Această algă albastru-verde este o plantă de apă dulce care este acum una
dintre cele mai cercetate și, alături de chlorella, unul dintre cele mai
discutate superalimente de astăzi. Crescută în întreaga lume, de la Mexic până
în Africa și chiar în Hawaii, spirulina este renumită pentru gustul său intens și
profilul său nutrițional și mai puternic.
Deși poate ai văzut-o doar ca ingredient în băuturile tale, batoane energizante și suplimente naturale, beneficiile pentru sănătate
ale spirulinei sunt atât de profunde încât, luate zilnic, ar
putea ajuta la restabilirea și revitalizarea sănătății tale. În plus, datorită profilului său nutrițional impresionant, programe de
ajutor din întreaga lume au început să creeze producție de spirulină în zonele
care se confruntă cu malnutriție.
Așadar, ce este exact acest ingredient și cum îți poate influența
sănătatea? Să aruncăm o privire mai atentă asupra spirulinei și să vedem de ce
ar trebui să iei în considerare adăugarea acesteia în rutina ta.
Ce Este Spirulina?
Spirulina este un tip de microalgă albastru-verde care poate crește atât în apă dulce, cât și în
apă sărată și este consumată de oameni și alte animale. Există două specii ale
plantei spirulina, inclusiv Arthrospira platensis și Arthrospira maxima. Sunt cultivate la nivel mondial și folosite ca suplimente alimentare (sub formă
de tablete, fulgi și pulbere) și alimente întregi — și chiar pentru hrana
animalelor și a peștilor.
Pentru ce este bună spirulina? Există o mulțime de recenzii despre
spirulina, susținând că această algă uimitoare poate face totul, de la
accelerarea metabolismului până la stabilizarea zahărului din sânge și
prevenirea bolilor de inimă.
Cercetările continuă să descopere tot mai multe beneficii potențiale ale
spirulinei, iar studiile au arătat că adăugarea acesteia în rutina ta ar putea
ajuta la detoxifierea corpului, creșterea nivelului de energie și chiar
îmbunătățirea funcției creierului.
Se crede că această algă unică a fost un aliment de bază pentru azteci în
Mexic. Denumită „Tecuitlatl,” spirulina a fost o sursă principală de proteine
pentru azteci timp de câteva sute de ani, iar Lacul Texcoco rămâne și astăzi o
sursă abundentă a acestui superaliment.
Informații Nutriționale
Spirulina alimentară este, fără îndoială, cel mai dens aliment în nutrienți de pe planetă. De aceea, luarea de suplimente alimentare cu spirulină este esențială pentru o sănătate bună.
O lingură de spirulină (aproximativ șapte grame) conține aproximativ:
- Calorii: 20.3
- Carbohidrați totali: 1.7 g
- Fibre: 0.3 g
- Zahăr: 0.2 g
- Grăsimi totale: 0.5 g
- Grăsimi saturate: 0.2 g
- Grăsimi polinesaturate: 0.1 g
- Grăsimi mononesaturate: 0.05 g
- Grăsimi trans: 0 g
- Proteine: 4 g
- Sodiu: 73.5 mg (3% VZ*)
- Cupru: 0.4 mg (44% VZ)
- Riboflavină: 0.3 mg (23% VZ)
- Tiamină: 0.2 mg (17% VZ)
- Fier: 2 mg (11% VZ)
- Niacină: 0.9 mg (6% VZ)
- Mangan: 0.1 mg (4% VZ)
- Magneziu: 13.6 mg (3% VZ)
*Valoare Zilnică: Procentele sunt bazate pe o dietă de 2,000 de calorii pe
zi.
De asemenea, conține și calciu, fosfor, potasiu, vitamina C, folat,
vitamina A, vitamina B6, vitamina K, acizi grași omega-3 și acizi grași
omega-6.
Beneficii pentru Sănătate
1. Detoxifică Metalele Grele (în special Arsenicul)
Toxicitatea cronică a arsenicului este o problemă care afectează oamenii
din întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, SUA este una
dintre țările afectate de arsenicul anorganic care este prezent în mod natural
la niveluri ridicate.
