Ce este orezul negru? În ciuda faptului că este mai puțin popular decât orezul brun sau orezul sălbatic, orezul negru, cunoscut și sub denumirea de „orez interzis” sau „orezul împăratului”, este un bob străveci care are beneficii și mai impresionante pentru sănătate decât multe alte soiuri de orez.

Nu numai că este tipul de orez care este cel mai bogat în antioxidanți puternici, care luptă împotriva bolilor, dar conține și fibre alimentare, proprietăți antiinflamatorii și are capacitatea de a ajuta la stoparea dezvoltării diabetului, cancerului, bolilor de inimă și chiar câștigului în greutate.


Orezul negru a fost consumat în regiuni din Asia de mii de ani. De fapt, timp de secole a fost rezervat doar regalității chineze. Astăzi, acest tip de orez crește în popularitate și apare în mai multe magazine naturiste din SUA, Australia și Europa, pe măsură ce oamenii descoperă numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le are de oferit acest orez integral.

„Orezul interzis” este un alt nume pentru orezul negru, care este un orez cu bob mediu, fără gluten. Are o culoare negru-violet închis, cu o aromă de nucă, ușor dulce. Orezul negru este cu adevărat orez? Oricât de ciudat ar părea dacă nu l-ai văzut niciodată până acum, este cu siguranță un tip de orez.

Orezul negru include mai multe tipuri de orez care aparțin speciilor Oryza sativa. Orezul negru thailandez, de exemplu, numit și orez negru lipicios, are o textură lipicioasă și este adesea folosit în deserturi în bucătăria thailandeză. Acesta are cantități mai mari de amilopectină, ceea ce îl face foarte lipicios când este gătit. Orezul negru Japonica este un amestec de orez negru asiatic cu bob scurt și un orez de mahon cu bob mediu cultivat împreună în același câmp.

Este orezul negru un superaliment? Este adesea considerat un superaliment datorită conținutului său nutrițional ridicat, în plus față de faptul că este bogat în antociani, care sunt pigmenții antioxidanți care conferă orezului culoarea sa unică. În medicina tradițională chineză, este considerat chiar un tonic al sângelui.

Poți mânca orez negru în dieta keto? Din păcate, orezul de toate felurile este de obicei un „nu” la dieta ketogenă. Veștile bune? Orezul negru este totuși o opțiune pentru cei care urmează o dietă fără gluten.


Istorie și utilizări în medicina tradițională

De ce orez negru este denumit și orez interzis? Această denumire vine cu mii de ani în urmă, în China antică, când un grup de nobili chinezi a adunat toate boabele de orez negru și le-a reținut de la consumul public. Acest lucru a transformat orezul negru într-o delicatesă doar pentru bogații și membrii regali ai Chinei antice. Ceilalți nu mai puteau mânca sau cultiva acest orez negru primind astfel numele de orez interzis.

Astăzi nu mai este interzis, dar încă se cultivă în cantități relativ mici, mai ales în comparație cu alte tipuri de soiuri de orez disponibile pe scară largă.

După cum probabil știi, toate soiurile de orez sunt culturi substanțiale și importante în dieta populației asiatice și au fost de mii de ani. În Medicina Tradițională Chineză, orezul interzis a fost cunoscut pentru că este bun pentru rinichi, stomac și ficat încă din cele mai vechi timpuri. Orezul interzis conține antociani, iar alimentele care conțin acești antioxidanți puternici au fost folosite de mult timp în medicina tradițională pentru beneficiile lor pentru sănătate. Potrivit unui articol științific:

Amestecuri și extracte bogate în antociani (deși nu sunt compuși purificați) au fost folosite istoric pentru a trata afecțiuni la fel de diverse precum hipertensiunea arterială, pirexia, tulburările hepatice, dizenteria și diareea, problemele urinare, inclusiv pietrele la rinichi și infecțiile tractului urinar și răceala comună. S-a pretins chiar că aduc îmbunătățiri ale vederii și circulației sanguine.


