Nu este de mirare că există multă confuzie cu privire la ce uleiuri, pești și nuci sunt considerate grăsimi sănătoase și care nu. Cei mai mulți au auzit de acizii grași omega-3 și poate chiar de acizii grași omega-6, dar ce știi despre acizii grași omega-9 și beneficiile disponibile în acest tip de grăsime?

Acizii grași omega-9 provin dintr-o familie de grăsimi nesaturate care se găsesc în mod obișnuit în grăsimile vegetale și animale. Acești acizi grași sunt cunoscuți și sub numele de acid oleic sau grăsimi mononesaturate și pot fi adesea găsiți în uleiul de canola, uleiul de șofrănel, uleiul de măsline, uleiul de muștar, uleiurile de nuci și, nucile precum migdalele. Cu toate acestea, spre deosebire de acizii grași omega-3 și omega-6, acizii grași omega-9 pot fi produși de organism, ceea ce înseamnă că necesitatea de a suplimenta nu este la fel de importantă ca și popularul omega-3. 

Deci, ce îi face pe omega-9 ceva la care să fim atenți, mai ales dacă organismul nostru îi poate produce singur? Este important să înțelegem aceste grăsimi, deoarece omega-9 aduce beneficii organismului în câteva moduri cheie.
 

Beneficiile Omega-9
Omega-9 îmbunătățește sănătatea inimii, a creierului și starea generală de bine atunci când este consumat și produs cu moderație. Iată trei beneficii cheie ale omega-9 pentru sănătatea ta.

1. Contribuie la reducerea riscului de boală cardiovasculară și atac cerebral
Studiile au demonstrat că acizii grași omega-9 pot contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale. Omega-9 sunt benefici pentru sănătatea inimii, deoarece s-a demonstrat că cresc nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun) și scad nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău). Acest lucru poate ajuta la eliminarea acumulării plăcii în artere, cunoscută ca fiind una dintre cauzele atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Uleiul de canola, de exemplu, are un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate, un conținut scăzut de grăsimi saturate și nu conține grăsimi trans, însă este destul de dificil să se obțină ulei de canola nemodificat genetic. Deși industria se schimbă, poate fi mai bine să pregătiți mâncarea acasă. Alte surse bune de acizi grași omega-9 sunt avocado și migdalele. De fapt, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat recent o cerere de sănătate calificată, sugerând că aportul zilnic de grăsimi sănătoase poate reduce riscul de apariție a bolii coronariene datorită conținutului de grăsimi nesaturate. Cu toate acestea, aceasta sugerează, de asemenea, moderația cantității consumate zilnic. 

 

2. Ar putea ajuta la creșterea nivelului de energie, diminuarea furiei și îmbunătățirea stării de spirit.
Un studiu clinic publicat în American Journal of Clinical Nutrition s-a concentrat pe determinarea dacă „reducerea raportului dintre acizii grași saturați și acizii grași mononesaturați în dieta occidentală ar afecta activitatea fizică și cantitatea de energie utilizată. Studiile privind activitatea fizică și schimbările de dispoziție ar putea arăta că tipul de grăsime pe care îl consumăm ne-ar putea modifica funcția cognitivă”. 

Studiul a concluzionat că utilizarea acidului oleic a fost asociată cu creșterea activității fizice, disponibilitatea unei cantități mai mari de energie și chiar reducerea furiei. Astfel, în cazul în care sunteți epuizat și irascibil, ar fi indicat să vă măriți nivelul de energie cu Omega-9, deoarece beneficiile Omega-9 se extind și asupra dispoziției și nivelului de energie.


3.Poate fi benefic pentru cei cu Alzheimer
Acidul erucic este un acid gras mononesaturat omega-9 gasit in grasimi precum uleiul de mustar. Studiile demonstratri ca acesta ar putea normaliza acumularea de acizi grasi cu lant foarte lung in creierul pacientilor care sufera de adrenoleucodistrofie legata de cromozomul X (ALD), o afectiune genetica grava care afecteaza glandele suprarenale, maduva spinarii si sistemul nervos. Este posibil ca uleiul de mustar sa imbunatateasca functia cognitiva - prin urmare, sa imbunatateasca deficientele de memorie.

