![Coriandru: Condimentul Care Ajută la Controlul Glicemiei, Colesterolului și Tensiunii Arteriale Coriandru: Condimentul Care Ajută la Controlul Glicemiei, Colesterolului și Tensiunii Arteriale](https://driedfruits.ro/image/cache/catalog/blog/coriander-1000x300.jpg)
Coriandrul este un condiment seminal care a fost cultivat încă din antichitate și provine de la aceeași plantă care ne oferă frunzele de cilantro. Aceste semințe s-ar putea să nu fie la fel de cunoscute decât dacă ești un iubitor de curry și masala, care includ coriandrul ca ingredient esențial.
Semințele de coriandru au fost folosite
ca condiment culinar și agent preventiv împotriva intoxicațiilor alimentare de
secole. Ca și condiment, se vând fie întregi, fie măcinate, având o aromă
similară cu un amestec de lămâie, salvie și chimen.
Care sunt beneficiile consumului de
coriandru? Aceste semințe nu doar oferă un profil de aromă unic și intrigant,
dar consumul lor s-a dovedit a îmbunătăți fluxul sanguin și sănătatea inimii,
precum și a calma probleme digestive grave, cum ar fi sindromul de colon
iritabil.
Ce Este Coriandrul?
Planta de coriandru (Coriandrum sativum)
produce atât frunze proaspete, cât și semințe uscate, ambele fiind utilizate în
mod obișnuit în gătit. Când frunzele de coriandru sunt folosite în formă lor
proaspătă, ne referim la această plantă ca cilantro. Semințele uscate sunt ceea
ce cunoaștem ca fiind coriandrul.
Cilantro este uneori numit „frunze de
coriandru” sau „pătrunjel chinezesc.” Coriandrul vietnamez are un gust similar
cu cilantro, dar este o plantă complet diferită.
Ce Gust Are Coriandrul?
În timp ce cilantro are un gust proaspăt, oarecum citric, semințele de coriandru sunt calde, dulci și cu aromă de nucă.
Coriandrul crește sălbatic pe o arie vastă din Asia de Vest și Europa de Sud, iar descoperirile arheologice indică cultivarea sa de către vechii egipteni. De asemenea, se pare că a fost cultivat în Grecia încă din cel puțin al doilea mileniu î.Hr. În 1670, a fost adus pentru prima dată în coloniile britanice din America de Nord și a fost unul dintre primele condimente cultivate de primii coloniști.
Coriandrul a fost folosit ca ajutor
digestiv și condiment vindecător de mii de ani, cu dovezi ale utilizării sale
datând încă din 5000 î.Hr. Este menționat în textele sanscrite, papirusurile
egiptene antice, Vechiul Testament și în scrierile medicului grec Hipocrate.
Armatele romane l-au adus în Europa, unde a fost folosit pentru conservarea
cărnii, iar chinezii credeau că combate intoxicațiile alimentare.
Informații Nutriționale
O lingură de semințe de coriandru (Coriandrum sativum) conține aproximativ:
- 15 calorii
- 2,8 grame carbohidrați
- 2,1 grame fibre
- 0 grame zahăr
- 0,9 grame grăsimi
- 0,6 grame proteine
- 0,8 miligrame fier (4,6% VZ*)
- 16 miligrame magneziu (4% VZ)
- 35 miligrame calciu (3,5% VZ)
- 20 miligrame fosfor (2% VZ)
- 1 miligram vitamina C (1,7% VZ)
*Valoarea Zilnică: Procentele sunt bazate
pe o dietă de 2.000 de calorii pe zi.
Uleiul volatil al coriandrului este, de
asemenea, bogat în fitonutrienți benefici precum carvona, geraniolul,
limonenul, borneolul, camforul, elemolul și linaloolul. Conține, de asemenea,
flavonoide, inclusiv quercetină, kaempferol, rhamnetin și apigenină, precum și
compuși activi ai acidului fenolic, inclusiv acidul cafeic și acidul
clorogenic.
Beneficii pentru Sănătate
1. Scăderea Glicemiei
Semințele de coriandru și uleiul esențial au efecte de reducere a glicemiei în organismul uman. Efectul este atât de terapeutic încât persoanele care suferă de hipoglicemie sau iau medicamente pentru scăderea glicemiei sunt avertizate să fie prudente în utilizarea produselor pe bază de coriandru.
