În perioada postului alimentaţia trebuie supravegheată puţin mai mult pentru a nu priva organismul de vitaminele şi mineralele de care are nevoie. De obicei, ne învârtim în jurul cartofilor şi al fasolei, deşi avem mult mai multe variante.
Tofu
Tofu este o sursă extraordinară de
proteine, zinc, fier şi chiar acizi graşi omega 3. De asemenea, asigură un aport
important de calciu, aproximativ 100 mg pentru 100 g, dar şi de vitamina D. Cel
mai bine este să alegeţi tofu mai tare, pentru că îţi păstrează mai bine forma
în preparate.
Lintea
Lintea, ca şi fasolea, este o excelentă
sursă de proteine şi de fibre. Totuşi, lintea are avantajul de a avea fier
într-o cantitate considerabilă, dar şi vitamine din grupul B. Supa de linte
este o alegere excelentă, pentru că poate fi consumată atât rece, cât şi caldă.
Din linte se mai pot face salate, este perfectă în combinaţie cu morcovii.
Fasolea
Fasolea nu prea lipseşte din meniul
românilor şi, trebuie să recunoaştem că, ne place foarte mult. Varianta cea mai
savuroasă este cu carne, dar există o mulţime de preparate vegetariene. Nu
trebuie să vă opriţi la fasolea albă, ci puteţi alege din multitudinea de
variante de pe piaţă (rosie, neagra, pestrita). Fiecare dintre ele are arome şi
texturi diferite. Orice alt tip aţi alege, trebuie să ştiţi că fasolea este
bogată în potasiu, zinc, grupul de vitamine B şi calciu.
Nuci şi alune
Nucile de orice fel sunt gustări
excelente, bogate în proteine. Fiecare varietate are proprietăţile sale
nutritive, de aceea este bine să consumaţi amestecuri de nuci. Pentru un plus
de textură, pot fi adăugate în salate de orice fel, în supe cremă sau în
deserturi.
Cereale
Cerealele integrale sunt bogate în
fibre şi, de obicei, pe piaţă se găsesc cereale îmbăgăţite cu vitamine, în
special B12. Nu vă opriţi atenţia doar la grâu, ci încercaţi să aveţi o dietă
diversificată. Ovăzul, orzul, bulgurul, orezeul sălbatic sau cerealele antice,
ca spelta sau farro sunt la fel de gustoase. Pot fi adăugate în supe, salate
sau pot constitui aluaturi pentru deserturi, budinci sau produse de
panificaţie.
Legumele cu frunze verzi
Fierul este principalul beneficiu pe
care legumele ca spanacul, broccoli sau kale îl aduce organismului nostru. De
asemenea, sunt o sursă bună de antioxidanţi ca acidul folic sau vitamina A.
Posibilităţile de preparare sunt nenumărate. Se pot mânca fără niciun fel de
tratament termic sau pot fi ingrediente ale supelor, salatelor, garniturior,
quicheurilor. Creativitea bucătarului este cea care stabileşte limita.
Alge
Algele nu sunt o obişnuinţă în meniul
românilor, deşi sunt o sursă bună de fier, magneziu, calciu, vitamina A, C, E,
B-uri. De fapt, sunt considerate superalimente. Cel mai simplu mod de a le
consuma este în salate, dar pot fi puse şi în sandvişuri, paste sau în supe.
Fructe uscate
Fructele uscate sunt ingrediente ce nu
ar trebui să lipsească din deserturile de toamă datorită faptului că aduc
organismului un aport important de fier şi proteine. Se pot folosi şi în
salate, sosuri, creme, budinci.
Lasa un comentariu