Toxicitatea arsenicului este o problemă și mai mare în Orientul Îndepărtat.
Potrivit cercetătorilor din Bangladesh, „Milioane de oameni din Bangladesh,
India, Taiwan și Chile consumă o concentrație mare de arsenic prin apa
potabilă, iar mii dintre ei au dezvoltat deja otrăvire cronică cu arsenic.”
De fapt, până la 3% din întreaga populație din Bangladesh a prezentat semne
clinice de otrăvire cu arsenic. După cum au subliniat cercetătorii din
Bangladesh, „nu există un tratament specific” pentru otrăvirea cu arsenic,
motiv pentru care au evaluat alternative precum algele albastre-verzi.
După ce au administrat 24 de pacienți afectați de otrăvirea cronică cu
arsenic un extract de spirulină (250 miligrame) plus zinc (două miligrame) de
două ori pe zi, au comparat rezultatele cu 17 pacienți care au luat un placebo și
au descoperit că combinația spirulină-zinc a funcționat. În cele din urmă,
participanții au experimentat o scădere de 47% a arsenicului în corp.
Include acest superaliment în detoxificarea ta de metale grele sau, în
general, pentru a-ți detoxifica corpul.
2. Ajută la Eliminarea Candidei
Potrivit cercetătorilor, „Speciile de Candida fac parte din microbiota
normală a cavității orale, a tractului gastrointestinal și a vaginului unei
persoane.”
Ce înseamnă asta? Fără un echilibru sănătos al microflorei în corpurile noastre, suntem mult
mai susceptibili la boli.
De fapt, sindromul intestinului
permeabil și digestia necorespunzătoare sunt direct legate de
dezechilibrul microflorei. Nu numai că candidoza invazivă este principala cauză
a deceselor legate de micorize, dar supraîncărcarea cu Candida a devenit semnul
distinctiv pentru majoritatea bolilor autoimune de astăzi.
Datorită dietei noastre bogate în zahăr și ingrediente nenaturale, rezistența
antimicrobiană și medicamentele antifungice ineficiente, am văzut o creștere
semnificativă a infecțiilor cu drojdie din anii 1980.
Din fericire, spirulina pare să fie de ajutor. Mai multe studii pe animale
au arătat că este un agent antimicrobian eficient, în special pentru Candida.
Beneficiile spirulinei au fost demonstrate în promovarea creșterii florei
bacteriene sănătoase în intestine, ceea ce inhibă dezvoltarea candidei. În
plus, proprietățile de întărire a sistemului imunitar ale spirulinei pot ajuta
corpul să elimine celulele de Candida.
3. Luptă Împotriva HIV/SIDA
Până de curând, epidemiologii au fost nedumeriți încercând să înțeleagă de
ce oamenii din Japonia, Coreea și Ciad au rate relativ scăzute de HIV/SIDA. O
posibilă explicație, dezvăluită într-un studiu din 2012 publicat în Journal of
Applied Phycology, ar putea fi cantitatea de alge pe care oamenii din aceste
zone le consumă regulat.
Când cercetătorii au luat 11 pacienți cu HIV care nu luaseră niciodată
antiretrovirale, i-au împărțit în trei grupuri: unul care trebuia să mănânce
cinci grame de alge marine maro în fiecare zi, unul care trebuia să consume
cinci grame de spirulină și unul care mânca o combinație a ambelor.
După perioada de probă de trei luni, au fost descoperite două constatări
cheie:
Absolut niciun efect advers nu a fost experimentat de la ambele varietăți
de alge și combinație.
Celulele CD4 (limfocitele T-helper care luptă împotriva infecțiilor și sunt
folosite pentru stadierea HIV) și încărcătura virală HIV-1 (un alt biomarker
HIV) au rămas stabile.
Rezultatele au fost atât de promițătoare încât un participant a acceptat să
continue studiul pentru încă 10 luni, iar acest participant a beneficiat de o
„îmbunătățire clinică semnificativă a celulelor CD4 și o scădere a încărcăturii
virale HIV.”