Nutriția orezului negru

Caloriile din orezul negru nu sunt foarte mari. O porție conține aproximativ 160 de calorii, dar oferă o cantitate foarte mare de fitonutrienți flavonoizi. Este, de asemenea, o sursă bună de fibre importante, are un conținut substanțial de minerale și este chiar o sursă bună de proteine pe bază de plante. În plus, învelișul exterior al boabelor are unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți antociani comparativ cu orice alt aliment.

Cât de sănătos este orezul negru? O porție de 1/4 de cană de orez negru organic gătit conține aproximativ:

  • 156 de calorii
  • 32 de grame de carbohidrați
  • 4 grame de proteine
  • 1,5 grame de grăsime
  • 2,3 grame de fibre
  • 0,7 miligrame de fier (4% DZR)


Iată 7 beneficii de top pentru sănătate

1. Este plin de antioxidanti

Este orezul negru un carbohidrat bun? Este cu siguranță o sursă mai hrănitoare de carbohidrați. Coaja de orez negru, care este stratul exterior al bobului, conține unul dintre cele mai ridicate niveluri de antocianină antioxidantă găsită în orice aliment cunoscut.Orezul negru are o culoare neagră purpurie, care este o indicație a proprietăților sale antioxidante ridicate, în mod similar cu fructele de pădure intens colorate, cum ar fi afinele, zmeura și merisoarele. Sursele arată că, conținutul de antociani al orezului negru este mai mare decât al oricărei cereale, inclusiv orez brun, orez roșu, quinoa roșie sau alte soiuri de cereale integrale colorate. Are chiar mai multe antocianine decât afinele.

Antocianina are capacitatea de a ajuta la prevenirea unei multitudini de boli comune, dar grave, conform numeroaselor studii care au analizat beneficiile acestui antioxidant. Cercetările științifice corelează antioxidanții antociani cu: prevenirea bolilor cardiovasculare, protejarea împotriva cancerului care poate fi cauzat de deteriorarea radicalilor liberi, îmbunătățirea funcției creierului, reducerea inflamației și multe altele.În plus, conține, de asemenea, importantul antioxidant, vitamina E, care este utilă în menținerea sănătății ochilor, pielii și a sistemului imunitar, pe lângă alte funcții importante.

2. Protejează sănătatea inimii

Studiile de cercetare au arătat că orezul negru scade formarea periculoasă a plăcii aterosclerotice în artere. Acest lucru este foarte important pentru a menține arterele curate și pentru a preveni atacurile de cord și accidentul vascular cerebral.

Studiile epidemiologice demonstrează, de asemenea, că antocianinele consumate în dietă au un efect preventiv asupra dezvoltării bolilor cardiovasculare. Antocianinele din orezul negru pot ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol prin reducerea colesterolului total, precum și a colesterolului „rău” LDL.

3. Poate ajuta la detoxifierea organismului

Studiile au demonstrat că, consumul de orez negru poate ajuta la detoxifierea organismului și la curățarea ficatului de acumularea toxică dăunătoare datorită conținutului ridicat de antioxidanți. 

Într-un studiu recent, stările antioxidante ale sângelui, ficatului și una dintre arterele principale, aorta, au fost evaluate la cei care au fost hrăniți fie cu orez alb rafinat, fie cu orez negru. Rezultatele au arătat că cei hrăniți cu orez negru au experimentat mai puțin stres oxidativ (numit și daune ale radicalilor liberi), au avut mai mulți antioxidanți în sânge, au experimentat detoxifiere în ficat și, de asemenea, s-a redus acumularea plăcii în artere.Așadar, fitonutrienții găsiți în orezul negru ajută organismul să reducă inflamația și să curețe organismul de substanțele nocive care pot contribui la o gamă largă de afecțiuni.

