Știai că inul a fost cultivat întotdeauna ca plantă întrebuințată în industria textilă sau pentru extragerea uleiului, care are proprietăți medicinale? Noi astăzi vrem însă, să îți vorbim despre semințele de in, atât de apreciate în zilele noastre pentru beneficiile pe care le aduc organismului.

Trebuie să ști că inul se cultivă din cele mai vechi timpuri. Denumirea sa în limba latină este Linum usitatissimum, care se traduce prin “foarte util”. Semințele de in sunt puțin mai mari decât semințele de susan și au un înveliș tare, care poate fi maro, galben sau auriu, valorile nutriționale fiind aproximativ aceleași, indiferent de culoare.
Un studiu realizat la Universitatea de Stiință și Tehnologie Guru Jambheshwar din India arată că semințele de in sunt un aliment funcțional, datorită conținutului de acid alfa- linoleic (Omega-3), fibre, aminoacizi, mucilagii și lignină. Hrana funcțională se referă la alimentele active biologic, care pe termen lung ajută la prevenirea afecțiunilor cronice.

Pentru o porție de 20 g de semințe de in (două lingurițe), avem următoarele valori nutriționale:
  • Calorii – 90kcal
  • Total grăsimi - 8 g
  • Carbohidrați - 7 g
  • Fibre alimentare - 6 g
  • Proteine - 4 g
  • Sodiu - 5 mg
  • Calciu - 80 mg
  • Fier - 0,5 mg

Foarte important este că utilizarea inului este o modalitate excelentă de a înlocui în mod natural cerealele cu conținut de gluten în rețete. Cerealele, în special cele care conțin gluten, pot fi greu de digerat pentru mulți oameni, dar inul este de obicei ușor metabolizat și are, de asemenea, efect antiinflamator. Deoarece pot absorbi mult lichid și ajută la legarea ingredientelor, dar nu conțin gluten, semințele de in sunt o alegere bună pentru cei care au boala celiacă sau sensibilitate la gluten. Pentru aluaturi fără gluten, foloseşte semințe de in, împreună cu făină de cocos.