Un alt studiu a demonstrat, de asemenea, că spirulina merită un loc în
tratamentul natural al HIV.
4. Ajută la Prevenirea Cancerului
Potrivit cercetătorilor, „un număr de studii pe animale și în eprubetă
sugerează că spirulina crește producția de anticorpi, proteine care luptă
împotriva infecțiilor și alte celule care îmbunătățesc imunitatea și ajută la
combaterea infecțiilor și bolilor cronice precum cancerul.”
Acest lucru nu este surprinzător, deoarece peste 200 de articole revizuite
au fost publicate în literatura științifică evaluând capacitatea spirulinei de
a afecta celulele canceroase.
Oamenii de știință din Republica Cehă au subliniat că, pe lângă capacitatea
sa de a controla nivelurile de colesterol din sânge, „Spirulina este, de
asemenea, bogată în compuși tetrapirrolici strâns legați de molecula de
bilirubină, un antioxidant puternic și agent antiproliferativ.”
Când au fost testați pe celule pancreatice umane, acești cercetători au
descoperit că, „Comparativ cu celulele netratate, terapiile experimentale au
scăzut semnificativ proliferarea liniilor celulare de cancer pancreatic uman în vitro într-o
manieră dependentă de doză.”
În plus, un studiu din 2019 a arătat că spirulina reduce mielosupresia și
îmbunătățește funcția imunitară după chimioterapie la pacienții cu tumori
maligne. Un alt studiu din același an a demonstrat cum spirulina acționează
împotriva cancerelor orale.
5. Poate Ajuta la Scăderea Tensiunii Arteriale
Ficocianina este un pigment găsit în spirulină care, conform cercetătorilor,
posedă efecte antihipertensive — cu alte cuvinte, este un aliment care scade
tensiunea arterială. Cercetătorii japonezi spun că acest lucru se datorează
faptului că consumul de alge albastru-verzi inversează disfuncția endotelială
în sindromul metabolic.
Acest lucru ar putea fi extrem de promițător, deoarece sindromul metabolic
a devenit rapid una dintre principalele
cauze ale bolilor prevenibile astăzi, crescând riscul de a dezvolta boli
de inimă, diabet și accident vascular cerebral.
6. Poate Reduce Colesterolul
În aceeași linie, beneficiile spirulinei au fost, de asemenea, demonstrate
în prevenirea aterosclerozei și scăderea nivelului de colesterol.
Un studiu pe animale a luat iepuri, i-a hrănit cu o dietă bogată în
colesterol (DBC) conținând 0,5% colesterol timp de patru săptămâni și apoi i-a
hrănit cu DBC cu 1% sau 5% spirulină pentru încă opt săptămâni.
După ce perioada de opt săptămâni s-a încheiat, nivelurile de LDL au scăzut
cu 26% în grupul care a consumat 1% spirulină și cu 41% în grupul care a
consumat 5% spirulină, ceea ce sugerează că cu cât se consumă mai mult, cu atât
beneficiile pot fi mai mari. Trigliceridele serice și colesterolul total au
fost, de asemenea, reduse semnificativ.
Aceste constatări au fost susținute în mai multe meta-analize.
7. Poate Reduce Riscul de Accident Vascular Cerebral
În studiul pe iepuri de mai sus, cercetătorii au descoperit, de asemenea,
că suplimentarea cu spirulină a redus suprafața intimală a aortei cu 33% până
la 48%, ceea ce sugerează că poate preveni ateroscleroza și, ulterior,
accidentul vascular cerebral.
Este important de reținut că acest studiu clinic a fost realizat pe animale
care continuau să mănânce o dietă bogată în colesterol și subliniază că
consumul regulat de spirulină poate inversa unele dintre daunele cauzate de o
dietă nesănătoasă.
Acest efect a fost găsit și în cercetările realizate pe șobolani.