4. Îmbunătățește sănătatea digestivă și metabolică

Orezul negru conține o cantitate impresionantă de fibre per porție. Fibrele din orezul negru ajută la prevenirea constipației, balonării și a altor simptome digestive nedorite. Fibrele se leagă de deșeuri și toxine din tractul digestiv, ajutând la eliminarea acestora și contribuind la funcționarea regulată a intestinului. Orezul negru poate ajuta, de asemenea, la prevenirea sau ameliorarea cazurilor de diaree, deoarece fibrele adaugă volum scaunului.

Fibrele alimentare găsite în orezul negru pot ajuta, de asemenea, la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp între mese, ajutând potențial la pierderea în greutate. Cercetările clinice publicate în 2014 demonstrează cum o dietă bogată în fibre alimentare din soiurile de orez din cereale integrale are efecte pozitive asupra parametrilor metabolici, inclusiv rezistența la insulină, care afectează greutatea.

5. Este o cereală naturală fără gluten

Ca și alte soiuri de orez, orezul negru este în mod natural fără gluten. Mulți oameni din ziua de azi sunt sensibili la gluten, fie că sunt conștienți de acesta sau nu, dar totuși sunt testați negativ pentru boala celiacă.

După ce mănâncă ceva cu gluten, cei cu sensibilitate la această proteină suferă multe dintre aceleași simptome ca și cei cu boala celiacă (o alergie confirmată la gluten), inclusiv balonare, constipație, diaree, deficiențe de nutrienți și un risc crescut de a dezvolta sindromul de intestin permeabil. 

Consumul de orez negru în locul nu numai a cerealelor rafinate și a produselor din făină procesată, ci și a tuturor alimentelor care conțin grâu, orz și secară, poate ajuta la eliminarea problemelor digestive asociate cu consumul de gluten pentru mulți oameni.

6. Ajută la încetinirea absorbției zahărului din sânge

Studiile au arătat că atunci când vine vorba de riscul de a dezvolta diabet și chiar obezitate, consumul de cereale integrale este mult mai benefic și preventiv decât consumul de carbohidrați rafinați. În comparație cu consumul de carbohidrați procesați care sunt lipsiți de fibre, antioxidanți și alți nutrienți care ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge, orezul negru este o opțiune mult mai sănătoasă. Orezul negru conține întreaga tărâță a bobului în care este depozitată fibra, iar fibrele sunt capabile să ajute glucoza (zahărul) din boabe să fie absorbită de organism pe o perioadă mai lungă de timp.

Când cercetătorii au examinat consumul de orez alb și brun în relație cu riscul de diabet de tip 2, au descoperit că orezul alb are mai multe șanse să contribuie la rezistența la insulină și la riscul de diabet. Consumul de cereale integrale, inclusiv orez brun sau negru, în locul orezului alb, pâinii albe, pastelor și cerealelor îndulcite poate scădea riscul de diabet de tip 2 și alte complicații, în plus față de menținerea greutății sub control și a nivelului de energie echilibrat. 

7. Previne obezitatea

Este foarte important pentru cei cu prediabet, diabet sau alte forme de sindrom metabolic și rezistență la insulină să consume 100% cereale integrale, spre deosebire de tipurile „albe” procesate, care nu au fibre.

Același lucru poate fi spus și pentru cei care se luptă cu pierderea în greutate, deoarece fibrele și nutrienții din cerealele integrale ajută la oprirea semnalelor de foame și la prevenirea supraalimentării. Cercetările arată că soiurile de orez negru pot ajuta la prevenirea rezistenței la insulină, care este legată de un risc crescut de obezitate.


Unde se găsește și cum se gătește acest orez

Popularitatea orezului negru și cunoștințele despre numeroasele sale beneficii pentru sănătate sunt în creștere în țările occidentale, dar încă rămâne mult mai puțin popular decât orezul alb mai puțin sănătos și chiar și orezul brun similar.

Dacă te întrebi de unde să cumperi orez negru, probabil îl poți găsi în majoritatea magazinelor naturiste cât și online. Speranța este că, pe măsură ce mai mulți oameni învață despre beneficiile orezului negru și îl solicită, acesta devine mai disponibil pe scară largă în lanțurile de supermarketuri și restaurante mai mari.

