Dacă ești în căutarea unor cereale fără gluten, dar bogate în substanțe nutritive, cu siguranță vei dori să încerci amaranth-ul. Această cereală câștigă popularitate datorită beneficiilor surprinzătoare pentru sănătate. Cu un gust nucat, te ajută să te simți sătul datorită conținutului său ridicat de fibre și, asemenea quinoei, reprezintă o excelentă sursă de proteine.

Un studiu din 2017, publicat în Molecular Nutrition and Food Research, indică faptul că proteinele găsite în amaranth au o calitate nutrițională deosebită datorită echilibrului remarcabil al aminoacizilor esențiali. În plus, fitochimicalele din amaranth contribuie la efectele sale antioxidante și antiinflamatoare, permițând o gamă variată de beneficii pentru sănătate.

Ce este Amaranth-ul?

Amaranthul este denumirea comună pentru peste 60 de specii diferite de “amaranthus”. Această cereală fără gluten a fost o cultură alimentară importantă a aztecilor, estimându-se că a fost domesticată acum între 6.000 și 8.000 de ani. Datorită conținutului său ridicat de proteine, minerale și vitamine, aceste culturi antice depindeau de amaranth ca principala sursă alimentară.

Amaranth-ul este încă cultivat nativ în Peru și crește în Africa, India, China, Rusia, America de Sud și  America de Nord. Este o plantă foarte înaltă, cu frunze largi verzi și flori viu colorate în mov, roșu sau auriu.

Știai că există multe produse de amaranth pe piață? Această cereală este consumată sub formă de frunze, boabe de cereale, făină de amaranth și ulei de amaranth. De fapt, frunza de amaranth este folosită pentru a produce medicamente, în timp ce boabele sunt utilizate în alimentație datorită conținutului lor de fibre și proteine, iar uleiul este aplicat topic pentru a promova sănătatea pielii. Beneficiile amaranth-ului provin de la faptul că este o proteină completă cu efecte antiinflamatoare și antioxidante. De asemenea, este bogat în fibre și a demonstrat că luptă împotriva bolilor de inimă și problemelor digestive. Din aceste motive, alegerea de a găti amaranth și a-l adăuga în dieta zilnică poate aduce beneficii semnificative.

Valori Nutriționale

Amaranthul este o sursă excelentă de proteine, fibre, mangan, magneziu, fosfor și fier. Ajută la reglarea sistemului digestiv, întărește organismul și reduce riscul de fracturi sau oase rupte.

O ceașcă (aproximativ 246 de grame) de boabe de amaranth gătite conține:

    • 251 de calorii

    • 46 de grame de carbohidrați

    • 9,3 grame de proteine

    • 3,9 grame de grăsime

    • 5,2 grame de fibre

    • 2,1 miligrame de mangan (105% DZR )

    • 160 miligrame de magneziu (40% DZR )

    • 364 miligrame de fosfor (36% DZR )

    • 5,2 miligrame de fier (29% DZR )

    • 13,5 micrograme de seleniu (19%DZR )

    • 0,4 miligrame de cupru (18% DZR )

    • 0,3 miligrame de vitamina B6 (14% DZR )

    • 54,1 micrograme de acid folic (14% DZR )

    • 2,1 miligrame de zinc (14% DZR )

    • 116 miligrame de calciu (12% DZR )

    • 332 miligrame de potasiu (9% DZR )


Beneficii

1. Sursă Bogată de Proteine: Proteinele din amaranth sunt de o calitate excepțională, furnizând nouă grame într-o singură ceașcă de cereale gătite. Aceste proteine sunt esențiale pentru construirea masei musculare, susținerea funcției neurologice, ajutarea digestiei, echilibrarea naturală a hormonilor și menținerea unei dispoziții pozitive. Consumul de proteine contribuie, de asemenea, la prevenirea creșterii în greutate, oferind o senzație de sațietate și necesitând mai mult efort pentru digestie decât carbohidrații rafinați cu acțiune rapidă.


2. Reduce Inflamația: Amaranth-ul are capacitatea de a reduce inflamația, asociată cu aproape toate afecțiunile de sănătate. Prin eliminarea toxinelor alimentare și a celor din mediu acumulate în organism, sistemul imunitar devine mai echilibrat, reducând producția excesivă de celule de apărare și hormoni care pot dăuna țesuturilor. Această reducere a inflamației este benefică în cazul afecțiunilor precum artrita, fibromialgia, boala celiacă și boala inflamatorie intestinală.