Performanta memoriei la soarecii normali și naivi a fost testată într-un studiu publicat în Pharmacology, Biochemistry and Behavior, arătând că acidul erucic poate fi un agent terapeutic pentru bolile asociate cu deficiențe cognitive, cum ar fi boala Alzheimer. Aceasta înseamnă că puteți adăuga îmbunătățirea memoriei și funcția cognitivă îmbunătățită la lista beneficiilor acizilor grași omega-9.

 

Alimente bogate în Omega-9 vs. Alimente bogate în Omega-3 și Omega-6

Omega-3 și acizii grași omega-6 sunt mai căutați, deoarece corpurile noastre nu-i pot produce singuri, de aceea sunt numiți „esențiali”. În mod obișnuit, se obțin din plante și uleiuri de pește. Un studiu recent sugerează că până la 10 la sută din toate suplimentele consumate sunt omega-3 din suplimente cu ulei de pește.
Nu uitați că organismul nostru produce acizi grași Omega-9 de la sine, așa că nu trebuie să exagerăm, dar putem înlocui ocazional alți uleiuri și grăsimi din dietă cu acestea.
Acizii grași Omega-9, un acid oleic, pot fi găsiți în ulei de măsline (extra virgin sau virgin), măsline, avocado, ulei de floarea-soarelui, migdale, ulei de susan, fistic, caju, alune de pădure și nuci de macadamia, ca să numim doar câteva. Iată mai multe informații despre cele mai bune alimente bogate în Omega-3, Omega-6 și Omega-9:

  • Cele mai bogate alimente în Omega-3
- Macrou
- Ulei de in
- Ulei de somon
- Sardine
- Semințe de in
- Ulei de ficat de cod
- Nuci
- Semințe de chia
- Somon atlantic pescuit sălbatic
- Hering
- Ton
- Pește alb

  •  Cele mai bogate alimente în Omega-6 
- Șofran
- Ulei din semințe de struguri
- Ulei de floarea-soarelui
- Ulei din semințe de mac
- Ulei de porumb
- Ulei de nucă
- Ulei din semințe de bumbac
- Ulei de soia
- Ulei de susan

  •  Cele mai bogate alimente în Omega-9
- Floarea-soarelui
- Alune de pădure
- Șofran
- Nuci de Macadamia
- Ulei de soia
- Ulei de măsline
- Ulei de rapiță
- Unt de migdale
- Ulei de avocado
 

Acizi grași și Trigliceride
Acizii grași, în general, îndeplinesc diverse funcții pentru organismele noastre. Ei sunt componenta primară a grăsimii stocate, servesc drept blocuri constructoare importante ale membranelor celulare și ajută la reglarea proceselor inflamatorii. Acizii grași sunt surse importante de combustibil pentru că, atunci când sunt metabolizați produc cantități mari de adenozin trifosfat, care ne oferă energie. Multe tipuri de celule pot folosi fie glucoza, fie acizii grași în acest scop.

Există două tipuri principale de acizi grași numiți saturați și nesaturați. Grăsimile saturate sunt solide la temperatura camerei și se găsesc în animale și plante tropicale. Acestea sunt acizii grași omega-9. Grăsimile nesaturate, clasificate drept grăsimi polinesaturate, sunt de obicei lichide la temperatura camerei și se găsesc în legume, semințe și cel mai adesea în peștele gras. Acestea sunt cunoscute drept acizii grași omega-3 și uneori omega-6.

Să analizăm puțin mai profund acizii grași. Unele diete recomandă minimizarea grăsimilor, dar grăsimile, dacă alegem cele potrivite, joacă un rol important în sănătatea noastră. Grăsimea din dietă este descompusă în acizi grași și alte compuși, cum ar fi colesterolul. Unii dintre acești acizi grași, în special dacă sunt în exces, sunt convertiți în trigliceride, care pot fi folosiți pentru stocarea energiei.