Deoarece beneficiile pentru sănătate ale orezului negru sunt în tărâțele orezului, întotdeauna trebuie să cumperi orez negru 100% din cereale integrale. Poți fi sigur că obții tipul corect verificând eticheta ingredientelor și căutând cuvintele „orez negru întreg” ca prim ingrediente și, în mod ideal, singurul ingredient de pe listă.

Deoarece este nerafinat și mai dens decât orezul alb, gătitul orezului interzis durează mai mult. Pentru rezultate optime, înmoaie orezul timp de cel puțin o oră înainte de a-l găti sau, de preferat, timp de câteva ore. Dacă poți planifica din timp și poți înmuia orezul, vei reduce timpul necesar de gătire și, de asemenea, vei face nutrienții din orez mai ușor de absorbit. După ce ai înmuiat orezul, clătește-l și apoi pune-l pe aragaz cu două căni de apă pentru fiecare ceașcă de orez. Fierbe orezul timp de cel puțin o jumătate de oră dacă l-ai înmuiat sau timp de o oră dacă nu ai făcut-o. Verifică textura orezului după acest timp pentru a vedea dacă este gătit. Dacă nu, continuă să îl fierbi până ajunge la textura pe care o cauți.


Riscuri și efecte secundare

Deși orezul negru conține substanțe nutritive benefice, cerealele sunt de obicei cele mai benefice atunci când sunt consumate cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.

Există multe beneficii ale orezului negru, iar efectele secundare sunt minime atâta timp cât nu mănânci prea mult. Chiar dacă orezul negru conține mai multe fibre și antioxidanți decât cerealele rafinate sau alimentele cu carbohidrați, toate cerealele au în continuare capacitatea de a afecta nivelul zahărului din sânge, așa că este întotdeauna o idee bună să fii atent la dimensiunea porțiilor din toate cerealele. De asemenea, ajută la consumul de orez cu o sursă de grăsimi sănătoase și unele proteine. Acest lucru întârzie și mai mult timpul necesar zaharurilor carbohidraților pentru a afecta nivelul de glucoză din sânge.

Oamenii de știință au descoperit că orezul conține arsen, însă poți efectua trucuri simple de gătit pentru a evita otrăvirea cu acest metal greu. Gătitul orezului în șase până la 10 părți de apă pe o parte de orez reduce drastic nivelul de arsenic. Așadar, orezul negru, numit și orez interzis sau orezul împăratului, este o alternativă mai sănătoasă a orezului alb, care poate fi folosit în aceleași moduri. Beneficiile orezului negru pentru sănătate, care provin în principal din conținutul său impresionant de antioxidanți, includ creșterea sănătății inimii, prevenirea cancerului, reducerea inflamației, ajutarea la echilibrarea zahărului din sânge și îmbunătățirea sănătății digestive.


Orezul negru este în mod natural fără gluten și are mult mai mulți nutrienți decât orezul alb. Cerealele integrale, cum ar fi orezul negru, pot juca un rol sănătos în dieta cuiva, atâta timp cât se asigură că obțin o mulțime de proteine și grăsimi sănătoase din alte surse de alimente care sunt furnizori mai buni pentru acești macronutrienți importanți. 

Adoptarea unei diete variate și echilibrate este cea mai bună modalitate de a obține suficienți nutrienți esențiali care sunt vitali pentru ca organismul tău să funcționeze normal și să rămână sănătos. De asemenea, a rămâne sau a deveni activ, este foarte important pentru o viață sănătoasă. Și în ultimul rând, nu uita că băută într-o cantitate potrivită pentru greutatea ta, apa îți va ajuta organismul, sporindu-i ritmul în care acesta absoarbe substanțele nutritive și le elimină pe cele toxice.

Dacă încă nu ai în planul tău alimentar acest tip de orez, comandă-l chiar acum pe www.driedfruits.ro, folosește codul BLOG5 la finalizarea comenzii și beneficiezi de o reducere de 5%