8. Îmbunătățește Performanța în Exerciții Fizice
Un studiu din 2022 a indicat că spirulina poate beneficia atât forța
musculară, cât și rezistența.
Între timp, un studiu din 2020 a arătat că suplimentarea cu spirulină ar
putea îmbunătăți absorbția oxigenului în timpul unui exercițiu de ciclism cu
brațele. Cercetătorii au spus că ar putea acționa ca un ajutor ergogenic pentru
a îmbunătăți performanța atletică generală.
9. Ameliorează Problemele Sinusurilor
Studiile indică faptul că spirulina poate ajuta la tratarea rinitei
alergice, deoarece beneficiază organismul prin reducerea inflamației care
cauzează probleme sinusale. Comparativ cu studiile placebo, spirulina este
eficientă în reducerea mâncărimii, secrețiilor nazale, congestiei nazale și
strănutului.
Un studiu din 2020 a demonstrat că spirulina a fost mai eficientă decât un
antihistaminic numit cetirizină în tratarea alergiilor și rinitei alergice,
precum și în reducerea inflamației.
10. Poate Oferi Protecție împotriva Tulburărilor Cerebrale și Îmbunătățirea
Memoriei
Într-un studiu din 2012, o dietă îmbogățită cu spirulină administrată șobolanilor
a oferit așa-numita neuroprotecție într-un model α-sinuclein al bolii Parkinson. Acest lucru nu
s-a întâmplat cu dieta de control.
Într-un studiu din 2015, efectele
spirulinei asupra disfuncției memoriei, daunelor oxidative și activității
enzimelor antioxidante au fost examinate la șoareci. S-a constatat că Spirulina
platensis poate „preveni pierderea memoriei, posibil prin reducerea
acumulării de proteine Aβ, reducerea daunelor oxidative și creșterea activității catalazei.”
Deși ambele studii sunt preliminare și implică animale, ele sunt promițătoare
pentru persoanele afectate de boala Parkinson, alte boli neurodegenerative și
probleme de memorie.
11. Ar Putea Proteja Sănătatea Oculară
Cercetările pe animale arată că acest superaliment din alge a ajutat la
suprimarea „morții fotoreceptorilor induse de lumină, degenerării
retiniene și, ulterior, la afectarea
vederii.” Se crede că acest lucru se datorează beta-carotenului din spirulină.
În plus, unele cercetări au descoperit că
„spirulina este o sursă eficientă de zeaxantină pentru oameni,” un nutrient
vital pentru sănătatea ochilor, dar nu toate produsele analizate de
Departamentul de Agricultură par să conțină zeaxantină.
12. Susține Sănătatea Orală
Acest superaliment verde beneficiază
sănătatea orală în multe feluri. De exemplu, s-a constatat că ajută la tratarea
și prevenirea bolii gingiilor (cunoscută și sub numele de parodontită) și a
leucoplachiei în studiile umane.
13. Ajută la Controlul Greutății
Un review din 2020 a descoperit că
adăugarea spirulinei în dietă poate ajuta oamenii să piardă sau să gestioneze
greutatea. Consumul acestui supliment a fost legat de un indice de masă
corporală mai scăzut, grăsime corporală redusă, circumferința taliei, pofta de
mâncare și lipidele din sânge.
Acest lucru a venit în urma cercetărilor
publicate în 2019, care au constatat că „suplimentarea cu spirulină reduce
semnificativ greutatea corporală, în special la persoanele obeze.”
De fapt, un studiu din 2022 a examinat
efectele suplimentării cu acest superaliment asupra pierderii treptate de
greutate la luptători competiționali. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu
spirulină în timpul unui program de pierdere treptată de greutate a ajutat
luptătorii să reducă procentajul de grăsime corporală și masa grasă, împreună
cu alți indicatori pentru greutate și mușchi.
Combinată cu antrenamentul de rezistență,
suplimentarea cu aceste alge a fost, de asemenea, găsită a ajuta bărbații obezi
să piardă în greutate.