Citește articolul de mai jos pentru a afla ce beneficii au aceste semințe pentru organism.
1. Îmbunătățesc sănătatea cardiacă deoarece conțin acizi grași omega 3, fibre, fitoestrogeni și o cantitate considerabilă de vitamina B1 ajutând la menținerea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol bine gestionate.
2. Îmbunătățesc memoria deoarece conțin antioxidanți care protejează creierul de deteriorarea radicalilor liberi. Sunt surse bogate în vitamina E și tiamină, ambele fiind vitale pentru o minte pe deplin funcțională, îmbunătățind performanțele cognitive și reducând riscul de demență. De asemenea, sunt o sursă excelentă de magneziu, fier, zinc și cupru, elemente cruciale pentru învățare, memorie și prevenirea afecțiunilor neurologice.
3. Îmbunătățesc somnul deoarece sunt bogate în vitamine, antioxidanți și minerale, precum magneziul, care se leagă de un neurotransmițător responsabil pentru calmarea activității nervoase. De asemenea, conțin cele mai ridicate niveluri de triptofan, astfel te ajută să te relaxezi, iar consumate la cină îți vor da un somn lin și odihnitor.
4. Reglează glicemia deoarece au un conținut ridicat de fibre și ajută la producția naturală de insulină, scad colesterolul și trigliceridele. Dintre toate semințele, cele de in sunt bogate în grăsimi sănătoase și pot fi utilizate în orice rețetă cu lactate sau salate. Se recomandă o cantitate de 30 de grame pe zi.
5. Combat stresul deoarece sunt bogate în acizi grași Omega-3 și Omega-6, vitamina C, vitamina E, vitaminele din complexul B, substanțe minerale (fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc, potasiu), aminoacizi și antioxidanți. Astfel, ele te vor ajuta să combați creșterea nivelului de stres, să te relaxezi, iar consumate la cină îți vor da un somn lin și odihnitor.
6. Detoxofică organismul datorită echilibrului de acizi grași omega 3 și 6 care reduc inflamația din organism. De asemenea, având un conținut ridicat de fibre solubile, cât și insolubile, ajută la stabilizarea zahărului din sânge și promovează buna funcționare a intestinelor, de aceea, detoxifierea se va produce mai eficient și mai repede.
7. Îmbunătățesc digestia și combat constipația fiind bogate în fibre solubile și insolubile care sunt fermentate de bacteriile din intestine pentru a susține sănătatea intestinală. Este important de știut faptul că fibrele solubile absoarb apa în intestine și încetinesc digestia, proces care poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea colesterolului. În același timp, fibrele insolubile adaugă consistență scaunului, iar datorită conținutului de mucilagii pot preveni constipația prin promovarea mișcărilor intestinale regulate.
8. Reglează greutatea corporală datorită grăsimilor sănătoase conținute și a fibrelor, care oferă o senzație de sațietate îndelungată, ceea ce însemnă că vei evita consumul gustărilor nesănătoase între mese, principala cauză pentru creșterea greutății. Grăsimile ajută, de asemenea, la reducerea inflamaţiei şi la echilibrul hormonal, unele dintre cauzele care duc la acumularea de kilograme în plus.
9. Ajută în lupta cu cancerul datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega-3, care previn creșterea diferitelor tipuri de celule canceroase. De asemenea, dintr- un studiu publicat în National Library of Medicine aflăm că în semințe de in se găsesc între 75 și până la 800 ori mai mulți lignani decât în orice altă plantă, adică antioxidanți care pot încetini creșterea tumorilor, împiedicându-le să formeze noi vase de sânge.
10. Scad nivelul colesterolului LDL (rău) datorită fibrelor care se leagă de sărurile biliare înainte de a fi excretate de corpul tău. Pentru a reface aceste săruri biliare, colesterolul rău (LDL) este tras din sânge în ficat, rezultând niveluri mai mici ale acestuia. De asemenea, conținutul de fibre solubile înglobează grăsimea și colesterolul în sistemul digestiv, astfel că nu mai pot fi absorbite.
11. Reduc simptomele menopauzei datorită grăsimilor sănătoase conținute, echilibrând hormonal organismul și calmând bufeurile provocate de instalarea menopauzei.
12. Tratatează depresia datorită acidului eicosapentaenoic, acid gras tip Omega 3, care se regăsește din belșug în semințele de in și care este în deficit pentru persoanele care suferă de depresie.
13. Ajută la regenerarea părului și a pielii fiind una dintre sursele naturale de vitamina E, acizi grași Omega 3, magneziu, cupru și diferiți alți nutrienți benefici, asigurând o nutriție adecvată și astfel, îmbunătățind calitatea părului. Omega 3 stimulează regenerarea foliculilor piloși, în timp ce fibrele și proteinele îmbunătățesc elasticitatea părului.

Semințele de in sunt crocante și au un ușor gust de nucă, însă puțin condimentat. Sunt adesea măcinate înainte să fie incluse în rețetele diferitelor preparate (orez, supe cremă, sucuri de fructe și legume), dar pot la fel de bine să fie consumate întregi, dacă le adaugi în iaurt, în laptele cu cereale, deasupra unei salate sau în aluatul de pâine sau brioșe.
Măcinate, semințele de in sunt mai bine digerate și iși fac mai rapid efectul. Este recomandat să le cumperi întregi și să le macini acasă, chiar înainte de consum, pentru că își pot pierde repede proprietățile odată transformate în pulbere.
Dacă preferi să le consumi întregi, este important ca semințele să fie mai întâi hidratate timp de câteva ore, în așa fel încât să poată fi mai ușor digerate. În caz contrar, organismul le elimină întregi, fără să fi absorbit toate substanțele nutritive.

Contraindicații
!!! Foarte important de știut este faptul că, în anumite condiții pot să încetinească rata de absorbție pentru medicamentele orale sau pentru alte elemente nutritive în cazul în care sunt luate simultan.
!!! De asemenea, femeile însărcinate trebuie să limiteze consumul de semințe de in datorită conținutului de substanțe care acționează la fel ca și estrogenii. 
!!! Cele mai comune efecte secundare care sunt întâlnite la consumul de semințe de in sunt meteorismul intestinal cu acumulare de gaze, flatulența, durerile de stomac, grețurile, diareea, balonarea sau constipația. Deci dacă observi una dintre reacțiile menționate mai sus, este recomandat să întrerupi consumul acestor semințe.
!!! Este important ca cei care includ în dietă semințe de in să bea suficient de multă apă pentru că fibrele alimentare pot să dea peste cap tranzitul intestinal în lipsa lichidelor din organism.