Această algă albastru-verde este o plantă de apă dulce care este acum una dintre cele mai cercetate și, alături de chlorella, unul dintre cele mai discutate superalimente de astăzi. Crescută în întreaga lume, de la Mexic până în Africa și chiar în Hawaii, spirulina este renumită pentru gustul său intens și profilul său nutrițional și mai puternic.

Deși poate ai văzut-o doar ca ingredient în băuturile tale, batoane energizante și suplimente naturale, beneficiile pentru sănătate ale spirulinei  sunt atât de profunde încât, luate zilnic, ar putea ajuta la restabilirea și revitalizarea sănătății tale. În plus, datorită profilului său nutrițional impresionant, programe de ajutor din întreaga lume au început să creeze producție de spirulină în zonele care se confruntă cu malnutriție.

Așadar, ce este exact acest ingredient și cum îți poate influența sănătatea? Să aruncăm o privire mai atentă asupra spirulinei și să vedem de ce ar trebui să iei în considerare adăugarea acesteia în rutina ta.

                                                                                                                                       

Ce Este Spirulina?

Spirulina este un tip de microalgă albastru-verde  care poate crește atât în apă dulce, cât și în apă sărată și este consumată de oameni și alte animale. Există două specii ale plantei spirulina, inclusiv Arthrospira platensis și Arthrospira maxima. Sunt cultivate la nivel mondial și folosite ca suplimente alimentare (sub formă de tablete, fulgi și pulbere) și alimente întregi — și chiar pentru hrana animalelor și a peștilor.

Pentru ce este bună spirulina? Există o mulțime de recenzii despre spirulina, susținând că această algă uimitoare poate face totul, de la accelerarea metabolismului până la stabilizarea zahărului din sânge și prevenirea bolilor de inimă.

Cercetările continuă să descopere tot mai multe beneficii potențiale ale spirulinei, iar studiile au arătat că adăugarea acesteia în rutina ta ar putea ajuta la detoxifierea corpului, creșterea nivelului de energie și chiar îmbunătățirea funcției creierului.

Se crede că această algă unică a fost un aliment de bază pentru azteci în Mexic. Denumită „Tecuitlatl,” spirulina a fost o sursă principală de proteine pentru azteci timp de câteva sute de ani, iar Lacul Texcoco rămâne și astăzi o sursă abundentă a acestui superaliment.

 

Informații Nutriționale

Spirulina alimentară este, fără îndoială, cel mai dens aliment în nutrienți de pe planetă. De aceea, luarea de suplimente alimentare cu spirulină este esențială pentru o sănătate bună.

O lingură de spirulină (aproximativ șapte grame) conține aproximativ:

 • Calorii: 20.3
 • Carbohidrați totali: 1.7 g
 • Fibre: 0.3 g
 • Zahăr: 0.2 g
 • Grăsimi totale: 0.5 g
 • Grăsimi saturate: 0.2 g
 • Grăsimi polinesaturate: 0.1 g
 • Grăsimi mononesaturate: 0.05 g
 • Grăsimi trans: 0 g
 • Proteine: 4 g
 • Sodiu: 73.5 mg (3% VZ*)
 • Cupru: 0.4 mg (44% VZ)
 • Riboflavină: 0.3 mg (23% VZ)
 • Tiamină: 0.2 mg (17% VZ)
 • Fier: 2 mg (11% VZ)
 • Niacină: 0.9 mg (6% VZ)
 • Mangan: 0.1 mg (4% VZ)
 • Magneziu: 13.6 mg (3% VZ)

*Valoare Zilnică: Procentele sunt bazate pe o dietă de 2,000 de calorii pe zi.

De asemenea, conține și calciu, fosfor, potasiu, vitamina C, folat, vitamina A, vitamina B6, vitamina K, acizi grași omega-3 și acizi grași omega-6.

