INGREDIENTE
  • 3-4 kg castraveti
  • 2-3 kg de gogonele
  • 1/2 kg morcovi
  • 1 conopida medie
  • 1 telina cu frunze
  • 1-2 legaturi de hrean
  • 1 legatura marar uscat
  • 1 legatura cimbru uscat
  • 1-2 capatani de usturoi
  • 3 ardei iuti
  • boabe de piper, foi de dafin, boabe ienibarar, boabe de mustar (optional)
  • 12 linguri de sare neiodata
  • 12 l de apa

Se spala castravetii, conopida, si ardeiul iute si se pun la scurs. Intre timp se curata morcovii, usturoiul, telina si hreanul si se spala bine.

Ardeiul iute, telina si hreanul se taie fasii, ca sa se poata strecura printre celelalte ingrediente iar morcovul, se poate taia rondele, pentru impresie artistica, iar conopida se separa in buchetele.

Se aseaza ingredientele in borcane, in asa fel incat sa incapa cat mai bine si sa aiba si un aspect cat mai placut ochiului. Deasupra se pun frunze de telina, marar, cimbru si alte condimente, dupa gust.

Pentru saramura se pune o lingura rasa de sare mare neiodata (nu se foloseste sare iodata) la 1 litru de apa. Intr-o oala se pun 12 l de apa la fiert si se adauga sarea ca sa se dizolve.

Se pune saramura fierbinte peste muraturi si se lasa sa se raceasca pana a doua zi.

Se completeaza cu saramura, daca este cazul, se acopera cu celofan, se leaga cu sfoara sau elastic si se dau la camara.