Clase de calitate ale uleiului de masline:

Diferentierea calitativa a uleiurilor virgine si extra virgine se bazeaza pe criterii international legate de caracterisicile chimice si organoleptice prezentate.


Caracteristicile chimice se refera la aciditate, hiper-aciditate, ceara, indicatorii de oxidare ai uleiului, etc.

Aceste caracteristici chimice sunt analizate în laboratoare, cu echipamente si proceduri specifice.


Caracteristicile organoleptice se refera la aroma, gustul si culoarea produsului. Acestea sunt evaluate de persoane special pregatite în acest scop pentru fiecare caracteristica în parte, putând în final sa decida calitatea uleiului de masline.

Pe baza evaluarii caracteristicilor chimice si organoleptice, uleiul de masline virgin este împartit în doua categorii:


Ulei de masline Extra Virgin si

Ulei de masline Virgin


În cazul Greciei, 80% din uleiurile de masline obtinute sunt de calitate extra virgin, având atât excelente proprietati chimice cât si evaluari exceptionale ale tuturor caracteristicilor organoleptice.

Sigur ca se pune întrebarea “de ce este uleiul de masline grecesc atât de special în privinta calitatii, gustului, aromei si culorii?” Raspunsul rezulta din trecerea în revista a factorilor care influenteaza calitatea uleiului de masline.


Varietatea de maslini

Unele specii de maslini, cum ar fi Koroneiki, se pot gasi doar în Grecia, neexistând în nicio alta tara producatoare de ulei de masline. Acest tip special de masline, care da uleiului o calitate exceptionala, este întâlnit în regiuni renumite din Grecia, cum ar fi Creta, Peloponez, Zakyntos, etc.


Conditii climatice si de sol

Compozitia cchimica a solului si conditiile climatice include factori de o importanta vitala pentru caracteristicile uleiului de masline ob?tnut. Solul stâncos si arid al Greciei împreuna cu conditiile climatice ideale pentru uleiul de masline (climat temperat, lumina solara abundenta, temperatura fara fluctuatii majora) ajuta din plin la obtinerea unui ulei de masline de calitate excelenta.


Recoltarea si presarea imediata la rece a maslinelor

Trasatura definitorie a cultivarii maslinelor în Grecia este ferma familiala de dimensiuni reduse, ceea ce duce la o relatie speciala cu maslinul transpusa, în final, în productia unui ulei de calitate excelenta. Maslinii furnizeaza o ocupatie si un venit pentru peste 500,000 de familii în toata Grecia. Acest fapt arata respectul, îngrijirea si atentia speciala cu care sunt tratati maslinii.

De aceea, recoltarea maslinelor se face în secunda în care acestea ating maturitatea ideala pentru a da cea mai buna calitate uleiului de masline. Recoltarea se face cu o grija deosebita, în cele mai multe cazuri, manual (în ciuda faptului ca aceasta metoda este mai dificila, consuma mai mult timp si, în consecinta, are costuri mai ridicate) astfel încât maslinele sa nu fie deteriorate si sa nu pericliteze astfel calitatea uleiului.

Transportul si presarea la rece a maslinelor se face de obicei imediat dupa recoltare, fapt ce asigura un produs de calitate excelenta.

Acesti factori (i.e., recoltarea imediata si atenta, transportul rapid si presarea imediata la rece) sunt factori esentiali în asigurarea calitatii ridicate a uleiurilor grecesti de masline.


Presarea la rece a maslinelor

Grecia are peste 2000 de ani de experienta în producerea uleiului de masline. În acest context ar trebui sa ne amintim ca uleiul de masline era considerat în vremurile stravechi un medicament.


Pastrarea – standardizarea uleiului de masline

Dupa procesul de extractie, fabricile moderne din Grecia s-au concentrat pe pastrarea adecvata a uleiurilor de masline, astfel încât, trebuie remarcat, îndeplinesc toate cerintele de siguranta alimentara, igiena, îmbuteliere si prezentare a uleiurilor de masline cerute de piata.