Dacă dorești să îmbunătățești în mod
natural diabetul și să scazi glicemia, ar trebui să iei în considerare
includerea mai multor semințe de coriandru în dieta ta zilnică. Multiple studii
pe animale susțin această idee și arată că poate stimula secreția de insulină și
reduce glicemia. Un studiu a arătat că acest condiment a îmbunătățit
metabolismul carbohidraților și a crescut acțiunea hipoglicemiantă la șobolani.
2. Ameliorarea Disconfortului Digestiv
De ce este coriandrul un ajutor digestiv atât de bun? Cercetătorii au descoperit că acționează ca un medicament antispasmodic, relaxând mușchii digestivi contractați care provoacă disconfortul IBS și alte tulburări intestinale problematice.
Un studiu publicat în "Digestive Diseases and Sciences" a studiat 32 de persoane cu IBS, o afecțiune digestivă cronică care afectează 20% din populație. Studiul a evaluat efectele administrării unui preparat care conținea coriandru versus administrarea unui placebo.
După opt săptămâni, cei care au luat
preparatul cu coriandru au avut o reducere semnificativă a severității și
frecvenței durerii și disconfortului abdominal. De asemenea, au avut o severitate
și frecvență mai redusă a balonării în comparație cu grupul placebo.
3. Scăderea Tensiunii Arteriale
Pentru persoanele care suferă de hipertensiune, consumul acestui condiment a fost demonstrat că reduce tensiunea arterială. Nu numai că ajută la modularea pozitivă a activității intestinale, dar are și un efect diuretic asupra organismului. Acest lucru este foarte util pentru persoanele care suferă de tensiune arterială crescută.
Când abordezi hipertensiunea, de
asemenea, reduci riscul de afecțiuni grave și mortale precum cheagurile de
sânge și accidentele vasculare cerebrale.
4. Combaterea Intoxicațiilor Alimentare
Mai multe studii sugerează că coriandrul este printre mai multe ierburi și condimente care au efecte antimicrobiene puternice împotriva patogenilor alimentari. Când îl folosești în gătit, adaugi de fapt un strat suplimentar de protecție împotriva riscului de intoxicații alimentare.
Coriandrul conține de fapt un compus
antibacterian care poate lupta în mod specific împotriva Salmonella
choleraesuis. Intoxicația cu Salmonella este responsabilă pentru 1 milion de
îmbolnăviri alimentare în fiecare an.
Un studiu a arătat în mod specific activitatea sa
antibacteriană împotriva Salmonella. Coriandrul conține niveluri ridicate de
dodecenal, un compus natural care este de fapt de două ori mai puternic ca
antibiotic decât tratamentul principal pentru bolile cauzate de Salmonella.
Adăugând acest condiment în dieta ta, te poți proteja împotriva intoxicațiilor
alimentare neplăcute sau chiar fatale.
5. Îmbunătățirea Nivelului de Colesterol
Cercetările arată că prin incorporarea
coriandrului în dieta ta poți scădea nivelul colesterolului rău. Într-un
experiment de cercetare pe animale, s-a observat o scădere semnificativă a
colesterolului rău, sau LDL, și o creștere a colesterolului sănătos, sau HDL,
la subiecții cărora li s-au administrat semințe de coriandru.
6. Ajutor pentru Infecțiile Tractului
Urinar
Semințele de coriandru pot fi utile în
ameliorarea simptomelor unei infecții ale tractului urinar prin combaterea
bacteriilor care cauzează infecția. Pur și simplu înmoaie 1,5 lingurițe de
semințe uscate peste noapte în două căni de apă. Strecoară și bea ca un ceai de
coriandru sau adaugă-l în smoothie-ul de dimineață. Acest lucru poate ajuta la
ameliorarea disconfortului și durerii asociate cu infecția urinară și poate
accelera vindecarea generală.
7. Susținerea Funcției Menstruale
Sănătoase
Semințele de coriandru pot ajuta la susținerea
unei funcții menstruale sănătoase prin reglarea funcției glandelor endocrine și
a hormonilor care reglează ciclurile menstruale. În special, coriandrul poate
ajuta la tratarea menoragiei (sângerări abundente). În plus, coriandrul poate
ajuta la reducerea balonării, crampelor și durerii în timpul ciclului
menstrual. Utilizarea sa pentru reglarea menstruației este o practică comună în
medicina ayurvedică.