14. Gestionează Nivelurile de Zahăr din
Sânge
Există multe dovezi că suplimentarea cu
spirulină poate ajuta la gestionarea nivelurilor de glucoză din sânge. De
exemplu, cercetările publicate în 2022 au constatat că administrarea a doar opt
grame de spirulină într-o băutură a ajutat la controlul glicemic și markerii de
glucoză din sânge.
Mai mult, un studiu din 2001 a testat
efectele suplimentării cu spirulină asupra pacienților cu diabet zaharat tip 2.
Douăzeci și cinci de subiecți au fost repartizați aleatoriu în grupul de
suplimentare sau grupul de control. După două luni de suplimentare, a existat
„o scădere apreciabilă a glucozei din sânge pe nemâncate și a nivelurilor de
glucoză postprandiale.”
Produse și Recomandări de DozareO întrebare comună atunci când încerci pentru prima dată acest ingredient incredibil este: Câtă spirulină să iei zilnic?
Deși nu există o doză standard de spirulină, majoritatea studiilor au
constatat un efect benefic atunci când se consumă între unu și opt grame pe zi.
Ca referință, o lingură de spirulină albastră are aproximativ șapte grame.
Poți supradoza cu spirulină? Consumul de cantități mari de spirulină este
puțin probabil să provoace daune serioase, dar poate rezulta în probleme
digestive precum greață, diaree, balonare și crampe.
Prin urmare, este cel mai bine să începi cu o doză mai mică și să crești treptat
pentru a-ți evalua toleranța.
Când vine vorba de cum să iei spirulina, opțiunile sunt nelimitate.
Spirulina în capsule și spirulina în tablete pot fi găsite în multe magazine de
sănătate și farmacii pentru un mod rapid și convenabil de a-ți lua doza
zilnică.
Spirulina organică sub formă de pudră este, de asemenea, disponibilă și
poate fi ușor combinată cu alte superalimente, cum ar fi în pulberi verzi
superioare, pentru a crea băuturi verzi nutritive (sau băuturi detoxifiante).
Ar trebui să iei spirulina pe stomacul gol? Există multe recomandări
diferite cu privire la momentul și modul în care ar trebui să iei spirulina,
dar este probabil să fie la fel de benefică indiferent de cum decizi să o iei,
fie că este înainte, în timpul sau după mesele tale.
Riscuri și Efecte Secundare
Mulți oameni se întreabă: Este spirulina sigură pentru rinichi sau este
spirulina dăunătoare pentru ficat?
Dacă nu, care sunt efectele secundare ale spirulinei?
În ciuda multitudinii de beneficii pentru sănătate ale spirulinei, există și
potențiale efecte secundare ale spirulinei de luat în considerare.
În mod special, au fost publicate unele rapoarte de caz privind persoane
care au avut reacții autoimune după utilizarea spirulinei. Există o teorie
conform căreia acest lucru ar putea fi cauzat de activarea unui agent
inflamator, TNF-alfa, care ar putea fi mai semnificativ la persoanele
predispuse la boli autoimune.
Cu toate acestea, alte studii de laborator și cercetare sugerează că
spirulina ar putea suprima această proteină inflamatorie, așa că sunt necesare
mai multe cercetări pentru a evalua potențialul pericol al spirulinei pentru
cei cu tulburări autoimune.
Dacă ai o afecțiune autoimună, este o idee bună să iei acest supliment sub
supravegherea furnizorului tău de îngrijire medicală.
Când te gândești de unde să cumperi spirulina, asigură-te că achiziționezi
întotdeauna de la un comerciant de renume. Este absolut esențial să te asiguri
că calitatea și puritatea spirulinei pe care o consumi sunt de cele mai înalte
standarde.
În special, la fel ca orice altceva provenit din mare, asigură-te că achiziționezi
doar alge albastru-verzi care sunt libere de contaminare.
De asemenea, unele surse sugerează că femeile însărcinate și copiii nu ar
trebui să consume alge. Contactează furnizorul tău de îngrijire medicală pentru
a confirma dacă ar trebui sau nu să folosești suplimente de spirulină.
Lasa un comentariu