Trigliceridele sunt un tip de grăsime găsit în sânge, iar prea multă grăsime de acest tip poate crește riscul de boli coronariene. Un test de sânge poate măsura trigliceridele împreună cu colesterolul. Există câțiva factori care pot crește nivelurile de trigliceride, cum ar fi supraponderea, lipsa de activitate fizică, fumatul, consumul excesiv de alcool, o dietă foarte bogată în carbohidrați, anumite boli și medicamente, precum și unele tulburări genetice.

Acum că înțelegem ce sunt trigliceridele, ce legătură au acestea cu acizii grași? Aceste trigliceride sunt folosite de organism atunci când există o cerere de energie și provin din acizi grași liberi. Acești acizi grași liberi sunt critici pentru funcțiile metabolice, cum ar fi secreția de hormoni peptidici și inflamația, și contribuie la homeostazia energetică, care este reglarea energiei corpului. (8)

În special, studiile recente au arătat că acestea au îmbunătățit metabolismul glucozei și tulburările metabolice sistemice. În cele din urmă, ele ajută la reglarea metabolismului energetic. Totuși, este important de notat că, deși acești acizi grași sunt foarte importanți pentru corpurile noastre, tulburările în echilibrul acelei energii pot fi cauzate de un consum excesiv de alimente, ducând la boli, cum ar fi obezitatea și diabetul. 


Riscuri și efecte secundare
Controversele au înconjurat folosirea internă a uleiului de muștar, o sursă principală de omega-9. Fox News a raportat că, din cauza toxicității acidului erucic, un component găsit în uleiul de muștar, acesta a fost interzis în S.U.A. ca produs vândut pentru consum. Poate fi găsit în multe magazine ca ulei de masaj.

Deși bucătarii folosesc regulat uleiul de muștar, asigurați-vă că verificați cu medicul înainte de a utiliza uleiul de muștar sau orice nou în dieta dumneavoastră.
De asemenea, este crucial să aveți un echilibru adecvat al grăsimilor omega. Prea multă omega-6, în mod particular, poate fi dăunătoare.
Persoanele cu condiții specifice, cum ar fi eczema, psoriazisul, artrita, diabetul sau sensibilitatea sânilor, ar trebui să consulte medicii înainte de a lua orice suplimente de omega-6. Atât uleiul de borago, cât și uleiul de primulă se spune că ar scădea pragul convulsiv; prin urmare, persoanele care necesită medicație anticonvulsivantă ar trebui să fie precaute și să discute acest lucru cu medicul lor.
Anumiți acizi grași omega-6, cum ar fi GLA, pot crește sau scădea efectele anumitor medicamente.
În plus, consumul excesiv de omega-6 și insuficient de omega-3 poate perturba echilibrul acizilor grași, ceea ce are numeroase efecte negative. Asta înseamnă că trebuie să vă monitorizați aportul de omega-6 și să adoptați o dietă mai sănătoasă comparativ cu majoritatea dietelor occidentale. Încercați dieta mediteraneană ca ghid și monitorizați tipul de grăsimi pe care le consumați.


Spre deosebire de acizii grași omega-3 și omega-6, corpul poate produce acizi grași omega-9, ceea ce înseamnă că necesitatea de a-i suplimenta nu este la fel de importantă ca în cazul popularului omega-3.
Beneficiile omega-9 includ ajutorul în reducerea riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral; creșterea energiei, diminuarea furiei și îmbunătățirea stării de spirit; și beneficii potențiale pentru persoanele cu Alzheimer.
Unele dintre principalele alimente pentru a obține beneficiile omega-9 includ floarea-soarelui, aluna, sofranul, nucile macadamia, uleiul de soia, uleiul de măsline, uleiul de rapiță, untul de migdale și uleiul de avocado.