Cauți gustarea perfectă? Citește articolul de mai jos pentru a descoperi de ce este bine să incluzi fisticul în alimentația ta.

Gustul este deosebit de delicios, asemănător cu cel al nucilor de caju, iar beneficiile pe care le oferă organismului, îl includ în topul alimentelor sănătoase ale persoanelor care sunt interesate de adoptarea unui stil de viață cât mai echilibrat.

Putând fi cumpărat și preparat într-o mulțime de feluri, fisticul are un gust inconfundabil și un conținut sănătos de proteine, vitamine și minerale. Pe lângă acestea, fibrele și grăsimile sănătoase ajută la controlul greutății, acesta având mai puține calorii comparative cu alte nuci. De asemenea, el conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea nucilor și semințelor.

Fisticul reprezintă un fruct mic cu coajă lignificată, produs de un arbust a cărui denumire științifică este Pistacia vera, originar din Asia Centrală și Anatolia. De-a lungul timpului, acesta s-a răspândit și în alte regiuni ale lumii.

Fisticul este foarte nutritiv, 100 de grame de fistic crud conținând următoarele:

  • Calorii: 560kcal
  • Carbohidrați: 28 g
  • Fibre: 10 g
  • Proteine:20 g
  • Grăsimi: 44 g (din care 90% sunt grăsimi sănătoase)
  • Potasiu: 16% din DZR
  • Fosfor: 28% din DZR
  • Vitamina B6: 48% din DZR
  • Vitamina B1: 32% din DZR

*DZR= doza zilnică recomandată

Mai jos regăsești o serie de beneficii pentru o bună funcționare a organismului atât la interior cât și la exterior.

1. Protejează sistemul cardiovascular fiind o sursă de grăsimi sănătoase, mai ales cele mononesaturate, și de acizi grași care previn apariția bolilor cardiovasculare. În plus, fisticul conține antioxidanți care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi, promovând și în acest fel sănătatea inimii prin prevenirea factorilor răspunzători de declanșarea bolilor cardiovasculare. Alte substanțe nutritive, cu efect cardioprotector sunt gama-tocoferol, magneziu, cupru, mangan, calciu și potasiu, aminoacidul L-arginină, care au un rol important în sănătatea vaselor sangvine, împiedicând depunerile pe pereții acestora, ceea ce are efect de protejare împotriva aterosclerozei. De asemenea, vitamina B6, care este o prezență bogată în fistic, poate ajuta împreună cu acidul folic la descompunerea homocesteinei, reducând în felul acesta riscul bolilor de inimă.

2. Mențin greutatea corporală și te ajută să slabești sănătos datorită conținutului echilibrat de proteine, grăsimi sănătoase și fibre alimentare care determină un grad ridicat de sațietate pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

3. Îmbunătățește digestia deoarece reprezintă o sursă foarte bună de fibre. Chiar dacă fibrele nu sunt digerate de către organism, acestea au rol foarte important în nutriție: acela de ”măturător” al reziduurilor și al substanțelor nedorite din tractul intestinal. Fibrele solubile, așa cum sunt găsite în fistic, se transformă în tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca efect reducerea digestiei. De asemenea, fibrele au un aport important în cultivarea bacteriilor prietenoase din flora intestinală și, fiind un real ajutor în combaterea constipației.

4. Scade nivelul colesterolului datorită conținutului ridicat de antioxidanți, fibre, magneziu și folați. Folații scad nivelurile aminoacidului homocisteină și întăresc în același timp vasele de sânge.

5. Aduce beneficii vaselor de sânge deoarece conține l-arginină, aminoacid care este transformat în oxid nitric de către organism, compus cu rol vital în vasodilatație deoarece dictează celulelor netede din endoteliu să se relaxeze și face arterele mai flexibile, împiedicând formarea cheagurilor de sânge. De asemenea, endoteliul este un țesut epitelial care căptușește vasele de sânge și este important ca el să funcționeze corect deoarece afecțiunile acestuia duc la reducerea vasodilatației , împiedicând astfel circulația sângelui.

6. Previne diabetul și ajută în controlul glicemiei deoarece este bogat în antioxidanți, magneziu, carotenoide și compuși fenolici, toate acestea având un efect benefic. În ciuda faptului că are un conținut mai ridicat de carbohidrați decât majoritatea nucilor, fisticul are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că nu produce creșteri bruște ale glicemiei.

7. Combate anemia deoarece reprezintă o sursă foarte bogată de cupru, un oligoelement foarte valoros care facilitează, conform unor studii recente, absorbția fierului, producând astfel un efect antianemic superior.

8. Îmbunătățește vederea deoarece conține luteină și zeaxantină, antioxidanți care pot reduce riscul de dezvoltare a bolii maculare la oamenii vârstnici.

