Ingrediente:

500 g de faina

2 lingurite de sare (sau dupa gust)

o lingurita de zahar (sau dupa gust)

rozmarin, cimbru, oregano sau alte condimente, dupa gust

20 g Maia activa pentru aluat paine dozaj 4% - 100 g

aproximativ 300 ml apa.

Se amesteca toate ingredientele cu mixerul sau la mana, pana obtinem un aluat omogen si neted (aproximativ 15-20 de minute). Il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul (poate dura intre 1-3 ore, in functie de conditiile de temperatura din camera).


Dupa ce a crescut, pe o suprafata de lucru presarata cu faina, intindem aluatul si il modelam dupa preferinte, apoi il asezam intr-o tava tapetata cu faina sau cu foaie de copt. Il lasam in tava inca 15 minute, si ungem painea cu ou batut (sau apa). Punem tava in cuptorul preincalzit, pentru 10 minute la 160 grade Celsius si inca 30 minute la 180 grade Celsius. Daca cuptorul nu este dotat cu tava pentru aburi, puteti introduce in cuptor o tava goala, in care puneti apa cand introduceti painea la copt. Apa rece turnata in tava incinsa, vor crea aburii de care painea are nevoie pentru a creste frumos si pentru a forma o coaja subtire, crocanta. Cand painea a crescut suficient si s-a format crusta, puteti scoate din cuptor tava pt aburi.

Scoateti de la cuptor la terminarea timpului sau cand painea s-a rumenit.

Lasati sa se raceasca si serviti!

Pofta buna!