 

Beneficii pentru Sănătate

1. Detoxifică Metalele Grele (în special Arsenicul)

Toxicitatea cronică a arsenicului este o problemă care afectează oamenii din întreaga lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, SUA este una dintre țările afectate de arsenicul anorganic care este prezent în mod natural la niveluri ridicate.

Toxicitatea arsenicului este o problemă și mai mare în Orientul Îndepărtat. Potrivit cercetătorilor din Bangladesh, „Milioane de oameni din Bangladesh, India, Taiwan și Chile consumă o concentrație mare de arsenic prin apa potabilă, iar mii dintre ei au dezvoltat deja otrăvire cronică cu arsenic.”

De fapt, până la 3% din întreaga populație din Bangladesh a prezentat semne clinice de otrăvire cu arsenic. După cum au subliniat cercetătorii din Bangladesh, „nu există un tratament specific” pentru otrăvirea cu arsenic, motiv pentru care au evaluat alternative precum algele albastre-verzi.

După ce au administrat 24 de pacienți afectați de otrăvirea cronică cu arsenic un extract de spirulină (250 miligrame) plus zinc (două miligrame) de două ori pe zi, au comparat rezultatele cu 17 pacienți care au luat un placebo și au descoperit că combinația spirulină-zinc a funcționat. În cele din urmă, participanții au experimentat o scădere de 47% a arsenicului în corp.

Include acest superaliment în detoxificarea ta de metale grele sau, în general, pentru a-ți detoxifica corpul.

 

2. Ajută la Eliminarea Candidei

Potrivit cercetătorilor, „Speciile de Candida fac parte din microbiota normală a cavității orale, a tractului gastrointestinal și a vaginului unei persoane.”

Ce înseamnă asta? Fără un echilibru sănătos al microflorei  în corpurile noastre, suntem mult mai susceptibili la boli.

De fapt, sindromul intestinului  permeabil și digestia necorespunzătoare sunt direct legate de dezechilibrul microflorei. Nu numai că candidoza invazivă este principala cauză a deceselor legate de micorize, dar supraîncărcarea cu Candida a devenit semnul distinctiv pentru majoritatea bolilor autoimune de astăzi.

Datorită dietei noastre bogate în zahăr și ingrediente nenaturale, rezistența antimicrobiană și medicamentele  antifungice ineficiente, am văzut o creștere semnificativă a infecțiilor cu drojdie din anii 1980.

Din fericire, spirulina pare să fie de ajutor. Mai multe studii pe animale au arătat că este un agent antimicrobian eficient, în special pentru Candida.

Beneficiile spirulinei au fost demonstrate în promovarea creșterii florei bacteriene sănătoase în intestine, ceea ce inhibă dezvoltarea candidei. În plus, proprietățile de întărire a sistemului imunitar ale spirulinei pot ajuta corpul să elimine celulele de Candida.

 

3. Luptă Împotriva HIV/SIDA

Până de curând, epidemiologii au fost nedumeriți încercând să înțeleagă de ce oamenii din Japonia, Coreea și Ciad au rate relativ scăzute de HIV/SIDA. O posibilă explicație, dezvăluită într-un studiu din 2012 publicat în Journal of Applied Phycology, ar putea fi cantitatea de alge pe care oamenii din aceste zone le consumă regulat.

Când cercetătorii au luat 11 pacienți cu HIV care nu luaseră niciodată antiretrovirale, i-au împărțit în trei grupuri: unul care trebuia să mănânce cinci grame de alge marine maro în fiecare zi, unul care trebuia să consume cinci grame de spirulină și unul care mânca o combinație a ambelor.

După perioada de probă de trei luni, au fost descoperite două constatări cheie:

Absolut niciun efect advers nu a fost experimentat de la ambele varietăți de alge și combinație.

Celulele CD4 (limfocitele T-helper care luptă împotriva infecțiilor și sunt folosite pentru stadierea HIV) și încărcătura virală HIV-1 (un alt biomarker HIV) au rămas stabile.

