Pielea este cel mai mare organ al nostru și joacă un rol important în a ne proteja de agenții patogeni externi, deci ar trebui să respectăm câțiva pași simpli de îngrijire a pielii.

O rutină de bază de îngrijire a pielii are mai puțini pași decât una extinsă, dar vă menține pielea curată și sănătoasă. Pașii pot depinde de nevoile dvs. și de timpul pe care îl aveți la dispoziție. De obicei, o rutină de bază include îndepărtarea machiajului, curățarea feței, aplicarea unui tratament pentru orice tip de problemă, utilizarea protecției solare în timpul zilei și aplicarea unei creme hidratante.

 Vom încerca în rândurile de mai jos să vă oferim un mic ghid de începere și susținere a unei rutine eficiente de îngrijire a pielii. Vom prezenta pas cu pas etapele pe care trebuie să le urmăm dacă dorim un ten cât mai sănătos.

Unul dintre cei mai importanți pași este stabilirea tipului de ten pe care îl avem pentru a ști ce produse vom folosi, dar și ordinea aplicării produselor de îngrijire este deosebit de importantă. Daca nu sunt aplicate în ordinea corectă, nu se vor vedea rezultate dorite și chiar mai mult, putem face mai mult rău tenului decât bine.

 Rutina potrivită începe cu a ști ce fel de piele ai. Atunci vei ști cum să ai grijă de el.

Pielea uscată este descuamată, solzoasă sau aspră.

Pielea grasă este strălucitoare, grasă și poate avea pori mari.

Pielea mixtă este uscată în unele pete (obraji) și grasă în altele (frunte, nas și bărbie).

Pielea sensibilă este cea care te poate ustura, arde sau dă mâncărimi după ce folosești un machiaj sau alte produse.

Pielea normală este echilibrată, clară și nu este sensibilă.

 Pentru a obține cele mai multe beneficii dintr-un regim zilnic de îngrijire a pielii, indiferent de tipul dvs. de piele, ar trebui să începeți cu trei pași simpli:

  • curățare
  • tratare
  • hidratare

 Probabil știți deja: curățarea înseamnă spălarea feței și hidratarea înseamnă hidratarea pielii, dar ce presupune „tratarea”? Ei bine, pe lângă menținerea tenului în formă maximă, scopul oricărei rutine bune de îngrijire a pielii este să vizeze zonele cu probleme. Așadar, tratarea înseamnă încorporarea de seruri sau creme pline de ingrediente benefice pentru îngrijirea pielii, cum ar fi vitamina C, retinol, alfa hidroxiacizi și altele, în funcție de tipul tău de piele și de rezultatele pe care vrei să le obții.

 Rutina de dimineață se referă la protecția împotriva soarelui, a poluării și a intemperiilor.

Pașii de urmat în rutina de dimineață:

1. Demachiant

Curățarea feței ar trebui să fie primul pas în orice rutină de îngrijire a pielii, deoarece elimină impuritățile și excesul de ulei care pot înfunda porii și pielea ternă. Dacă aveți pielea uscată sau sensibilă, încercați să vă spălați doar noaptea și să vă clătiți fața cu apă dimineața. Produsele de curățare bune sunt cele fără sulfați și fără săpun, cu un PH neutru, pentru a fi blânde cu tenul.

Pentru pielea grasă specialiștii recomandă o spumă sau un gel de curățare va asigura îndepărtarea adecvată a excesului de murdărie și ulei de pe piele; ingrediente precum niacinamida și acidul salicilic pot ajuta la reglarea și eliminarea excesului de ulei.

Piele predispusă la acnee: un produs de curățare spumant blând cu ingrediente care luptă împotriva acneei, cum ar fi acidul salicilic, acidul glicolic, peroxidul de benzoil sau sulful este cel mai bun pariu.

Piele uscată: căutați o formulă de cremă sau balsam cu ingrediente hidratante precum ceramide, glicerina, acid hialuronic și uleiuri botanice.

Piele sensibilă: se recomandă apa micelară, un demachiant ultra-blând care include particule minuscule numite micele care captează impuritățile și le îndepărtează fără a-ți usca pielea în acest proces.

