Știai că bolile cardiovasculare reprezintă aproximativ o treime din totalul deceselor din întreaga lume?

Stilul de viață și dieta alimentară joacă un rol primordial în sănătatea inimii dar și în prevenirea apariției bolilor cardiovasculare. De fapt, anumite alimente pot influența tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor, al colesterolului și inflamația din organism, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile inimii.

Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie să fie guvernat doar de restricții pentru că, desigur, e cunoscut faptul că dacă suferi de boli de inimă sau dacă ai probleme cu tensiunea, nu trebuie să mănânci sărat, gras sau condimentat, și uneori trebuie să fi atent chiar și la fructele pe care le consumi. Pentru că deja restricțiile le cunoști destul de bine, ne dorim să îți prezentăm un top al celor mai sănătoase alimente, al căror consum îți poate face foarte mult bine, mai ales dacă ai probleme de sănătate de natură cardiacă.

 • Legumele cu frunze verzi sunt benefice datorită bogăției de vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea sunt o sursă excelentă de vitamina K, care îți protejează arterele și ajută la coagularea corectă a sângelui. De asemenea, sunt bogate în nitrați, care s-a dovedit că reduc tensiunea arterială, scad rigiditatea arterială și îmbunătățesc funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge.
 • Cerealele integrale deoarece includ toate părțile cerealelor, fiind astfel extrem de bogate în nutrienți și fibre solubile. Cele mai cunoscute cereale integrale includ grâul integral, orezul brun, ovăzul, secara, orzul, hrișca și quinoa. Studiile arată că un consum crescut de cereale integrale este asociat cu scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale sistolice, precum și cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.
 • Fructele de pădure, căpșunile, afinele, murele și zmeura sunt pline de nutrienți importanți, cu rol esențial în sănătatea inimii. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianine, care protejează împotriva stresului oxidativ și a inflamației care contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă. Un studiu a arătat că, consumul zilnic de afine a îmbunătățit funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge, care ajută la controlul tensiunii arteriale și a coagulării sângelui. În plus, o analiză a 22 de studii a arătat că, consumul de fructe de pădure a fost asociat cu reduceri ale colesterolului LDL (rău), tensiunii arteriale sistolice, indicelui de masă corporală și a anumitor markeri ai inflamației. Nu uita că fructele deshidratate nu au proprietăți inferioare fructelor proaspete, grație acidului benzoic din compoziție, care păstrează componente utile din acestea.
 • Avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, care sunt strâns legate de niveluri reduse de colesterol și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Acesta este, de asemenea, bogat în potasiu, un nutrient esențial pentru sănătatea inimii. De fapt, doar un avocado furnizează 975 de miligrame de potasiu, sau aproximativ 28% din cantitatea de care ai nevoie într-o zi.
 • Peștele gras (somonul, macroul, sardinele,tonul) și uleiul de pește sunt bogate în acizi grași omega-3 și pot ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, inclusiv tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și al colesterolului.
 • Nucile (nucile pecan, migdalele, caju) sunt o sursă excelentă de fibre, acizi grași omega-3 și micronutrienți precum magneziu, cupru și mangan, care pot ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale și pot fi asociate cu un risc mai mic de boli de inimă. De asemenea, reprezintă o sursă bună de vitamina K, o vitamină esențială pentru formarea protrombinei, o substanță chimică implicată în coagularea sângelui. În afară de acest rol, vitamina K ajută și la prevenirea bolilor cardiovasculare.
 • Năutul menține sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de fibre, potasiu și vitamina C și B6. Este cunoscut faptul că un nivel ridicat de fibre scade nivelul de colesterol din sânge, diminuând astfel riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, lipidele conținute în năut sunt, în principal, sub forma de acizi grași omega-3, care sunt niște forme benefice de grăsimi polinesaturate (de care organismul nostru are nevoie).
 • Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți precum flavonoidele, care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii. S-a demonstrat că un consum moderat de ciocolată poate reduce riscul de boli coronariene, accident vascular cerebral și diabet. De asemenea, cacao, ingredientul cheie al ciocolatei, scade presiunea sângelui și nivelul stresului oxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii. Nu uita, cu cât ciocolata este mai bogată în cacao, cu atât este mai benefică pentru organismul tău.
 • Semințele de cânepă asigură sănătatea inimii și tensiunea arterială scăzută deoarece conțin fitosteroli și acizi grași esențiali care pot să scadă colesterolul existent în sânge, lucrul esențial pentru menținerea unei inimi mai sănătoase și care previn în același timp rigidizarea arterelor, fapt ce poate genera în ultimă instanță infarct sau stop cardiac. De asemenea, acizii grași au rolul de a reduce inflamația care poate cauza o tensiune mare și slabă circulație a sângelui.
 • Semințele de chia susţin sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de fibre și prezenței acizilor grași esențiali care pot reduce tensiunea arterială ridicată. De asemenea, conținutul ridicat de omega-3 poate diminua producerea unui atac de cord și factorii de risc asociați. Consumul de seminţe de chia duce la reducerea fibrinogenului care este un agent natural de coagulare, îmbunătăţind fluxul sangvin.
 • Semintele de in conțin acizi grași omega 3, fibre, fitoestrogeni și o cantitate considerabilă de vitamina B1 ajutând la menținerea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol bine gestionate.
 • Usturoiul și usturoiului praf conțin vitamina C, fier, calciu, proteine și sodiu. În timp ce concentrația acestor nutrienți este mai mica în cel praf decât în cățeii de usturoi cruzi, în forma deshidratată există încă o serie de antioxidanți și compuși organici precum alicina care pot sprijini o mai bună stare de sănătate. Alte studii au descoperit că extractul de usturoi poate inhiba acumularea trombocitelor, ceea ce poate reduce riscul de cheaguri de sânge și accident vascular cerebral.
 • Uleiul de măsline este plin de antioxidanți care pot ameliora inflamația și pot reduce riscul de boli cronice. De asemenea, este bogat în acizi grași mononesaturați, pe care multe studii i-au asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii. Conținutul bogat în acid oleic și antioxidanți s-a dovedit a fi util și în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale.
 • Soia este bogată în izoflavone, un tip de flavonoid care poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea sănătății inimii. Pe lângă conținutul său de izoflavone, este o sursă bună de alți nutrienți sănătoși pentru inimă, inclusiv fibre alimentare și antioxidanți.
 • Ceaiul verde este bogat în polifenoli și catechine, cu efect puternic antioxidant, fiind asociat cu scăderea colesterolului, a trigliceridelor și a tensiunii arteriale.
 • Vinul roșu aduce organismului flavonoizi, antioxidanți, polifenoli și catechine. De asemenea, unele studii au demonstrat faptul că vinul roșu conține o substanță cu reale efecte cardioprotectoare, numită resveratrol.

 Deoarece fiecare produs are alte substanțe nutritive importante pentru organism, dieta alimentară trebuie să fie cât mai variată și echilibrată. Ceea ce mănânci poate influența aproape fiecare aspect al sănătății inimii, de la tensiunea arterială și inflamația apărută în organism, până la nivelul de colesterol și al trigliceridelor.

Nu uita că pe lângă schimbările de dietă, a ramane sau a deveni activ este, de asemenea, foarte important