Rezultatele au fost atât de promițătoare încât un participant a acceptat să continue studiul pentru încă 10 luni, iar acest participant a beneficiat de o „îmbunătățire clinică semnificativă a celulelor CD4 și o scădere a încărcăturii virale HIV.”

Un alt studiu a demonstrat, de asemenea, că spirulina merită un loc în tratamentul natural al HIV.

 

4. Ajută la Prevenirea Cancerului

Potrivit cercetătorilor, „un număr de studii pe animale și în eprubetă sugerează că spirulina crește producția de anticorpi, proteine care luptă împotriva infecțiilor și alte celule care îmbunătățesc imunitatea și ajută la combaterea infecțiilor și bolilor cronice precum cancerul.”

Acest lucru nu este surprinzător, deoarece peste 200 de articole revizuite au fost publicate în literatura științifică evaluând capacitatea spirulinei de a afecta celulele canceroase.

Oamenii de știință din Republica Cehă au subliniat că, pe lângă capacitatea sa de a controla nivelurile de colesterol din sânge, „Spirulina este, de asemenea, bogată în compuși tetrapirrolici strâns legați de molecula de bilirubină, un antioxidant puternic și agent antiproliferativ.”

Când au fost testați pe celule pancreatice umane, acești cercetători au descoperit că, „Comparativ cu celulele netratate, terapiile experimentale au scăzut semnificativ proliferarea liniilor celulare de cancer pancreatic uman în vitro într-o manieră dependentă de doză.”

În plus, un studiu din 2019 a arătat că spirulina reduce mielosupresia și îmbunătățește funcția imunitară după chimioterapie la pacienții cu tumori maligne. Un alt studiu din același an a demonstrat cum spirulina acționează împotriva cancerelor orale.

 

5. Poate Ajuta la Scăderea Tensiunii Arteriale

Ficocianina este un pigment găsit în spirulină care, conform cercetătorilor, posedă efecte antihipertensive — cu alte cuvinte, este un aliment care scade tensiunea arterială. Cercetătorii japonezi spun că acest lucru se datorează faptului că consumul de alge albastru-verzi inversează disfuncția endotelială în sindromul metabolic.

Acest lucru ar putea fi extrem de promițător, deoarece sindromul metabolic a devenit rapid una dintre principalele  cauze ale bolilor prevenibile astăzi, crescând riscul de a dezvolta boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

 

6. Poate Reduce Colesterolul

În aceeași linie, beneficiile spirulinei au fost, de asemenea, demonstrate în prevenirea aterosclerozei și scăderea nivelului de colesterol.

Un studiu pe animale a luat iepuri, i-a hrănit cu o dietă bogată în colesterol (DBC) conținând 0,5% colesterol timp de patru săptămâni și apoi i-a hrănit cu DBC cu 1% sau 5% spirulină pentru încă opt săptămâni.

După ce perioada de opt săptămâni s-a încheiat, nivelurile de LDL au scăzut cu 26% în grupul care a consumat 1% spirulină și cu 41% în grupul care a consumat 5% spirulină, ceea ce sugerează că cu cât se consumă mai mult, cu atât beneficiile pot fi mai mari. Trigliceridele serice și colesterolul total au fost, de asemenea, reduse semnificativ.

Aceste constatări au fost susținute în mai multe meta-analize.

 

7. Poate Reduce Riscul de Accident Vascular Cerebral

În studiul pe iepuri de mai sus, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că suplimentarea cu spirulină a redus suprafața intimală a aortei cu 33% până la 48%, ceea ce sugerează că poate preveni ateroscleroza și, ulterior, accidentul vascular cerebral.

Este important de reținut că acest studiu clinic a fost realizat pe animale care continuau să mănânce o dietă bogată în colesterol și subliniază că consumul regulat de spirulină poate inversa unele dintre daunele cauzate de o dietă nesănătoasă.

Acest efect a fost găsit și în cercetările realizate pe șobolani.