2. Toner

Tonerii sunt un lichid de îngrijire a pielii pe bază de apă, care se aplică pe pielea uscată după curățarea feței și înainte de a utiliza alte tratamente de îngrijire a pielii, cum ar fi serurile și cremele hidratante. Un toner bun vă poate ajuta să vă asigurați că pielea dumneavoastră este complet curată.

3. Crema hidratantă

Cremele hidratante pentru față mențin pielea moale și hidratată și ajută la întărirea barierei sale naturale de apărare. Dacă ai pielea grasă sau predispusă la acnee, optează pentru o cremă hidratantă mai ușoară în timpul zilei, cum ar fi o loțiune sau un gel care se va absorbi rapid și nu se va aglomera sub machiaj. Dacă pielea ta este mai uscată, încearcă o formulă mai grasă, precum o cremă. În orice caz, dermatologii recomandă creme hidratante pentru toate tipurile de piele, pe tot parcursul anului, deoarece hidratarea este crucială pentru menținerea pielii tinere și sănătoase. Masați crema hidratantă pe măsură ce o aplicați, ceea ce îi va crește absorbția și eficacitatea, plus îmbunătățirea circulației.

4. Crema de protecție solară

Crema solară este cel mai important pas în orice rutină de îngrijire a pielii, pentru fiecare tip de piele și vârstă, deoarece soarele este principalul motiv pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Iar daunele nu sunt doar de ordin estetic. Protejarea pielii de soare este importantă chiar dacă îți petreci zilele în casă, deoarece razele UV pot pătrunde prin ferestre.

 Rutina de noapte este momentul perfect pentru a te asigura că pielea ta primește cât mai mulți nutrienți și ingrediente active, deoarece pielea ta se regenerează și se repară în mod natural în timp ce dormi.

1. Demachiant

În primul rând, îndepărtați machiajul și murdăria depusă în timpul zilei. Începeți prin a aplica un demachiant separat, dacă este necesar, pentru a îndepărta orice produse cosmetice.

2. Toner

Deoarece sunt lichide, tonerele ar trebui aplicate înaintea formulelor mai grase, cum ar fi serurile și cremele hidratante, astfel încât acestea să aibă timp să fie absorbite. Fiecare tip de toner este destinat unei probleme diferite de piele, așa că este important să utilizați tonerul potrivit pentru tipul dvs. de piele.

Deși tonerul nu este un pas obligatoriu, acesta are scopul lui datorită efectelor benefice ale antioxidanților, derivaților din vitamina B și acizilor de tonifiere pe care îi conține.

3. Crema de ochi

Deși nu este obligatorie, este recomandată folosirea unei creme de ochi, deoarece pielea din jurul ochilor este mult mai subțire față de restul feței și drept urmare necesită îngrijire specială. Aceasta se aplică prin tapotare ușoară. În general, crema de ochi se aplică înainte de tratamente pentru a vă proteja zona ochilor împotriva ingredientelor puternice, care ar putea provoca iritații.

4. Ser sau Tratament

Noaptea este un moment ideal pentru a folosi produse cu ingrediente care acționează pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii sau pentru a stimula refacerea celulelor în timp ce dormi, cum ar fi alfa hidroxiacizi precum acidul glicolic sau retinolul.

5. Crema de noapte

Hidratarea este esențială în special noaptea, deoarece creează un strat protector pe piele. În timp ce crema hidratantă de zi se concentrează mai mult pe îmbunătățirea barierei naturale de hidratare a pielii, cea de noapte conține ingrediente active care ajută la refacerea pielii și are beneficii anti-îmbătrânire. Cremele hidratante de noapte sunt în general mai grase și sunt concepute pentru a fi absorbite în decurs de câteva ore.


 Niciodată nu este prea devreme pentru a începe o rutină de îngrijire a pielii. Cel mai important lucru este să găsești o rutină care să funcționeze pentru tine și pe care să o urmezi zi de zi. Chiar și cele mai bune produse de îngrijire a pielii au nevoie de timp pentru a funcționa, așa că nu vă așteptați la rezultate peste noapte. Dacă respectați o rutină zilnică consecventă, probabil că vă puteți aștepta să vedeți unele beneficii în decurs de șase până la 12 săptămâni - și poate dura cel puțin trei până la patru luni pentru a afla dacă noua ta rutină funcționează cu adevărat.Surse:

https://www.dermstore.com/

https://www.healthline.com/

https://www.goodhousekeeping.com/