Rețeta de cozonac fără frământare este perfectă pentru sărbători sau pentru ocaziile în care ai nevoie de un cozonac gustos și pufos fără prea multă bătaie de cap. Ai nevoie de:

  • 550 ml lapte călduț,
  • 250g zahăr brut,
  • 14 g drojdie uscată,
  • 5 gălbenușuri,
  • 200g unt topit,
  • 1 linguriță coajă de lămâie,
  • 2 păstăi de vanilie,
  • 2 g sare,
  • 1 kg făină albă.

Se amestecă toate ingredientele într-un bol încăpător, iar aluatul obținut se lasă la dospit 2 ore la temperatura camerei, apoi se bagă pentru minim 12 ore la frigider.

Pentru cremă ai nevoie de:

  • 500g nuci pecan mărunțite,
  • 50g cacao,
  • 1 linuriță scorțișoară,
  • 200g zahăr pudră,
  • 6 albușuri.

Se amestecă împreună până se obține o cremă densă.

Aluatul scos de la frigider se împarte în 4 părți egale, se întinde în foi cu grosime de 2-3mm, se umple cu crema obținută, iar opțional se poate adăuga rahat sau stafide. Se rulează și se împletesc cozonacii. Aceștia se ung cu gălbenușul unui ou și pe deasupra se presară fulgi de migdale și zahăr de cocos. Se lasă la dospit în tăvi, pentru 2 ore, apoi se bagă la cuptorul preîncălzit la 150 grade celsiul, pentru aproximativ o oră.

Din cantitățile de mai sus, se obțin 2 cozonaci.

Poți vedea rețeta video aici: https://cutt.ly/62f67ds