 

8. Îmbunătățește Performanța în Exerciții Fizice

Un studiu din 2022 a indicat că spirulina poate beneficia atât forța musculară, cât și rezistența.

Între timp, un studiu din 2020 a arătat că suplimentarea cu spirulină ar putea îmbunătăți absorbția oxigenului în timpul unui exercițiu de ciclism cu brațele. Cercetătorii au spus că ar putea acționa ca un ajutor ergogenic pentru a îmbunătăți performanța atletică generală.

 

9. Ameliorează Problemele Sinusurilor

Studiile indică faptul că spirulina poate ajuta la tratarea rinitei alergice, deoarece beneficiază organismul prin reducerea inflamației care cauzează probleme sinusale. Comparativ cu studiile placebo, spirulina este eficientă în reducerea mâncărimii, secrețiilor nazale, congestiei nazale și strănutului.

Un studiu din 2020 a demonstrat că spirulina a fost mai eficientă decât un antihistaminic numit cetirizină în tratarea alergiilor și rinitei alergice, precum și în reducerea inflamației.

 

10. Poate Oferi Protecție împotriva Tulburărilor Cerebrale și Îmbunătățirea Memoriei

Într-un studiu din 2012, o dietă îmbogățită cu spirulină administrată șobolanilor a oferit așa-numita neuroprotecție într-un model α-sinuclein al bolii Parkinson. Acest lucru nu s-a întâmplat cu dieta de control.

Într-un studiu din 2015, efectele spirulinei asupra disfuncției memoriei, daunelor oxidative și activității enzimelor antioxidante au fost examinate la șoareci. S-a constatat că Spirulina platensis poate „preveni  pierderea memoriei, posibil prin reducerea acumulării de proteine Aβ, reducerea daunelor oxidative și creșterea activității catalazei.”

Deși ambele studii sunt preliminare și implică animale, ele sunt promițătoare pentru persoanele afectate de boala Parkinson, alte boli neurodegenerative și probleme de memorie.

 

11. Ar Putea Proteja Sănătatea Oculară

Cercetările pe animale arată că acest superaliment din alge a ajutat la suprimarea „morții fotoreceptorilor induse de lumină, degenerării retiniene  și, ulterior, la afectarea vederii.” Se crede că acest lucru se datorează beta-carotenului din spirulină.

În plus, unele cercetări au descoperit că „spirulina este o sursă eficientă de zeaxantină pentru oameni,” un nutrient vital pentru sănătatea ochilor, dar nu toate produsele analizate de Departamentul de Agricultură par să conțină zeaxantină.

 

12. Susține Sănătatea Orală

Acest superaliment verde beneficiază sănătatea orală în multe feluri. De exemplu, s-a constatat că ajută la tratarea și prevenirea bolii gingiilor (cunoscută și sub numele de parodontită) și a leucoplachiei în studiile umane.

 

13. Ajută la Controlul Greutății

Un review din 2020 a descoperit că adăugarea spirulinei în dietă poate ajuta oamenii să piardă sau să gestioneze greutatea. Consumul acestui supliment a fost legat de un indice de masă corporală mai scăzut, grăsime corporală redusă, circumferința taliei, pofta de mâncare și lipidele din sânge.

Acest lucru a venit în urma cercetărilor publicate în 2019, care au constatat că „suplimentarea cu spirulină reduce semnificativ greutatea corporală, în special la persoanele obeze.”

De fapt, un studiu din 2022 a examinat efectele suplimentării cu acest superaliment asupra pierderii treptate de greutate la luptători competiționali. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu spirulină în timpul unui program de pierdere treptată de greutate a ajutat luptătorii să reducă procentajul de grăsime corporală și masa grasă, împreună cu alți indicatori pentru greutate și mușchi.

Combinată cu antrenamentul de rezistență, suplimentarea cu aceste alge a fost, de asemenea, găsită a ajuta bărbații obezi să piardă în greutate.

