă densitate (HDL) și scăderi semnificativ mai mari ale colesterolului lipoproteinelor de densitate mică (LDL) în comparație cu grupul de control.


Nutriție

O linguriță (aproximativ un gram) de frunze de oregano conține aproximativ:

 • 3.1 calorii
 • 1.9 grame carbohidrați
 • 0.1 grame proteină
 • 0.1 grame grăsimi
 • 0.4 grame fibre
 • 6.2 micrograme vitamina K (8% din valoarea zilnică recomandată)

O linguriță (aproximativ 2 grame) de oregano uscat conține aproximativ:

 • 5.4 calorii
 • 3.4 grame carbohidrați
 • 0.2 grame proteină
 • 0.2 grame grăsimi
 • 0.7 grame fibre
 • 10.9 micrograme vitamina K (14% din valoarea zilnică recomandată)
 • 0.8 miligrame fier (4% din valoarea zilnică recomandată)
 • 0.1 miligrame mangan (4% din valoarea zilnică recomandată)
 • 27.6 miligrame calciu (3% din valoarea zilnică recomandată)


Riscuri și efecte secundare

Consumul de oregano uscat sau proaspăt este sigur în cantități normale, atunci când este adăugat în rețete. Persoanele alergice la plante din familia Lamiaceae, cum ar fi menta și busuiocul, ar trebui să fie precaute când îl consumă pentru prima dată.

Uleiul este mult mai concentrat și ar trebui consumat doar pentru perioade scurte de timp, maximum două săptămâni. De asemenea, ar trebui diluat cu apă sau ulei de cocos atunci când este luat intern.

Uleiul esențial ar trebui de asemenea diluat atunci când este aplicat topic pentru a lupta împotriva infecțiilor sau pentru a reduce inflamația.


Concluzie

Oregano a fost folosit timp de mii de ani în scopuri terapeutice și culinare. Are efecte puternice antioxidante, antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii. Cu toate că uleiurile esențiale ale plantei sunt mai puternice și oferă beneficii terapeutice mai mari, adăugarea de frunze uscate sau proaspete în rețete este o modalitate excelentă de a consuma antioxidanții plantei.

Se potrivește bine în orice rețetă mediteraneană, inclusiv sosuri, feluri de mâncare cu pește și carne, supe și salate.