9. Tratează disfuncțiile erectile și cresc rezistența sexuală datorită prezenței unui aminoacid numit arginină, considerat un afrodisiac natural care crește nivelurile de motilitate a spermei, sporind astfel șansele de concepție atunci când se angajează în relații sexuale.

10. Crește nivelul de energie datorită conținutului ridicat de vitamina B1, B2 și B6, cu rol în obținerea energiei din carbohidrați și transmiterea impulsurilor către sistemul nervos. De asemenea, mineralele cum sunt magneziul, potasiul și calciul asigură o bună funcționare a nervilor.

11. Menține sănătatea oaselor și a dinților cu ajutorul mineralelor conținute- magneziu, calciu, mangan, fosfor- esențiale structurii osoase. Beneficiile aduse de nutrienții prezenți în fistic ajută la prevenirea deteriorării dinților, reducând totodată riscul de facturi și osteoporoză.

12. Reduce riscul defectelor genetice atunci când este consumat de către femeile gravide deoarece furnizează o sursă bogată de folat, un membru al complexului B de vitamine, care are un rol important în susținerea următoarelor funcții din organism: formarea celulelor roșii, sintetizarea proteinelor, producerea de acizi nucleici (ARN și ADN), diviziunea celulelor, folosirea zahărului și a aminoacizilor. Asigurarea consumului recomandat de folat este foarte importantă mai ales pentru femeile gravide, astfel bebelușii sunt feriți în mod semnificativ de riscurile cu privire la defectele tubului neural, cum ar fi spina bifida.

13. Ajută în lupta cu radicalii liberi deoarece în comparație cu alte nuci, este bogat în luteină, beta-caroten și gama-tocoferol (o formă a vitaminei E) care au ca rezultat creșterea nivelului de antioxidanți din sânge, lucru eficient în prevenirea efectelor radicalilor liberi, așa cum este îmbătrânirea prematură a țesuturilor.

14. Combate inflamațiile grație prezenței vitaminelor A și E, care au un puternic efect antiinflamator.

15. Menține sănătatea sistemului nervos datorită conținutului ridicat de vitamina B6, care contribuie la constituirea aminoacizilor implicați în procesul de transmitere a impulsurilor nervoase către creier.

16. Sporește activitatea creierului datorită prezenței aceleiași vitamine, și anume B6, care ajută de asemenea la creșterea concentrației hemoglobinei în sângele pompat către creier.

17. Susține sănătatea părului grație acizilor grași și cuprului oferit de acesta, care menține podoaba capilară strălucitoare și bogată, prevenind căderea părului și în același timp, stimulând creșterea firelor noi.

18. Protejează pielea și o menține tânără datorită concentrației de vitamina E, despre care se cunoaște că protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, ajută la prevenirea bolilor de piele, contribuind astfel la sănătatea și frumusețea acesteia. De asemenea, grăsimile conținute în fistic au proprietăți emoliente, ceea ce ajută pielea să se mențină hidratată.

19. Previne apariția cancerului - consumul de fistic crește aportul de gamma-tocoferol, astfel fisticul poate ajuta la scăderea riscului de cancer pulmonar." - a afirmat Ladia M. Hernandez, senior research dietitian, de la Departamentul de Epidemiologie a Universității din Texas.

Fisticul este de asemenea bogat într-o diversitate de antioxidanți (caroteni, fitosteroli, vitamina E, seleniu, cupru) care ajută la combaterea radicalilor liberi.

20. Fortifică sistemul imunitar datorită complexității de vitamine și minerale pe care le conține, în special vitamina B6, care este recunoscută pentru fortificarea sistemului imunitar dar și protejarea acestuia de anumite boli.


În zilele noastre, fructul fisticului este unul dintre cele mai populare fructe cu coajă lignificată. Îl putem servi crud sau include în preparate picante sau dulci. Fisticul are un gust bogat, de pamânt, și, deși nu este la fel de versatil ca alte nuci, poate fi consumat în multe moduri.

Deși cei mai mulți preferă fisticul prăjit și sărat, specialiștii în nutriție recomandă pentru păstrarea tuturor proprietăților benefice, consumarea acestuia în stare crudă, fără adaosuri de sare sau arome.

De asemenea, este folosit în deserturi, precum înghețată, ciocolata, produsele de patiserie, dar și în diferite feluri de mâncare. Îl regăsim în bucătăria italiană, în sosuri pentru paste, în cea indiană, în orez, budinci, curry, iar în cea iraniană, în preparatele cu pui și orez, dar și ca gustare tradițională persană, prăjit cu suc de lămâie, șofran și sare de mare.

Ca măsură de precauție important, trebuie să te asiguri că nu ești alergic la fistic. Reacțiile alergice pot cauza simptome imediate precum: erupții cutanate, inflamație, urticaria sau probleme respiratorii.

Așadar, atât timp cât nu faci abuz și nu experimentezi vreo reacție alergică, fisticul este o sursă minunată de vitamine și minerale, care te poate ajuta să-ți menții corpul sănătos