 

14. Gestionează Nivelurile de Zahăr din Sânge

Există multe dovezi că suplimentarea cu spirulină poate ajuta la gestionarea nivelurilor de glucoză din sânge. De exemplu, cercetările publicate în 2022 au constatat că administrarea a doar opt grame de spirulină într-o băutură a ajutat la controlul glicemic și markerii de glucoză din sânge.

Mai mult, un studiu din 2001 a testat efectele suplimentării cu spirulină asupra pacienților cu diabet zaharat tip 2. Douăzeci și cinci de subiecți au fost repartizați aleatoriu în grupul de suplimentare sau grupul de control. După două luni de suplimentare, a existat „o scădere apreciabilă a glucozei din sânge pe nemâncate și a nivelurilor de glucoză postprandiale.”

 

Produse și Recomandări de DozareO întrebare comună atunci când încerci pentru prima dată acest ingredient incredibil este: Câtă spirulină să iei zilnic?

Deși nu există o doză standard de spirulină, majoritatea studiilor au constatat un efect benefic atunci când se consumă între unu și opt grame pe zi. Ca referință, o lingură de spirulină albastră are aproximativ șapte grame.

Poți supradoza cu spirulină? Consumul de cantități mari de spirulină este puțin probabil să provoace daune serioase, dar poate rezulta în probleme digestive precum greață, diaree, balonare și crampe.

Prin urmare, este cel mai bine să începi cu o doză mai mică și să crești treptat pentru a-ți evalua toleranța.

Când vine vorba de cum să iei spirulina, opțiunile sunt nelimitate. Spirulina în capsule și spirulina în tablete pot fi găsite în multe magazine de sănătate și farmacii pentru un mod rapid și convenabil de a-ți lua doza zilnică.

Spirulina organică sub formă de pudră este, de asemenea, disponibilă și poate fi ușor combinată cu alte superalimente, cum ar fi în pulberi verzi superioare, pentru a crea băuturi verzi nutritive (sau băuturi detoxifiante).

Ar trebui să iei spirulina pe stomacul gol? Există multe recomandări diferite cu privire la momentul și modul în care ar trebui să iei spirulina, dar este probabil să fie la fel de benefică indiferent de cum decizi să o iei, fie că este înainte, în timpul sau după mesele tale.

 

Riscuri și Efecte Secundare

Mulți oameni se întreabă: Este spirulina sigură pentru rinichi sau este spirulina dăunătoare pentru ficat?

Dacă nu, care sunt efectele secundare ale spirulinei?

În ciuda multitudinii de beneficii pentru sănătate ale spirulinei, există și potențiale efecte secundare ale spirulinei de luat în considerare.

În mod special, au fost publicate unele rapoarte de caz privind persoane care au avut reacții autoimune după utilizarea spirulinei. Există o teorie conform căreia acest lucru ar putea fi cauzat de activarea unui agent inflamator, TNF-alfa, care ar putea fi mai semnificativ la persoanele predispuse la boli autoimune.

Cu toate acestea, alte studii de laborator și cercetare sugerează că spirulina ar putea suprima această proteină inflamatorie, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua potențialul pericol al spirulinei pentru cei cu tulburări autoimune.

Dacă ai o afecțiune autoimună, este o idee bună să iei acest supliment sub supravegherea furnizorului tău de îngrijire medicală.

Când te gândești de unde să cumperi spirulina, asigură-te că achiziționezi întotdeauna de la un comerciant de renume. Este absolut esențial să te asiguri că calitatea și puritatea spirulinei pe care o consumi sunt de cele mai înalte standarde.

În special, la fel ca orice altceva provenit din mare, asigură-te că achiziționezi doar alge albastru-verzi care sunt libere de contaminare.

De asemenea, unele surse sugerează că femeile însărcinate și copiii nu ar trebui să consume alge. Contactează furnizorul tău de îngrijire medicală pentru a confirma dacă ar trebui sau nu să folosești suplimente de spirulină.