3. Susține Sănătatea Oaselor: Conținutul de calciu din amaranth permite organismului să utilizeze acest mineral pentru repararea și întărirea oaselor. Consumul regulat de alimente bogate în calciu este esențial pentru vindecarea oaselor slăbite sau fracturate. Amaranth-ul se evidențiază și într-un studiu care indică creșterea valorii nutriționale a calciului, fierului și zincului prin consumul său.


4. Ajută la Scăderea Colesterolului: Studiile au arătat că amaranth-ul poate reduce semnificativ colesterolul LDL (cunoscut ca "colesterolul rău"), având un impact pozitiv asupra sănătății inimii.


5. Ajută Sistemul Digestiv: Datorită conținutului său ridicat de fibre, amaranth-ul stimulează sistemul digestiv și ajută la reglarea excreției deșeurilor corporale. Datorită structurii sale și incapacității noastre de a o absorbi, fibra trece prin sistemul digestiv neabsorbită de enzimele digestive în stomac, luând cu ea toxine, grăsimi și particule de colesterol din intestin.


6. Ajută la Combaterea Diabetului: Doar o ceașcă de amaranth furnizează peste 100% din doza zilnică recomandată de mangan, putând fi consumat ca parte a unei diete pentru diabetici care ajută la reducerea nivelurilor ridicate de zahăr din sânge.


7. Fără Gluten: Amaranth-ul este fără gluten, ceea ce permite persoanelor cu sensibilități sau intoleranțe la gluten să consume această cereală benefică.


8. Benefic pentru Femeile Însărcinate: Folatul din amaranth ajută organismul să creeze celule noi, jucând un rol în copierea și sintetizarea ADN-ului. Pentru femeile însărcinate, o deficiență de folat poate duce la defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida.


9. Ajută la Pierderea în Greutate: Amaranth-ul contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase și dorite prin conținutul său bogat de fibre, care reglează sistemul digestiv și reduce inflamația. Este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, care menține senzația de sațietate și crește nivelurile de energie. Conține în mod deosebit o cantitate mare de lisină, un aminoacid găsit în cantități reduse în alte cereale. Lisina este crucială pentru o creștere corespunzătoare, iar cercetările publicate în Journal of Physiology arată că joacă un rol esențial în producerea carnitinei, un nutrient responsabil pentru transformarea acizilor grași în energie.

Atleții folosesc uneori lisina ca supliment proteic deoarece crește energia și stimulează dezvoltarea musculară. Dacă îți dorești să slăbești, dar simți că nu ai energie suficientă pentru a face exerciții în măsura dorită, încearcă să adaugi amaranth în dieta ta.


Efecte Secundare

Este sigur să consumi amaranth și nu există efecte secundare cunoscute. Dacă observi că amaranth-ul este dificil de digerat, încearcă să-l înmoi sau să-l faci să încolțească. Dacă ești însărcinată și nu ai consumat amaranth anterior, evită să îl introduci în dietă în acest moment, deoarece unele persoane pot avea alergii la acesta.

În concluzie, amaranth-ul reprezintă o alegere nutritivă și versatilă pentru îmbunătățirea dietei  zilnice. Cu beneficii precum conținutul său bogat de proteine, fibre, minerale și vitamine esențiale, amaranth-ul nu numai că adaugă un plus de nutrienți la mesele tale, dar poate contribui și la gestionarea sănătății generale.

Indiferent dacă îl alegi sub formă de boabe, ulei sau făină, amaranth-ul se integrează armonios în diverse preparate, de la micul dejun la cină sau gustări sănătoase. Faptul că este fără gluten îl face o opțiune excelentă pentru cei cu intoleranțe sau sensibilități la gluten.

 

Cu un gust ușor prăjit și nucat, amaranth-ul aduce o notă distinctă oricărui fel de mâncare, de la salate la deserturi. Poți explora diverse moduri de a-l integra în rutina ta alimentară, experimentând cu combinații inedite și preparate delicioase. Alege să aduci beneficiile acestui aliment  în bucătăria ta și să te bucuri de o alternativă sănătoasă și hrănitoare în cadrul unei diete echilibrate. Amaranth-ul nu este doar o alegere inteligentă pentru sănătate, ci și o modalitate delicioasă de a îmbogăți experiența culinară.