8. Poate Preveni Inflamația și Bolile
Neurologice
Boli neurodegenerative - inclusiv
Alzheimer, Parkinson, scleroză multiplă, tumori cerebrale și meningită - sunt
asociate cu inflamația cronică. Un studiu publicat în jurnalul Molecular
Neurobiology a constatat că dietele bogate în turmeric, piper, cuișoare,
ghimbir, usturoi, scorțișoară și coriandru au ajutat la țintirea căilor
inflamatorii și la prevenirea bolilor neurodegenerative. Cercetătorii au
observat că factorii de stil de viață ai indivizilor cu diete bogate în acești
nutrienți au arătat incidențe mai mici de degenerare neurologică.
Cum să Folosești Coriandrul
Toate părțile plantei de coriandru sunt comestibile, dar frunzele proaspete (cilantro) și semințele uscate sunt cele mai utilizate tradițional în gătit. Este comun în bucătăriile din Asia de Sud, India, Orientul Mijlociu, Caucaz, Asia Centrală, Mediterană, America Latină, Brazilia, Portugalia, China și Africa.
Când cumperi acest condiment pentru scopuri culinare, caută semințele uscate, întregi sau măcinate. Cel mai probabil vei găsi coriandru de tip european sau posibil indian. Coriandrul european are un gust neted și savuros, cu note cremoase de citrice. Semințele europene sunt de obicei mai aromate datorită unei concentrații mai mari de uleiuri volatile. Versiunea indiană este ovală în loc de rotundă și are note de citrice mai pronunțate decât varietatea europeană. Ambele sunt destul de interschimbabile în gătit.
Deși coriandrul poate fi cumpărat sub formă de pulbere, poți cumpăra și semințe întregi și să le macini singur. Rezultatul este un gust mai proaspăt și mai intens. Poți, de asemenea, să prăjești semințele întregi pentru a le intensifica aroma.
Ce poți folosi ca substitut pentru
coriandru? Dacă o rețetă necesită acest condiment interesant și nu ai la
îndemână, mulți oameni folosesc chimen ca substitut pentru coriandrul măcinat.
Sunt coriandrul și chimenul la fel? Nu, dar profilurile lor de aromă sunt
oarecum similare. Sunt coriandrul și cardamomul la fel? Din nou, acestea sunt
două condimente complet diferite, dar în funcție de rețetă, cardamomul este o
altă opțiune dacă cauți un posibil substitut pentru coriandru.
În general, coriandrul merge foarte bine cu pește, miel și curcan. Este, de asemenea, delicios când este inclus în umpluturi, linte și roșii. Poți amesteca semințele cu boabe de piper în râșnița de piper pentru un condiment mai interesant decât piperul singur.
Coriandrul măcinat grosier este excelent pe carne și pește înainte de gătire. Semințele întregi sau pulberea de coriandru pot fi, de asemenea, utilizate în marinate, murături, dressing-uri pentru salate. Este, de asemenea, foarte gustos în granola făcută acasă.
Te întrebi cum să cultivi cilantro? Planta de cilantro necesită soare plin sau umbră ușoară în zonele sudice. Planta crește cel mai bine în sol umed, bine drenat. Spațiază-ți plantele la aproximativ 15-20 cm distanță. Din momentul însămânțării, frunzele de cilantro pot începe să fie recoltate în aproximativ trei până la patru săptămâni. Semințele de coriandru pot fi recoltate în aproximativ 45 de zile.
Pentru scopuri medicinale mai puternice,
coriandrul poate fi achiziționat și ca supliment, tinctură, ceai sau ulei esențial.
Riscuri și Efecte Secundare
În cantități mici, coriandrul nu este probabil să îți provoace efecte secundare nedorite și este cunoscut pentru reducerea flatulenței. Când este utilizat în scopuri medicinale, poate crește sensibilitatea la soare.
Dacă ești alergic la anason, chimen, mărar, fenicul, pelin sau plante similare, atunci este posibil să fii alergic și la coriandru.
Datorită capacității sale de a reduce în mod natural nivelul zahărului din sânge, monitorizează îndeaproape nivelul glicemiei dacă ai diabet și consumi acest condiment. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială, așa că fii atent la consumul de coriandru dacă ai tendința de a avea tensiune arterială scăzută sau iei medicamente pentru a o reduce.
Discută
cu profesionistul tău din domeniul sănătății înainte de a folosi coriandrul în
scopuri medicinale, mai ales dacă ești gravidă, alăptezi, ai o afecțiune
medicală continuă și/sau iei în prezent medicamente.
Lasa un comentariu